Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: dobar, loš, zao

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dobar, loš, zao

iliti moralni razvoj djeteta...

Čitam sada jedno istraživanje upravo o tome i načinu na koji djeca predškolske dobi (5,5 do 7 g.) doživljavaju pojmove - dobar, loš, zao.

Ono što mi je zapelo za oko je slijedeće: Dijete doživljava da je glavna osobina "dobrote" za roditelje poslušnost, a za odgajatelje igra i pospremanje igračaka.

Iako ne znam što su djeca još nabrajala ali ovo me pomalo rastužilo. Je li poslušnost/pospremanje igračaka stvarno najvažnija oznaka dobrote, šaljemo li djeci stvarno takve poruke? Što je sa empatijom, dijeljenjem? Je li to znači da djeca koja ne poslušaju (od prve) nisu dobra?

Podsjetilo me to na slijedeće: Ja B učim da uvijek ima pravo reći svoje mišljenje o nečemu što mu se ne sviđa, a na meni je da vidim što ću s time i hoću li na nečemu inzistirati ili ne. On to i radi, bez ustezanja. No, već neko vrijeme primjećujem da okolina na to ne gleda blagonaklono. Npr. promijenili smo zubara jer njemu nikako nije bilo jasno kako dijete od tri godine može/smije reći da ne želi otvoriti usta (dječji zubar, dječja stomatologija) i ne želi da mu ovaj čačka po zubima. Mrmlja malo na to i nova zubarica, trenerica...itd. Dakle, sama činjenica da dijete želi razgovarati o svojim osjećajima i o tome što mu je trenutno na pameti tumači se kao neposlušnost...

Što vi mislite o tome?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidim da svi ljudi oko mene poslusnost dozivljavaju kao ideal, kao valjda najoptimalniji i najpozeljniji razvoj djeteta

Nikad necu zaboraviti svoju susjedu koja se zalila jer joj je mali od nekih 18mj neposlusan. Na sto sam ja ostala :shock: I rekla da klinci te dobi bas i ne mogu nesto biti poslusni, nego da hodaju okolo ne zato sto zele raditi kontra nego sto ih sve zivo zanima, sve hoce probati, dodirnuti itd. I rekla sam kako sigurno u toj dobi nema klinaca koji slusaju sta mama kaze i onda sjede u parkicu i nikud ne mrdaju. Na sto ona meni kaze da ima. Da zna takvu mamu i da njen klinac sto ona njemu kaze on napravi, i da ona njemu kaze da sjedi pored nje u parkicu, da on sjedi i nikud ne mrda. Njoj je to bio ideal - nesto cemu treba teziti, a ja sam ostala :shock: i rekla da ja sigurno ne bi htjela takvo dijete. Jer ukoliko tako pokorno mene slusa, onda ce isto tako pokorno i slusati i druge sta mu budu govorili, i drustvo kad mu bude nudilo cigarete itd. Ne zelim da pokorno slusa, zelim da razmislja svojom glavom. Mislim da nisam bila shvacena

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Slažem se s vama.
    Također mi je glupo etiketirati dijete od 15 mjeseci uopće razmaženim, a kamoli što želi biti najviše kod mame.
    Mrzim kad se djeci veli, zločest si. To nimalo nije konstruktivno, a kamoli da se nešto s time postigne.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Koma mi je priznati, ali pretpostavljam da bi i moje dijete tako rezoniralo...
    Baš ću je danas pitati

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    Mrzim kad se djeci veli, zločest si. To nimalo nije konstruktivno, a kamoli da se nešto s time postigne.
    a tek ono: glup si, što ti znaš...

djeca imaju pravo kao i svi mi izražavati svoja mišljenja kako bismo stvorili novo i pozitivno društvo. barem u svojoj okolini.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poslusnost je jos uvijek br.1 u odgoju - skoro je uvijek na prvom mjestu rod. zelja kad pitam kakvo dijete zele...
    ...i super, sve dok ne dodju u pubertet pa promjene mocnika prema kojem su poslusni.
    ono za spremanje igracaka i sl. su vrticki sistemi - onaj tko poslusa tetu, tko sprema igracke i sl.je dobar i dobije bombon.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i jos...mislim da imati svoje misljenje u nasem drustvu je nesto sto se percipira nepovoljno i za odraslu osobu (pogotovo ako nije prevladavajuce misljenje), a kamo li za osobu u malom.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je užasno jer ZNAM da zara misli da je dobra ako je poslušna (sama kaže: vidi mama kako sam poslušna, jelda sam dobra?)

mislim, grozno mi je jer niti mislim da je poslušnost nekakva poželjna karakteristika, niti ju forsiram, niti ju spominjem... i onda ona ovako razmišlja.

pa me muči koje ja to njoj sve poruke šaljem a da nisam ni svjesna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što se tiče vrtića, tamo su dobri ako ne plaču

pa kad pričamo o dobroti, onda zara kaže: ja sam dobra. ali u vrtiću nekad nisam dobra jer plačem.

i onda ju ja uvjeravam da plakanje nema veze s dobrotom ili zločestoćom, ali eto ti za par dana opet : mama, nisam bila dobra, plakala sam u vrtiću.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Koma mi je priznati, ali pretpostavljam da bi i moje dijete tako rezoniralo...
    Baš ću je danas pitati
    Evo, ja upravo pitala.
    Š. "Dobar si kada pomažeš svim ljudima koliko možeš pomagati, a loš si kada nikom ne pomažeš i ne spremaš sobu, samo se izležavaš... " Eto...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja sam pitala: dobra su ona djeca koja ljube mamu i maze se s njom, a loša su ona koja tuku mamu. al joj onda kažu oprosti, pa su opet dobra...

:/

I kažem ja sam najsretnija kada me ti ljubiš, a tužna sam kad mi kažeš: Ne!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    I kaže: ja sam najsretnija kada me ti ljubiš, a tužna sam kad mi kažeš: Ne!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

probala sam pitati Marka

rekao mi je da sam dosadna jer je on uvijek dobar,a da sam ja nekad živčana :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pitala sam Josipa:
    Što rade dobra djeca?
    Josip:Dobra djeca ljube i dragaju mame i tate i bracu i ne tučeju se

Što rade zločesta djeca:?
    Josip:Oni se stalno tučeju ,ne vole svog bracu,ne ljube mamu i ne znaju reći oprosti kad ti nešto ružno naprave...i mama...Valentino je danas u vrtiću rekao u P............m....... i on je zločest!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Jer ukoliko tako pokorno mene slusa, onda ce isto tako pokorno i slusati i druge sta mu budu govorili, i drustvo kad mu bude nudilo cigarete itd. Ne zelim da pokorno slusa, zelim da razmislja svojom glavom. Mislim da nisam bila shvacena
    Citiraj flower prvotno napisa
    poslusnost je jos uvijek br.1 u odgoju - skoro je uvijek na prvom mjestu rod. zelja kad pitam kakvo dijete zele...
    ...i super, sve dok ne dodju u pubertet pa promjene mocnika prema kojem su poslusni.
    Zašto mislite da djeca koja slušaju roditelje nužno moraju slušati i razne budale kad narastu?
    Shvaćam ja vaše stavove i ovo što pišete, i većim dijelom se slažem, ali nije sve tako crno-bijelo. Ja sam bila izrazito poslušno dijete, čak pretjerano, ali nikad mi na pamet nije palo da "padnem" na raznorazna nagovaranja od strane vršnjaka (a bilo ih je). Čak i kad sam zbog toga ostajala izolirana od društva.

Kako će se moje dijete ponašati, nemam pojma, još je mali. Zasad je prilično "poslušan" za svoju dob (2 i pol godine). Trebam li se zabrinuti?
    (iako, ne volim reći za njega da je poslušan - prije bih rekla da je "kooperativan" i da se sve možemo dogovoriti ako mu se objasni)

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm. meni je moj upravo rekao "dobar sam kad se igram"

pitala sam kaj znači biti dobar pa me samo gledao, a ovo je odgovor na kaj radiš kad si dobar

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

karakteristično je za ovu dob da oni opisuju u aktivnostima...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa

ali nikad mi na pamet nije palo da "padnem" na raznorazna nagovaranja od strane vršnjaka (a bilo ih je). Čak i kad sam zbog toga ostajala izolirana od društva.
    Ponekad po Dorinom karakteru mi se čini da bi ona mogla biti jedan od ovih "vršnjaka" koji nagovaraju na razne nepodopštine :/ iako ja za nju ne kažem da je zločesta ali da već sad svim silama probava istjerati svoju volju to je istina.

Iako ne znam što su djeca još nabrajala ali ovo me pomalo rastužilo. Je li poslušnost/pospremanje igračaka stvarno najvažnija oznaka dobrote, šaljemo li djeci stvarno takve poruke? Što je sa empatijom, dijeljenjem? Je li to znači da djeca koja ne poslušaju (od prve) nisu dobra?
    To je svakako nešto što joj pokušavam prenesti.Danas smo pakirale njezine igračke koje ćemo odnijeti u jedan dom za djecu(tužno mjesto,djeca su većinom jako bolesna i mentalno retardirana) i ja sam joj za svaku igračku govorila da će to jedna teta odnesti djeci koja nemaju,koja su bolesna i ona je to zaista divno prihvatila.Kasnije je donosila još poneku i govorila "spremi mama za decu" .Ponekad se isto desi da bratiću ne želi dati nekakvu glupost s kojom se sama nikad ne igra.
    Ovo je početak(prve tri su najvažnije ) ali mi se čini da su još daleko od toga da budu izgrađeni karakteri i ne vjerujem da je ovo zabrinjavajuće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    karakteristično je za ovu dob da oni opisuju u aktivnostima...
    da.
    evo zarinih odgovora:

dobra djeca se igraju i zalijevaju cvijeće. i veseli su jer su im mama i tata doma. (na ovo ne znam jel bih stavila tužni ili sretni smajlić :/ )

zločesti bacaju stvari i ljute se.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

uf, za sada vas samo citam i lagano se brinem kako ce i kod nas biti za nekoliko mjeseci... :/

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Baš ć ui ja sutra pitati Svena.
    A što se tiče poslušnosti i zadovoljstva roditelja, ja sam zadovoljna kada dođe iz vrtića i ispriča mi:
    - kako je teti rekao da neka ide u drugi vrtić ako se hoće derati
    - kako mu teta nije dala kolač jer nije jeo repu, a on joj je na to odgovorio da mu nikada ni ne treba dati jer mu mama ispeče 100 puta bolje kolače (a uopće ih ne pečem)
    - kako je rekao teti kada je odlazila doma (a taj dan se puno derala): fala bogu da ideš doma jer mi te za danas dosta!

Moje dijete nije poslušno, ono je kooperativno kada mu se nešto argumentira i to samo ako su mu argumenti logični i prihvatljivi. Moje dijete je inicijator, nikada povodljiv.
    Ja sam sretna s takvim djetetom. Iako često zna biti naaapooornooo!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj M. je rezignirao: "Nemam pojma kad je dijete dobro. Svatko kaže svoje. Ajmo se mi, mama igrat Crvene kraljice."

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni sve više para uši kad čujem da mame kažu za svoju bebu od par mjeseci da je "dobra"! :? Mislim, kako beba može biti loša?
    Naravno, misli se na "mirna", "ne plače".

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ko klinka se nikad nisam ni mrdnula dok smo negdje bili, a danas kad dolaze djeca s roditeljima kod nas, skoro pa nam kuću preokrenu naglavačke. Ne mislim pri tome da su zločesti, ali ipak bi roditelji trebali malo stati na loptu, a ne mirno piti kavu i ne obazirati se na klince
    Muči me kako ću ja sa svojom Idom naći neku zlatnu sredinu: da ne sjedi u kutu ali i da ne rasturi ljudima kuću???? Da li je to uopće moguće?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pitala sam Emu, odgovor je porazan: "Aaaa, sta ja znam... sta kazu Rode o tome?"

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako se ponasa dobro dijete?

S: jako je dobro, drugim ljudima pomaze, od srca se zahvali ( :? )

N: ne tuce prijatelje, pomaze svojim prijateljima, roditeljima, slusa svoju tetu

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka2, Busy Bee

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja: noa, koja djeca su dobra?
    noa: ja! i moris, i vanesa, ne, vanesa nije, ni luka...
    ja: sto rade dobra djeca?
    noa: igraju se!
    ja: kad su djeca dobra?
    noa: sad!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja: Zorka, koja djeca su dobra?
    Zorka: Sva!
    Ja: Znaci, nema djece koja nisu dobra?
    Zorka (ljuti pogled): Nema!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas isti odgovor. mozda smo krivo postavili pitanje. ja ssampitala Andriju tko je dobar. Kaze on: Svi su dobri.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne čitate pažljivo, pitanje je što ti misliš, kada mama i tata misle da si ti dobar?

I moj se pokusao izvuci od odgovora ali nije uspio. A bilo bi za mene bolje da je jer je rekao: kada pospremim igračke :shock: A tako ih rijetko sprema...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja: što ti misliš, kada mama i tata misle da si ti dobar?

Lima: kad nesto dobro radim

Ja: kao naprimjer sto?

Lima: kad se sam otusiram

Uzasno je ponosan na sebe sto se moze sam tusirati u zadnje vrijeme (s totalno minimalnom asistencijom od nas).

I kak da ja to sad protumacim sto je rekao?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa anchie, super ti je primer dao!

Bio kod nas klinac rodjak od 3.5 godine, igrali se, zezali i on odjednom pocinje da sprema igracke praceno recima "Nije tesko, nije tesko!".
    Njegova baka (moja tetka) je to prokomentarisala kako joj je super sta su ga naucili u vrticu..
    Ja sam ostala sokirana. Verovatno mi je emotivna reakcija bila preterana, ali meni je bilo pretuzno da mali robotic tako ide po sobi, skuplja igracke i ponavlja naucene reci. Skroz mi je bilo hakslijevski.

Poslusnost skoro pa uopse ne cenim. Drugo je ponasati se u skladu sa situacijom i sa nekim principima, sto opstijim i sto dinamicnijim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja: Zorka, sta mislis kada mama i tata misle da si ti dobra?
    Zorka: Uvijek!

Ona se uopce neda uvuci u detaljnije diskusije. Isla sam pitati "malo vise" i uvijek odgovori: pa rekla sam ti vec, mislite uvijek da smo dobri.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što ti misliš, kada mama i tata misle da si ti dobar?
    - Sad!
    - I kad još?
    - I još ponekad!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i moja je zxuja (3. god) pitanje "sto ti mislis, kada mama i tata misle da si ti dobra? " odgovorila u vremenskom modusu i rekla:"danas" :D eto, koliko oni sve to kuze.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dora kaze:
    tko je dobar?
    JA
    kako znas da si dobra?
    jer sam dobra prijateljica i dijelim svima kad imam i ne grizem i ne tucem
    a sto mislis kad tata i mama misle da si ti dobra?
    uvijek sam im dobra oni me uvijek vole i ti si meni dobra

p.s. sad ima novu foru - nemoj to raditi jer ... ali mama ti me uvijek volis, pa makar radila to i to...

Početno

Što je to biti dobar?
    Leonarda: :? (op.a...procesor se pregrijao)

Što je lijepo?
    L.: Lijepo je sve posuditi, igrati se s djecom, ići u vrtić i ne tući Lauru.

Što je ružno?
    L: Bacati smeće po cesti, ostaviti kaku od pasova, tući djecu i mamu i Lauru, ružno je vikati na djecu i kopati u nosu kad te drugi gledaju.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Što je lijepo?
    L.: Lijepo je sve posuditi, igrati se s djecom, ići u vrtić i ne tući Lauru.

Što je ružno?
    L: Bacati smeće po cesti, ostaviti kaku od pasova, tući djecu i mamu i Lauru, ružno je vikati na djecu i kopati u nosu kad te drugi gledaju.
    Na ova pitanja rezonira otprilike ovak kao i Leonarda .

Kad sam ga pitala što misli, kad mislimo da je dobar odgovorio mi je: 'Kad se igram'

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

... ali mama ti me uvijek volis, pa makar radila to i to...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

... ali mama ti me uvijek volis, pa makar radila to i to...
    tko nesto sam i ja neki dan cula od tonceka.
    cendrao je za ruckom, da mu nesto nije fino, da ne bi jeo bas to, drzao je zlicu ruzno i sjedio na pola guzice, pa sam ga pitala da li se u vrticu tak ponasa za stolom? Naravno da ne. Pitala sam ga zasto? Zato jer bi djeca i teta mislili da je cendravac? Da. A ne bojis se da bi mama mogla pomisliti da si cendravac?
    I onda me pogledao, onak skroz telece zaljubljeno i rekao: Pa ne bi mama nikad mogla to pomisliti!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    I onda me pogledao, onak skroz telece zaljubljeno i rekao: Pa ne bi mama nikad mogla to pomisliti!
    Pa, mislim... , šarmer jedan!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sad ste me podsjetili da su me jednom u vrtiću pozvali na red, jer je M. izjavio da njega roditelji jednako vole i kad je dobar i kad nije. Zbog toga smo ispali roditelji koji sve dozvoljavaju i nemaju konce odgoja u svojim rukama. Ni manje ni više. Teta mi je to rekla, a ja sam nju pitala: Zar bi trebalo biti drugačije? I što to znači dobar i zločest? Njihova definicija dobrog-zločestog djeteta mi jako ide živce: dobro dijete = mirno dijete; zločesto dijete = nemirno dijete.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bih dodala da u vrticku definiciju dobrote potpada i 'pojesti sve sto dobijes na tanjur'.

Nesto slicno ovom zdenkinom sam i ja jednom prilikom rekla antunu: da ga volim i kad sam ljuta na njega. Meni je to uvijek bilo samorazumljivo, ali sam se sjetila da njemu mozda i nije pa sam mu to naglasila. I poslije sam shvatila da mu je to jako puno znacilo, i dalo mu neku sigurnost, vise puta je to ponavljao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    da ga volim i kad sam ljuta na njega. Meni je to uvijek bilo samorazumljivo, ali sam se sjetila da njemu mozda i nije pa sam mu to naglasila. I poslije sam shvatila da mu je to jako puno znacilo, i dalo mu neku sigurnost, vise puta je to ponavljao.
    ali i iskorištava.
    i to od svoje druge godine.
    što god da napravi: ali, mama, ti me svejedno voliš najviše na svijetu :trep, trep:

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nas su jednom pozvale na raport jer je D rekla teti da je nesto krivo rekla, i odgovorila je s NE...jos je teta predamnom rekla - ona mora znati da djeca odraslima ne mogu odgovarati s NE.
    a ja sam prvo sutila...a onda rekla NE.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisam mogla odoljeti:

- andrej, kad mama i tata misle da si dobar?
    - u pol četji 8)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pitao sam jutros Vedrana kad su djeca dobra, a kad losa.

"Losa su kad tuku drugu djecu i razbacuju i razbijaju igracke i ne zele pomoci tetama u vrticu i roditeljima."
    "Dobra djeca su ona koja pomazu tetama i roditeljima i koja se igraju,a nista ne razbijaju i razbacuju."

Odgovori su mi sasvim OK.

Mogao bih bas predloziti tetama u vrticu da pitaju klince to isto pitanje, bas bih volio cuti odgovore drugih.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam pitala još dvije mišonjine frendice i obje su isto odgovorile - kad se igraju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Pitao sam jutros Vedrana kad su djeca dobra, a kad losa.
    Ali to NIJE isto pitanje koje je Bubica spomenula. Ne treba se dijete pitati generalno kad su djeca dobra a kad losa.

Nego treba pitati

"Sto mislis, kad MAMA i TATA misle da si dobar?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •