sto tocno znaci da je dijete od 4 mjeseca psihicki napredno, sto tocno obuhvaca psihicka naprednost? Kako se manifestira?
pa recimo ako je normalno da beba u dobi od 4 mjeseca poseze za igrackom, onda je beba koja to radi u dobi od mjesec dana psihicki napredna.
ili ako je normalno da beba od osam mjeseci premjesta igracku iz jedne ruke u drugu, onda je beba koja to cini sa 4 mj. napredna.

i u kakvoj su tocno vezi inteligencija i fizicki napredak?
ja mislim da je evita mislila na motoriku (ili se varam?), a motoricki razvoj je totalno povezan sa inteligencijom.

ja cak dozvoljavam da su naprednost u ranim mjesecima i kasnija inteligencija u nekoj vezi, i da je to mozda potkrijepljeno znanstvenim studijama, ali ta veza sigurno nije tako jednoznacna i stroga da bismo na temelju nje mogli raditi predvidjanja u pojedinacnim slucajevima.
istina, veza izmedju naprednosti u ranim mjesecima i kasnije inteligencije nije jednoznacna ni stroga, ali je vrlo velika vjerojatnost da ce beba koja je u svim podrucjima napredna, biti osoba sa natprosjecnom inteligencijom.

meni su primjerice, izmjerili (vise puta pa je valjda pouzdano) natprosjecni IQ. pa zato znam koliko to malo u zivotu znaci.
slazem se da natprosjecni IQ ne znaci puno u zivotu i da je bitnija emocionalna inteligencija ali to je vec druga tema i nema bas previse veze s ovom raspravom.