Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Pita od jabuka

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Pita od jabuka

30 dkg brašna
    15 dkg šećera u prahu
    15 dkg margarina
    malo soli
    1 jaje

zamjesiti, ako treba, dodati jednu žličicu vrhnja

naribati jabuke, malo cimeta, ako volite i malo grubo sjeckanih lješnjaka

razvaljati pola tijesta, poslagati jabuke, malo pošećeriti, prekriti drugom korom i peći na 180° dok gornja kora ne porumeni.

Vrlo brzo i fino......

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ide li iti malo praška za pecivo?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja i moji obožavamo pitu od jabuka .
    No, samo bih dodala da tijesto za gornju koru ne razvaljavam nego naribam na krupni ribež i jednoliko rasporedim po jabukama. Izgleda dekorativnije
    (Neva, da, dobro je staviti malo praška za pecivo u brašno.).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koliko jabuka otprilike je dovoljno?
    dream jednom nisam stavljala u takvu vrstu tijesta praš.za pecivo pa mi je tijesto nekako bilo dosta tvrdo

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    No, samo bih dodala da tijesto za gornju koru ne razvaljavam nego naribam na krupni ribež i jednoliko rasporedim po jabukama. Izgleda dekorativnije
    Ovako i ja... i zgodno je to staviti malo u zamrzivač da se lakše riba.

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i ja

ali ja ne ribam na ribez nego iskidam prstima

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a jel prokuhate jabuke malo kada ih naribate?
    jer ja ih poškropim sokom od limuna da puste sok i onda ih malo prokuham pa stavim na tijesto

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja malo prodinstam jabuke na putru...i dodam cimeta...
    bude odlično!

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

A šećer se ne stavlja u jabuke?
    Ja danas kupila kore za napravit štrudlu od jabuka i nemam pojma kak ću, zadnji put sam je radila prije par godina a recept nemam više.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj migulica prvotno napisa
    Ja malo prodinstam jabuke na putru...i dodam cimeta...
    bude odlično!
    X

Šećer dodajem samo ako su baš kisele jabuke (one ljetne bijele). Probam pa ocijenim... I ne ribam ih na rezance nego na ploškice.

Moja mama stavi i šaku-dvije mljevenih ili kosanih oraha, ali ja više volim bez njih.

Btw. to je jedan od onih recepata "otprilike" za koji mjere puno ne znače, a vještina se stekne kroz praksu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sorry, petraa, tek sad sam vidjela drugi dio pitanja koji se odnosi na štrudlu. Ja nemam recepte za te stvari nego se prilagodim materijalu... Za te starinske kolače teško je napisat recept na vagu, vrijedi to i za štrudlu kao i za pitu i mazanicu i zlevanku - količine su odokativne.

Daklem, ja sam neki dan dobila hrpetinu tresenih jabuka, pa mi nije bilo spasa, morala sam jučer raditi štrudlu. Evo kak je išlo...

Kore - zlatno tijesto ili nešto slično, bitno da budu tanke.

Jabuke - mjera mi je "na zdjelu" a ne na vagu. Za moj pleh od pećnice u koji ide 7 svitaka štrudle treba mi jedna fest velika zdjela, nekih 3,5 - 4 litre ribanih jabuka.

Ne da se meni to strugati, ja zaposlim sve oko sebe - netko guli (obično muž, iako sam jučer ja to radila), netko reže, netko instalira multipraktik s ribalicom, netko ovo, netko ono...

Daklem, naribali mi nekih 2-2,5 kg jabuka (valjda) u zdjelu, a onda krenuli redom:

