Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: pravi sam pocetnik

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno pravi sam pocetnik

jos nisam rodila,ali na veliko se trpam informacijama ...

zanima me nakon kojeg vremena ste bebi poceli davati nesto drugo za papati/piti osim cike ??
    voljela bi kada bih mogla sto duze dojiti,a na vise mjesta sam citala da nije preporucljivo bebici barem prve pola god. davati caja ili vodice sto mi je malo cudno pa sad neznam dali sam dobro shvatila? rodit cu u proljece pa me zanima zar je zbilja majcino mljeko dovoljno za vrijeme vrucina?? i kada poceti bebu privikavati i na drugu papicu ?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

evo ja ti mogu iz osobnog iskustva reći da je tvoje mlijeko definitivno dovoljno, utažuje i glad i žeđ i nema ni najmanje potrebe da joj bilo što drugo osim toga daješ do 6. mjeseca života. nekada je bila praksa da se uz dojenje daje čaj što se danas pokazalo kao nepotrebno pa čak i štetno tako da se nemoj iznenaditi ako te okolina ne bude podržavala. radi se samo o needuciranosti. a imaš dosta napisanoga o tome na ovom portalu pa si malo pročitaj

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Brazilijanka, dojenje je istinski dovoljno da zadovolji sve djetetove potrebe za hranom, utjegom i mnogo cime drugim. Novorodjencetu ne treba davati nista drugo osim majcinog mlijeka prvih 6 mjeseci, drugih 6 mjeseci moze ali nema zurbe. Sa napunjenom godinom dana djetetu treba i druga hrana osim majcinog mlijeka.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Sa napunjenom godinom dana djetetu treba i druga hrana osim majcinog mlijeka.
    Sa godinu dana je djetetu itekako potrebna druga hrana a cura koja je postavila pitanje mogla bi pomisliti da od 6 mj nadalje nadohranu možeš i ne moraš.Nadohrana počinje sa 6 mjeseci,ne treba se žuriti ni forsirati ali treba lagano započeti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

slusam razne savjete pa su me skroz zbunili.... :/
    od frendice mala je cikala skoro god i pol,ali je vec sa 3mj papala normalnu miksanu hranu..znaci ne ****...to mi se nekak ucinilo ok...
    a od druge frendice frendica je svoju malu imala samo na ciki god dana i sad mala ne zeli nis drugo jesti i imaju veliki problem...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dohrana pocinje sa 6 mjeseci, otprilike, ja sam pocela 10ak dana ranije. moj mali je dosad smazao bas sve sto je probao, bilo voce, bilo povrce. znam djecu koja nisu htjela jesti nista jos dugo nakon 6 mjeseci. mislim da to nema veze s dojenjem nego s djetetovom individualnoscu. malom, otkad je poceo jesti, dajem da pije zasad samo vodu, a kasnije cu preci na sokove, ali samo ove kucne, svjeze napravljene. smisao cajeva bas i ne vidim. nemaju neku prehrambenu vrijednost, a secer ne planiram stavljati. po mom, radije voda.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

česti su savjeti da treba započeti dohranu sa 4 ili čak 3 mjeseca, ali tako rana dohrana može jako naškoditi djetetu. svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje dohrane kad beba navrši 6 mjeseci jer je bebin probavni sustav tada spreman "obračunati" se s drugom hranom osim mačinog mlijeka.
    majčino mlijeko je apsolutno dovoljno da zadovolji sve bebine potrebe za hranom i tekućinom prvih 6 mjeseci, pa i duže, što svjedoče mnoge mame ovdje kojima bebe i dugo nakon 6.mj. nisu značajnije prihvatile dohranu i razvijale su se sasvim normalno, ništa im nije falilo.
    s druge strane rana dohrana, a to uključuje i sokiće i čajiće, može potaknuti razvoj alergija ili preosjetljivosti jer ih probavni sustav još nije spreman primiti. naravno da možemo reći pa svi smo mi, manje-više, papali juhice i štošta u toj dobi, ali možda upravo zato ima toliko puno ljudi s probavnim smetnjama, alergijama i drugim "modernim" bolestima. rizik od dugoročnih posljedica rane dohrane je prevelik da bi bilo opravdano uvoditi je "da bi se beba privikla na okuse".
    bebe koje sa 6 mjeseci nisu oduševljene novim okusima treba pustiti da ih prihvaćaju tempom koji njima odgovara. to ne znači da treba pustiti dijete da isključivo doji do treće godine, nego da mu se redovito nudi raznovrsna hrana, ali da ga se ne forsira. kada bude spremno prihvatit će.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

imaš na portalu dobar tekst o uvođenju dohrane:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1468

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj braziljanka prvotno napisa
    o,ali je vec sa 3mj papala normalnu miksanu hranu..z.
    gle, uzmi u obzir da us pedijatri 70-tih godina napravili jedan veliki pokus s početkom dohrane, pa zahvaljujući žrtvama tog eksperimenta danas znamo da ako se bebi da gluten prije 8mj, postoji opasnost da dobije cekaliju (i doživotno ne smije ništa od brašna), također da se i bebini trbuh tek s 4 mj počima pripremati za probavu krute hrane, a taj proces završava s 6mj.
    tako su oni fino shvatili da prerano davanje neke namirnice izaziva alergijsku reakciju, npr. kikiriki izaziva gušenje i sl.
    kome briga za žrtve, i što su mame u panici usred alergijske reakcije (od osipa do gušenja) trčale na Hitnu :/

ne postoji kvalitetnija i kompletnija namirnica za bebu do majčinog mlijeka
    čekati 6mj, onda polako uvoditi namirnice, voće povrće ... bez žurbe, ima čitav život ispred sebe da to jede

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas sam razgovarala sa sveki i ona mi se smije da kaj nebum bebi dala nis za jest pol godine ...pa da tak i tak beba od svega moze dobit alergiju...i da kaj vjerujem svemu sto procitam...ona ih je troje othranila i svi su normalni i zdravi... :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa da ako nije po kile svinje u pitanju onda je niš za jesti

uzmi metodu "protočnog bojlera" - na jedno uho unutra a na drguo van

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tvoja sveki je hranila djecu po preporukama iz 60-tih godina.
    Da li i ti to želiš?

Ili bi radije hranila dijete po preporukama iz ovog stoljeća?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

pa da ako nije po kile svinje u pitanju onda je niš za jesti

uzmi metodu "protočnog bojlera" - na jedno uho unutra a na drguo van

samo vidim da bum se i prije bebinog rodjenja morala raspravljati...i to vjerojatno po pitanju svega... pogotovo jer ja nisam nikada voljela dude ni varalicu nit flasicu i svoju bebu nebum forsirala...iako njena prva unucica vec ima upalu oko usnica jer s 4god jos uvijek navlaci te dudetine...e da i jos uvijek nosi pampers pa tak da se uopce bojim sto ce biti kada ja kazem za platnene pelene... :shock: :shock: ... ??

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A ja baš voilim opaliti kontru, ali onako kroz šalu. Srećom, pa je moja sveki pametna žena: nasmije se i jasno joj je kaj sam htjela reći. Nema ljutnje ni s njene ni s moje strane.
    Jedino joj je žao što se tiče platnenih kaj više ne može ponosno kupovati pampersice da ju svi vide pa da im se pohvali da ima unuku

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Citiraj lejla prvotno napisa
    Sa napunjenom godinom dana djetetu treba i druga hrana osim majcinog mlijeka.
    Sa godinu dana je djetetu itekako potrebna druga hrana a cura koja je postavila pitanje mogla bi pomisliti da od 6 mj nadalje nadohranu možeš i ne moraš.Nadohrana počinje sa 6 mjeseci,ne treba se žuriti ni forsirati ali treba lagano započeti
    To je upravo sto sam htjela reci!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mi smo počeli s dohranom, negdje bliže 7 mjesecu, baš smo nakon 6mj+7 dana išli na more na vikend, pa nisam htjela nekaj započinjati radi promjene, pa smo pričekali 2-3 tjedna.

mamino mlekeco

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Neke mame započinju s dohranom već sa 4, 5 mjeseci jer im se čini da je dijete gladno ako traži jest svaka 2 sata (dojene bebe), a pogotovo ako je tako i preko noći. A što je još žalosnije, takve preporuke su neke dobile od pedijatra.
    Moj, recimo, jede otprilike svaka 2 sata, nekad rjeđe, nekad češće. I nije mi palo na pamet uvoditi čajeve, rižolino ili što već da produžim taj razmak. Nema ništa prije 6. mjeseca, samo mamino mlijeko!

E a kad vidim kako papa vitamin D i kako je gutao sirup za kašalj, imam osjećaj da će biti pravi mali gurman kad počnemo s dohranom!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

danas bas s dragim narucujem stvari za bebicu i ja preskocila dude..on ostao shokiran...(toliko o tome koliko me slusa u zadnje vrijeme)...reko necu flasice narucivati jel vec znam da bum od frendice dobila garant...jel je to njena tradicija za svako novorodjence...i mozda se zaleti jos koja flasica..a ja tak i tak ne zelim hraniti na flasicu...i on poceo da kak ja to mislim..pa i on je jeo grisolino na flasicu...(danas je bio s mamicom pa ga valda napuntala )...ajme a bar sam se kod njega nadala podrsci...sad bum ga drzala malo podalje o mame i svaki dan tupila zasto samo cika...pa mozda prihvati ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •