-čula sam da se do djetetove treće godine života tijekom bolovanja dobiva iznos cijele plaće.Točno?
p.s.ako je ova tema vec bila ispričavam se moderatorima,pa neka zaključaju-hvala.![]()
-čula sam da se do djetetove treće godine života tijekom bolovanja dobiva iznos cijele plaće.Točno?
p.s.ako je ova tema vec bila ispričavam se moderatorima,pa neka zaključaju-hvala.![]()
Nka me netko ispravi ako griješim - čini mi se da je maksimalna naknada 4250kn ukoliko ti je plaća veća od tog iznosa.
Ja sam čula da je samo prvih 6 mj puna plača a dalje 1660kn. Možda griješim?
Eci, to je kod rodiljnog dopusta. Za bolovanje za njegu malog djeteta se dobiva cijela plaća ako je ona ispod limita i ako se takva naknada izračuna prema ER- obrascu, ali ako poslodavac odluči, može se isplatiti i veća naknada, samo razlika od limita do stvarno isplećene naknade poslodavcu neće biti refundirana.
Kako to funkcionira - poslodavac meni dakle isplati punu placu, a HZZO njemu refundira, na osnovi doznake?Minnie prvotno napisa
Koliko doktorica može dati bolovanje a da se ne ide na komisiju?...jeli postoji negdje link na to? odnosno,postoji li link koje su sve "klauzule" na koje se mogu uzeti bolovanje?...jeli se može uzeti bolovanje na dijete i koliko dugo?- dali to bolovanje odnda otvara pedijatar?hvala.
![]()
Ja ne razumijemMinnie prvotno napisa
![]()
Nosim blizance i na bolovanju sam do kraja trudnoće. Sada dobijam naknadu u iznosu od 100% plaće.
Hoću li nakon poroda imati pravo na bolovanje 3 godine i kolika će mi biti naknada??
Nećeš. Koristiti ćeš porodiljni dopust a ne bolovanje.
Istina je da dobiješ 100% ali ti izračunavaju prosjek za zadnjih godinu dana pa te na kraju dođe manje nego da dobiješ 70% na sebe![]()
...neznam,meni se čini ako se bolovanje otvara na dijete-da bi to trebao pedijatar otvoriti.
Ne, bolovanje otvara tvoj liječnik na preporuku pedijatra.
I mene ovo zanima, koliko se najviše može dobiti dana na dijete?Ciklama prvotno napisa
Odrasli imaju 14dana pa komisija, a kod beba do 3g.?
ZAKON O OBVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU
Članak 31.
Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti ako je:
...
5. određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom,
...
Članak 33.
...Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.
...Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 4. i 5. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
Članak 34.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – djeteta iz članka 31. točke 5. ovoga Zakona s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 radnih dana, a za dijete do 7 godina starosti najviše do 40 radnih dana.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – supružnika iz članka 31. točke 5. ovoga Zakona s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 15 radnih dana.
Ako je prema ocjeni doktora medicine primarne zdravstvene zaštite zdravstveno stanje člana obitelji – djeteta do 18. godine života takvo da duljina trajanja njege roditelja određena u stavku 1. ovoga članka neće biti dostatna, potrebno trajanje njege određuje liječničko povjerenstvo koje imenuje Zavod.
Pod zajedničkim kućanstvom u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji.
Članak 36.
U slučaju stečajnog postupka poslodavca naknadu plaće zbog bolovanja iz članka 31. točke 1. i 2., te točke 4. i 5. ovoga Zakona, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, osiguraniku isplaćuje Zavod.
Irchi tnx.
Dakle tih 40dana je kao što je naših 14dana.
...kopiram sa neta:Ciklama prvotno napisa
Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:
1. za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, te za vrijeme korištenja bolovanja zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti
2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
3. za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta,
4. za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života,
5. za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe,
6. za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.
...evo,otvoreno mi je bolovanje.Šifre su:
F1 ( šifra uzroka bolovanja) i
Z61.9 (šifra MKB)
..zna li netko koliki postotak od plaće nose ove šifre?..jeli cijeli iznos plaće ili?( dijete ima 2 i pol godine)
OT, al me molim vas prosvijetlite- ove točke nisu točne??? ili jesu??? :? mislim, što se tiče 100% naknade...LeeLoo prvotno napisa
..neznam...kopirala negdje sa neta.mamuška prvotno napisa
![]()
![]()
ma ok,LeeLoo prvotno napisa
![]()
al kaj to znači da se naknada od HZZOa računa ko 100% plaća? :/
..eto,večeras saznala da će mi mjesečna naknada biti čitavih 1800 kn,maximalno.Dakle može i manje.Ciklama prvotno napisa
![]()
Ne snalazim se pa molim pomoć!?
Zanima me po kojem se prosjeku plaće računa naknada plaće koju ću dobiti dok sam na bolovanju radi djeteta (satnica)?
Čini mi se da u posljednjih 6 mjeseci, ali nisam sigurna... Radim tek nešto manje od 3 mjeseca pa me zanima ulazi li u to i naknada za porodiljni dopust koju sam dobivala?
Hvala
F1 znači - njega djeteta do 3 godineCiklama prvotno napisa
za drugu šifru ne znam
ja sam radila cca 2 mjeseca nakon povratka s porodiljnog.
onda sam otišla na bolovanje radi djeteta - plaća mi je bila 100%.
inače, plaća mi je oko 4200kn a mislim da je to bitno u cijeloj priči. mislim da oni s plaćom 8000kn neće dobiti 100%, jer je limit cca 4250kn
zaboravih, teta iz računovodstva me je tad plašila da ću dobiti jako mali iznos za taj mjesec, ali sam ipak dobila 100%. to je bilo u travnju 2008.
mislim da se je tu nešto u zakonskoj regulativi mijenjalo unazad par godina, pa ima raznih info.