Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: pitanje koje mi se mota po glavi...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno pitanje koje mi se mota po glavi...

...ako se izdojeno mlijeko majke bebici daje na bocicu, jer npr. dojenje u tom trenutku nije moguce ili mama nije doma ili kako god, dali se moze desiti, da beba poslije toga odbije majcinu dojku? i ako da, kako se to moze opet "rijesiti" ili mozda sprijeciti?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a da, i jos jedno pitanje, mozda malo glupavo, ali eto
    ako mlijeko u dojke stize tek 2-3 dana poslije poroda, nije li onda bebonja gladan, ako se iskljucivo doji? mislim dali je ono malo, sto mama ima dva-tri dana, dovoljno da beba ne bude gladna?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam na svoje oči vidjela kako je beba stara tjedan dana zbog dude varalice koju je imala u ustima 2-3 sata idući podoj jednostavno odbila sisu. Nakon mučnih sat vremena natezanja sa bebom mala je jedva nekako uspjela vratiti tehniku. Ta je mama istog trena odlučila da dude više nema. S druge strane Patrik je sa nekih 2 tjedna dobio na bočicu izdojeno mlijeko i ništa se nije dogodilo. Mislim da to sve ovisi, ali ja ti osobno ne bih preporučila eksperimentiranje bar nekih mjesec dana ili 6 tjedana dok se dojenje ne ustali.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

često korištenje bočice može ugroziti tehniku sisanja,
    prav 3 dana dojke proizvode kolostrum
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1478
    da izdvojim:

Kolostrum je bogat proteinima, sadrži vitamin A, karoten koji mu daje žutu boju, vitamin E, soli, mliječni šećer-laktozu, te nešto manje masnoća nego zrelo mlijeko. Veoma važan sastojak kolostruma su imunoglobulini, leukociti i antitijela protiv virusa i bakterija koji Vaše novorođenče štite od infekcija. Posebno je važan sekretorni imunoglobulin A koji štiti novorođenče od respiratornih i intestinalnih infekcija. To je razlog zbog kojeg mnogi kolostrum nazivaju «prvo cjepivo». I zrelo majčino mlijeko sadrži antitijela, ali ne u tako visokoj koncentraciji kao kolostrum.

Kolostrum štiti i probavni sustav Vaše bebe, koji je kod novorođenčeta veoma propusan. No kolostrum «oblaže» probavni trakt, te na taj način stvara zaštitu od senzibilizacije hranom koju je mama pojela. Kolostrum je savršeno dobro probavljiv i ima laksativni učinak pa pomaže bebi da ima česte stolice. Na taj način, beba izlučuje višak bilirubina, a tako se sprječava pojava novorođenačke žutice koja mnogim mamama i bebama zagorča prve dane zajedničkog života.
    bebin želudac je u početku velik ka orah
    priroda se pobrinula za sve

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

izdojeno mlijeko je poželjno dati šalicom ili žličicom.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: pitanje koje mi se mota po glavi...

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    ...ako se izdojeno mlijeko majke bebici daje na bocicu, jer npr. dojenje u tom trenutku nije moguce ili mama nije doma ili kako god, dali se moze desiti, da beba poslije toga odbije majcinu dojku? i ako da, kako se to moze opet "rijesiti" ili mozda sprijeciti?
    zbog tzv. konfuzije bradavica (drugacije tehnike sisanja boce i dojke) moguce je da beba odbije dojku nakon bocice. zato je izdojeno mlijeko preporucivo davati salicom ili zlicom, ili cak spricom kod jako malih beba.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    a da, i jos jedno pitanje, mozda malo glupavo, ali eto
    ako mlijeko u dojke stize tek 2-3 dana poslije poroda, nije li onda bebonja gladan, ako se iskljucivo doji? mislim dali je ono malo, sto mama ima dva-tri dana, dovoljno da beba ne bude gladna?
    ono malo mlijeka koje mama ima odmah nakon poroda dok joj ne "nadode" pravo mlijeko je kolostrum (jos ga zovu i zlatno cjepivo) - visokovrijedno mlijeko bogato bjelančevinama, mineralima i djetetu osigurava sve ono što mu treba u prvim danima.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala vam puno!
    toliko toga u zadnje vrijeme citam na rodinim stranicama, da kad me nesto posebno zanima, vise ne znam gdje je to pisalo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •