kako je pripremate?
Budući da je jako žestoka, kad je smiju jesti(salatu) djeca?
kako je pripremate?
Budući da je jako žestoka, kad je smiju jesti(salatu) djeca?
Naribam i stavim u vrhnje.
A može i kao obična salata, s uljem i octom.
Djeca jedu kad im se svidi.
možeš li molim te(jer ovo nisam nikad pravila) samo da mi kažeš omjere ?
jel ,koliko rotkve toliko vrhnja ?
so?biber?
a kod one druge:
masl.ulje?jabukovo sirće ili može lim sok?
hvalaaa![]()
Meni je prežestoka kada je jedem odmah nakon ribanja.
Naribamo je, dobro posolimo, pritisnemo nečim i ostavimo nekoliko dana.
nisam ti ja od mjera.
netko voli više nasuho pa stavi manje vrhnja, ja volim kremastiju pa stavim više.
ako radin na kiselo, stavim maslinovo ulje i aceto balsamico, u kući nemam ni drugoga ulja ni drugoga octa.
naparavila i bilo nam je odlično.
hvala za recept![]()
izrendala(na malo krupnije), posolila, pošećerila i malo izgnječila(onaj ljuti sok sam odlila).
Stavila pavlaku, mladi sir i limunov sok.
Ma čista fantazija...
Crna rotkva je idealna kod kašlja i grlobolje (starinski recept): odreže se kapica (da bude kao poklopac), doljnji dio se izdubi (da bude kao lonac) i unutra se stavi med. Sve se stavi u/na malu čašicu (koja bude kao stalak) npr od rakije, jer rotkva pusti sok i kroz korijen. Drugi dan popijemo sok u čašici i onaj u rotkvi. Ista rotkva se može koristiti još 1-2 puta (dok se ne smežura).
Neki rade to isto tako da narežu rotkvu na kockice i promiješaju s medom. Meni je draži prvi način, a djeci se sviđa kad piju iz rotkvice.
Inače je još kiselimo kao pickles (s malo soli, skupa s drugim korijenastim povrćem), dodamo u miso juhu ili naribamo na krupnije i dodamo soya sosa. Ili je naribam skupa s jabukom, pomiješam i tako pojedem (tako radim i s celerom, korijen).
Češće koristimo daikon. Crna rotkva bi bila zamjena za daikon za naše podneblje. Samo bi skrenula pažnju da crna rotkva i daikon moraju biti uzgojeni na zemlji bez umjetnih gnojiva, pesticida jer tada djeluju kao otrov, a ne kao lijek (vežu na sebe otrov iz zemlje).
"Povrtnica ili crna rotkva: Kao lijek stimulira izlučivanje žuči, potiče tek i djeluje okrepljujuće, djeluje na izlučivanje sluzi iz organa za disanje, pa se preporučuje za liječenje bronhitisa, prehlade i kašlja. Poticanjem peristaltike crijeva i lučenja probavnih sokova posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora, neuredne i neredovite stolice". Vegetarijanska kuhinja, SNL, 1989.
Namaz od povrtnice sa sirom:
naribana povrtnica, nasoliti, ostaviti 10min, ocijediti i dodati:
250g kravljeg sira
4 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
sol, papar, kopar
to je taman ono što je whitw musk na drugom topicu tražila.
eto, vajtice, imaš i recept i lijek.
Apricot - uvijek me iznenadiš svojom brzinom. Kako stigneš proći toliko tema na forumu?
a ja tu i tamo "virnem"![]()
tnx Tessa![]()
Jel ti guliš rotkvu prije nego je izdubiš?
Ja sam svoju ogulila.
Stavila sam med i izbockala nožem dno(neko je rekao da se probuši čačaklicom),pa mi je od jutros sav sok(med) iscurio.ja sam ga redovno uzimala i jako mi je pomoglo.
Samo sam kasno saznala da potiče apetit![]()
Isa je oduševljen![]()
Stalno je umako prstiće i grickao komadiće rotkve.
Ne gulim nikada rotkvu.
Nisam shvatila ovo s bockanjem dna.
Najjednostavnije mi je da ti objasnim da rotkva treba izgledati kao lonac s poklopcem, s time da se onaj korjenčić dolje treba ostaviti (ako već nije skinut). Znači odrežem gornji dio rotkve da izgleda kao poklopac, kojih 3 cm (ovisno o veličini rotkve) a doljnji dio izdubim iznutra s nožem, tako da bude kao šalica, stavim unutra med i poklopim.
eh vidiš, onda sam ja pogriješila!
Pročitala sam na forumu(sad ne mogu naći)da se dno izbocka.
Sutra ću napravit drugu po tvom receptu![]()
Gdje u Zagrebu nabaviti takvu?Tessa prvotno napisa
Sve kumice na placu će se kleti da je uzgojeno bez umjetnih gnojiva, ali ja baš ne bi stavila ruku u vatru.
Zlata Nanić-imanje Zrno-web shop i dućanaleksandra70vanja prvotno napisa
Imanje obitelji Sever-štand na Dolcu i web shop
Morat ćeš guglati jer nemam pri ruci linkove. Sigurno je bio-uzgoj. Možda se nađe i u Bio&Bio dućanu.
Za Zgb sve to što je napisala mim je provjereno, ja kupujem od Ankice Šiprak na Trešnjevačkom placu (otprilike paralelno s Vincekom, ali negdje na sredini). Svaki dan je na placu osim ponedjeljkom.
Kad stignem kupim dosta daikona pa ga nakiselim kao repu i imamo cijelu zimu. Lišće ne bacajte, već ga osušite, od njega se rade ljekovite kupke (kod oboljenja jajnika i maternice, upala mokraćnog mjehura, bolnog m ciklusa, čiste organizam). Joj, sory kaj to pišem ovdje. To bi trebalo ići pod zdravlje roditelja....
A šta sad, na kraju krajeva: HRANA JE LIJEK![]()
Tessa, molim te otvori topic o tim svojim"pripravcima",a zanimalo bi me i šta inače kuhaš,jer si me jako zaintrigirala
Možda na recptima :/
Nisam očekivala da će Isa tako poludit za rotkvom(eno ga prstićem vadi zadnju kap meda i liže)![]()
W_m, otvorit ću topik kad uhvatim malo vremena. Ovako mi je lakše na brzinu nešto usput odgovoriti.
Kuham sve, ne jedem meso, da riba i plodovi, vege i indijska kuhinja i sve vrste kolača i vege kolači. MM jede meso pa onda i to kuham (iako mi meso smrdi)
Ispričavam se, sad sam skupa s mim napravila reklamu.![]()
Slobodno obrišete
Ne znam zašto, odem čitati ovaj topic i počnem urlati od![]()
![]()
![]()
White_musk napisa
Kuham zmajeve nožice, tigrovo mlijeko, nojeve želučeke i ostalo..... a zezam se, ovo mi je bilo tako smiješno jer sam prije Recepata bila na Zdravlju roditelja, pa čitam o problemima s bubrezima.... i ostalo.a Tessa, molim te otvori topic o tim svojim"pripravcima",a zanimalo bi me i šta inače kuhaš,jer si me jako zaintrigirala Smile
A o kojim "pripravcima" bi ti da otvorim topic? Ima ih puno, previše....