Citiraj tridesetri prvotno napisa
ajmo se vratit na pocetak. evita cak nije pitala za svoju bebu, nego je postavila opcenito pitanje:
Zanima me da li će dijete biti inteligentnije ako je fizički i psihički naprednije od drugih (4 mj. trenutno, ali kao da je 6-7)?
evita je definitvno pitala za svoju bebu, sudeci po njenom potpisu.

a na forumu ima toliko tema tipa "koje ce mu boje biti oci?", "kada ce mu izrasti bujna kosa?". zasto je to ok, a nije ok raspravljati o inteligenciji?
teme tog tipa su mi isto bedaste, na njih se niti ne javljam.

ja nisam previse znanstvenih studija o navedenoj tematici citala, ali u inicijalnom pitanju definitivno pronalazim nekoliko problematicnih tocaka.
prvo, sto tocno znaci da je dijete od 4 mjeseca psihicki napredno, sto tocno obuhvaca psihicka naprednost? Kako se manifestira?
i u kakvoj su tocno vezi inteligencija i fizicki napredak?
ja cak dozvoljavam da su naprednost u ranim mjesecima i kasnija inteligencija u nekoj vezi, i da je to mozda potkrijepljeno znanstvenim studijama, ali ta veza sigurno nije tako jednoznacna i stroga da bismo na temelju nje mogli raditi predvidjanja u pojedinacnim slucajevima.
i ja ne mislim da je inteligencija tabu. meni su primjerice, izmjerili (vise puta pa je valjda pouzdano) natprosjecni IQ. pa zato znam koliko to malo u zivotu znaci.