Da vam ispričam kako sam se danas posramila...
Idemo mi na plac, ostavimo tatu na kavi, a Leona i ja odemo nabaviti stvari za ručak. Na kraju balade kupimou dućanu i tri životinjska carstva.
Na putu do birca prođemo pokraj prosjakinje koja u krilu drži curicu Leoninih godina.
Tako mi se smilila ta musava, a tako slatka curica da sam joj pružila jednu čokoladicu koju je primila sa premilim osmjehom![]()
I sad slijedi frka...Leona je za to vrijeme zvjerala okolo i tek nakon što smo zamakle za ugao ona digne dreku, baca se po podu, histerizira i iz hrpe nerazumljive vriske ja razaznam "curica" i "čokoladica2 i pretpostavim da Leona protestira što sam njenu čokoladicu dala nekome bez da sam je uopće pitala.
Uh, bila sam tako ljuta na sebe, jer fakat nisam bila fer, a s druge strane sad mi je fakat bilo glupo vraćat se i otimat djetetu ono što sam joj dala!
I tako se ja mučim s Leonom, ispričavam joj se i usput pokušam objasniti da je curica siromašna i da je bilo lijepo od nas da joj damo nešto, predložim da odemo Leoni kupiti drugu čokoladu, ali ona je van sebe jer je već umorna od jurcanja, glada i pospana i ne mre se kontrolirat.
Naravno da sa svih stolova okolnih birceva bleje u nas, ja je vučem do našeg stola, brzo kupimo stvari da zbrišemo odande i onda se u toj gunguli javi neka baba i krene gnjavit Leonu kako je zločesta.
Ja mirno objasnim da nije zločesta već povrijeđena, jer sam bez pitanja njenu čokoladu dala drugom djetetu, na što me ova pogledala blijedoteleći i počela se smijati: Ahahaha, neš ti velike uvrede!
Ja reko: čujte, da vi hodate sa prijateljicom i da ona odjednom da knjigu koju ste upravo kupili, nekom prolazniku na cesti bez da vas je išta pitala, vi ne bi bili povrijeđeni i ljuti?
Joj, pa, to je nešto drugo!
Ma, nemojte, po čemu je to nešto drugo? Vi imate pravo na osjećaje, a dijete nema?
Daje se nisam htjela prepucavati,a u međuvremenu se Leona smirila, prestala jecati i ja ponovo s njom pokušam popričati o događaju i majko moja, odjednom skužim kaj mi dijete cijelo vrijeme govori:
Mama, ja sam sama htjela curici dati čokoladicu! Zašto si dala moju čokoladicu umjesto mene?
Sad je bio red na meni da zanijemim od iznenađenja i odmah poslije toga srama...pa ja sam si dijete optužila da je škrto malo PIP koje urliče kad ostane bez čokolade, a ono - sasvim obrnuto!
Uh, kako mi je bilo neugodno, baš mi je bed...u onom plaču i vrisku nisam dobro razumjela kaj govori i pretpostavila najgore! Nemajka jedna!
Sve se onda smirilo, zagrlile smo se, izljubile, ispričala sam joj se još jednom i dogovor je pao da drugi put ne krene odmah s vriskom već da pokuša mirno reći kaj je muči da izbjegnemo ovakve nesporazume![]()
U svemu tome je ona curica najbolje prošla, jer je dobila još jednu čokoladicu, ovaj put od Leone koja je bila jako sretna zbog toga![]()
Ali zašto vam ovo pričam...
Inače si utvaram da sam jako strpljiva i da rijetko optužujem Leonu na prvu loptu, pa me svaka moja kriva procjena malo štrecne da još više pazim na fer play...
A koliko često dječica nadrapaju i budu proglašavana zločestom, ovakvom i onakvom jednostavno zato jer se starcima lakše zderati na njih nego istražiti kaj se zapravo događa u maloj glavici i uostalom poput one ženske misle da njihovi osjećaji nisu nešto čime bi se trebalo zamarati :/
Kolko često vi shvatite da ste nepravedno reagirali?