Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Cijepljenje - spriječavanje nuspojava Lupocetom

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Cijepljenje - spriječavanje nuspojava Lupocetom

Frendica mi je peljala 2 mjesečnu bebicu na cijepljenje i pedica joj je savjetovala da mu da Lupocet da bi spriječila temp koja bi se mogla pojaviti. :shock: Kad je došla doma maleni je dosta plakao pa je pedica savjetovala još pola žličice Lupoceta da se temp ne bi digla i da mu olakša bol u guzi jer se valjda zacrvenilo...
    Baš sam se iznenadila na takav savjet, nikad to nisam čula...dati djetetu Lupocet kada nema temp, kao nekakva prevencija....svašta
    Ili ja griješim????

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I meni je pedijatar rekao da mu dam 1/4 čepića nakon cijepljenja. A i čula sam da tako većina njih savjetuje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lupocet je i analgetik, premda kažu slab, ali Lei itekako pomogne - kad ju je npr, boljelo uho i nije spavala do dva u noći nakon Lupoceta je brzo zaspala.
    Savjet doktorice je vrlo uobičajen, Lupocet doktori preporučuju dati kad je dijete jako nemirno (što bi značilo da ga nešto boli), a nama je zaista bio propisan i kao prevencija od temperature nakon cijepljenja, od neuropedijatra.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam uvijek ignorirala te savjete, jer sam se bojala da nećemo znati što joj se stvarno i u kojoj mjeri događa.
    Ono, unutra nešto kuha, ti snižavaš temperaturu i praviš se kao da nije ništa.
    Temperatua je rekacija na cijepljenje, a kada pričitaš reakcije na cijepljenje na stranicama HZZJZ, postane jasno da one nikako nisu nešto što treba zanemarivati i praviti se da je problem riješen Lupocetom.
    A preventivno Lupocet mi je

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Taj savjet sam često čula, a i nama je to sestra savjetovala.
    Međutim, čula sam za jedan slučaj kad je mama poslušala i dala lupocet, a nakon par sati se desilo da je beba skroz klonula, poplavila, pozelenila, uglavnom strašno za vidjeti i užasan šok za mamu koja nije znala što da radi. Nazvala je hitnu, i kad im je rekla da je malom dala lupocet, oni su ju pitali tko joj je dao taj savjet. Kad je odgovorila da pedijatrica, njihov odgovor je bio "onda nazovite nju da vam kaže što da radite!", i sklopili joj slušalicu. Naravno, bilo je kasno navečer. Srećom, s bebom je bilo sve u redu, ali možda to preventivno davanje lupoceta i nije tako bezopasno :/ .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Savjetovanje preventivnog davanja Lupoceta prljava je igra čiji je cilj što manje prijavljenih nuspojava.

Jer,
    Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Temperatura je reakcija na cijepljenje
    i onda svi ti roditelji koji daju Lupocet ne znaju je li dijete imalo reakciju u obliku temperature ili ne. Baš supač.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Lupocet dajemo iskljućivo nakon temperature 38,5 pod rukicom, ili u slućaju da dijete nešto jako boli, npr. zub, nogica (kad raste), uho, poslije cijepljenja čekamo reakciju, a nikako je ne izbjegavamo. Na cijepljeno mjesto stavlja se obloga od mlake vode, nebi li mjesto uboda lagano rashlađivali i samim time sprječili da se mjesto jako zacrveni i bude bolno.
    Svakako treba dobro slušati što nam kaže pedijatrica, a ne što sestra onako usput spomene (čast normalnim sestrama, kakva je naša teta Vesna, a sigurno ih ima još).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Savjetovanje preventivnog davanja Lupoceta prljava je igra čiji je cilj što manje prijavljenih nuspojava.

Jer,
    Temperatura je reakcija na cijepljenje
    i onda svi ti roditelji koji daju Lupocet ne znaju je li dijete imalo reakciju u obliku temperature ili ne. Baš supač.
    To sam ja njoj rekla....

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

onda svi ti roditelji koji daju Lupocet ne znaju je li dijete imalo reakciju u obliku temperature ili ne. Baš supač.
    A što će ti pomoći da znaš je li dijete imalo temperaturu ili ne? Ako je nedajbože došlo do neželjene reakcije u vidu razvoja bolesti to ćeš vidjeti i poslije.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam to nikad preventivno davala. Također, nikad nije niti imao reakciju na cijepljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    onda svi ti roditelji koji daju Lupocet ne znaju je li dijete imalo reakciju u obliku temperature ili ne. Baš supač.
    A što će ti pomoći da znaš je li dijete imalo temperaturu ili ne? Ako je nedajbože došlo do neželjene reakcije u vidu razvoja bolesti to ćeš vidjeti i poslije.
    Radi se o prijavljivanju nuspojava. Dakle, cjepivo ispada sigurnije nego što jest jer se mnoge nuspojave (eventualni bolovi, temperatura - smiri ih Lupocet) ne prijave. Da bi se realno moglo razgovarati o posljedicama cjepiva, nužno je prijaviti svaku reakciju. Ovako su ti podaci frizirani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna, meni se cini da dio ove problematike s momentalnim nus pojavama lezi u tome sto se one ocekuju. I nama je pedijatrica nakon svakog cjepiva napominjala da damo paracetamol ako se povisi temperatura, govorila da je normalno ovo ili ono (povecani limfni cvorovi kod nekih cjepiva, plac i nervoza, crvenilo, oteklina itd.) . Znaci, oni definitivno ocekuju odredjene nus pojave i kao ocekivajuce ih uzimaju pod normalu i nesto oko cega ne treba dizati frku. :/ (citaj prijaviti)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Luna, meni se cini da dio ove problematike s momentalnim nus pojavama lezi u tome sto se one ocekuju. I nama je pedijatrica nakon svakog cjepiva napominjala da damo paracetamol ako se povisi temperatura, govorila da je normalno ovo ili ono (povecani limfni cvorovi kod nekih cjepiva, plac i nervoza, crvenilo, oteklina itd.) . Znaci, oni definitivno ocekuju odredjene nus pojave i kao ocekivajuce ih uzimaju pod normalu i nesto oko cega ne treba dizati frku. :/ (citaj prijaviti)
    Da, to je veliki problem i to treba mijenjati. Na popisu nuspojava postoje stavke temperatura, osip, jak plač i sl., prema tome, nisu tamo bez veze. O tome se radi, friziraju se izvještaji o nuspojavama kako bi roditelji bezbrižno donijeli odluku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pogledajte malo ovdje, pa će vam biti jasnije.

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/nuspojave2005.pdf

Primjer iz izvješća:
    "Nuspojave nakon primjene DTP cjepiva (+OPV+HiB):
    Lokalna reakcija 19
    Febrilno stanje 8
    ...
    Uritkarija 1
    Grčevit plač u napadajima 1"

....Dakle SVE treba prijavljivati, a gore navedene mizerne brojke pokazuju da se to baš i ne čini (samo na ovom forumu prijavljeno je više slučajeva temperatura nakon cijepljenja nego što ih je navedeno u cijelom godišnjem izvještaju!!). :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Radi se o prijavljivanju nuspojava. Dakle, cjepivo ispada sigurnije nego što jest jer se mnoge nuspojave (eventualni bolovi, temperatura - smiri ih Lupocet) ne prijave. Da bi se realno moglo razgovarati o posljedicama cjepiva, nužno je prijaviti svaku reakciju. Ovako su ti podaci frizirani.
    A u međuvremenu ti dijete boli. Naravno, ako si dijete cijepila. A ja bi radije da je ne boli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene nesto drugo zanima....npr. da su svi uvijek prijavljivali sve. I da se svaka najmanja reakcija uzimala na ozbiljno...zanima me koliko starijih beba iznad godinu dana bi imalo nuspojavu u odnosu na skroz male bebe. Meni se cini da su moja djeca uvijek reagirala gore kad su bila malo veca. Ona cjepiva do godinu dana nisu nikad bila problematicna na taj nacin (da bi dobili te momentalne nuspojave)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A u međuvremenu ti dijete boli. Naravno, ako si dijete cijepila. A ja bi radije da je ne boli.
    Ne kažem da nije složen problem. Ti daš Lupocet, dijete ne boli, a drugi roditelj cijepi svoje dijete jer su "nuspojave zanemarive". I tako dalje, začaranim krugom.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

koliko sam ja informirana lupocet se ne daje preventivno radi temperature iako je on antipiretik već da bi se smanjila bol od uboda...

