Citiraj Ivany prvotno napisa
Kakva je to zobena kupka?? Gdje ste to kupile? Jel to da ne svrbi??
A lavanda??
Ako ima koja dobra dušica molim da mi objasni da nemoram sad sve čitati!!!
obične zobene pahuljice. koje neki fino samelju, pa rastope u vrućoj vodi da ne sjednu na dno kade nego da se lijepo razmuti. i onda dodaju hladnu vodu do prave temperature. voda za kupanje ne smije biti pretopla (bez obzira bila zobena kupka, hipemangan ili nešto treće)

meni je jednostavnija verzija natrpati zobene pahuljice u najlonku, zavezati, i potopiti u vodu. zob ostaje unutra, a ona sluz koja nam i treba za kupku prolazi kroz čarapu. ništa se ne lijepi za kožu. u kupku sa pahuljicama (valjda sam premalo mljela) mali mi nije htio ni ući, jer se vidjelo da nešto pliva, a ovak je voda bjelkasta i mekša (ko od balzama recimo )
u tome se okupa, a usput i cijedi sluz po kozama. veli da mu je puno lakše nakon tog kupanja.

a lavanda... ja sam pripemila mješavinu od lavandinog ulja, a kao bazno uzela pola bademovog i pola ulja od pšeničnih klica. s tim sam mu premazivala kozice. smanjuje svrbež i dezinficira, ujedno ubrzava epitelizaciju i sprječava nastanak ožiljaka.

dobila sam danas i sljedeći recept (nisam još isprobala):
Ako hoces prirodnu varijantu mozes napraviti otopinu od aroma ulja
5 kapi čajevca
5 kapi lavande
5 kapi bergamota
ulje otopis u nekoliko kapi medicinskog alkohola, stvarno jako jako malo da dobijes emulziju.
Skuhas kamilici u mineralnoj vodi (moze Jana).
Mjesavinu ulja+alkohol umijesas u 100 ml kamilice.
Mazes po potrebi. Susi sigurno i smanjuje svrbez