Pleh se namaže uljem. Na koru se stavi 1/7 jabuka (ili 1/4 ako radim u uskom plehu u koji mi stane 4 svitka). Ne rasporedim ih po cijeloj kori nego "na usko" ili najviše do polovine širine, tako da se poslije može lijepo zamotati izvana viškom tijesta i da mi ne puca. Po tome se posipa cimet, po želji cvebe (nisam imala, moj mlađi sin ih je sve pojeo, i cvebe i brusnice... nije prvi put ), klinčić i ribana kora limuna, može se dodat šećer ali nikako više od 1 ravne žlice na jednu koru). Ako su jabuke jako vodene, dobro je dodati 1 žlicu krušnih mrvica. To se "zafrče" tako da se krene od strane gdje su jabuke, pa prazna kora napravi ovojnicu izvana i svitak ne puca. Ubaci se u pleh (ja okrenem nekoliko puta po ulju da mi se namasti izvana sa svih strana). Ponoviti postupak sa svim korama, koliko ih treba da se popuni pleh. Po potrebi dodati još malo ulja, pogotovo za zadnji svitak.

Napomena: uvijek naribam mrvicu više jabuka (moji dečki to obožavaju jesti ako ostane) da mi ne usfali, a ne šećerim ih u zdjeli jer tada puste vodu i sve pliva... Na dnu zdjele ostat će malo tekućine - kod mene obično bude tučnjava i otimačina čiji je mošt...

Eh, kad je sve to gotovo, zagrije se pećnica na 220-250oC (vrijedi za moju pretpotopnu, stara je vjerojatno kao mm, tj. neke 43 godine ) i ispeče. Gotovo je kad dobro porumeni. Ja ponekad premažem kondenziranim mlijekom, ponekad ne, pa svejedno ispadne dobro.

Kad je ispečeno, ako su kore jako suhe i pucaju ima trik: Kad bude mlačno, pokriti folijom (ili drugim protvanom) da ostatak vlage ostane zarobljen unutra, pa će kore "otpustiti".

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Peterlin, najljepše ti hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

moji već smazali pola pite od jabuke..rekla moja najstarija..."mama pita izgleda kao iz crtića"...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Ja ponekad premažem kondenziranim mlijekom, ponekad ne, pa svejedno ispadne dobro.
    Gdje nabavljaš kondenzirano mlijeko? Ja sam ga tražila na više mjesta, ali bezuspješno...

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Ja ponekad premažem kondenziranim mlijekom, ponekad ne, pa svejedno ispadne dobro.
    Gdje nabavljaš kondenzirano mlijeko? Ja sam ga tražila na više mjesta, ali bezuspješno...
    Dok se Peterlin ne javi, ja ću samo reći da ga ima u Lidlu .

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Dok se Peterlin ne javi, ja ću samo reći da ga ima u Lidlu .
    Tako je! Kupila u Lidlu... A vidjela i u Billi svojevremeno, ali to mi je izvan ruke pa ne znam ima li ga sada. Može se koristiti i vrhnje za kavu iz tetrapaka, a toga ima svuda.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pravila sam i pite i štrudle, ali otkako sam prvi put napravila AMERIČKU pitu od jabuka, moji više neće ni da čuju za onu "običnu".

Recept je iz Večere za 5 i pita je stvarno za 5.

Američka pita

Tijesto:
    2 šalice glatkog brašna, 1 žličica soli, 1 žlica šećera, 6 žlica omekšanog maslaca, 6 žlica omekšanog margarina, 6 - 8 žlica ledene vode
    Nadjev:
    8 jabuka, 180 g smeđeg šećera, 2 žličice cimeta, 1 žlica brašna
    Crumb mixture:
    1 šalica smeđeg šećera, 1 šalica brašna, pola šalice maslaca
    Priprema:
    Od sastojaka zamijesimo tijesto, zamotamo ga u plastičnu foliju i stavimo hladiti u hladnjak 30 minuta. U zdjeli pomiješamo oguljene i na kriške narezane jabuke, šećer, cimet i brašno. Tijesto razvaljamo, stavimo u posudu za pečenje i rasporedimo nadjev od jabuka. Umjesto gornje kore napravimo crumb mixture. Vilicom izmiješamo smeđi šećer, brašno i maslac, kako bi dobili grudice, te sve posipamo po nadjevu. Pitu prije pečenja stavimo da odleži u hladnjaku oko 15 min, a pečemo je na najnižem položaju u pećnici ugrijanoj na 200°C 50-60 min. Uz mlaku pitu poslužimo hladni sladoled od vanilije.
    preuzeto sa Večera za 5

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Američka (originalna, donijeta prije dvadesetak godina od tam) je u našoj kući odbačena kao nebogznakaj...pa sam se uredno vratila našim tradicionalnim kolačima.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad radim pitu (tj. prhko tijesto), stavim malo kiselog vrhnja (2 velike žlice, pola čašice) i na 35 dag brašna pola praška za pecivo.

Tijesto ispadne bolje, mekše, ne kroši se pod prstima, lijepo se razvalja. I obavezno neka odstoji pola sata do sat u frižideru.

Jabuke ponekad gulilicom za krumpir narežem na listiće pa ako još malo prodinstam sa šećerom i cimetom, ispadne ukusnije.

I gornju koru izbosti vilicom da se ne napuhne.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jeste li probali praviti sa višnjama?

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moja mama isto radi prhko tijesto za pitu s kiselim vrhnjem. I bez jaja. Meni je jako fino. Al naravno da sam negdje izgubila točan recept, morat ću je opet pitati.

A kakvo je to kondenzirano mlijeko?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Želim se zahvaliti na ovom receptu. Izvrstan je! Svi su lizali prste do laktova!!!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uf pita od jabuka moje bake mljac mljac za prste polizati
    samo što je ona radi sa svinjskom mast, dragi mi se davi u njoj mislila sam da će odustati kad mu kažem što je unutra (inače ima averziju od masti, biježi od nje ko vrag od tamjana), ali s pitom nije stao.
    Inače ona ju radi i od sira, višanja, oraha,maka... i sve razno razne kombinacije.

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pita napravljena s masti je ODLIČNA!
    Moja prabaka ju je tako radila i NIKAD, Nikad nisam uspjela dobiti tako finu...
    isto vrijedi za krafne (koje je pekla na masti) a i grz knedle...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno prhko tijesto na starinski način

za tepsiju 22 x 30 cm

10 dkg svinjske masti
    27 dkg brašna - oštro tip-400
    1 žumanjak
    2 jušne žlice vrhom masnijeg vrhnja
    7 dkg šećera
    1/2 kocke kvasca
    1 dl mlijeka
    malo soli

1,5 - 2,5 kg jabuka polukiselih
    šećer i cimet za u jabuke - po želji
    jabuke oprati oguliti i naribati

kvasac rastopiti u mlijeku sa nešto šećera - neka se malo digne

brašno utrljati sa mašću

dignuti kvasac istresti u brašno, dodati sve ostale sastojke i brzo umiješati - tek da se sve sjedini - ne puno mijesiti
    neka se odmori 15-20 minuta (ne mora se dizati )

tijesto podijeliti na dva dijela
    razvaljati na dimenziju lima

u pobrašnjeni lim staviti prvo tijesto
    na njega rasporediti polovicu ribanih jabuka koje se čvrsto rukama stisne da se iscijedi sok

posuti cimetom i šećerom (po volji)

rasporediti drugu polovicu jabuka

posuti cimetom i šećerom (po volji)

prekriti drugim dijlom razvaljanog tijesta

staviti peći na 170 stupnjeva dok lagano ne porumeni - peče se dugo zbog jabuka

varijacije:
    ako se želi ostaviti više soka u jabukama
    prvo tijesto se može peći do pola pa onda slagati jabuke - obavezno nabockati v

naribane jabuke se mogu nakapati limunom ili posuti limunskom kiselinom da bi ostale svijetle

tijesto se može aromatizirati npr limun koricom

svinnjska mast u prhkom tijestu je teško zamijenjiva iz razloga što margarini i maslac sadrže 15 - 20 % vode pa se trljanjem sa brašnom već počne razvijati gluten što rezultira žilavijim proizvodom:

rješenje:
    koristiti pročišćeni maslac
    koristiti biljnu mast

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Super je ispala!

Hvala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Topic o kolaču od keksa i nutele podsjetio me na ovo što radim kad mi se ne da mijesiti pitu od jabuka. Brzo je gotovo i jako fino, dušu dalo za mlade domaćice s malom djecom i zaposlene mame:

Hitri složenac od jabuka

1 litra vode
    1 - 1,2 kg jabuka oguliti, očistiti i narezati na kockice
    30 dag šećera (u originalu, ja stavljam pol manje)
    2 vrećice pudinga od vanilije
    po želji šaka brusnica sušenih ili cveba, malo klinčića i cimeta...
    1 veći paket ravnih piškota (u moj pleh ide 2x18 kom) ili 1 kutija keksa
    po želji šlag

To se skuha cca 15 min da jabuke omekšaju. U smjesu se zakuhaju 2 vrećice pudinga od vanilije + 2 žlice šećera zamiješane sa i 2-3 žlice vode. Prokuham 2-3 min da se puding poveže. Ja dodam još i šaku brusnica sušenih, radi izgleda i kiselkastog okusa. Može se malo doraditi štapnim mikserom ako tko voli jednoličnu smjesu, ali meni se baš sviđa kad je nejednolika, mramorasta, zbog kuhanih jabuka.

U pleh složim red piškota (može i petit beurre keksa, ali piškote su bolje) pa zalijem pola smjese, poredam drugi red piškota i zalijem drugi dio smjese. Kad se dobro ohladi, izgleda sjajno. GOre se može staviti šlag. MM i stariji sin to vole, mlađi i ja ne - mi smo ljubitelji voća pa nam valja i bez toga...

Kad se ohladi (na balkonu ili prek noći) krasno se reže na kocke ili dugačke šnite (kao tiramisu) i izgleda kao da je u njega uloženo jako puno truda...a mogao bi ga napraviti i moj mlađi sin bez ikakve pomoći...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sad gledam što sam napisala - NARAVNO da se piškote ne kuhaju, one se na suho slažu u pleh. Jabuke i ostali sastojci se kuhaju... Šlag se stavlja po želji na ohlađeno. Nisam se iskazala s opisom...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jedan dan sam u letu uhvatila na televiziji pola Aninog recepta za pitu od jabuka, stavljala je u nadjev mileram i škrob. Probala sam to u obično prhko tijesto i odlično je. Kasnije sam našla čitav recept, ali to još nisam isprobala:

PITA OD JABUKA

Tijesto:
    225 g maslaca, hladnog narezanog na kockice
    1/2 žličice soli
    225 g krem sira
    280 g glatkog brašna
    ledo smrznuti šlag

Premaz:
    2 žlice šećera
    1/2 žličice cimeta
    60 ml mlijeka

Nadjev:
    180 g smeđeg šećera
    50 g bijelog šećera
    1 žlica cimeta (mljevenog)
    8-10 reskih jabuka
    1/2 šalice škroba
    250 ml milerama
    25 g maslaca

Zamijesiti tzv. brzinsko lisnato tijesto. Prvo razmiješati krem sir, maslac i malo soli. Dodati brašno. (nije rekla koji krem sir. Izgleda kao svježi, ali malo masniji) .
    Staviti tijesto u frižider na 30ak minuta i pripremiti jabuke za nadjev.
    Oguliti jabuke, najbolje one malo kiselije i tvrđe (te se ne raskvase).
    Narezati ih na kockice, dodati cimet, smeđi i bijeli šećer. Ostaviti pola sata da stoje i puste tekućinu.
    Škrob pomiješati s mileramom i dobro razmutiti, da ne bude grudica.
    Tijesto razvaljati u obliku pravokutnika, a onda preklopiti kao pismo i opet valjati u drugom smjeru. (to ponoviti 3 puta.)
    Razrezati tijesto u dva dijela, tako da donji dio za oblaganje kalupa bude malo veći.
    Pomiješati jabuke s mileramom i škrobom. Staviti na tijesto. Po jabukama rasporediti par komadića maslaca.
    Preklopiti drugim tijestom i povezati rubove. Premazati mlijekom, posipati sa šećerom i malo cimeta te staviti u pećnicu prvo na 200c 40min, a onda smanjiti na 170c i peći još 40ak minuta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •