Neko se gore pitao da li je moguće da ih je samo 5. Moguće je, naš rođak je pre neku godinu imao ravno dve!
Ja ću još jednom o izlasku na sunce i kupanju: nama je doktorka rekla da se ne preporučuje izlazak na sunce samo zbog tih flekica na koži, koje mogu da ostanu (ali ne trajno) belje od ostatka kože. I naravno, generalno se čuvati jakog sunca.
Mi smo ih odradili prošlog leta, bila je u kući samo jedan dan, prvi, zbog lagane temperature.
Posle toga je svaki dan po ceo dan bila u našem dvorištu, u hladovini uglavnom (koliko je to moguće) i nikakvih problema nije bilo. Imala ih je dosta.
Za kupanje je doktorka rekla: naravno da ćete kupati dete, kupanje je obavezno! da se ne bi eventualno napravile infekcije na mestu gde su kraste. Kupali smo je svako veče, nekad i više puta dnevno zbog znoja i vrućine.
Hipermangan se kod nas više ne preporučuje (ne znam zašto). Kupali smo je vodom i sapunom.
A mazali smo ih tečnim puderom sa anestezinom (prave u apoteci) prvih dana, dok su svrbele.
I dogovorile smo se da ih ne češka već kad je jako svrbi da pozove lutku u pomoć. Jednog plišanog Sneška Belića smo prozvale Sneško-Češko i njime sam je nežno češkala kad je puno svrbelo.
Ipak, iskopala je nekoliko krastica iz čiste radoznalosti (dve od toga na licu). Godinu dana kasnije jedna rupica se još jedva nazire, druge ne. Preporučili su mi da mažem Contraxtubex za ožiljke, ali nisam ništa mazala.