Karli, Decortin koji ja pijem za lupus, isto je što i tvoj pronizon. Oba ta lijeka su kortikosteroidi koji se koriste u liječenju lupusa, samo se drugačije zovu. Moja proteinurija na zadnjem nalazu bila je 0.26. Nalazi za sada na sreću ne pokazuju da je lupus zahvatio bubrege, jer u tom slučaju nijedan doktor ne bi mi smio odobriti trudnoću (tako su mi rekli), jer bi to bilo iznimno opasno za mene u trudnoći. Ja ti inače imam 29 godina, a lupus su mi otkrili nakon što sam izgubila prvu trudnoću (u 22. tjednu). Naime, ona je bila kako su govorili doktori, upravo školska, a onda odjednom nije bilo otkucaja bebinog srca. Hrpom pretraga otkriveno je da je upravo zbog lupusa moj organizam bebu registrirao kao strano tijelo, i jednostavno se toga morao riješiti (figurativno su mi to tako objasnili). Ne bi te htjela plašiti, no u drugu trudnoću sam bila ušla kada mi je lupus bio u remisiji, no on se odmah aktivirao čim sam ostala trudna, i na žalost bebu opet izgubih. No, nada nikada ne smije nestati, jer kako mi je rekla doc. za to se vrijedi potruditi, pomučiti i malo načekati. Što se tiče kilograma, ja sam od Decortina (kortikosteroid) u dvije godine dobila 18 kilograma. No posljednja tri mjeseca sam na dijeti koju su mi propisali nutricionisti, i do sada sam skinula 14 kilograma, a doc. mi je rekla da bi trebala skinuti još kojih 6 kilograma, a manja kilaža biti će puno bolja i za novu trudnoću. Ja inače nisam imala većih problema sa začećem, prvi put uspjelo je od prve, a drugi put nakon nekih četiri mjeseca. Na žalost zbog ljekova koje pijem dosta mi je stradao vid, na što moram doc ponovo upozoriti, jer ja od malena imam velikih problema s vidom. Ne znam kako je kod Vas no kod nas liječnici, koji se ne bave imunološkim bolestima jako malo znaju o sistemskom lupusu, pa tako npr. moja obiteljska doktorica, kada je doznala da je bolujem od te bolesti, počela se ispričavati jer o tome baš i ne zna puno pojedinosti koje bi mene mogle zanimati o toj bolesti. Karli, nisi ništa rekla kakav ti je LAC (lupus antikoagulans)?