Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Trebamo li oftalmologu?

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Trebamo li oftalmologu?

Moj dječak od 3 godine izbjegava jako svijetlo. Ovako kad se napiše zvuči prilično blesavo, jer jako svijetlo smeta valjda svima, problem je što ne znam u kojoj mjeri je to dozvoljeno kod male djece. često žmirka i pogne glavu kad smo vani a sunce tuče., Kako smo mu kupili sunčane naočale sa god.ipo jako ih voli i kad god mu smeta ih zatraži. Jednom sam pitala njegovu ped.o tome a ona je rekla da se brinem bezveze, jer sunce je, pogotovo u ljetnim i proljenim mjesecima, jako, jače nego prije 50 god ( i štetnije) i da nije loše da zaštitim oči naočalama, šeširom..kad smo u šetnji. Nikad nisam mislila da loše vidi, crta i boja bojanke, razaznaje sve boje i na bilizu i na daleko, većinu slova zna, može pratiti crtić ali ne dozvoljavam dugo a i primjetim zamor nakon cca pola sata pa tada i gasimo tv. u biti me opterećuje ta svjetlost koju ne voli. što da radim? trebamo li poći na kakav pregled? možda pušem u hladno, ali molim vas za savjet. e da, nikad mi oko nije bježalo, nema upale, možda tek 1-2 konjuktivitisa u životu, tamne su oči (smedje). mada me ovo mori već neko vrijeme, evo pišem sad jer većinu vremena (otkad je zatoplilo) provodimo oko kuće (u suncu) i primjetim da mu smeta.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jel oči djeluju "prozirno" (onaj šareni dio)?
    jel primjećuješ da je jedno oko veće od drugog, ili da na jedno češće škilji?
    ja bih otišla, za svaki slučaj. kod nas je škiljenje na suncu bio prvi znak glaukoma.
    nemoj sad guglat i uplašit se, vjerojatno ima samo osjetljivije oči, ali pregled dječjeg oftalmologa mu zbilja neće škoditi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mozda te utjesim... Moj stariji ima osjetljive oci, od rodenja, bas mu smeta svjetlo, po ljeti obavezno trazi suncane. Mladi vec sad pokazuje da mu ne smeta toliko. Obojica imaju plave oci.

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Vmama prvotno napisa Vidi poruku
    jel oči djeluju "prozirno" (onaj šareni dio)?
    jel primjećuješ da je jedno oko veće od drugog, ili da na jedno češće škilji?
    ja bih otišla, za svaki slučaj. kod nas je škiljenje na suncu bio prvi znak glaukoma.
    nemoj sad guglat i uplašit se, vjerojatno ima samo osjetljivije oči, ali pregled dječjeg oftalmologa mu zbilja neće škoditi.
    ne primjećujem ništa "prozirno". kad mu smeta svijetlo, oči mu se blago zacrvene i zasuze. drugo pitanje- isto ne. žao mi je zbog tvog djeteta. kako ste primjetili da nešto nije u redu? samo škiljenje? u kojoj dobi ste išli na prvi pregled? ja bih ga odvela, samo ne znam hoće li surađivati. inače je dosta "razuman" al nikad se ne zna s njima... kako se to mjeri? da li je to onaj pregled kad ti nešto kao puhne u oko? kako liječite? oprosti, svašta te pitam, ako imaš volje, odgovori, rado bi znala.
    danas smo bili vani, vozio je biciklu. ja sam bila u suncu, zvala sam ga, al nije me htio pogledat jer je znao da će mu smetati. suprug kaže da i on primjeti ali smatra kako je vid sigurno još u razvoju (da li je u pravu), možda je osjetljiv na mene (ja sam zelenooka, užasno mi smeta sunce) i kad zatraži naočale-on mu da i sve pet. ostali u obitelji misle da pretjerujem. živimo sami pa ne znam koliko su uopće relevantni u ovome. koksy, kako smeta stvom starijem? da li se isto zna žaliti? kad tražim da pogleda negdje di blješti ili je u jakom suncu, napravi to u sekundi, odmah skrene pogled, ili uopće neće da pogleda.
    hvala vam.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

E tako i moj, recimo vani na balkonu imam bijele plocice i kad zapici sunce one bljeste i njemu smeta, a ni glavu ne moze dignut zbog sunca, onako skilji i napola digne glavu. Tako i ako je suncano dok je snijeg. Opsjednut je sesiricem i suncanim naocalama ljeti, uvijek trazi i bez toga nikud. Al kazem, njemu je to tako oduvijek, kad je bio beba, cim bi ga okrenula prema suncu on se poceo bacat i ljutit, strasno mu je smetalo. Dok mladi eventulano malo zasklilji i ako nije bas jako sunce bez problema mu moze ic u oci.

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    E tako i moj, recimo vani na balkonu imam bijele plocice i kad zapici sunce one bljeste i njemu smeta, a ni glavu ne moze dignut zbog sunca, onako skilji i napola digne glavu.
    ista, ista stvar. kopija. ma i on od malena ne trpi svijetlo, ali nisam se prije nešto brinula, mislila sam da će mu s vremenom smetati manje. ljeto je najgore. prošlo ljeto bili smo u šetnji, slučajno ostavila naočale kući...nije htio hodat nego da ga nosim kako bi bio okrenut od sunca.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Lutka prvotno napisa Vidi poruku
    ne primjećujem ništa "prozirno". kad mu smeta svijetlo, oči mu se blago zacrvene i zasuze. drugo pitanje- isto ne. žao mi je zbog tvog djeteta. kako ste primjetili da nešto nije u redu? samo škiljenje? u kojoj dobi ste išli na prvi pregled? ja bih ga odvela, samo ne znam hoće li surađivati. inače je dosta "razuman" al nikad se ne zna s njima... kako se to mjeri? da li je to onaj pregled kad ti nešto kao puhne u oko? kako liječite? oprosti, svašta te pitam, ako imaš volje, odgovori, rado bi znala.
    mi smo neka sasvim druga priča, moj V. je rođen s obostranom mrenom, dobio je glaukom kao posljedicu operacije mrena.
    prvo što smo primjetili je bilo osjetljivost na svjetlo, bio je mala beba od kojih 8 mjeseci. nisam imala pojma da bi to moglo biti od glaukoma, jer može biti i od operacije mrene. njemu je glaukom otkriven na redovnom pregledu, ali viđala sam i sasvim malu djecu s kongenitalnim glaukomom (od rođenja), kojima su glaukom otkrili većinom pedijatri prema izgledu oka.
    oči s glaukomom izgledaju krupnije, šarenica izgleda nekako bistrije, i kad se gleda oko sa strane, izgleda malo više ispupčeno nego bi trebala biti.
    tlak se može izmjeriti i s tim uređajem što puhne u oko, ali takav tonometar je malo manje precizan. bolji je kontaktni, ali za njega oko mora biti sasvim mirno. V. isto ima 3 godine, i za tjedan dana će mu po prvi puta pokušati izmjeriti očni tlak bez anestezije, do sad je to bilo nemoguće.
    mislim da bi dijete od 3 godine koje nije toliko istraumatizirano pregledima, kao moje npr., moglo obaviti pregled i izmjeriti tlak ako ga se na to dobro pripremi i dobro mu se objasni. a ključ je i u osobi koja pregledava dijete, dr. Dorešić na Sv. Duhu i dr. Škunca u vinogradskoj su zbilja odlične doktorice, sa jako dobrim pristupom maloj djeci.
    glaukom se liječi kapima, kad one ne pomažu onda operacijama. V. ima i ugrađen implantant (shunt) u svako oko koji smanjuje tlak.

vjerujem da ako pedijatrica nije posumnjala na ništa, da je sve ok, ali obzirom da je to toliko izraženo, i obzirom da se radi o simptomu jedne vrlo ozbiljne očne bolesti, ja bih vodila na pregled, zlu ne trebalo.
    ako ništa drugo, barem ćeš odahnuti jer ćeš biti sigurna da nije ništa, jer ponekad glaukom ne bude primjećen dok se drastično ne smanji vidno polje.
    ništa vas ne košta otići na pregled, uostalom, s tri godine bi svako dijete trebalo otići prekontrolirati vid.

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vmama, hava ti na odg. pokušala sam ti poslati pp ali nikako ne uspijevam, stalno me vraća na logiranje.
    odvest ću ga na pregled, pa da mu bar tim običnim tonometrom pokuša izmjeriti tlak. kolika su odstupanja u odnosu na kontaktni? sumnjam da bi taj odradili bez stresa. želim vam svu sreću na skorašnjem pregledu.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

odstupanja nisu velika, ak je tlak negdje u normali, onda se možete pouzdati i u ovaj što "puhne". druga stvar je kad su vrijednosti granične.
    bez brige, dr. će već znati što i kako napraviti, jesu li vrijednosti ok ili ne

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •