ja se s ovim uopce ne slazem. premda razumijem otprilike o cemu govoris. nasa baka moju kcer uci vrste auti i onda se okolo hvali kako mala s dvije godine prepoznaje sve vrste i misli da je mala zbog toga genijalkaLuna Rocco prvotno napisa
![]()
da bi se moglo pricati o tome sto je napredno, izrazito napredno ili genijalno potrebno je biti upoznat sa razvojnim tablicama.
a medju informiranim roditeljima ja osobno ne poznajem nikoga tko svoje dijete proglasava natprosjecnim bez razloga. jedna od najvecih zabluda u vezi nadarene djece jest "svi roditelji misle da im je dijete nadareno".
roditelji usporedjuju svoje dijete sa drugom djecom od rodjenja i ako su upoznati s razvojnim obrascima uglavnom (u 84%slucajeva) su u pravu kad tvrde da su im djeca nadarena.
koliko se sjecam ovdje se uopce ne prica o genijalcima, nego govorimo o natprosjecno ili izvanredno inteligentnoj djeci. a prema novijim istrazivanjima njih ima puno vise nego sto se prije mislilo (6 do 10 puta vise nego sto se mislilo).Pravih je genijalaca vrlo, vrlo malo.
kad vec spominjemo genijalce, pravih genijalaca jest malo, a vjerovatno ih je jos manje upravo zato sto nemaju mogucnost razviti i izraziti svoju genijalnost. nase drustvo i skolstvo je izrazito nazadno sto se tice potpore natprosjecnoj djeci i njihovim roditeljima.
ima ovakvih i onakvih primjera, i naravno ima iznimaka.Djeca se stvarno jako različito razvijaju i ja stvarno ne znam koliko taj rani razvoj utječe na to koliko su kasnije 'pametni' tj. koliko se to povezuje sa kasnijom inteligencijom, ima baš i suprotnih primjera jako inteligentnih ljudi koji su se vrlo specifično razvijali kao djeca
ali nadarenost ne nestaje. odnosno nadareno dijete ce postati nadarena osoba. jedino je pitanje sto je nadarenost. to sto je neko dijete prohodalo prije nego sto je normalno ili sto je bistro gledalo od rodjenja ne cini ga genijalcem.
ali ako dijete vec u bebackoj dobi cini stvari koje su totalno neprimjereno napredne u njegovoj dobi, i tako u gotovo svim podrucjima, onda govorimo o nadarenom pojedincu (a lako moguce i o genijalcu).
slazem se jedino sa zdenkom:
biti natprosjecan je izuzetno tesko, kao sto je tesko i biti roditelj naprednom djetetu jer napredno dijete je dijete s posebnim potrebama.Stvarno ne vidim zašto bi to bio neki tabu, maltene kao da je nepristojno govoriti o pameti djece. Dapače, o tome treba itekako govoriti i ne samo govoriti nego omogućiti iznadprosječno inteligentnoj i nadarenoj djeci da se razviju u skladu sa svojim mogućnostima. To je, nažalost, u našem obrazovnom sustavu samo iznimno moguće. Prevladavajuća situacija je nažalost takva da najpametnija djeca najviše nastradaju u sustavu od vrtića nadalje.

Odgovori s citatom