Citiraj Zorana prvotno napisa
Zdenka, kako se ti postavis prema djetetu koje "prkosi"?
Joj, Zorana, teško pitanje. Ali, nekog iskustva s tim imam, jer je moj M. izrazit u svemu, pa tako i u prkosu. Sve do četvrte godine smo imali svakodnevne prkosne ispade. Mislim da pristup ovisi o djetetu, ali evo mog primjera:

Prvo, jasno sam stavljala do znanja što je prihvatljivo, što nije i što očekujem. To uključuje i granice dopuštenoga prema mojoj osobi. Ja jesam njemu mama i jesam na raspolaganju, ali sam i čovjek i očekujem da on moje granice poštuje.

Drugo: Bila sam fleksibilna u nebitnim stvarima, ali nisam odstupala u bitnima. Naime, bili smo u fazi kad je svemu pružao otpor, a ja nisam htjela provoditi kompletno njegovo budno vrijeme u svađi. Zato sam na hladno, s MM odredila koji su nam trenutni prioriteti, odnosno koje stvari želimo prve riješiti i držali smo se toga. U stvarima koje su nam bile manje bitne smo popuštalli.

Treće: uvijek sam jasno dijelila svoj stav o nekom lošem ponašanju, od stava prema M. S obzirom da me on jako voli i ja njega, uvijek sam imala asa u rukavu - a to je da je zapravo uvijek htio doći k meni i pomaziti se (osim kad je imao tantrume). Zagrlila bih ga i mazila i šutjela bih, a o problemu bih govorila tek kad bi se on potpuno smirio.

Četvrto: važno je na problematično ponašanje reagirati odmah i to samo na to - ne pretjerivati u prodikama i ne širiti razgovor na druge stvari.

Peto: nije izravno vezano, ali sam primijetila da dijete pada u nervozu onda kad nema red. Mi smo održavali red u spavanju - za to smo puno žrtvovali, u jelu i slično. Djeca, vole i trebaju svoje rutine i pomoću njih stvaraju red u svojoj glavi. Dobro je, ako se može, izbjegavati situacije neprimjerene za dijete (dućani, puno ljudi, kasni ostanci, sadržaji dosadni za djecu).

Eto, sve to od 1-5 i još poneke taktike sam mijenjala i prilagođavala iz dana u dan. Nisam uvijek bila sigurna da dobro postupam, nisam uvijek ni dobro postupala. Ali, eto, danas imam (uglavnom) vrlo suradljivo 6,5 godišnjaka i daleko su iza mene ti dani žestokih borbi.

Mariok, TM mora promijeniti svoje ponašanje, jer inače će se stvari pogoršavati. Ako mu ti nisi dovoljan "autoritet", pođite k nekom dječjem psihologu ili u neku radionicu za roditelje.

Litala, ja mislim da je prekrasno imati više djece i nadam se da ću se uskoro naći barem u 2/3 tvoje situacije.