Bok svima,
Moja sedmogodisnjakinja vec 2-3 mjeseca ima drasticno povecane mandule, ogromne su, otprilike kao vece jagode.
Specijalist u nasoj gradskoj bolnici (Karlovac, a ljudi ga obicno hvale) nije sklon operiranju bez velike potrebe i cak je rekao da je vidio puno djece s dugotrajno povecanim mandulama.
U pocetku je jedno mjesec dana vukla grlobolju, popila dva antibiotika, prodje pa se vrati i slicno, ali sada vec skoro dva mjeseca unatoc tome sto su mandule ostale povecane nema nikakvih simptoma, normalno jede i pije, igra se, trci, nema grlobolje a i mandule nisu crvene nego nekakve obicne roze boje, jedino sto su tako velike. Jedino joj je glas blago promijenjen (sto nije ni cudno kad stalno ima u ustima dvije "jagode" i dok spava hrce, iako ne pretjerano)
Trebam jos dodati da ni kada su bile crvene i inficirane (necim) dva brisa nisu pronasla streptokok, ali je doktorica inzistirala na atibiotiku.
Postoji li itko sa slicnim iskustvom? Da je dijete dugo imalo tako povecane mandule i da se to ipak rijesilo samo od sebe?
Ima li tko kakvu ideju o homeopatiji?
Nisam bas sklona operaciji, moram priznati a pronasla sam na netu i ovo:
A opet, iako zapravo nema skoro nikakvih problema, nije mi lako cim se nasmije vidjet dvije ogromne mandule u ustima.Surgical removal of the tonsils and adenoids (adenotonsillectomy) in children with mild symptoms of throat infections or enlarged tonsils and adenoids has no major benefits over watchful waiting, finds a new study published on bmj.com today.
Adenotonsillectomy is a common procedure in children in western countries, yet evidence of its benefits in children with milder symptoms is lacking.
Researchers in the Netherlands monitored 300 children aged 2-8 years with recurrent throat infections or enlarged tonsils and adenoids. Half were allocated to surgery and half to watchful waiting. All children were monitored over two years.
During the first six months, surgery marginally reduced the number of episodes of fever, throat infections, and upper respiratory tract infections. But from six to 24 months, there was no difference between the groups.
The authors conclude that adenotonsillectomy has no major clinical benefits over watchful waiting in children with mild symptoms of throat infections or enlarged tonsils and adenoids
Puno hvala na svakom savjetu i misljenju![]()