Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: ZASTO nositi dijete u marami?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno ZASTO nositi dijete u marami?

Ne znam gdje bih stavila ovaj tekstic, ali koristan je (iako vec viden) pa cu ovdje ako je to ok...

Why Wear Your Baby? > Health Advantages

Better For Baby's Back
    A baby's spine is placed in a compromising position in many of today's popular carriers. If the carrier positions the infant upright, with legs hanging down and support at the base of the child's spine, it puts undue stress on the spine causing a condition called spondylolisthesis, and compromises developing curves in the spine. For more information, click here.

Better For Baby's Legs
    When a baby wants to be more upright to see the world around him (around 4-5 months of age), the carrier should allow him to sit cross-legged, so his weight is dissipated through his legs and hips, as opposed to the style that has his legs hanging down, where again the young spine has to bear the entire weight and can cut into the baby's circulation by holding his legs apart in a bowlegged manner during the important early months when the pelvis is soft and forming. (R. Casses, D.C.) For more information, click here.

Allows For Richer Stimulation
    Slings provides contact pressure, motion, pleasure, warmth, security and sound similar to the womb that the newborn's nervous system requires. Vestibular input has a direct effect on the system for arousal in the nervous system. As a consequence of this most important connection between movement and the reticular system, the movements of the caregiver's body can help the baby maintain that nice quiet alert state for learning and allow the baby to drift into a fitful sleep when necessary. A baby who is worn for prolonged periods during the day tends to be in either the quiet alert state or in a light or deep sleep, seldom in a state of distress. (Roley 1991)

Improves Motor Skills
    The vestibular system also is responsible for equilibrium (balance) and righting reactions (trunk and head control relative to the pull of gravity). A baby who is carried for prolonged periods tends to develop good tone in the neck and trunk and be able to adjust their posture nicely in different positions once they are self mobile. While walking would not be expected to occur more quickly, you could expect that the child would obtain sitting balance and transitional movements between positions such as from sitting to standing more rapidly. Once walking, their balance would be enhanced.

Improves Muscle Tone
    A baby is born in a state of physiological flexion. They are literally curled in a ball and not at all comfortable if you try to straighten them out. The sling lends itself to holding a baby in this flexed position. Movement stimulates the baby's ability to pull out of this little ball into extension. The very act of carrying the infant helps the infant to pull out of the flexion it is held comfortably in. In fact the muscle tone in the neck and back is greatly enhanced in babies who are worn.

Easier on Baby's Digestive System
    Swaddling an infant and putting it in a cradle works but it lacks a third and most critical ingredient, that of letting the infant know that it is in the hands of the person who nourishes it both physically and emotionally. An infant who cannot feel or see or hear its caregiver has more stress hormones circulating throuugh its central nervous system. This causes the baby to cry. Stress irritates the immature digestive system causing baby to spit up and increases diaper rashes. Being touched and carried has a positive effect on the digestive system. (Montegue, 1971)

Breastfeeding Friendly
    The OTSBH has a shoulder pillow rather than straps over the parent's shoulders. This is especially important for a nursing mom because the straps can restrict circulation in a nursing mother's engorged chest tissue which can icnrease the incidence of breast infections. Also the sling allows mom to nurse more on demand because the baby is right next to mom. This also reduces breast infections. (1998 Study U.C.L.A. Lactation Dept.)

Gentle on Parent's Back
    With a conventional baby carrier (front & back type carriers) the weight is carried on the parent's shoulders. This puts a strain on the neck, shoulders, and lower back. With a sling, a child can easily be carried until three years old on the hip. The weight is evenly distributed across the shoulder, back and hip.

When carrying a child on the hip, the parent does not have to thrust the hip out to hold the baby up. The sling holds the child up and the parent can stand straight upright for better posture. The sling can also be worn on the opposite shoulder to share the load.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Anita, da lijepo je to vidjeti sve ovako na jednom mjestu. Pretpostavljam da si to preuzela iz neke knjige (dr. Sears?), pa bi bilo dobro navesti ime autora ili link ako si ga pronasla na internetu.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

super, hvala!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bi li to prevela za portal, ako dobijem dozvolu za objavu?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Bi li to prevela za portal, ako dobijem dozvolu za objavu?
    Ionako sam to mislila prevesti!Takoder sam mislila prevesti neke dijelove iz svoje hoppediz knjizice sa instrukcijama.. uglavnom pisu iste stvari, ali svidja mi se. Da ih pitam za dozvolu?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

MA joj.. ustvari sam si natrpala sad previse prijevoda ovih dana.

Ako netko drugi moze, bit ce jos bolje!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moze.
    Navedi da bi se prijevod objavio na udruznom portalu, da vecina roditelja slabo koristi eng. pa da zelimo neke dobre prakse i trendove pribliziti sto vecem broju ljudi s naseg govornog podrucja.
    I ponudi da im dostavimo prijevod ako zele da imaju u svojoj arhivi.

I molim te, onda i meni posalji dozvolu za nasu arhivu.

Hvala!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Brzinski, neki pojmovi mozda nisu oni kojima se inace barata na Rodi, vjerujem da se potkrao i poneki tipfeler, no evo ga:

Zasto nositi bebu? > Prednosti za zdravlje

Bolje za bebina ledja
    Bebina kraljeznica smjestena je u kompromisnom polozaju u mnogim danasnjim popularnim nosiljkama. Ako nosiljka dijete smjesta u uspravan polozaj, sa nogama koje vise prema dolje i potporom u podnozju kraljeznice, onda stvara napravilan pritisak na kraljeznicu uzrokujuci stanje nazvano spondilolisteza i ometa razvoj krivulja kraljeznice.

Bolje za bebine noge
    Kada beba zeli biti uspravljenija da bi gledala svijet oko sebe (oko 4-5 mjeseci starosti), nosiljka bi trebala omoguciti da sjedi sa nogama u kriz, tako da je tezina rasporedjena kroz noge i kukove, umjesto na nacin da noge vise prema dolje, gdje opet djeteteova kraljeznica mora nositi kompletnu tezinu i moze ometati cirkulaciju drznjem razdvojenih nogu za vrijeme vaznih prvih mjeseci kada je pelvis mekan i u fazi formiranja (R.Casses, D.C)

Omogucuje bogatiju stimulaciju
    Slingovi pruzaju dodir, pokret, zadovoljstvo, toplinu, sigurnost i zvuk slican matrenici koji su potrebni zivcanom sustavu novorodjenceta. Vestibularni input* ima direktan utjecaj na sustav za budnost u zivcanom sustavu. Kao posljedica ove najvaznije veze izmedju pokreta i retikularnog sustava, pokreti tijela nositelja mogu pomoci bebi da odrzi to lijepo, mirno stanje budnosti za ucenje i omogucuje bebi za zaspi kada zeli. Beba koju se nosi kroz duze period tokom dana ili je u mirnom budnom stanju ili u laganom ili dubokom snu, vrlo rijetko je rastresena.

Poboljsava motoriku
    Vestibularni sustav takodjer je odgovoran za ravnotezu i reakcije uspravljanja (kontrola tijela i glave relativno u odnosu na gravitaciju). Beba nosena kroz duza razdoblja sklonija je razviti dobru muskulaturu vrata i tijela, te moze prilagoditi svoje drzanje u razlicitim pozicijama jednom kada se mogu same kretati. Iako ne treba ocekivati da ce brze prohodati, moze se ocekivati da ce dijete steci ravnotezu sjedenja i prijelaznih pokreta izmedju polozaja, kao npr. iz sjedeceg u stajaci, puno brze. Jednom kada pocnu hodati, njihova ravnoteza ce se poboljsati.

Poboljsava tonus misica
    Beba se radja u stanju fizioloske savijenosti. Ona je doslovce savijena u lopticu i uopce se ne osjeca ugodno ako ju pokusate ispraviti. Sling pomaze drzanju bebe u ovom polozaju. Pokret stimulira bebinu sposobnost da se iz ove loptice ispravi. Sami cin nosenja bebe pomaze joj da se izvuce iz tog polozaja. Misici vrata i ledja su znatno ojacani kod nosenih beba.

Bolje za bebin probavni sustav
    Zamotavanje bebe i stavljanje u kolijevku funkcionira, ali mu nedostaje treci i najkriticniji sastojak - davanje bebi do znanja da je u rukama osobe koja se za nju brine fizicki i emocionalno. Bebi koja ne osjeca ili ne vidi osobu koja se brine za nju kroz centralni zivcani sustav cirkulira vise hormona stresa, sto uzrokuje plac. Stres iritira nezreli probavni sustav uzrokujuci bljuckanje i povisuje pelenski osip. Dodir i paznja iamju pozitivan utjecaj na probavni sustav. (Montegue, 1971.)

Bolje za dojenje
    OTSBH (sling preko ramena) ima ramensko pojacanje umjesto remenova koji idu preko ramena roditelja. Ovo je posebno vazno za mamu dojilju, jer remeni mogu ometati cirkulaciju kod ragada, sto moze povecati rizik infekcija grudi. Takodjer, sling mami bolje omogucuje dojenje na zahtjev, jer je beba direktno uz nju. Ovo takodjer smanjuje infekcije grudi. (1998, Sudija Odjela za laktaciju U.C.L.A.)

Bolje za ledja roditelja
    Sa konvencionalnim nosiljkama za djecu (nosenje sprijeda i otraga) tezina se nosi na ramenima roditelja. Ovo stvara naprezanje vrata, ramena i donjeg dijela ledja. Sa slingom se dijete lagano moze nositi do trece godine na boku. Tezina je ravnomjerno rasporedjena preko ramena, ledja i kukova.

Kada dijete nosi na boku, roditelj ne mora izbacivati bok prema vani da bi se dijete drzalo u uspravnom polozaju. Sling drzi dijete uspravnim i roditelj moze stajati uspravno u boljem polozaju. Sling se moze nositi i na suprotnom ramenu radi rasporedjivanja tereta.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Wov, ornela, svaka ti čast!!!!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ornela_m

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podizem ovu temu jer me zanima da li neka od vas zna da li nosenje u marami ima zvanicno odobrenje od strane pedijatara ili neke zdravstvene ustanove u Hrvatskoj ili u nekoj zemlji clanici EU? To me zanima jer moja prijateljica bi htjela da nosi svoju bebicu u marami ali podlijeze uticaju okoline koji joj tupe o stetnosti marame za razvoj djetetove kicme. Mislim, malecka joj je ionako stalno u rukama a ovo bi joj olaksalo pa sam joj mislila kupiti a ona nije sigurna... A zasto da dajem tolike pare ako je nece koristiti?
    Kod nas se nema gdje kupiti, i jednom prilikom mi je muz bio u Novom Sadu, i kad je htio da kupi maramu - prodavacica ga je upozorila da su oni povukli sve marame iz prodaje jer je NAVODNO njihovo ministarstvo zdravlja i udruga pedijatara ocjenilo da je nosenje u marami jako stetno za djetetov razvoj, posebno lose utice na kicmicu...
    Ja sam ostala bez teksta. Nisam imala kontraargument i samo sam to prihavatila. Sad bih voljela i zbog sveki te prijateljice i te prodavacice i svih protivnika marame da im natrljam nos sa dobrim dokazima...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E vidiš to i mene muči... Razmišljala sam o marami ali nekako sam previše skeptična. Bojim se da ne bi za par godina bilo s maramama isto ko i s hodalicama.
    Sve prednosti marame koje sam pročitala navedene su na stranicama proizvođača ili prodavatelja marame. Nisam nigdje uspjela naći mišljenje nekog neutralnog stručnjaka.
    Uostalom, koliko sam skužila ovo gore navedeno "bolje za bebina leđa i noge" su prednosti marame u odnosu na ostale nosiljke, a ne na prednosti nošenja u usporedbi s nenošenjem.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bojim se da ne bi za par godina bilo s maramama isto ko i s hodalicama.
    žene djecu u maramama nose već hiljadama godina.
    hodalice su izmišljotina modernog doba.

hrpe malih afrikanaca, azijata, latinoamerikanaca provode dane i godine zavezani za svoje mame, braću, sestre. nisam čula da zbog toga imaju ikakvih problema, ni fizičkih, ni psihičkih.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

S obzirom da moje znanje o maramama i nije baš veliko, imam nekoliko pitanja pa bih molila da mi netko odgovori. Vidjela sam na topicu o sjedenju da je apricot dosta upućena u takve stvari pa možda može ona. Naime, mene muče sljedeće stvari:

1. Ne preporučuje se da novorođenče bude u autosjedalici duže od 2 sata zbog položaja kralježnice, odnosno bolje je da bude na ravnom. Kako to da je onda o.k. da bude u marami u npr. položaju kolijevke u kojem nije ravno nego savinuto? npr. Ciganke kod kojih je nošenje u marami tradicija bebe stavljaju u korito pa onda vežu u maramu, nikad direktno u maramu

2. Isto tako nije preporučljivo da se dijete stavlja u sjedeći položaj prije nego se samo tako postavi i doktori se zgražaju na naslanjanje djeteta na jastuke i sl. Vidim da dosta ljudi stavlja bebe u sjedeći položaj u marami s prekriženim nogama naprijed u dobi od nekoliko mjeseci kad još nikako ne mogu samostalno sjediti. Kako to da onda takav položaj nije štetan?

3. U položaju u kojem je dijete priljubljeno uz majčino tijelo i nogice mu vise, čini mi se da uopće ne može micati rukama i nogama. Koliko je to dobro za razvoj motorike?

4. Kakav je stav fizijatara u Hrvatskoj i u svijetu općenito i gdje se može nešto takvo pročitati?

Molila bih da mi netko odgovori. Moja pitanja se odnose na novorođenčad a ne na djecu stariju od 6 mjeseci i temelje se samo na onom što sam imala prilike vidjeti na slikama forumašica i rjeđe na ulici, odnosno možda sam stekla krivi dojam o nekim stvarima pa molim da ne zamjerite.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sirius black pokušat ću ti nešto odgovoriti. ali ako te zaista zanima, probaj na www.thebabywearer.com gdje je forum roditelja nosača i navode istraživanja (fizijatrijska, pedijatrijska) o dobrobiti nošenja u marami.

što se tiče položaja kralježnice, u AS ili kolijevci je totalno druga stvar. u kolijevci je položaj kao kad legneš na onu mrežu za ljuljanje - ustvari ravan.
    budha položaj se ne preporuča prije 3. mjeseca, a on nije sjedeći- dijete je naslonjeno na mamu tako da nije pritisak na kralježnici ni kukovima...
    u marami djetetu noge ne vise nego su koljena iznad guze, nožice kao žabica, kao kod širokog povijanja. a što se tiče micanja ruku i nogu, dijete ih pomiče, osobito živahno dijete poput moga.
    a nošena djeca su motorički naprednija jer, za razliku od nepomičnosti u kolicima, osjete pokret mame i ritam prirodnog kretanja i njihovo tijelo na neki način usvaja sličan ritam.
    na stranicama didymos marama imaš baš citate znanstvenih istraživanja prednosti nošenja u marami.
    znam da je jedna naša forumašica iz Beča napisala da tamo pedijatri kažu da je nošenje u marami u duplom križnom JEDINI ispravni položaj za nošenje novorođenčadi. jer čak i kad nosiš pažljivo na rukama, ne možeš postići tu neopterećenost kralježnice i kukova kakvu možeš postići maramom.
    eto, nadam se da sam ti barem na nešto odgovorila...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mihael može normalno micat nogama i rukama......samo se djeca koja ne drže glavu samostalno nose tko da sling ide i preko glave...al i tada su mu ruke slobodne tj mogao ih je micat u slingu...bar su nama bile....

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    4. Kakav je stav fizijatara u Hrvatskoj i u svijetu općenito i gdje se može nešto takvo pročitati?
    Baš sam neki dan naletjela na tekst liječnika o nosiljkama za djecu. Ne znam od kada je, ali čini mi se da je stariji, a u njemu imaš i neke strane izvore.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mogu samo navesti primjer - pedijatrica nas je skroz popljuvala kad smo dosli u marami kod nje. A kad smo dosli na UZV kukova doktor je bio fasciniran i pitao gdje smo kupili maramu i da kako super beba stoji u njoj!

-tajana- avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nika nosi remenčiće za kukove i kad smo pitali ortopeda da li ju smijemo nositi u marami, rekao je "bez problema".

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa
    Ja mogu samo navesti primjer - pedijatrica nas je skroz popljuvala kad smo dosli u marami kod nje. A kad smo dosli na UZV kukova doktor je bio fasciniran i pitao gdje smo kupili maramu i da kako super beba stoji u njoj!
    Moja pedica (koja ujedno radi i UTZ) nije ništa komentirala, ali sestra se topila. Inače, njoj dolazi dosta mama s bebama u nosiljkama tako da je navikla, a pretpostavljam da ne misli ništa loše o nosanju klinaca.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •