imam bebu staru mjesec dana i dojim ju od prvog dana i naravno htjela bi dojiti sto duze. za sada nam ide super. zanima me ima li neka tajna kako zadrzati mlijeko?
imam bebu staru mjesec dana i dojim ju od prvog dana i naravno htjela bi dojiti sto duze. za sada nam ide super. zanima me ima li neka tajna kako zadrzati mlijeko?
mlijeko ne može nestati dokle god beba sisa![]()
Nema tajni. Samo doji na zahtjev.![]()
Nema tajni: koliko dijete sisa, toliko mlijeka ima. Doji na zahtjev i sve će biti ok.
i naravno nemoj joj slucajno davati cajeka ili vodice. mislim da je to najcesci razlog zasto mame izgube mlijeko
dojenje na zahtjev, ne davanje nikakve dodatne tekucine bar prvih 6 mjeseci, zajednicko spavanje, nosenje u marami, zajednicko kupanje
slušaj RoduMislav prvotno napisa
![]()
šalim se, slušaj svoju bebu, doji na zahtijev, bez oikakvih satova, i uživaj u svakoj sekundi
meni prvih par mjeseci nije bilo jasno šta je tu tako fascinatno, osječala sam se ko tetrapak mlika, ali .. kad je mala počela iskazivati osječaje, mislim onaj smješak s sisom u ustima i pogled, da se rastopiš![]()
ako bude problema , samo pitaj
oprosti ali ovo je potpuno nebitno za mlijeko,zaneke druge stvari možda da ali za mlijeko nestray_cat prvotno napisa
pa i nije baš potpuno nebitno: što je veći kontakt mame i bebe (pogotovo koža-koža), to bolje funkcionira hormon oksitocin koji je zadužen za proizvodnju mlijeka.
dojenje je itekako povezano sa bliskošću majke i djeteta, zato kad negdje "zašteka" vrlo često savjetujemo upravo to nošenje, zajedničko kupanje, kontakt koža na kožu, maženje...
Povezanost se dokazuje i time da samo slušanje bebinog plača ili gledanje fotografije na kojoj je vaše dijete... uzrokuje otpuštanje mlijeka.
Krasno se priroda pobrinula i za opstanak civilizacije, ali i za Attachment parenting, zar ne?
doji na zahtjev, prvih šest mjeseci isključivo doji, i samo opušteno
evo mi tako već godinu dana i ne vidimo kraja dojenju.... sretno!
MGrubi napisa
I probaj NE slušati druge koji ti govore direktno ili indirektno protiv dojenja - meni je bio veći problem odakantati takve komentare, nego što mi je sad problem neispavanost (a nije nam lako)... slušaj svoju bebu ....
Iako nemam NIŠTA protiv boldanih aktivnosti (a za maramu mi je žao da je nisam imala, ne znam kako sam to preskočila..), slažem se s Trinom da nisu nikako presudne za dojenje.Trina prvotno napisa
I imam jedno petnaestak mama oko sebe, sve odreda dugo dojile, a nisu to prakticirale.
Povezanost se razvija i njeguje na puno različitih načina. I na gore navedene, i na mnoge druge, ovisno o osobnosti majke i djeteta. Meni bi mlijeko poteklo i na samu pomisao na neki njihov osmijeh, izraz...
hvala svima na savjetima. Zanima me jos samo jel se treba izdojit nakon svakog dojenja. cula sam da cicu treba ispraznit do kraja jer se tako potice stvaranje mlijeka. Tocno?
u principu, ako je s dojenjem sve u redu i ako beba doji na zahtjev - NETOČNO.
izdajanje "do kraja" je samo još jedan mit kojim su šopali naše mame :/
vertex, to je upravo to o čemu govorimo.vertex prvotno napisa
ali, ako to prirodno izostane, onda savjetujemo povećani fizički kontakt na način na koji to mami i bebi odgovara: kod nekoga je to zajedničko kupanje, kod nekoga spavanje, kod nekoga marama...
ti možeš i ne moraš vjerovati da je to važno za proizvodnju mlijeka, ali mnogim majkama je pomoglo.
ma, da je samo i jednoj, opet super!
Ma radi se o tome da bih ja dojenje na zahtijev stavila pod imperativ, naglasila da davanje tekućine i bočice može ozbiljno ugrozit cijeli proces i o tome najbolje niti ne razmišljat, a ovo ostalo bih stavila pod neki puno općenitiji nazivnik.
U stilu: važna je "okrenutost" mame bebi, beba ne bi smjela bit "usput", puno dodira, komunikacije, vremena posvećenog bebi...
Može onako kako je napisala stray_cat, ali može i drugačije.
cure su ti sve reklaTrina prvotno napisa
nasa laktacija, antropolozi koji to proucavaju tvrde isto
U mom slučaju, zajedničko spavanje je jedini način da dojenje i dalje bude uspješno. Inače bih odavno pozvizdila zbog ustajanja 5-6-7 puta po noći i dala bočicu. Ovako se on sam prišteka, ni ne znam koliko puta tijekom noći. I naspavam se.