Američka pita
Tijesto:
2 šalice glatkog brašna, 1 žličica soli, 1 žlica šećera, 6 žlica omekšanog maslaca, 6 žlica omekšanog margarina, 6 - 8 žlica ledene vode
Nadjev:
8 jabuka, 180 g smeđeg šećera, 2 žličice cimeta, 1 žlica brašna
Crumb mixture:
1 šalica smeđeg šećera, 1 šalica brašna, pola šalice maslaca
Priprema:
Od sastojaka zamijesimo tijesto, zamotamo ga u plastičnu foliju i stavimo hladiti u hladnjak 30 minuta. U zdjeli pomiješamo oguljene i na kriške narezane jabuke, šećer, cimet i brašno. Tijesto razvaljamo, stavimo u posudu za pečenje i rasporedimo nadjev od jabuka. Umjesto gornje kore napravimo crumb mixture. Vilicom izmiješamo smeđi šećer, brašno i maslac, kako bi dobili grudice, te sve posipamo po nadjevu. Pitu prije pečenja stavimo da odleži u hladnjaku oko 15 min, a pečemo je na najnižem položaju u pećnici ugrijanoj na 200°C 50-60 min. Uz mlaku pitu poslužimo hladni sladoled od vanilije.