iliti moralni razvoj djeteta...
Čitam sada jedno istraživanje upravo o tome i načinu na koji djeca predškolske dobi (5,5 do 7 g.) doživljavaju pojmove - dobar, loš, zao.
Ono što mi je zapelo za oko je slijedeće: Dijete doživljava da je glavna osobina "dobrote" za roditelje poslušnost, a za odgajatelje igra i pospremanje igračaka.
Iako ne znam što su djeca još nabrajala ali ovo me pomalo rastužilo. Je li poslušnost/pospremanje igračaka stvarno najvažnija oznaka dobrote, šaljemo li djeci stvarno takve poruke? Što je sa empatijom, dijeljenjem? Je li to znači da djeca koja ne poslušaju (od prve) nisu dobra?
Podsjetilo me to na slijedeće: Ja B učim da uvijek ima pravo reći svoje mišljenje o nečemu što mu se ne sviđa, a na meni je da vidim što ću s time i hoću li na nečemu inzistirati ili ne. On to i radi, bez ustezanja. No, već neko vrijeme primjećujem da okolina na to ne gleda blagonaklono. Npr. promijenili smo zubara jer njemu nikako nije bilo jasno kako dijete od tri godine može/smije reći da ne želi otvoriti usta (dječji zubar, dječja stomatologija) i ne želi da mu ovaj čačka po zubima. Mrmlja malo na to i nova zubarica, trenerica...itd. Dakle, sama činjenica da dijete želi razgovarati o svojim osjećajima i o tome što mu je trenutno na pameti tumači se kao neposlušnost...
Što vi mislite o tome?