Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Tumačenje zakona o radu

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Tumačenje zakona o radu

Kolegica mi se za desetak dana vraća s porodiljnog na posao i poslodavac je premješta iz jednog mjesta rada u drugo koje je udaljeno 40-tak km od njenog prebivališta- Njoj to naravno ne odgovara jer time dnevno gubi oko 2,5 sata na putovanje. Ona još uvijek doji i zanima ju da li se može pozvati na članak 65. zakona o radu koji kaže da se majkama koje doje ne smije promijeniti mjesto rada ukoliko one to ne žele.

Ustvari nije sigurna da li se to odnosi samo na majke djece do godinu dana ili na sve majke koje doje bez obzira na starost djeteta. Zamolila me je pomoć oko toga i ja evo molim vas.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kaže: "...žena koja doji dijete..." Ne navodi se da se to vrijedi samo do godine dana djetetova života.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Stanka za dojenje djeteta

Članak 68.

(1) Žena koja nakon korištenja rodiljnog dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu nastavi dojiti dijete, ima u tu svrhu tijekom rada u punom radnom vremenu, dva puta dnevno pravo na stanku u trajanju od po sat vremena.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka žena može koristiti do godine dana djetetova života.

Stanka za dojenje djeteta proipsana je do 1g, ne znam za premjestaj. Opcenito, mislim da svaki premjestaj od 40km od mjesta prebivalista mora biti uz pristanak radnika.

Ovdje je ZOR:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, kod stanke za dojenje je navedeno , ali se za premještaj se ne navodi.

Ja sam sklona tumačenju da se odnosi na dojenje bez obzira na starost djeteta, ali kod nas se zakon često tumači onako kako kome paše pa zato molim vaše mišljenje u vezi toga.

A što se tiče toga da bi svaki premještaj od 40-tak km trebao biti uz radnikov pristanak, toga kod nas više nema nego ima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kirica prvotno napisa
    A što se tiče toga da bi svaki premještaj od 40-tak km trebao biti uz radnikov pristanak, toga kod nas više nema nego ima.
    Da, zato sto poslodavci u ugovor o radu obicno proguraju odredbu da je mjesto rada gdje poslodavac obavlja djelatnost, odnosno prema rasporedu poslodavca. Ne definiraju adresu, odnosno grad.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •