Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Priznavanje staža i porodiljna naknada

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Priznavanje staža i porodiljna naknada

Dakle, ovako ide moja priča.
    Na porodiljni odlazim 24.01. (do sada sam na komplikacijama) i poslodavac mi je napravio ugovor upravo s tim datumom, dakle od 25.01. sam nezaposlena.
    E, sada da li to zaista znači da ću ja i dalje preko HZZO-a primati do 6.mj. djetetova života istu naknadu kao što sam do sada primala (cca 4000 kn) obzirom da sam ušla na porodiljni u radnom odnosu (mada samo za 1 dan)? Kolika će mi biti naknada nakon 6.mj. djetetova života, šta 1600 kn?
    I još jedno pitanje. Negdje sam našla informaciju da ako za vrijeme trudnoće dođe do isteka ugovora na određeno HZZO priznaje majci do 1.g. djetetova života staž i upisuje ga u radnu knjižicu.
    Molim za pomoć jer u ovim se pravnim zavrzlamama jako lako izgubiti.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Joj, joj, nema odgovora :/
    Šta nitko ne zna ništa o ovome?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Staž ti se u svakom slučaju priznaje, bez obzira da li si zaposlena. Znam jednu curu koja je to iskoristila, i rekli su joj kad je došla upisati staž u radnu knjižicu da je to pravo do tada iskoristilo samo par cura. Očito da je to zna jako malo ljudi.
    Za ostalo ne znam, ali zar ti nije bivši poslodavac mogao napisati ugovor još godinu dana, ionako ga ništa ne košta?

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Negdje sam našla informaciju da ako za vrijeme trudnoće dođe do isteka ugovora na određeno HZZO priznaje majci do 1.g. djetetova života staž i upisuje ga u radnu knjižicu.
    ovo je točno, ali o visini naknade, nažalost, ne znam.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Priznavanje staža i porodiljna naknada

E vidiš to ti i mene zanima, zapravo moju priju koja bi imala sad na komplikacijama punu plaću, ali kako zna da će dobiti otkaz tj. ugovor joj je opet na 3mj. onda i nju zanima hoće li na porodiljnom primati i dalje kao na komplikacijama ili kako će to biti?

Minnie aj daj nam nešto konkretno ?

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nina, šta se tiče toga da li mi je mogao produžiti ugovor na još godinu dana, mogao je samo nije htio. Jedva sam ga namuljala da mi produži ugovor do porodiljnog. Zna i on da ga to ništa ne košta, ali šta da ti kažem, njegov argument je bio da nam nije on napravio djecu pa ih ne mora ni hraniti . Nakon takvog komentara mi je i drago da se neću vratiti raditi kod njega. Oni mudonje (tu mislim na privatnike) misle da samo oni imaju pravo imati djecu, a mi drugi neka se j... I još su prvi u crkvenim redovima nedjeljom na misi. Ma gadi mi se, i ljuta sam , zato ne zamjerite na teškim riječima.

Astralis, šta se tiče tvoje prijateljice, ja imam informaciju (koju sam dobila od tete na socijalnom) da je najbitnije da u radnom odnosu dođe do porodiljnog i tada će joj do 6.mj. djetetova života nakanadu isplaćivati HZZO u punom iznosu na temelju tromjesečnog prosjeka plaće. Znači da je bitno da onaj dan kada joj je prvi dan da se porodiljni otvara (npr.01.02.) bude u radnom odnosu, a već sutra (02.02.) može radni odnos biti prekinut. Pazi, za sve to nisam 100% sigurna, zato sam i postavila ovo pitanje na forumu, da se javi netko tko ima s tim iskustva.

Baš mi je drago ovo za staž, a kamo se moram to prijaviti i kada?

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo sad sam pogledala svoju radnu knjižicu i vidim da mi nije upisan staž od HZZO-a :shock: .
    Ugovor o radu mi je prekinut kada je Marko imao 7 mjeseci. Naknadu preko HZZo-a sam primala do godine dana djeteta.
    Zašto mi nije upisan staž? :?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

makka, jesi ti njih tražila da ti upišu taj staž? Nitko ti to neće upisati bez da tražiš.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, bila sam kod žene u kancelariji kad mi je vraćala knjižicu, rakla mi je da mi ona ne može upisati u radnu knjižicu staž kao da sam radila, kad nisam!

Skroz sam zaboravila na to, valjda sam pretpostavila da mi je staž priznat bez obzira na što nije upisan :/, očito nije.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

To su ti rekli u HZZO-u? Ja ti ne znam tko ti upisuje taj staž, ali taj staž ti se definitivno priznaje. Nije isključeno da dotična službenica ne zna da se taj staž priznaje.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, u HZZO-u, razgovarala sa šeficom, voditeljicom ispostave.

Ali evo, upravo čitam RK, upisano je pod bilješke, a ne pod podaci o zaposlenju i stažu.
    Nadam se da je staž priznat :?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pretpostavljam da ti staž mora biti upisan kao i svaki drugi, u svoju rubriku. Ali sad sam tu na skliskom terenu. Bilo bi super da netko drugi napiše na koji zakon se možeš pozvati, kako taj upis treba izgledati i tko ga upisuje.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure, prije nekih otprilike godinu dana, tj. čini mi se krajem 2005. je bilo i na portalu i dosta topića na tu temu kak nezaposlene mame mogu iskoristiti pravo da im staž ide prek HZZO-a godinu dana od dana rođenja djeteta, ali puno ih to nije znalo i iskoristilo.

Ako se dobro sjećam, kvaka je u tome da morate predati neki zahtjev na HZZO, ne znam točno, ali probajte naći negdje na portalu pod pravnim pitanjima, sigurno ima, ili pogledajte stare topiće.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cure, evo ja sam se prijavila na HZZO i imam friške informacije, 100% točne.
    Šta se tiče staža, ukoliko ste onaj dan kada stupate na porodiljni u radnom odnosu, a kasnije dođe do prestanka ugovora o radu, HZZO vam priznaje i upisuje staž u radnu knjižicu do godine dana djetetova života. Između svih ostalih obrazaca koje trebate priložiti jedan od njih je i obrazac za priznavanje staža na teret HZZO-a (kupiti u NN).
    Šta se tiče naknade, također ukoliko ste onaj dan kada stupate na porodiljni u radnom odnosu, a kasnije dođe do prestanka ugovora o radu, HZZO vam isplaćuje do 6.mj.djetetova života naknadu u punom iznosu koliko ste dobivale dok ste bile na komplikacijama, a od 6.mj.-1.g. smanjeni iznos, max. do 2500 kn.
    Nadam se da sam to razumljivo napisala, ako šta nije jasno tu sam.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj makka prvotno napisa
    Ali evo, upravo čitam RK, upisano je pod bilješke, a ne pod podaci o zaposlenju i stažu.
    Makka nisam baš sigurna pod koju se rubriku ili bilješku to upisuje, meni bi bilo logično da se upisuje na onom mjestu gdje se upisuju sva radna iskustva. Sutra MM ide opet tamo pa će pitati kako se to upisuje, pa ti javim.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

MOj slucaj - Upisano redovito, ne u bilješke, i naravno sama sam morala po isteku zadnji dan otici da mi upisu. Prije toga otisla sam do HZZO-a oni mi dali neki papir, pa onda u HZMO i tamo mi zakljucili staz. OTidji u HZMO i trazi da ti izlistaju iz kompjutora ukupan radni staz, tu ces vidjeti da li ti je upisano ili ne

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa
    Citiraj makka prvotno napisa
    Makka nisam baš sigurna pod koju se rubriku ili bilješku to upisuje, meni bi bilo logično da se upisuje na onom mjestu gdje se upisuju sva radna iskustva. Sutra MM ide opet tamo pa će pitati kako se to upisuje, pa ti javim.
    upišu pod bilješke,tako su i meni. poslije kada sam išla na biro prizaju ti taj staž kao i svaki drugi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •