Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Kada se mora na carski, kada je najbolje?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Kada se mora na carski, kada je najbolje?

Obzirom da sam prvi put morala roditi na carski, a moram i svaki slijedeci, zanima me kada je najbolje?
    Naime, Faris je rodjen cijele 2 sedmice prije termina, a po mojoj evidenciji koja je tacnija od doktorske i 3 sedmice!

Znam da je najbolje za dijete da se rodi prirodno, i da bude sto duze u majcinoj utrobi, no meni su doktori unaprijed odredili termin i rekli da se ne smije cekati da krene prirodan porod da bi se uradio carski jer je to jako rizicno za dijete.
    Kao dijete se vec spusti i bla bla...vec sam i zaboravila, ali uglavnom ne smije se cekat ...

Kakva su vasa znanja?

I da napomenem one koje ce se odmah uhvatiti za moj topic: NISAM trudna

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bolje je da krene porod, i za bebu (bolje disanje) i za mamu (manje krvarenja). Ali to ne znači da glavica krene kroz zdjelicu, nego da počnu trudovi. Ne znam zašto si morala na carski (možda deformacija zdjelice?) ali svakako je bolje bar dočekati termin. Meni je u drugoj trudnoći na termin plodna voda još bila nezrela (morali su raditi amnio jer sam bila zatvorena), rodila sam nakon 4 dana (pukao vodenjak, i to nisko, vjerojatno nema veze s amnio). Nisu krenuli trudovi, išla sam na carski (drugi) zatvorena, glavica visoko, bebu od krvi i svega nisu odmah izvadili, morala sam poslije dobiti drip da zaustavi krvarenje, malac na intenzivnu 3 dana . Prvi carski sam imala nakon 2 dana trudova.
    Jest da je poslije ispalo da je prvi sin imao hipoksična oštećenja a drugi nije... medicina nije matematika, više skup slučajnih događaja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je to ovisno o indikaciji.

ja sam drugi carski imala u zadnji cas jer smo predugo cekali. (ja sam kriva, htjela sam vbac)

necu imati trece, ali da slucajno imam, isla bih na carski s 37 tjedana i ni sekunde duze. jer se ova druga frka dogodila s 38 tjedana.

pa kad budes trudna, onda ces vidjeti koje su ti opcije.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Meni je doktor savjetovao, da ako vec moram na carski, odnosno ako se zna da je carski neminovan, bolje je napraviti ga prije nego krenu trudovi. Sam je rekao da su nase bolnice "takve kakve su" i bolje biti siguran. Rekao je da sa navrsenih 38tj ce sa bebom biti sve u redu. I ja sam se s tim razmisljanjem slozila, pa je H rodjena sa 38.4, bez panike, planirano.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Meni je doktor rekao da biram, ali da najranije sto bi on napravio carski je sa 37 tjed. Znam da ce to zvucati nekima grozno, ali kako sam zivjela u tropskim krajevima u to vrijeme, imala problema sa zadrzavanjem vode, otecenosti, carpal tunnelov sindrom i probleme sa disanjem, odlucili smo se za carski 18 dana prije termina. Beba je bila savrseno zdrava, a apgar je bio 10/10. Uz to, svi su se smijali nakon carskog jer je doktor rekao da mu se u 25 godina nije desilo da je neka beba bila jos napola vani, a napola jos u maternici, a vec vriskala kao luda. Moja kcerka je ostala takva i danas

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja "znam" drukcije. s 37 je jos riskantno. zasto? trudnoca moze biti mladja. pa skoro i 2 tjedna. s 37 ne prisustvuje neonatalog pa ako se dogodi spomenuta situacija moze doci do komplikacija za koje nisu spremni jer ne ocekuju nedonosce, a s 35 i 36 tjedana ono to je.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja glasam da čekaš trudove, jer onda ne samo da je beba spremna da se rodi (zrela) nego je i posteljica koja je vezana na tvoj krvotok zrela za odvajanje
    čemu žurba?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ako je dogovoren carski i onako ces zadnje dane biti hospitalizirana pa ces im biti "na oku". sto duze to sigurnije, bolje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

leonisa, to nije tocno u svakom slucaju.

zena koja je jednom imala nagli pad u eklampsiju ne smije cekati da se takvo sto opet dogodi. ja sam bila hospitalizirana i 'na oku' pa se zamalo dogodila tragedija.

lijepo kazem da to ovisi o indikaciji i svakoj pojedinoj situaciji.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lijepo kazem da to ovisi o indikaciji i svakoj pojedinoj situaciji.
    je, istina.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo cekali da se napuni 38.tjedan i sa 38+2 obavili taj planski carski (kod mene je bila placenta praevia pa se nikako ne cekaju trudovi)

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ne znam zašto si morala na carski (možda deformacija zdjelice?) ali svakako je bolje bar dočekati termin.
    vise puta operisana luksacija kuka. zadnji put mi je radjena tripl osteotomija, tako da ne smijem roditi prirodno.
    tada nisam znala ono sto znam danas....pa se nadam da ce drugi put biti bolje, a do tada prikupljam informacije

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U 39-tom tjednu.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene, planirani carski, napravljem u 39. tjednu. Nisu htjeli čekati trudove.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako ne smiješ čekati trudove (iako, ako si zatvorena, ne vidim kud bi dijete krenulo s prvim trudovima, ja sam svoje osjetila na zdjelici kako je tuče (disproporcija) tek kad sam bila 7 cm otvorena) onda je dobro u ranoj trudnoći napraviti nekoliko preciznih uzv - onda dijete raste jednako bez obzira koliko će biti veliko kad se rodi (mislim, sitno ili krupno) i ne može se fulati za više od tjedna. I možda česti ctg-i na kraju da se odmah registriraju pravi trudovi. Ali sve to zbog tebe, bebi ne smetaju ti trudovi. Osim ako se kod nekih koštanih promjena u zdjelici ne dešava nešto dodatno :?
    I čekala bi do 39. tjedna, ako nema nikakvih drugih pokazatelja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Kada se mora na carski, kada je najbolje?

Citiraj Njojza prvotno napisa
    Obzirom da sam prvi put morala roditi na carski, a moram i svaki slijedeci, zanima me kada je najbolje?
    Naime, Faris je rodjen cijele 2 sedmice prije termina, a po mojoj evidenciji koja je tacnija od doktorske i 3 sedmice!
    Imala sam planirani carski, zbog komplikacija s mojim zdravljem još prije trudnoće znala sam da ću roditi u 39. tjednu. Kad sam bila 38+0, dakle ma samom ulasku u 39. tjedan, napravljena je amniocenteza radi provjere zrelosti bebe. Ne amnioskopija, nego baš amniocenteza, pretpostavljam zato da se izbjegne eventalno puknuće vodenjaka. Beba je bila zrela i porod je zakazan za 38+3, kad sam i rodila.

Koliko znam, kad se kaže "u terminu", misli se na period od ukupno četiri tjedna: od punih 38 do punih 42 (dakle od 39. do 43. tjedna) računano od prvog dana zadnjeg menstrualnog krvarenja ako su menstruacije redovite.

Pretpostavljam da odluka o datumu ovisi o indikaciji za carski, kod mene nisu smjeli čekati trudove pa je zato odlučeno da se ide najranije moguće a da bude u terminu, ali uz prethodnu provjeru plodne vode.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja šogi i dvije frendice rodile su unaprijed dogovorenim carskim (sve su tri morale) u 39. tjednu. Rodile su tri različita rodilišta i svima trima rekli da je bolje ne čekati trudove. Nijedna nije imala komplikacije nakon carskog. Vjerojatno je sve individualno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •