Cesto citam msiljenja da je dosljednost i zajdinicko istupanje supruznika pred djecom "formula" uspjesnog odgoja. Slazete li se doista s time i koliko je to doista fer prema djeci, osobito ova ujedinjena fronta dvije odrasle osobe? Ja ne.
Ja razmisljam da je vazno jedino biti dosljedan u pracenju i osluskivanju djeteta i djetetovih poruka, da je normalno da u nekim stvarima mama i tata imaju drugaciji pogled i pristup i da je ok da budu razliciti (i pod ovim ne mislim da potkopavaju medjusobno autoritet).
Npr.
Ja nesto ne dozvolim ili prekinem i ona se raspili skroz. Do sad je poznajem dovoljno dobro da kuzim zasto place i ako shvatim da je ona prerasla neku od mene postavljenu granicu, nesto s cim je prije bila ok, i da sam ja sad njoj nametnula nesto sto joj opasno rusi njene granice, ponekad ne ostajem dosljedna u zabrani. Ali uvijek idem s porukom: "Cini mi se da je tebi zaista jako stalo do xy, a da ja to nisam shvatila." i dogovorimo sto cemo dalje, ne nuzno dosljedno mom prvom postupku.
Ili..
MM je sklon reci NE automatizmom, osobito kad je umoran. Kad vidim da je pretjerao ili skuzim da je nepravedan prema Emi, ja ne idem tako da ponistim sto je on rekao nego na glas da on cuje (i shvati moju poruku da mislim da je pretjerao) razgovaram s Emom da bi tata mozda nesto dozvolio/napravio ako bi znao koliko je njoj to vazno i neka se proba s njim dogovoriti oko xy. I onda se ona njemu vrati i pokusa se dogovoriti.
..
ponekad, kad skuzim da sam bila prekruta, a ne znam kako ponistiti tu krutost, a vidim da sam je vise povrijedila nego sto je iz posljedice naucila da se nesto ne smije... onda joj nesto sto trazi dozvolim "na kredit", dakle, da unaprijed potrosi neku povlasticu, u zamjenu za njen buduci trud da reagira prihvatljivije u konfliktnoj situaciji.
Dosljedni 100% smo u samo nekoliko stvari, koje su nam jako bitne i vazne po njen razvoj, njenu sigurnost i sl. Sve ostalo je podlozno pregovorima i dogovorima.