obične zobene pahuljice. koje neki fino samelju, pa rastope u vrućoj vodi da ne sjednu na dno kade nego da se lijepo razmuti. i onda dodaju hladnu vodu do prave temperature. voda za kupanje ne smije biti pretopla (bez obzira bila zobena kupka, hipemangan ili nešto treće)Ivany prvotno napisa
meni je jednostavnija verzija natrpati zobene pahuljice u najlonku, zavezati, i potopiti u vodu. zob ostaje unutra, a ona sluz koja nam i treba za kupku prolazi kroz čarapu. ništa se ne lijepi za kožu. u kupku sa pahuljicama (valjda sam premalo mljela) mali mi nije htio ni ući, jer se vidjelo da nešto pliva, a ovak je voda bjelkasta i mekša (ko od balzama recimo)
u tome se okupa, a usput i cijedi sluz po kozama. veli da mu je puno lakše nakon tog kupanja.
a lavanda... ja sam pripemila mješavinu od lavandinog ulja, a kao bazno uzela pola bademovog i pola ulja od pšeničnih klica. s tim sam mu premazivala kozice. smanjuje svrbež i dezinficira, ujedno ubrzava epitelizaciju i sprječava nastanak ožiljaka.
dobila sam danas i sljedeći recept (nisam još isprobala):
Ako hoces prirodnu varijantu mozes napraviti otopinu od aroma ulja
5 kapi čajevca
5 kapi lavande
5 kapi bergamota
ulje otopis u nekoliko kapi medicinskog alkohola, stvarno jako jako malo da dobijes emulziju.
Skuhas kamilici u mineralnoj vodi (moze Jana).
Mjesavinu ulja+alkohol umijesas u 100 ml kamilice.
Mazes po potrebi. Susi sigurno i smanjuje svrbez