Moja frendica je nedavno radila kombinirani probir (bilo nedavno i na portalu nešto o tome) koji se kod nas radi od prošle godine. Inače, ja sam od jednog doca na tečaju čula da npr. u V. Britaniji već godinama rade taj test i da ne rade više amniocentozu jer uz njega nema potrebe za tom invazivnom pretragom, a to je test na bazi krvi, jednostavan i pouzdan.

No, moja frendica ga je radila jer ima neku doktoricu novu, koja je htjela da bude sve provjereno. Test je bio ok, pisalo je da nema indikacija za Downa, onda je njena doktorica mjerila nuhalni nabor i kombinirala to s tim testom, uglavnom, u toj kombinaciji, zbog svog (ispalo je očito krivog i neiskusnog mjerenja), ona je posumnjala na Downa i poslala ju još na specijalistički na SD. Naravno da je frendica bila van sebe jer joj je ova objasnila da ona sumnja na to, a ne da želi isključiti sumnju. Na kraju je ispalo da je beba savršena, da su sve mjere super, da nema problema i da je ova krivo izmjerila.

Hoću reći, amnio nije više nužna, ako želiš, imaš na izbor ovaj test, ali ne vidim razlog za neku paniku, posebno ne unaprijed.