ajmo međimurke..valjda negdje imate recept vaših baka...onak, prava zlevanka bez puno kerefeka.
Našla sam tu par recepata, ali to nije to
"princip je isti, sve su ostalo nijanse"- e te nijanse ja potražujem...
ajmo međimurke..valjda negdje imate recept vaših baka...onak, prava zlevanka bez puno kerefeka.
Našla sam tu par recepata, ali to nije to
"princip je isti, sve su ostalo nijanse"- e te nijanse ja potražujem...
Evo, ali potrebno je kravlje mlijeko (domaće, iz krave direkt)
1 L tog mlijeka, pustiti par dana da se zakiseli.
Nakon toga pobrati vrhnje, u mlijeko umiješali prstohvat soli, nešto šećera, brašna toliko da smjesa bude malo gušća od one za palačinke. Namastiti kalup, uliti smjesu i po površini nabacati ono vrhnje s početka. Peći na 180, oko pola sata, da se na vrhu ne stvori korica. Posipati kristalnim šećerom. Može se dodati i kupljeno vrhnje, što ga ima više, finije je. I naravno punomasno.![]()
E sa, ako nema svježeg kravljeg mlijeka, može i jogurt, punomasni. Isto tak oko 4-5 čašica.
Kupljeno mlijeko nije baš prikladno, ispadne nekako žilavo.
U slast!
i ide kukuruzno brašno, jel tak?
sječam se da je moja baka sa kukuruznim delala...i sve su joj mjerice bila onak od oka ili po čaši jogurta...i sve je bilo u glavi, a ja nikad nisam zapisala...
i samo se još jednom u životu želim poštene zlevanke najest!
Ovaj recept nije baš iz bakine kuhinje (a nisam ni Međimurka, sorry), ali sam ga jednom davno prepisala s pakiranja kukuruznog brašna, a glasi ovako:
SASTOJCI: 3 cijela jaja, 2 dl šećera, 1 vanilin-šećer, 2 dl bijelog brašna, 4 dl kukuruznog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dl mlijeka, 2 dl ulja
PRIPRAVA: Sve sastojke dobro izmiješati i peći na temperaturi od 180 oko 40 minuta. Po želji se može posuti šećerom u prahu.
Jednom sam napravila ovaj kolač i bio je fin. Sretno u pronalasku recepta!![]()
Aha, može biti i s kukuruznim ili pšeničnim brašnom.
U međimursku zlevanku ne ide jaje i sve se radi od oka.
Ja radim s kupljenim mlijekom, jogrtom i vrhnjem, ali mi je kukuruzno brašno domaće (mljeveno u vodenici)
U 3/4 mlijeka umješaš jedan jogurt, pa kuk. brašno da ti bude nešto gušće od smjese za palačinke, ali da ne bude kao tijesto. Staviš žličicu soli i žličicu šećera. Uliješ u namašćenu tepsiju i to sa bučinim uljem, gore staviš malo vrhnja. Kad se ispeče posipaš s kristal šećerom.
ni ja se ne sjećam da je baka stavljala jaje...sve je bilo onak, čist jednostavno i domaće...
Danas su tako radili u dobro jutro Hrvatska.
http://www.hrt.hr/htv/emisije/djh/
Nisam međimurka, ali mislim da to nije to, meni je jedna zagorka dala rp, pomiješam kukuruzno brašno, vrhnje, bolje domaće, ali ja ne kupujem na placu, i mlijeko da se može zlijevati u tankom sloju i gore posuti sa sirom, šećerom ili staviti jabuke, orahe, ma što hoćeš.
Ne znam zašto mi ne otvara baš tu stranicu, ideš u DOBRO JUTRO, DOBAR TEK i tamo nađeš.
Ne znam kak ide original, ali ja radim ovak:
Napravim smjesu kao za palačinke, ali gušće (dakle, malo soli, jaje do dva, dio bijelog i dio domaćeg kukurznog brašna). Ostavim da odstoji oko pol sata-sat (kako kad), nekad pomiješam namrvljeni svježi sir, nekad ne. Ulijem u margarinom namazanu tepsiju, zalijem vrhnjem i pečem dok ne porumeni, valjda oko 45 min na oko 180-200 stupnjeva. Pečenu posipam šećerom.
Zaboravila napisati da u smjesu ide i mlijeko, a može i kiselo mlijekoMalaSirena prvotno napisa
![]()
Evo, prava međimurska.
3 cijela jaja
1 čaša (jogurtova) glatkog brašna
1/2 čaše kukuruznog
1 čaša šećera
1 čaša slatkog mlijeka
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
Pola mase sipati u pleh pa posuti usitnjenim orasima, druga polovica gore, a može i bez oraha.
180 stupnjeva
Druga verzija.
Kocka kvasca, šalica mlijeka
3 jaja, 3 čaše jogurta
1/2 kg kukuruznog brašna
3 žlice glatkog brašna
sol i šećer
2dl kiselog vrhnja
25 dag oraha
U posudi u kojoj će se mijesiti i mlijeko stavimo kvasac da se malo uzdigne. Potom u brašno umiješamo sve sastojke i kuhačom izradimo da dobijemo tijesto. Polovicu tijesta stavimo u tepsiju i na nj nanesemo mljevene i zaslađene suhe orahe. Drugom polovicom tijesta prekrijemo orahe.
Površinu premažemo uljem i ostavimo 15 min da se diže. Nakon toga, na površinu nanesemo vrhnje i stavimo na laganu vatru oko 45 min. Po želji pošećeriti.
Ta lagana vatra je za mene 180 stupnjeva.
Sretno.