-
Mi smo imali interesantnu diskusiju o veličini rupice kroz koju se dijete rodi. Rupica je njegov izbor riječi, ja koristim rodnica kad smo na toj temi. Mučilo ga je kako dijete izađe kroz tako malu rupicu, zar se toliko raširi (uz izraz užasa na licu). Onda sam objasnila da je djetetova glava mala i da se presloži u porodu, a da je moja zdjelica velika i da su na njenom dnu mekani mišići. I da dijete izađe najužim dijelom glave.
Nisam ga baš uvjerila pa sam počela objašnjavati o majicama koje oblači, a koje imaju mali otvor za glavu, a ipak mu se mogu prevući preko glave, bez da se rašire se puno. E to mu je sjelo, s tim je bio zadovoljan.
Za menstruaciju sam objašnjavala puno kraće nego Ančica, ali moj V. je mlađi od njene P., rekla sam da se moje tijelo svaki mjesec priprema za bebu, da sluznica u maternici naraste da bi mogla prihvatiti i hraniti bebu, a ako se beba ne napravi, onda se taj dio odljušti i to je menstruacija.
A zanimljivo mi je i kako trebam ponavljati objašnjenja. Pričali smo svojedobno da beba nastaje od dijela mame i dijela tate, da se spoje mamino jajašce i tatin spermij, pa raste beba, ali je on nakon nekog vremena zabrijao da beba nastaje od mame i tate, ali da to izgleda tako da je gornji dio tijela bebe od mame, donji od tate, i onda se oni spoje u mami :D.