jel ijednom ikoja od vas dobila pikicu u guzu? ja jesam, na desetke i mogu reći da prilično boli i sad u ovim godinama a kalmoli kod malenih...

ja svojemu nisam davala lupocet jer nikada do sada nije imao nikakvu reakciju, al da je jako plakao il da sam skužila da ga boli sigurna sam da bi mu dala!!!!

a ako mu i daš odmah poslije cijepljenja, ta mala količina ionako traje max. 3-4 sata nakon čega se mogu vidjeti stvarne nuspojave!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

koje su stvarno jeko rijetke...

a mi još imamo pravo odluke... pa nitko ne mora cijepiti svoje dijete

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    a mi još imamo pravo odluke... pa nitko ne mora cijepiti svoje dijete
    Hm, prvi glas...U Hrvatskoj je cijepljenje propisano zakonom.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa naravno da je, ni jedan vrtić ti neće primiti necijepljeno dijete, niti jedna škola...
    al znam masu (čudnih) ljudi koji ne žele cijepiti svoju djecu, primati transfuziju itd. znaš na koga mislim...
    a i dalje žive u zajednici i nitko im ništa ne može

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i te kako ima vrtića koji primaju necijepljenu djecu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

al znam masu (čudnih) ljudi koji ne žele cijepiti svoju djecu, primati transfuziju itd. znaš na koga mislim...
    nemoj tako.
    Mi smo oboje svoje djece cijepili redovito, prvo cjepivo koje smo odbili je MoPaRu, i pedijatrica je bila ljuta, zvala me je i doma, ja sam ponudila da stanemo potpisom iza svoje odluke, na što je ona na kraju pristala. Tada sam joj odnijela i cijeli svezak raznih isprintanih tekstova o drugoj strani cjepiva.
    Tri dana nakon toga sinčić je dobio kozice, a par dana nakon toga i upalu pluća.
    Pedijatrica je tada rekla da joj je palo na pamet što se moglo dogoditi da smo ga onaj dan cijepili, da joj je grozno od same pomisli na to.
    Dakle, sve ima i drugu stranu, pa tako i cjepiva. Nije zlato sve što sja.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa naravno da je, ni jedan vrtić ti neće primiti necijepljeno dijete, niti jedna škola...
    Dijete moraju primiti u školu ,bez obzira da li je primilo sva cijepiva ili ne.

Ja osobno ne znam niti jednog čudnog čovjeka koji je odbio cijepiti dijete,sve koje znam su prilično normalni...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kad sam prvi put rodila sa mnom u sobi je bila žena koja je zabranila doktorima da daju djetetu vitK nakon poroda i da ga ne cijepe...
    kasnije joj se nešto iskompliciralo (isto kao i meni) i nije htijela primiti transfuziju krvi
    žena je odvjetnica i radi na ovrhi u jednoj jako velikoj firmi...
    pa si vi sad mislite

a moja nećakinja sad kad se upisivala u vrtić uredno su je tražili potvrdu cijepljenja od pedijatra + potpis roditelja da će se u određenom roku cijepiti protiv hepaitisa B

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Apsolutno da se daje za prevenciju temperature, nama je bio propisan u tu svrhu, prva 24 sata nakon cijepljenja.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam davala preventivno nakon cijepljenja, ali
    dati djetetu Lupocet kada nema temp
    jesam. Kad se zalila da je boli glava, a nista alternativno nije pomagalo.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne Lupocet, ali paracetamol drugog proizvodjaca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Preventivno jedino cijepim. A ni to mi baš nije svejedno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ne Lupocet, ali paracetamol drugog proizvodjaca.
    Za moju info,kojeg?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne dajem lupocet svaki puta niti kad imaju temperaturu (i boli ih), a pogotovo ne dajem preventivno.
    Još malo pa i antibiotike budu davali preventivno, kao što se već daju praščićima i telićima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[size=2][quote]Povišena tjelesna temperatura

Koliko je vrućica opasna?

Vrućica sama po sebi najčešće nije opasna. Veliki broj roditelja misli da svaka vrućica kod djeteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Vrućica je normalna i zdrava reakcija tijela na bolest. Povišena temperatura znak je da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sustav funkcionira.

Isto tako, treba znati da normalna tjelesna temperatura varira od osobe do osobe. Temperatura zdravog novorođenčeta mijenja se tijekom dana. Najniža je ujutro, a najviša kasno poslijepodne. Ponekad dijete koje nije bolesno može imati povišenu temperaturu. Uzrok tome može biti visoka vanjska temperatura ili činjenica da ste dijete pretoplo obukli. U ovakvim situacijama, skinemo li dio odjeće s djeteta ili ga premjestimo u hladniju prostoriju, temperatura će se spustiti za nekih 15 do 20 minuta.

Raspon tjelesne temperature koji se može izmjeriti kod novorođenčadi:

NORMALAN RASPON:

- Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva

(98.2 -100.4 Fahrenheitovih stupnjeva)

- Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 Celzijevih stupnjeva

(97 - 99 Fahrenheitovih stupnjeva)

BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:

- Rektalna temperatura - iznad 38.2 Celzijevih stupnjeva

(100,6 Fahrenheitovih stupnjeva)

- Aksilarna temperatura - iznad 37.4 Celzijevih stupnjeva

(99.4 Fahrenheitovih stupnjeva)

VISOKA TEMPERATURA:

- Rektalna temperatura - iznad 39.8 Celzijevih stupnjeva

- Aksilarna temperatura - iznad 39 Celzijevih stupnjeva

Sredstva za mjerenje tjelesne temperature:

Živin toplomjer. Pretpostavlja se da je ovaj najstariji način mjerenja tjelesne temperature ujedno najefikasniji i najprecizniji. Međutim, djetetu koje plače i opire se, ponekad je vrlo teško temperaturu izmjeriti ovim putem. Ako ste ipak odlučili pokušati, probajte toplomjer namjestiti što dublje ispod pazuha djeteta i držati ga barem pet minuta. Prije korištenja, toplomjer treba protresti, kako bi se živa u njemu spustila ispod 37 Celzijevih stupnjeva (98 Fahrenheitovih stupnjeva). Toplomjer uvijek držite na sigurnom mjestu. Nikad ne pokušavajte toplomjer zagrijavati u vrućoj vodi ili na plamenu, kako ne bi došlo do prsnuća stakla i istjecanja žive.

Ušni toplomjer. Ovo je najlakša i najbrža metoda mjerenja temperature, međutim može biti dosta nepouzdana. Može se dogoditi da toplomjer pokazuje drugačiju temperaturu izmjerenu u jednom uhu nego što pokazuje u drugom. Ako niste sigurni u vjerodostojnost izmjerene temperature, možete je provjeriti mjereći živinim ili, još bolje, digitalnim toplomjerom.

Rektalni živin toplomjer. Rektalni toplomjer ima zaobljen vrh, a može se koristiti i za mjerenje temperature ispod pazuha. Međutim, ova metoda mjerenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri mjeseca života. Rektalno mjerenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.

Digitalni toplomjer. Ova vrsta toplomjera može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno mjerenje temperature. Digitalnim toplomjerom informaciju o tjelesnoj temperaturi dobijemo puno brže nego što je dobijemo mjereći živinim toplomjerom. I kod digitalnog toplomjera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine tjelesne temperature.

Vrlo je važno naglasiti da, ako mjerite temperaturu rektalno, toplomjer morate prvo dezinficirati tamponom ili komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe. Pripazite da u rektum stavljate samo vršak toplomjera i dobro pazite na pokrete djetetovih nožica. Opiranjem nogu može se dogoditi da toplomjer uđe preduboko u rektum te ga ozlijedi. Iako je ovo najpouzdanija metoda mjerenja temperature kod dojenčadi, najbolje je djecu što prije naučiti na aksilarno mjerenje temperature.

Mogući uzroci povišene tjelesne temperature

Važno je naglasiti da blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potrebno skidati. Blago povišena temperatura je dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija. Skidajte temperaturu jedino onda kad primijetite da djetetu stvarno smeta. Pratite djetetovo ponašanje i odstupanja od uobičajenog ponašanja. Opće stanje vašeg djeteta i njegovo ponašanje bit će vam najbolji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pokušajte se što više pozabaviti djetetom umjesto temperaturom.

Tri najčešća razloga pojavljivanja temperature su:

Virusna infekcija

Virusna infekcija je najčešći uzrok povišene temperature kod djece. Virusi u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju veću opasnost. Najbolje je ovakvu vrstu infekcije pustiti da prođe sama od sebe. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Budući da pretjerano korištenje antibiotika može biti štetno, dobro se posavjetujte s liječnikom ako dijete ima virusnu infekciju, pogotovo ako liječnik ima namjeru prepisati antibiotik.

Bakterijska infekcija

Pod ovakvu vrstu infekcija spadaju: upala uha, upala mokraćnog mjehura, pneumonija i upala grla izazvana streptokokom. Bakterijske infekcije liječe se antibioticima.

Rast zubića

Rast zubića može izazvati povišenu tjelesnu temperaturu, ali nikada višu od 38.4 Celzijevih stupnjeva (101 Fahrenheitovih stupnjeva). Uzrok povišenoj temperaturi kod rasta zubića više je povezan s činjenicom da dijete u tom periodu dosta predmeta stavlja u usta. Tim putem, dijete može lakše "pokupiti" razne vrste virusa, a ponekad i bakterije.

Lijekovi za skidanje temperature

Kao što je već rečeno, blago povišenu tjelesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lijekovi za snižavanje temperature mijenjaju prirodni tijek vrućice i eliminiraju njeno dijagnostičko značenje.

Paracetamol sirup

Počnite ga davati ako je tjelesna temperatura iznad 38.5 Celzijevih stupnjeva. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Djelovanje sirupa započet će nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi djelovati oko četiri sata.

· Djeca od 3. mjeseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno

· Djeca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno

· Djeca od 2. do 4. godine uzimaju 1

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Još malo pa i antibiotike budu davali preventivno, kao što se već daju praščićima i telićima.
    Ma kaj još malo, već su počeli :shock: :shock: zamisli. Baš ko telićima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod cijepljenja s cjelostaničnim ("klasičnim") pertusis cjepivom, temperatura se javlja uvijek, tako da ne znam može li se to uopće nazvati nuspojavom, ili normalnim tijekom. Paracetamol se daje da dijete ne bi dobilo konvulzije od temperature, preventivno, jer kod tako malih beba još ne znaš da li su tome sklone. Ako je već imalo konvulzije, onda se obavezno daje (iako mislim da takva djeca dobe infanrix i za slijedeća cijepljenja).
    Inače, što se tiče transfuzije, ja sam zdravstvene struke, i na porodu (carski pod općom) sam izričito naglasila da mi ne daju transfuziju osim u slučaju životne ugroženosti, jer sam poslije prvog carskog vidjela u sobi puno žena koje su je dobile jer im je hemoglobin bio ispod 100.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Inače, što se tiče transfuzije, ja sam zdravstvene struke, i na porodu (carski pod općom) sam izričito naglasila da mi ne daju transfuziju osim u slučaju životne ugroženosti, jer sam poslije prvog carskog vidjela u sobi puno žena koje su je dobile jer im je hemoglobin bio ispod 100.
    ...a to zapravo nije bilo toliko nisko da bi zahtijevalo transfuziju...? Ja isto ne bih tuđu krv ako mi nije neophodna, ne mislim da sam zbog toga čudna.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa sve je to ok, ja isto nisam htijela primiti krv, al kad ti hemoglobin padne na oko 40 više nemaš osjećaja da si živ... tek kad to probaš onda znaš, zato je meni nevjerojatno da ta žena nije htijela primiti... ne znam što se na kraju čitave te priče dogodilo jer sam ja nakon 4 doze otišla doma...
    al bilo je katastrofa... gore mi je bilo tih dana nego samog poroda....
    ak mi ne vjerujete, raspitajte se ... cijeli odjel je brujao o tome... bilo je to oko 25.6. prošle godine

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ak mi ne vjerujete, raspitajte se ... cijeli odjel je brujao o tome... bilo je to oko 25.6. prošle godine
    Ma vjerujem ti, ali ja ne znam koji su njeni motivi, a čini mi se ni ti. Možda je Jehovin svjedok, a možda ima preveliki strah od zaraze.

Ako je Jehovin svjedok, u njenu odluku ne možemo ulaziti, koliko god nam se apsurdna činila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •