Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Crna rotkva

  1. #1
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno Crna rotkva

    kako je pripremate?

    Budući da je jako žestoka, kad je smiju jesti(salatu) djeca?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Naribam i stavim u vrhnje.
    A može i kao obična salata, s uljem i octom.
    Djeca jedu kad im se svidi.

  3. #3
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    možeš li molim te(jer ovo nisam nikad pravila) samo da mi kažeš omjere ?

    jel ,koliko rotkve toliko vrhnja ?
    so?biber?

    a kod one druge:
    masl.ulje?jabukovo sirće ili može lim sok?

    hvalaaa

  4. #4
    Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Pozega
    Postovi
    283

    Početno

    Meni je prežestoka kada je jedem odmah nakon ribanja.
    Naribamo je, dobro posolimo, pritisnemo nečim i ostavimo nekoliko dana.

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nisam ti ja od mjera.
    netko voli više nasuho pa stavi manje vrhnja, ja volim kremastiju pa stavim više.

    ako radin na kiselo, stavim maslinovo ulje i aceto balsamico, u kući nemam ni drugoga ulja ni drugoga octa.

  6. #6
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    naparavila i bilo nam je odlično.
    hvala za recept

    izrendala(na malo krupnije), posolila, pošećerila i malo izgnječila(onaj ljuti sok sam odlila).
    Stavila pavlaku, mladi sir i limunov sok.
    Ma čista fantazija...

  7. #7
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Crna rotkva je idealna kod kašlja i grlobolje (starinski recept): odreže se kapica (da bude kao poklopac), doljnji dio se izdubi (da bude kao lonac) i unutra se stavi med. Sve se stavi u/na malu čašicu (koja bude kao stalak) npr od rakije, jer rotkva pusti sok i kroz korijen. Drugi dan popijemo sok u čašici i onaj u rotkvi. Ista rotkva se može koristiti još 1-2 puta (dok se ne smežura).

    Neki rade to isto tako da narežu rotkvu na kockice i promiješaju s medom. Meni je draži prvi način, a djeci se sviđa kad piju iz rotkvice.

    Inače je još kiselimo kao pickles (s malo soli, skupa s drugim korijenastim povrćem), dodamo u miso juhu ili naribamo na krupnije i dodamo soya sosa. Ili je naribam skupa s jabukom, pomiješam i tako pojedem (tako radim i s celerom, korijen).

    Češće koristimo daikon. Crna rotkva bi bila zamjena za daikon za naše podneblje. Samo bi skrenula pažnju da crna rotkva i daikon moraju biti uzgojeni na zemlji bez umjetnih gnojiva, pesticida jer tada djeluju kao otrov, a ne kao lijek (vežu na sebe otrov iz zemlje).

    "Povrtnica ili crna rotkva: Kao lijek stimulira izlučivanje žuči, potiče tek i djeluje okrepljujuće, djeluje na izlučivanje sluzi iz organa za disanje, pa se preporučuje za liječenje bronhitisa, prehlade i kašlja. Poticanjem peristaltike crijeva i lučenja probavnih sokova posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora, neuredne i neredovite stolice". Vegetarijanska kuhinja, SNL, 1989.

    Namaz od povrtnice sa sirom:
    naribana povrtnica, nasoliti, ostaviti 10min, ocijediti i dodati:
    250g kravljeg sira
    4 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
    sol, papar, kopar

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    to je taman ono što je whitw musk na drugom topicu tražila.
    eto, vajtice, imaš i recept i lijek.

  9. #9
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Apricot - uvijek me iznenadiš svojom brzinom. Kako stigneš proći toliko tema na forumu?
    a ja tu i tamo "virnem"

  10. #10
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    tnx Tessa

    Jel ti guliš rotkvu prije nego je izdubiš?
    Ja sam svoju ogulila.
    Stavila sam med i izbockala nožem dno(neko je rekao da se probuši čačaklicom),pa mi je od jutros sav sok(med) iscurio.ja sam ga redovno uzimala i jako mi je pomoglo.

    Samo sam kasno saznala da potiče apetit

  11. #11
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Isa je oduševljen
    Stalno je umako prstiće i grickao komadiće rotkve.

  12. #12
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Ne gulim nikada rotkvu.
    Nisam shvatila ovo s bockanjem dna.

    Najjednostavnije mi je da ti objasnim da rotkva treba izgledati kao lonac s poklopcem, s time da se onaj korjenčić dolje treba ostaviti (ako već nije skinut). Znači odrežem gornji dio rotkve da izgleda kao poklopac, kojih 3 cm (ovisno o veličini rotkve) a doljnji dio izdubim iznutra s nožem, tako da bude kao šalica, stavim unutra med i poklopim.

  13. #13
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    eh vidiš, onda sam ja pogriješila!

    Pročitala sam na forumu(sad ne mogu naći)da se dno izbocka.

    Sutra ću napravit drugu po tvom receptu

  14. #14
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Tessa prvotno napisa
    Samo bi skrenula pažnju da crna rotkva i daikon moraju biti uzgojeni na zemlji bez umjetnih gnojiva, pesticida jer tada djeluju kao otrov, a ne kao lijek (vežu na sebe otrov iz zemlje).
    Gdje u Zagrebu nabaviti takvu?
    Sve kumice na placu će se kleti da je uzgojeno bez umjetnih gnojiva, ali ja baš ne bi stavila ruku u vatru.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Gdje u Zagrebu nabaviti takvu?
    Sve kumice na placu će se kleti da je uzgojeno bez umjetnih gnojiva, ali ja baš ne bi stavila ruku u vatru.
    Zlata Nanić-imanje Zrno-web shop i dućan

    Imanje obitelji Sever-štand na Dolcu i web shop

    Morat ćeš guglati jer nemam pri ruci linkove. Sigurno je bio-uzgoj. Možda se nađe i u Bio&Bio dućanu.

  16. #16
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Hvala mim.

  17. #17
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Za Zgb sve to što je napisala mim je provjereno, ja kupujem od Ankice Šiprak na Trešnjevačkom placu (otprilike paralelno s Vincekom, ali negdje na sredini). Svaki dan je na placu osim ponedjeljkom.

    Kad stignem kupim dosta daikona pa ga nakiselim kao repu i imamo cijelu zimu. Lišće ne bacajte, već ga osušite, od njega se rade ljekovite kupke (kod oboljenja jajnika i maternice, upala mokraćnog mjehura, bolnog m ciklusa, čiste organizam). Joj, sory kaj to pišem ovdje. To bi trebalo ići pod zdravlje roditelja....

    A šta sad, na kraju krajeva: HRANA JE LIJEK

  18. #18
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Tessa, molim te otvori topic o tim svojim"pripravcima",a zanimalo bi me i šta inače kuhaš,jer si me jako zaintrigirala

    Možda na recptima :/

    Nisam očekivala da će Isa tako poludit za rotkvom(eno ga prstićem vadi zadnju kap meda i liže)

  19. #19
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    W_m, otvorit ću topik kad uhvatim malo vremena. Ovako mi je lakše na brzinu nešto usput odgovoriti.

    Kuham sve, ne jedem meso, da riba i plodovi, vege i indijska kuhinja i sve vrste kolača i vege kolači. MM jede meso pa onda i to kuham (iako mi meso smrdi )

  20. #20
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ok , do tad ja

  21. #21
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Ispričavam se, sad sam skupa s mim napravila reklamu.
    Slobodno obrišete

  22. #22
    Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    393

    Početno

    Ne znam zašto, odem čitati ovaj topic i počnem urlati od

    White_musk napisa
    a Tessa, molim te otvori topic o tim svojim"pripravcima",a zanimalo bi me i šta inače kuhaš,jer si me jako zaintrigirala Smile
    Kuham zmajeve nožice, tigrovo mlijeko, nojeve želučeke i ostalo..... a zezam se, ovo mi je bilo tako smiješno jer sam prije Recepata bila na Zdravlju roditelja, pa čitam o problemima s bubrezima.... i ostalo.

    A o kojim "pripravcima" bi ti da otvorim topic? Ima ih puno, previše....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •