...treba mi dobar domaći recept za juhu od svježih gljiva.Pogledat ću i na Coolinarki ali me zanimaju vaši recepti.( naime,pred neki dan smo ju jeli u jednoj konobi i bila je![]()
...treba mi dobar domaći recept za juhu od svježih gljiva.Pogledat ću i na Coolinarki ali me zanimaju vaši recepti.( naime,pred neki dan smo ju jeli u jednoj konobi i bila je![]()
...sastojci ove juhe najviše sliče onima koju smo mi papali:http://www.coolinarika.com/recept/juha-od-gljiva
...pitanje:a jeli se može ta juha jesti i drugi dan?se ostavlja preko noći u frižideru?
jel i karlo jeo gljive?? ja mu ne bi davala...neznam tocno zasto ali svi kazu da je gljive pozeljno izbjegavati do trece, a idealno bi bilo do 12.te godine...
stvarno, jel netko zna zasto???
...ma i ja sam nešto čitala-ali jeo čovjek i ni mu niš bilo...-jeo je rižoto s gljivama i juhu od gljiva ( ali onu iz vrećice...)....-ponudila sam mu jednom i onako svježe šampinjone punjene sa sirom ali ih nije htio jesti.
ostale forumašice?-'jedu li vam gljive?
I ja sam negdje pročitala da se klincima ne daju gljive zbog nekih enzima koje oni teško probavljaju. Nisam joj još davala gljive. A što se tiče podgrijavanja - kažu da bi se gljive trebale jesti svježe, tako da mi doma odmah pojedemo pripremljeno i ništa ne ostavljamo za drugi dan.
...a ako se juha od gljiva procijedi?smiju li onda jesti???
neznam... moji uopce ne jedu gljive pogotovo ne iz vrecice(ustvari nikad ni ne jedu nista iz vrecice) cak im ni na pizzu ne stavljam sampinjone...
ja mislim da nema veze dal se juha procijedi ili ne svejedno su se gljive kuhale u tome....
Pa ipak u tome ostane nešto i od gljiva, zar ne?LeeLoo prvotno napisa
Djeci nemoj davati gljive. A i za ostale nisu dobre podgrijane gljive (gljive i jela od gljiva se računaju kao lako kvarljiva).
Recept za juhu od gljiva
Na laganoj vatri na malo ulja dinstati isjeckane gljive, dodati malo vegete (ili samo posoliti). Nakon desetak minuta dodati 1-2 žlice brašna i zaliti hladnom vodom (do količine koja ti treba). Dodati sitno sjeckani peršinov list. Kad zakuha, ukuhati domaće noklice.
Najbolje je kad imaš svježe miješane gljive, ali bude dobro i samo s bukovačama.
Ako staviš samo šampinjone, trebaš odmah dodati malo vode zato što su to gljive koje imaju malo vode u sebi, pa da ti ne zagori.
Neki dinstaju gljive na crvenom luku, ali luk obično da jači okus od gljiva, pa ne osjetiš gljivu u potpunosti.
Veli Božac da su jela od gljiva kao i sva druga jela i da se normalno mogu podgrijavati- naravno ne peti dan.
evo mišljenja Ignaca Kuliera:
Zbog posebne strukture gljiva i zbog nedostatka odgovarajućih enzima u želucu dojenčadi i male djece, ne preporučuje se davanje vrganja, lisičarki i runjica ispod 3 godina starosti. Ako je to zbog nekih okolnosti potrebno, predlaže se postupno uvođenje prvo u obliku juha i umaka a kasnije u kombinaciji primjerice s jajima. Uostalom, malokalorična hrana kao što su gljive nisu prikladne za njihovu prehranu, osim u sličajevima kada se radi o izrazito pretiloj djeci. Gljive spadaju u teško probavljive namirnice i za odrasle a kamoli za malu djecu. Ima drugih prikladnijih namirnica za njihovu prehranu.
Raspravljali smo puno puta zašto do 12. godine: zato što tek sa 12 godina jetra počinje proizvoditi neki enzim koji sudjeluje u probavljanju i izbacivanju nečega... čega ima u gljivama.
I onda se javila gomila cura koja svojoj djeci daje gljive i "nije im niš".
Naravno da im "na oko" nije niš`, ni ne očekuje čovjek da im se nešto naočigled dogodi.
Ja sam uvjerena da postoji gomila hrane koju djeca mogu jesti i fino se othraniti, i bez gljiva.
Za podgrijavanje ne znam, ja ništa ne podgrijavam: ako mi čega ostane, jedem hladno.