Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: Razvoj i inteligencija

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Razvoj i inteligencija

Zanima me da li će dijete biti inteligentnije ako je fizički i psihički naprednije od drugih (4 mj. trenutno, ali kao da je 6-7)?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neće

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Razvoj i inteligencija

Citiraj evita prvotno napisa
    Zanima me da li će dijete biti inteligentnije ako je fizički i psihički naprednije od drugih (4 mj. trenutno, ali kao da je 6-7)?

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Ne znam odakle ti takva pomisao uopće, pa tek je krenulo u život ! :?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali znam da su genijalci koje sam do sad srela u svom životu bili fizički slabije razvijeni od svojih vršnjaka.
    Najčešće malo blijedi, nikad "kršni" ,vrlo često cvike i spuštena ramena
    AKO se ne radi o onima koji su genijalci ,ali i pasionirani sportaši(i takve sam upoznala u internatu).

Oni jako razvijeni, rumeni,glasni, najčešće su razbijali drugu djecu po školi :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Mislim da to nema neke, znanstveno dokazane, veze.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja mislim da ti to sama možeš ocijeniti promatrajući dijete. Možda je teško donijeti neku posve vjerodostojnu procjenu za tako malo dijete, ali mislim da se ipak dosta toga vidi. Moja nećakinja je kao sasvim mala beba pokazivala primjetnu znatiželju i bila je napredna - sad je genijalka od 13 godina. Moj sin je otpočetka bio napredan, fizički i psihički i da, vrlo je inteligentan. A uz to je kršan, rumen, glasan, ne nosi cvike i ne bavi se sportom, ali se nadam da hoće.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam generalizirala

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i ovi genijalci, koje sam spominjala su recimo
    prvak europe u fizici
    vicešampion svijeta u humanoj genetici
    vicešampion europe u mehaničkim inovacijama ,a uz to nadprosječno dobri učenici
    u svim sekcijama
    "razvaljuju" svejtski književnost i
    naravno sviraju najmanje 2 instrumenta i redovna muz.škola
    uz prestižna sportska dostignuća

ali to su samo oni koje sam upoznala

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislila sam da je to sve,ali sma ipak odlučila napisat još ovo:

Molim sve mam koje imaju rumenu, slatku, kršnu, glasnu tralala ... djecu(i moj je takav) da se ne nađu uvriježene.
    ja volim svu vašu djecu i mislim ad su najbolja.
    Moj prvi post na ovom topicu nije izazivaćkog ni prstouperaćkog tipa

Datum pristupanja
    Mar 2005

aha, to je osnovni i jedini pokazatelj! nadajmo se da ga genetika ne bu zeznula....

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sad mi je krivo što sam se javila jer je cijela ova diskusija sama po sebi apsurdna

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Inteligencija je jako velikim dijelom uvjetovana genetski.
    sama po sebi, kognitivna inteligencija ne znači lak ili lakši život, uspjeh, puno para itd. bitna je i socijalna (emocionalna) komponenta. I, da, takva uvjetovana genetski razvija se čitav život.

I prema nekim teorijama ima više vrsta inteligencija i neki imaju zastupljene sve, neki samo poneke. onda ih se obično zove darovitostima.

Ono što sam htjela reći, nema veze inteligencija, radite na njihovom samopouzdanju i samopoimanju, a za to svi imamo vremena do treće godine. Nešto se još može ispraviti do sedme. To je bitno.

Thalia hat gesprochen

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ausgesprochen klug gesprochen!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    mislila sam da je to sve,ali sma ipak odlučila napisat još ovo:

Molim sve mam koje imaju rumenu, slatku, kršnu, glasnu tralala ... djecu(i moj je takav) da se ne nađu uvriježene.
    ja volim svu vašu djecu i mislim ad su najbolja.
    Moj prvi post na ovom topicu nije izazivaćkog ni prstouperaćkog tipa
    WM, ma kaj bi našla uvrijeđena, daj molim te, pa nisam takva mimozica. Samo mi se činilo da Evitino pitanje ima svoj rezon, da se na djeci stvarno od malena vidi jesu li osobito pametna. I, naravno, istaknuti da i mali kršni galamdžije mogu biti jako pametni.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

bi našla = bi se našla

Datum pristupanja
    Jan 2006

Sad si me sjetila na mog MMa kad je najstarija imala niti mjesec dana. MM je drži i pokazuje joj Dalijevu monografiju, MM lista, a mala žmirka. Kaže meni MM: " Jel se to meni čini ili ona ima afiniteta prema umjetnosti?"

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

WM, ma kaj bi našla uvrijeđena, .
    drago mi je, iskreno

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

E moj sin je mršav,bljedunjav,sitan ali je odličan učenik kojeg učiteljica jako hvali i proriče mu velika dostignuća i uspjehe no bumo vidli :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Rana testiranja psihofizickog razvoja (tzv razvojne ljestvice) imaju u sebi i neke zadatke koji ukazuju na intelektualni razvoj djeteta, ali rezultati ovih ljestvica nemaju jasnu korelaciju s kasnijim rezultatima testova inteligencije.

Postoje istrazivanja koja su dobila da kad komapariramo grupe viskokih ljudi i grupe niskih ljudi, grupa visokih u prosjeku ima vishi IQ. E sad zasto i koliko to stvarno ima veze s visinom, ajd znaj? Mozda s boljom prehranom?

A ovi mrsuljavi i neupadljivi genijalci-mozda oni rumeni, krshni i sl. imaju i druge nacine da se dokazu osim svojom pameti, pa u skladu s tim i donose zivotne odluke...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jer je cijela ova diskusija sama po sebi apsurdna
    ovo ja potpisujem.

bubimirko

Početno

mene samo zanima po čemu to netko zaključi u toj dobi......koje je inteligentnije......nježnije grize cicu :? to mi otprilike dođe ko ono...ja znam da je moje dijete najljepše

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Svjesna sam u što se upuštam ali svejedno želim podijeliti sa vama pa kud puklo...

Nia ima 16,5 mjeseci i nemam je sa kime uspoređivati ali ono što sam uspjela pohvatati vidim da je malo ispred svojih vršnjaka ali bitno je ovo, od rođenja ima fakat bistar pogled, ono ful inteligentan, nisam to primjetila kod sve dijece, ona i dan danas ima taj bistar, inteligentan pogled. Pa ja si eto utvaram da će biti inteligentna 8) tj.već je

molim vas nemojte biti prestrogi

bubimirko

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    Svjesna sam u što se upuštam ali svejedno želim podijeliti sa vama pa kud puklo...

Nia ima 16,5 mjeseci i nemam je sa kime uspoređivati ali ono što sam uspjela pohvatati vidim da je malo ispred svojih vršnjaka ali bitno je ovo, od rođenja ima fakat bistar pogled, ono ful inteligentan, nisam to primjetila kod sve dijece, ona i dan danas ima taj bistar, inteligentan pogled. Pa ja si eto utvaram da će biti inteligentna 8) tj.već je

molim vas nemojte biti prestrogi
    baš mi se sviđa ova pretpostavka bistar pogled = pamet tj. inteligencija ......bez uvrede ali zbilja neki roditelji ponekad zastrane u svojem viđenju djece, pa objektivnost padne u drugi plan-pogotovo kad uspoređuješ nešto sa ničim

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i ja mislim da to nije objektivno ali svejedno mislim to što mislim 8) i moš ga fučkat 8)

bubimirko

Početno

ali fakat te ne kužim na osnovu čega zaključuješ, ako je SAMO pogled u pitanju onda je to fakat smiješno......pa valjda ima nekaj drugo kaj te može navesti na tak nekaj....recimo način na koji nekaj nacrta, kak se igra s nekim igračkama.....kaj ja znam ...kak se ponaša prema drugoj djeci ili vašim prijateljima........daj neki pametniji razlog od očiju......imam frenda koji ima vrlo bistar pogled ali samo kad je mrtav pijan-valjda je u tom trenu puno pametniji nego kad je trijezan

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Majke imaju instinkt.
    Anima inteligenciju vidi iz pogleda. Zasto ne

bubimirko

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Majke imaju instinkt.
    da-da to je taj opće poznati majčinski instinkt.....imaš prav tak nekaj je nepogrešivo, i vrlo jak argument za različite tvrdnje

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Majke imaju instinkt.
    ja imam dioptriju

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Majke imaju instinkt.
    ja imam dioptriju
    onda ti je inteligentan na kvadrat ili mu ne vidiš inteligenciju?!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

super mi je čitati kako se zezate na moj račun samo naprijed

Nia je inteligentna, govori oko 45-50 riječi (još ne veže), zna puhati nos, gura mi nogicu u cipelicu kad ju obuvam, ruku u jaknicu, razumije apsolutno sve i da ju dalje ne hvalim to radi već neko vrijeme i ima toga još ali...

te zelene oči Kad sam gledala drugu dječicu imala su mi pogled kao da nisu tu, ne znam kako bih rekla, za razliku od nje koja je me je od rođenja gledala nekako bistro, nemam pojma

show must go on

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nia

Ma ne obziri se ti na mene i Andoru, mi smo dvije lude tetke
    ne šalimo se mi na tvoj račun, nego se šalimo uopće

činjenica je da dojena djeca imaju izuzetno bistar pogled

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

lijepo je da je mama tak zaljubljena u svoje dijete; nismo li sve? ali mislim da si ti i sama svjesna "ozbiljnosti" ove teme, zato se ni ne vrijeđaš na neke komentare. to je ok.
    ja ne smijem dalje jer bu me opet navikali
    p.s. suprotno od "pametno me gleda" je vjerojatno "blago teleči pogled"

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej je od početka imao "pametan" pogled, ali nemam dojam da je po bilo čemu napredniji ili inteligentniji od druge djece njegove dobi.
    Zapravo, u zadnje vrijeme sam počela primjećivati u čemu sve "kasni" za vršnjacima :/ naravno, ne pred njim.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Andrej je od početka imao "pametan" pogled, ali nemam dojam da je po bilo čemu napredniji ili inteligentniji od druge djece njegove dobi.
    Zapravo, u zadnje vrijeme sam počela primjećivati u čemu sve "kasni" za vršnjacima :/ naravno, ne pred njim.
    Tanja, PRESTANI!! Tvoje dijete je preslatko, pametno, inteligentno i niti po čemu ne zaostaje od drugih!

Početno

Ja odgovorno stojim iza tvrdnje da inteligenti ljudi češće imaju bistar nego tup pogled ili kako ja zovem ove tupogledne..imaju svemir u očima.

Pošto imam veliki uzorak studenata to je gotovo 100%-na koreliranost. Pritom mislim na fokusiran pogled koji prožima i iz kojeg se jednostavno i bez pitanja i razgovora osjeti koliko nas čovjek razumije.

Zapravo, vrlo rijetko sam vidjela male bebe s fokusiranim pogledom. Moja Leonarda je od kojeg 20 dana života gledala takvim smrknutim, ali vrlo fokusiranim pogledom da si se smrznuo.
    Laura već ne. Njoj su zrikale oči do kojih 4 mjeseca, ali sad je i ona na razini bistrookosti

A kakav će tko biti..mislim da ipak ovisi o genetici i njegovanju svih raspoloživih intelektualnih resursa. Ako siješ kukuruz neš dobit jabuke nego kukuruz. Samo što taj kukuruz druge generacije može biti stabilniji, čvršći i kvalitetniji ako ga dobro njeguješ.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Tanja, PRESTANI!! Tvoje dijete je preslatko, pametno, inteligentno i niti po čemu ne zaostaje od drugih!
    S čime da prestanem, nisam još ni počela

Samo htjedoh reći da pogled ne odražava naprednost/nenaprednost djeteta. A za mene je on presladak i pametan u svakom slučaju

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ma ne obziri se ti na mene i Andoru, mi smo dvije lude tetke
    ne šalimo se mi na tvoj račun, nego se šalimo uopće
    eh, od previše kave ovo jutro ja imam toliko zrikav pogled da inteligencija jednostavno pršti iz mene

no hajdemo mi na OT;
    ako smo "zaključili" da je mirno i pomalo trapavo (govorim isključivo o svom starijem sinu) znak inteligencije (jer on i je inteligentniji od prosjeka) onda molim Boga da ovaj mlađi, koji je mega/turbo aktivan i spretan ipak biti i inteligentan.

Datum pristupanja
    Apr 2005

vrlo vjerovatno hoce.
    ja sam svojevremeno malo proucavala po internetu o nadarenoj djeci i nadarenim odraslima i istrazivanja pokazuju da se nadarenost moze vrlo rano uociti, vec kod malih beba. tako da ti je pitanje sasvim na mjestu, nadareni ljudi vecinom i kao bebe bili napredniji, npr. ranije su poceli sjediti, puziti ili govoriti, uglavnom to ide u vise podrucja.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    tako da ti je pitanje sasvim na mjestu, nadareni ljudi vecinom i kao bebe bili napredniji, npr. ranije su poceli sjediti, puziti ili govoriti, uglavnom to ide u vise podrucja.
    onda sam rodila lumena! :D
    prohodao sa 9 i pol mjeseci.
    jučer smo ga našli u kuhinjskim elementima - izbacio je sve lonce i najdaljeg nije uspio dohvatit. otišao do njega i zapeo unutra.

Datum pristupanja
    Apr 2005

bubimirko

još sam nekaj zaboravil priupitati ....... to inteligentnije-šta smatraš pod time i još nekaj me zasmetalo....po ovom tvom bi se zaključilo da ako neko dijete ima kakvu fizičku manu(invaliditet)......mora biti i intelektualno blago rečeno slabije

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

govori oko 45-50 riječi
    Sa 16,5 mjeseci ?

Hebem ti miša pa ja bi se morao potrudit za 50 riječi nabrojat u šusu bez ponavljanja !
    Ako je ovo istina onda svaka cast na genijalku !

Moram priznat da mi je totalno bedasto pisat kaj moje djete moze a kaj nemoze...pa nije pas ili tuljan. :/

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj TATA MATA prvotno napisa

Moram priznat da mi je totalno bedasto pisat kaj moje djete moze a kaj nemoze...pa nije pas ili tuljan. :/
    nisi valjda na mene mislio? :?

gle, a kako onda usporedit i znat jel ti inteligentno/napredno? po pogledu kako se i počelo u ovoj temi?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

govori oko 45-50 riječi
    Sa 16,5 mjeseci ?

Hebem ti miša pa ja bi se morao potrudit za 50 riječi nabrojat u šusu bez ponavljanja !

da, toliko riječi - sve smisleno, pa ti vidi. I meni je glupo hvaliti, ali za potrebe teme morala sam malo, ali samo malo

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

govori oko 45-50 riječi
    Sa 16,5 mjeseci ?

da, toliko riječi - sve smisleno, pa ti vidi. I meni je glupo hvaliti, ali za potrebe teme morala sam malo, ali samo malo
    Bravo, bravo...pa prema ovoj tablici http://www.austega.com/gifted/preschoolers.htm ti je dijete super turbo na kubnu intiligentno jer kolko vidim za 21 mjesec je normalno 20 rijeci dok je za napredno dijete to moguce sa 14,7...ali stara moja tvoje prica 50 rijeci sa 16 !

Jel moguja biti njen prijatelj ?

Andora...nisam mislio na tebe nego na sve !

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

U usporedbi sa svim onim tablicama kod djete može ovo ili ono, moja je također bila ranija i po mjesec i pol, odnosno naprednija :D . ali čini mi se da današnja djeca jesu puno naprednija i inteligentnija, od recimo nas (70 te), ipak imaju više poticaja i stimulacije. mi nismo imali ni pola svih tih stvari i stvarčica, tehnike itd. a da ne uspoređujem naše roditelje i naše bebe.

Evo jedna besmislica. Mene je sveki stalno drilala kak to beba nije uopće u jastuku, kad su oni svoje držali tamo do par mjeseci. Jadnog svezanog i bespomoćnog.

A i više se bavimo našom djecom, više se ulaže u njih :D

Stoga, zašto i ne bi bili mali genijalci 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zakaj bi to bilo bedasto?
    ja sam takodjer bila fascinirana brzim razvojem svoga djeteta pa sam si zapisivala...
    sa 14 mj. je govorila 70-ak rijeci, a sa 17 mj. 200 rijeci (nakon toga sam naravno prestala zapisivati) i spajala recenice od tri rijeci.
    i sad bi me jos trebalo biti sram da sam to negdje napisala? bas naprotiv, ja sam ponosna na svoju kcer, oduvijek bila.
    i super da postoji forum gdje i takve stvari mozes s nekim podijeliti, a koga to iritira, pa ne mora citati!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •