Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 146 od 146

Tema: Razvoj i inteligencija

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    I 33, što ti imaš od toga što si podijelila s nama da ti je dijete nadprosječno inteligentno? :?
    Drugo je kad dijete poznaješ. Ovak, ostaje samo dojam hvalisanja. Bez uvrede.
    Dijana, ja ne bih tako rekla.
    Meni se cini da je to problem (pitanje nadarenosti, odn. iznadprosjecnosti) o kojem 33 ozbiljno razmislja, pa je u tom kontekstu opisala svoje dijete - i sudeci po opisu, dijete je zaista iznimno napredno za svoju dob.
    Samo, kcer od 33 ima vec, ako se dobro sjecam oko 3 godine, pa je to skroz druga situacija, nego izvoditi zakljucke o buducnosti djeteta koje sad ima 4 mjeseca.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i moja sveki tvrdi kak su njeni (MM i sestra) prohodali sa sedam mjeseci..Ma dajte molim Vas, draga sveki..možda ste zaboravili, možda su ipak prohodali sa pet i pol mjeseci?
    svatko normalan tko se brinuo o nejači morao bi znati da je to praktički nemoguće u toj dobi
    pa onda npr. znaju sva slova sa godinu i pol..helou?..možda ih i znaju pokazati ali ih ne znaju spajati i ne mogu čitati
    moja dvoipogodišnjakinja zna brojati npr. do trideset ( uz malu pomoć mame), ali kao papigica, ne povezuje broj i količinu

ovak mi izgleda da čitaju ruske klasike sa četiri godine samo zato što znaju na polici pokazati gdje stoji knjiga
    a u isto vrijeme, tako načitani i elokventni, piške u gaćice, imaju ispade bijesa zato što zbog svog psihofizičkog razvoja uvjetovanog dobi ne mogu iskontrolirati emocije i ne mogu posve definirati svoje ja, padaju po toboganima iako su prohodali sa osam mjeseci i rade sve ostale stvari koje se očekuju od njih u tom uzrastu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Ok, dijete ima visok IQ, ili je čak natprosječno, super. Ali što je s emocionalnim razvojem? Može li dijete trpjeti ako su inteligencija i emocionalni stupanj zrelosti u raskoraku? Može li se to na vrijeme uočiti (a ne kad dijete krene u školu i počnu ozbiljni problemi)?
    tanja super si postavila pitanje jer to i je, kao sto je i bubica rekla, najveci problem kod nadernog djeteta. Imati inteligenciju odraslog covjeka, a emocije djeteta nije lako. sto je dijete manje, to mu je teze jer je taj raskorak veci. dijete izmedju 4 i 9 godina je najugrozenije.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    I 33, što ti imaš od toga što si podijelila s nama da ti je dijete nadprosječno inteligentno? :? .
    ja nigdje nisam napisala da je moje dijete nadprosjecno inteligentno. dijana, gdje si to procitala?

Izrijekom nisi nigdje.

ja sam prepricavala ono sto sam procitala o nadarenoj djeci.
    istina jest, ne bih citala da me nije zanimalo, odnosno da nije bilo potrebe. i istina jest suosjecam puno vise sa mukom roditelja nadarene djece, nego sa onima koji ih osudjuju kao hvalisavce. ja sam ih samo htjela malo obraniti.
    Moj dojam ostaje. A što je najgore uopće ne sumnjam da je tako kao što pišeš, ali mi je besmisleno pisati o tome.
    Ma, sad mi je žao što sam uopće komentirala, ali da ja pišem nešto takvog o svom djetetu osjećala bih se nefer prema njemu, jer izlažem njegovu osobnost, dostignuća krugu ljudi koji ga ne poznaju.
    Ne mogu to dobro objasniti. Jednostavno mi je takav osjećaj.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a motoricki razvoj je totalno povezan sa inteligencijom.
    meni je ovo prilicno dvojbena teza.
    i nasla sam jedan relativno friski, pregledni clanak koji govori bas o tome:
    Can measures of infant habituation predict later intellectual ability?

Ne spominje se 'psihicka' naprednost.
    Govori se o tome, da su stara istrazivanja pokazivala da nema veze izmedju ranog napretka i kasnije inteligencije, upravo zato jer su djecu u ranim mjesecima vrednovali prema postignucima koja nisu relevantna za razvoj inteligencije (neka motoricka postignuca).
    Da se danas ocjenjuju neka druga postignuca, koja imaju veze s intelektualnim razvojem (dan je primjer visual habituation - koliko brzo se dijete privikne na neki novi vizualni podrazaj, i koliko brzo uslijed toga prestane obracati paznju na njega - koliko ga brzo 'obradi'), a da je cak i na taj nacin tesko dobiti neke statisticki znacajne rezultate koji bi omogucili predvidjanje.

Pogledala sam i linkove koje je stavila tridesetri - i kao profesionalno deformirana knjiznicarka i procjeniteljica informacijskih izvora, smatram ih zanimljivim, ali daleko od toga da bih im vjerovala bez rezerve.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono sto je za tako malu dob karakteristicno je to da su djeca u razvoju - a razvijaju se po razlicitim obrascima, postoje bebe koje su vrlo ekstrovertirane i kao takve traze puno poticaja pa vrlo rano krenu s govorom i hodom...i to zna zavarati roditelje, cak i pokazatelji razvoja ukazuju na jako dobre razvojne rezultate (izbjegavam govoriti o iq-u u toj dobi jer je tad iq bitno drugaciji od onog na sto se misli kasnije, odnosno opterecen je drugim faktorima - drugim stvarima nego sto je to kasnije), ali... s neke 3 god. bodovni pokazatelj moze biti i do 20 bodova manji - jer je dijete doslo do nekog svog za tu dob maksimuma ranije i sad ceka novu fazu (a razvoj djeteta je cesto skokovit), a s druge strane ima beba koje uce na drugaciji nacin i ne pokazuju kako uce, vise gledaju - manje isprobavaju-manje traze ...ali kad npr. govor krene (a cesto puno kasnije nego kod onih prvih) zna biti u punoj recenici, samo prohodaju cvrsto i stabilno...i u trecoj god. vec naveliko prevazidju one prve. Inace sva relevantna ist. su pokazala vrlo malu korelaciju izmedju iq-u u ovoj ranoj dobi (do 3 god) s kasnije mjerenom iq. Iza 3 god. sto je dijete starije ta je korelacija veca.
    Isto tako sto roditelji vise podupiru dijete i poticu taj rezultat je u ranoj dobi veci - i razlika izmedju dviju grupa (one poticane i one nepoticane) je velik (cak toliko da oni u jaslicama ispadaju bitno inteligentniji nego oni kod kuce) ali se razlika skoro pa gubi pred polazak u skolu, a u skoli nestaje.
    Do 3 god. dijete uci, da li ce prije ili kasnije nesto nauciti pokazuje se manje bitnim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma, sad mi je žao što sam uopće komentirala, ali da ja pišem nešto takvog o svom djetetu osjećala bih se nefer prema njemu, jer izlažem njegovu osobnost, dostignuća krugu ljudi koji ga ne poznaju.
    stvarno se razumijem o cemu govoris...mozes li molim te kopirati sto sam ja to napisala o svom djetetu? cisto da vidim mozda i mene zapece savjest...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo o vezi motorickog razvoja i iq je teza koja je davno napustena - jer u ranoj dobi iq je zasicen motorickim rezultatima pa kao takav daje prednost motoricki mnaprednijima...jednostavno je takav sustav mjerenja - zato se ni ne govori o iq beba, vec o razvoju gdje se navode faze u kojoj je beba, a zatim faze koje se dostizu.

darovito dijete moze biti - nadareno u smislu visokog iq (visokih int. sposobnosti) ali i ne mora biti moze biti prosjecnog iq a visoko darovito u glazbenom ili likovnom smislu...ima puno faktora u raznim odnosima.

emocionalna int. je u vrlo maloj korelaciji s klasicno shvacenom iq, kao sto je to i skolski uspjeh i uspjeh na poslu itd...

netko je govorio o odnosu visoko iq rod. - priroda ne voli ispodprosjecne ni iznadprosjecne previse... dva visoko iq rod. statisticki cesce imaju dijete normane inteligencije kao i dva ispod prosjecna roditelja...priroda voli uravnotezenost

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a ovde ih je više no igdje jer nas većina doji

[/quote]

Bravo!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Opet sam nekak krivo quotala.

ali poruka je jasna

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Dapače, o tome treba itekako govoriti i ne samo govoriti nego omogućiti iznadprosječno inteligentnoj i nadarenoj djeci da se razviju u skladu sa svojim mogućnostima. To je, nažalost, u našem obrazovnom sustavu samo iznimno moguće. Prevladavajuća situacija je nažalost takva da najpametnija djeca najviše nastradaju u sustavu od vrtića nadalje.
    donekle se slazem, ali ne u potpunosti.
    Meni se cini da je glavni problem naseg skolskog sustava nedostatak individualiziranog pristupa prema SVOJ djeci, ne samo prema onima 'najpametnijjima'.
    Za svako dijete trebalo bi prepoznati u cemu je najnadarenije i najbolje i omoguciti mu da se u tom podrucju razvija nesputano okvirima prosjecnosti. Kod nekih ce to biti sport, kod nekih glazba, kod nekih likovnost, ples... a neki ce jednostavno biti 'pametni' (u uobicajenom smislu pod kojim obicno podrazumijevamo verbalno-matematicku inteligenciju).
    To mi se cini vaznije (iako se sigurno moze i jedno i drugo), nego prepoznati grupu od 10% opcenito najnadarenijih i omoguciti im individualni i prilagodjeni napredak.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

riana - ta teza je odavno u strucnim krugovima odbacena. ne postoji niti jedno istr. koje je podleglo meta analizama i jacim statist. provjerama koje to dokazuje - ono sto je problem u takvim istr. (nevezano za samo dojenje) je to sto tesko mozes izbrisati utjecaj drugih faktora npr. bavljenje djetetom, intelig. majke i oca, stav prema razvoju (poticanje razvoja) itd...
    s obzirom da su nekad sva djeca bila dojena i da se int. pravilno distribuirala (a da nije uoceno da je doslo do drasticnog pada sredine prema dolje), ona je vise pod utjecajem drugih faktora nego samog dojenja kao takvog.
    Bazicne teorije int. su stvorene 30 god. proslog stoljeca kad je vecina pop. bila dojena.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se cini da je glavni problem naseg skolskog sustava nedostatak individualiziranog pristupa prema SVOJ djeci, ne samo prema onima 'najpametnijjima'.
    ovo je jako tocno.

postoje jake struje koje zastupaju tezu da su sva djeca darovita - kod nekih je to prepoznato ili su oni bazicno takvi da jako to isticu u svojem pon. dok kod drugih to nije tako.

kod mjerenja i testiranja nerjetko najbolje rezultate daju djeca koja su tako nevidljivo prosla kroz sustav da ostanes zapanjen.

ono sto je jos jedan problem je to da npr. poslusnost ima vecu korelaciju s skolskim uspjehom od iq-a.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ovo o vezi motorickog razvoja i iq je teza koja je davno napustena - jer u ranoj dobi iq je zasicen motorickim rezultatima pa kao takav daje prednost motoricki mnaprednijima...jednostavno je takav sustav mjerenja - zato se ni ne govori o iq beba, vec o razvoju gdje se navode faze u kojoj je beba, a zatim faze koje se dostizu.
    upravo to kaze onaj clanak koji sam citirala. cak i kad se nadje neki pokazatelj koji nije motoricki, nego ce cini da bi mogao imati upravo izravnu vezu s inteligencijom (kao sto je ta visual habituation), da je tesko dobiti statisticki znacajne rezultate koji bi dokazivali povezanost.
    Znaci dobro sam upiknula.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

stvarno se razumijem o cemu govoris...mozes li molim te kopirati sto sam ja to napisala o svom djetetu? cisto da vidim mozda i mene zapece savjest...
    Kao što napisah, ne znam to dobro objasniti. Pa onda to možda nisam ni trebala napisati.
    Ja neizmjerno kao i svaki roditelj uživam u razvoju svog djeteta i ne bih nikad riskirala da me netko doživi kao hvalisavu jer iznosim te po meni intimne stvari krugu ljudi koji ne poznaju moje dijete.
    Ali onima koji je poznaju, uh, tu je hvalim neizmjerno.
    Ali očigledno potpuno različito shvaćamo te stvari. Ja sam u biti negdje na liniji tata mate i lune rocco.
    No forum je slobodan medij, ako te to veseli, a ti piši...

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i ne bih nikad riskirala da me netko doživi kao hvalisavu jer iznosim te po meni intimne stvari krugu ljudi koji ne poznaju moje dijete.
    Ali onima koji je poznaju, uh, tu je hvalim neizmjerno.
    kakav je tu rizik? ovo je forum, izmjenjujemo iskustva i mišljenja.
    ona je hvalila svoje dijete, nije tvoje. uostalom, zašto ne pohvaliti nekog kog voliš najviše na svijetu?
    i da.. možda upravo ti ispadaš hvalisava jer hvališ dijete upravo u sredini gdje tebi poznati ljudi znaju i tvoje dijete?!

ne kužim....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kao što napisah, ne znam to dobro objasniti. Pa onda to možda nisam ni trebala napisati.
    pa i nisi, a ako si me vec odlucila tako uvrijediti, mogla si barem dva put razmislit prije toga.
    ja nisam niti tebe niti nikog drugog uvrijedila, i moram priznati da ne znam odakle tebi potreba za tim? ne razumijem to sto si napisala.
    na ovom forumu upravo i pisemo o svim mogucim slabostima nase djece. kakvu je tko imao kakicu, kako se tko dere po noci, kako nas ljute na ovaj ili onaj nacin.
    ali samo izvoli, na stup srama sa mnom! usudila sam se javno reci da mi je dijete progovorilo ranije nego sto je uobicajeno. mislim stvarno...koji je tvoj problem?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

progovorila sam i prohodala sa 10 mjeseci

sa 3 godine sam samostalno čitala....

jesam li bila inteligentija od većine djece u školi,jesam li sad uspješnija od te iste "prosječne" mase

nisam

prema tome oko čega se vi raspravljate :?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Potpisujem a zakaj i Lunu.

I roditelji ce vecinom tvrditi da je njihovo dijete natprosjecno inteligentno, u manjini su oni koji tvrde da je prosjecno, dok nikad nisam srela nikog tko bi bar se pozalio kako misli (ili se boji) da je ispodprosjecno - u najgorem slucaju su lijeni ili tako nesto. A odraslih koliko hoces...
    hm, moja kasni za prosjekom,ali tjesim se time sto je prijevremena, do 7.godine bu valjda pohvatala...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa i nisi, a ako si me vec odlucila tako uvrijediti, mogla si barem dva put razmislit prije toga.
    ja nisam niti tebe niti nikog drugog uvrijedila, i moram priznati da ne znam odakle tebi potreba za tim? ne razumijem to sto si napisala.
    na ovom forumu upravo i pisemo o svim mogucim slabostima nase djece. kakvu je tko imao kakicu, kako se tko dere po noci, kako nas ljute na ovaj ili onaj nacin.
    ali samo izvoli, na stup srama sa mnom! usudila sam se javno reci da mi je dijete progovorilo ranije nego sto je uobicajeno. mislim stvarno...koji je tvoj problem?
    Znači, ti si se uvrijedila. A što bih ja trebala početi sa izjavom kak je tvoje dijete sa neznamkoliko mjeseci pričalo 200 riječi?
    Moje nije, ajme neće biti (natprosječno) inteligentno, bit će onih koji će ga šišati u inteligenciji, neće biti najbolje, neće biti sretno (jer nije natprosječno inteligentno).
    Ili, moje jest, kako super, danas sutra će biti naprednije, uspješnije...sretnije?
    Ma besmisleno mi je to.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajme, jeste se se pocupale.
    a meni je rasprava bas postala zanimljiva, na teorijskom nivou.
    kad sam teoreticarka

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

jesam li bila inteligentija od većine djece u školi,jesam li sad uspješnija od te iste "prosječne" mase

nisam

Ne glumi..a ustvari radi kao financijski analitičar i godišnje prima bonus od 100 000 0 eura

Inteligentiji mogu biti uspješniji, ali samo ako rade ono što vole, a i to ne mora biti mjereno lovom.

Imam prijatelja matematičara (u prvom razredu srednje sasvim je solidno baratao diferencijalnim jednandžbama) kojem su nuđeni basnoslovni poslovi...ali čovjek ih je odbio i bavi se nekom svojom znanstvenom egzotikom..sretan. Znam jednog iznadprosječnog, koji nije odbio...sad žari i pali u debelom svijetu, ma uspješniji od..Žuži Jelinek . A znam jednog kojem je svijet..pretrivijalan. Čovjek je totalno neshvaćen, postao nepopravljivi cinik.

Ako si prosječan ostaješ prosječan. Ako si u bilo čemu nadaren, priroda ti je dala kviska. Sad, pitanje je izbora, naših afiniteta da li ćemo kviska uložiti ili ne...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene i dalje kopka onaj emocionalni razvoj.
    Kao što postoje tablice za motorički ili kognitivni napredak, postoji li negdje nekakav ozbiljan tekst o emocionalnom razvoju djeteta, što očekivati, koje faze u kojoj dobi, i sl.? I kako to uskladiti s intelektualnim razvojem?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    jesam li bila inteligentija od većine djece u školi,jesam li sad uspješnija od te iste "prosječne" mase nisam
    pa govorimo upravo o tome. mozda nisi uspjesnija od prosjeka upravo zato sto ti tvrdi sustav skolstva nije dopustio da razvijes svoje talente do maksimuma. no necu sad o tome, jer je to na razini sto bi bilo kad bi bilo...

Mene i dalje kopka onaj emocionalni razvoj.
    Kao što postoje tablice za motorički ili kognitivni napredak, postoji li negdje nekakav ozbiljan tekst o emocionalnom razvoju djeteta, što očekivati, koje faze u kojoj dobi, i sl.? I kako to uskladiti s intelektualnim razvojem?
    tanja, tablice uglavnom ukljucuju i emocionalni razvoj. pronadji bilo koju detaljniju tablicu i pronaci ces sto te zanima. evo neki link premda ne znam dal vrijedi, ali sve su te tablice slicne...
    http://www.pbs.org/wholechild/abc/social.html
    a kako uskladiti emocionalni s intelektualnim ravojem? mozda prvo tako da se upoznas sto je normalno za koju dob, pa ako vidis da dijete u necemu zaostaje onda to poticati? ili ako je u necemu super napredno onda ne poticati to nego ono u cemu je manje napredno.

Znači, ti si se uvrijedila. A što bih ja trebala početi sa izjavom kak je tvoje dijete sa neznamkoliko mjeseci pričalo 200 riječi?
    Moje nije, ajme neće biti (natprosječno) inteligentno, bit će onih koji će ga šišati u inteligenciji, neće biti najbolje, neće biti sretno (jer nije natprosječno inteligentno).
    ja sam to rekla zato jer me isprovocirao post od tate mate , odnosno da dam podrsku animi sto su je napali, a ne zato da bih nekoga uvrijedila. a ti si namjerno i direktno mene uvrijedila. to nije isto.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moja je Dora tak pametna da se to riječima ne može opisati.I svi doma to primijetimo.Ja,MM,babe,dide,teta............svi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Moja je Dora tak pametna da se to riječima ne može opisati.I svi doma to primijetimo.Ja,MM,babe,dide,teta............svi
    sto je pisac htio reci? prema onome sto ja shvacam izmedju redaka, ova tema te ne zanima. zasto onda sudjelujes u njoj?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ma ne ljuti se ali kod nas ti doma to je tako.Nisam mislila ništa loše.Moj djed je neki dan izjavio da je Dora najpametnija od sve njegove unučadi a prije godinu dana je to rekao za sestrinog sina.I nije to slučaj samo kod nas.Vidim to stalno oko sebe.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a ti si namjerno i direktno mene uvrijedila. to nije isto.

Eh, ti si se našla uvrijeđenom, a moja namjera nije bila uvrijediti te.
    A na neki način sam i ja stala u obranu anime samo na drugačiji način od tvog.
    A da mi je jasna svrha ovakvog topica, i dalje nije.
    Jer samo će vrijeme pokazati da li su rana dostignuća indikativna za ona kasnija. A i tada to ne bih davala na zvona.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A da mi je jasna svrha ovakvog topica, i dalje nije.
    ma nije ni meni, stvarno je postalo nezanimljivo. ali koja je svrha topica o kakanju, boji ociju ili kose, ponasanju itd? tvrdim da je na ovom forumu sve dozvoljeno ali cim se spomene djecja inteligencija ili nedaj boze natprosjecna inteligencija, eto ti hajke!

Eh, ti si se našla uvrijeđenom, a moja namjera nije bila uvrijediti te
    nije bitno...nisi ti mene toliko uvrijedila jer se ja zaista ne osjecam "nefer prema svom djetetu" ali tvoja namjera je bila da me uvrijedis, to je jasno ko dan, zasto sada to porices?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

33...ocito si ti mene krivo shvatila !

Draga...meni osobno je bedasto hvalista svoje djete na forumu isto tako i citat hvalisanja drugih bilo da je kikac ispodprosjecno ili iznadprosjecno pametan.
    Nije isto nabarajat sta moj tuljan, ups kikac moze ili se jednostavno interesirat za dobrobit kikaca.
    Ne znam dal me razumiješ ?

Ako se ne varam postoji PF pod nazivom "Djeca s posebnim potrebama"...i ovo bi trebalo premjestiti tamo.

Nemoj me krivo shvatiti...tebi skidam kapu jer si stvarno informirala i oboruzala informacijama i ocito to dobro radiš.

Ja sam jednostavno takav...meni je glupo nabrajat kaj Vita sve radi i na koji nacin totalnim strenđerima, bilo da je super navudrena ili ne. Ali gle, to je moje mišljenje i neka te ono ne ljuti niti obavezuje na reakcije.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Flower, ma znam, zezam se.
    Čitam postove i svi mi se čini tak nabrijani, da sam malo probala okrenuti na drugu stranu, kao i netko ranije.

Što se tiče inteligentnije djece, vrijeme će pokazati, potrebno je u dijete puno ulagati, pa će ona i više tražiti, znati itd...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

to je jasno ko dan, zasto sada to porices
    Pa kad mi nije bila namjera, kako da se složim s tobom? :?
    Topic je apsurdan otpočetka, to se više mlotekam što sam uopće išta pisala.
    Al šta je napisano napisano je, ne muljam, pišem kako mislim. Al definitivno pišem bez loše namjere.
    I ovakve topice, ili koji idu u ovakvom smjeru ću ubuduće preskočiti, jer imaju efekta na mene da mi se nekako želudac zgrči.
    A od nekih mi je pak toplo oko srca.
    [/quote]

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni se zeludac zgrci od naseg sistema skolovanja i te opcenite hajke na "drugacije" u nasem drustvu (mozda neki zaostatak iz komunizma?).

medju prijateljima i u obitelji imam nekoliko primjera iznimno talentiranih ili inteligentnih ljudi totalno neostvarenih, mahom nezadovoljnih svojim poslovima, nezavrsenih fakulteta (ne kazem da je to uvjet za srecu ali svaki prosjecan streber zavrsi faks) s osjecajem manje vrijednosti.

osobno bih sve poduzela da svoje dijete pravilno usmjerim i omogucim mu dovoljno izazova. jezim se od ambicioznih roditelja koji maltretiraju djecu ili lijece svoje neostvarene ambicije na djeci ali isto tako smatram da su roditelji koji ignoriraju djetetove posebnosti i talente u najmanju ruku neodgovorni.

Početno

Hm..raznih nas je. Meni je upravo medij "s totalnim strenđerima" super za iznošenje faza moje djece, upravo jer su strenđeri. Ako i tko ima urokljivo oko neće znati na koji IP poslati urok.

S poznanicima, osobito s onima koji imaju djecu sam moderiranija (valjda). Naime, uvijek kad pohvalim kako su mi djeca super, dobra, znaju instalirati vindovse ili zdrava, uvijek nakon toga postanu bolesna, neuka ili čudovišna. Ja se definitvno bojim uroka. Više od uvrijeđenih forumaša

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Hm..raznih nas je. Meni je upravo medij "s totalnim strenđerima" super za iznošenje faza moje djece, upravo jer su strenđeri. Ako i tko ima urokljivo oko neće znati na koji IP poslati urok.

S poznanicima, osobito s onima koji imaju djecu sam moderiranija (valjda). Naime, uvijek kad pohvalim kako su mi djeca super, dobra, znaju instalirati vindovse ili zdrava, uvijek nakon toga postanu bolesna, neuka ili čudovišna. Ja se definitvno bojim uroka. Više od uvrijeđenih forumaša
    potpisujem

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

tanja, dobro si to pitala! mislim da onda nastaje veliki problem, tj. što je raskorak veći, to je problem veći.

mene zanima samo kak brojite te riječi kojima dijete barata u određenoj dobi...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Dapače, o tome treba itekako govoriti i ne samo govoriti nego omogućiti iznadprosječno inteligentnoj i nadarenoj djeci da se razviju u skladu sa svojim mogućnostima. To je, nažalost, u našem obrazovnom sustavu samo iznimno moguće. Prevladavajuća situacija je nažalost takva da najpametnija djeca najviše nastradaju u sustavu od vrtića nadalje.
    donekle se slazem, ali ne u potpunosti.
    Za svako dijete trebalo bi prepoznati u cemu je najnadarenije i najbolje i omoguciti mu da se u tom podrucju razvija nesputano okvirima prosjecnosti. Kod nekih ce to biti sport, kod nekih glazba, kod nekih likovnost, ples... a neki ce jednostavno biti 'pametni' (u uobicajenom smislu pod kojim obicno podrazumijevamo verbalno-matematicku inteligenciju).
    To mi se cini vaznije (iako se sigurno moze i jedno i drugo), nego prepoznati grupu od 10% opcenito najnadarenijih i omoguciti im individualni i prilagodjeni napredak.
    A zakaj, potpisujem sve što si rekla, apsolutno je potrebna individualizacija nastave za svako dijete. Ja sam stavila naglasak na nadarenu djecu zbog toga što je škola ipak prilagođena prosjeku, a oni koji su ispod i iznad prosjeka utoliko lošije prolaze.

Proroštala sam cijeli ovaj topik dva puta i stvarno nisam našla nijedan post od tridesetri koji ne bi bio u redu i na mjestu. Sve što je napisala je bilo u funkciji diskusije, tako da uopće ne razumijem čime je izazvala indignaciju nekih diskutanata.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ljudi ste primjetili da od naše tete koja je otvorila topic ni traga ni glasa !

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

stvarno nisam našla nijedan post od tridesetri koji ne bi bio u redu i na mjestu. Sve što je napisala je bilo u funkciji diskusije
    tako se i meni cini. ja se samo nisam slagala s vecinom njenih stavova

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Ljudi ste primjetili da od naše tete koja je otvorila topic ni traga ni glasa !
    pa to je i meni proletilo kroz glavu. a ja se ziva potrgala da je obranim

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala zdenka2

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ili, moje jest, kako super, danas sutra će biti naprednije, uspješnije...sretnije?
    Ma besmisleno mi je to.
    Mozda naprosto nemate isti stav o hvaljenju dostignuca svoje djece. To sto je tebi besmisleno, drugima nije. Ja bih bila presretna da se mogu pohvaliti da moje dijete prica ko njeno (naprotiv, jos nije ni progovorio kak treba, iako vec sad cita nekoliko rijeci) i super mi je sto je jako spretan (prohodao s 10 mj).
    Ako ne znas sto poceti s izjavom da njeno dijete tako puno prica-nije uopce obavezno da nesto pocinjes. Ta izjava nema nikakve veze s tvojim djetetom, a posebno ne sa sudbinom tvog djeteta.
    Ono sto meni dolazi je-SUPER 33, mora da si ponosna i sretna zbog toga (ja bih ziher bila).

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim da se vratimo na temu, a tema nije 33

a tema je vise:
    - koliko rani pokazatelji razvoja djeteta su predikcija kasnijeg razvoja djeteta (konkretnije - da li napredne bebe kasnije postaju visokointeligentni odrasli).
    - pokrenula se rasprava o emocionalnoj inteligenciji i odnosu s iq-uom
    - pokrenula se rasprava o hvalisanju ili nehvalisanju, odnosno da li je umjesno govoriti koliko ti je napredno dijete ili nije
    - pokrenula se rasprava o sustavu skolstva i odnosu prema nadarenima

malo cu sacekati da vidim gdje cemo dalje ici, sve su teme jako zanimljive, ako imate potrebu otvorite za neku od njih i poseban topik

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem iz pepela. Zanima me ovaj dio o korelaciji emocionalne int. sa običnim IQ. Jednom sam čula da EQ treba posebno razvijat ako zaostaje u odnosu na IQ. Kako pomoći djetetu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

razvijaš samopoštivanje

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo kako emocionalnu inteligenciju definiraju autori koncepta EI (Salovey i Mayer)

"a form of social intelligence that involves the ability to monitor one’s own and others’ feelings and emotions, to discriminate among them, and to use this information to guide one’s thinking and action"”

Mayer i Cobb navode sljedeće "mentalne sposobnosti" koje čine EI:

1. Identifikaciju, percepciju i ekspresiju emocija
    2. Utjecaj emocija na procese mišljenja (to uključuje i procese povezivanja emocija sa vanjskim podrazajima, te utjecaj emocija na rjesavanje problema)
    3. Razumijevanje emocija
    4. Upravljanje (kontrola) emocija

Sto se pak tiče urodjenosti EI-a stvar je prilično složena. Baš u području emocija i učenja emocionalnog reagiranja veliki utjecaj ima okolina, tj. odgoj. Možda čak i veći nego kod "obične" inteligencije.
    Uostalom nije bitno kakav netko ima urodjeni potencijal, koji je i btw. nemjerljiv (barem za sada), već način kako ga je razvio.
    Naše su emocije prilično bazična stvar (potječu iz dubljih, evolucijski starijih dijelova mozga) i često prije nego reagiramo kognicijom, reagiramo emocijama. Svi ljudi u manjoj ili većoj mjeri mogu doživjeti sve bazične emocije, no na odgoju je zadaća da osobu usmjeri i nauči na što i kako treba reagirati, da nauči prepoznavati (i uvažavati) emocije drugih osoba. Odgoj uči i manipulirati emocijama, kako vlastitih, tako i tuđih ...

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •