Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Penicilin

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Penicilin

Jučer sam upoznala mamu svoje kolegice koja je doktorica školske medicine, već pred penzijom. Malo sam joj spomenula da mi je malena u 3 mj. bila 3 puta na antibioticima - gnojna angina, pa upala ušiju, pa opet gnojna angina... Na to me ona pitala zašto pedijatar ne odredi kao terapiju penicilin 10 dana i 11. dan nekakav enicilin i da je to siguran način za rješavanje streptokoka. Rekla sam da mi pedijatar to nikako nije predlagao. Ona kaže vjerovatno u strahu od alergijske reakcije, ali kaže da to ne smije biti prepreka za terapiju penicilinom jer je penicilin potpuno netoksičan i kao terapija za gnojnu anginu jedini učinkovit. Ja sam iskazala veliko nezadovoljstvo što doktori često daju antibiotike bez vađenja krvi i briseva, ali ona mi je rekla da su mediji stvorili tu negativnu propagandu jer su antibioticu skupi za HZZO. I još kao oni uopće nisu štetni, ne ruše naš imunitet i dapače brane nas od bakterija???
    Ostala sam malo u čudu jer je to sasvim drugačije mišljenje od mog uvjerenja.
    Da li je netko vodio dijete na peniciline?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam ih isprimala u djetinstvu hrpu

VAGAx2

Početno penicilin

Moj 5-godišnji sin je prošle godine imao gnojnu anginu izazvanu streptokokom (kojom? se ne mogu sada sjetiti). Imao je temperaturu i kašalj ali ne i bolno grlo (što mi je bilo čudno ali eto).
    Terapija mu je bila 10 dana penicilin - čak smo i mi, prevencije radi, bili na penicilinu. Nakon terapije beštija je nestala i nije se više pojavljivala.

VAGAx2

Početno

zaboravila sam dodati da sam ja tada dojila i prije uzimanja penicilina sam se posavjetovala i sa pedijatrom i sa svojim ginekologom o štetnosti istog zbog dojenja - oba izvora mi rekli nem frke - penicilin se, laički rečeno, u usporedbi sa antibiotikom za vrijeme dojenja slabije izlučuje u mlijeko.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Koliko znam u mojoj i MM-ovoj obitelji nije bilo alergija na penicilin. Svakako ću se raspitati u pedijatra. Ne želim više davati antibiotike. Kad sam zadnji put rekla pedijatru da joj je to 3. u posljednja 3 mj. odgovorio mi je da je to - ispod prosjeka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa kaj i penicilin nije antibiotik

penicilin se, laički rečeno, u usporedbi sa antibiotikom za vrijeme dojenja slabije izlučuje u mlijeko.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

penicilin i je antibiotik koji se dobiva iz filtrata kulture plijesni...
    on je organska kiselina od koje se zamjenom supstituenata dobivaju ostali penicilini- silapen, amoxil, penbritin, klavocin bla bla bla

znači manje je štetan nego njegove verzije

ja sam stalno imala streptokokne angine i sve dok nisam uzela penicilin i 11. injekciju nije prestajalo...

traži dr mišljenje kod dr liječnika jer nije fora filati tak malu bebu s toliko lijekova!!!!!!!

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Kakva bi mogla biti reakcija od penicilina? Da li se daje pod nadzorom u bolnici ili u ambulanti u pedijatra?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Reakcije, odnosno alergija na penicilin mogu biti jako opasne, može doći do gušenja. Ali mislim da nažalost nema drugog načina da doznaš jesi li alergičan osim da ga primiš. Nakon primitka ostaje se u ordinaciji 10-15 minuta, da se vidi ima li reakcije. I kad se ustane sa stolice treba se normalno oslanjati na nogu na kojoj je dan penicilin. Med. sestra mi je rekla da su jednom čovjeku nastale neke kvrge na pozadini jer je šepao, tj. nije se oslanjao na tu nogu.
    Doktorica mi je rekla da je jaako važno primiti svih deset injekcija, jer iako si već nakon treće, četvrte kao nov, trebaš dobiti i ostatak. Mnogi navodno razviju alergiju na penicilin nakon što nisu primili terapiju do kraja.
    Inače, i moje dijete je prošle godine bilo često na antibioticima, i mene je moja dokica pitala zakaj jednostavno ne primi penicilin. Ali pedijatrica nije preporučila.(valjda zbog pikanja, dosta je neugodno, da ne kažem bolno)

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ne mogu ni zamisliti da primi 11 injekcija u guzu. Mislim da će se toliko istraumatizirati od doktora da će nam definitivno pasti u vodu sva dosadašnja super suradnja. Bez problema se dala pregledati i vaditi krv, pa čak i cijepiti, ali mislim da je br. 11 iznad njezinog praga tolerancije .
    Na sto sam muka... Jutros je iskašljavala ko pušač i to onako guste grumenčiće sline. Antibiotik je prestala piti u utorak!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Znači, prije tri dana je prestala s antibiotikom i nije ozdravila.
    Svaka čast na suradnji malecke s doktorima. Moja je samo jednom vadila krv i bilo je . Boli i plače, i što tu možeš nego čekat da prođe.
    O penicilinu ti pričam iz osobnog iskustva s odvratnom gnojnom anginom koju sam pokupila od svog djeteta.
    Prvo sam dobila Silapen, konjske tablete od mislim 1500mg. To je isto kao nekakav penicilin, ali mu je lošija apsorpcija od onog u injekciji. To ništa nije pomoglo, temperatura narasla do četrdeset, i doktorica se odmah odlučila za penicilin.
    Za tri dana, kao rukom odnešeno!
    Tako da...vidi još. Nama su atb uglavnom pomagali, al da nisu ne bi ni penicilin bio isključen.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj M. je alergičan na penicilin i sve njegove derivate. To smo saznali ovako:
    Kad je s 9 mj. dobio penicilinski antibiotik, primijetila sam sa se sav sitno osuo i da mu se je samo spavalo. Obavijestila sam pedijatricu, a ona mi je rekla da je normalo da se djetetu spava kad je bolesno. Ali 6. dan uzimanja antibiotika? Iako sam joj rekla da je i moj otac alergičan na penicilin, ona je tvrdila da je vjerojatnost alergije toliko mala da ona ne vjeruje da je alergičan. Neka mu dajem lijek do kraja. M je ozdravio, uglavnom spavajući i lagano osipan, a ta je reakcija nestala par dana nakon što je prestao uzimati lijek.
    Kasnije sam tri godine moljakala pedijatricu da mi da uputnicu za testiranje, a ona me uvjeravala i dalje da ja pretjerujem. Da skratim, konačno smo ga testirali, na Šalati, i stvarno je alergičan.
    Testiranje se provodi na izvađenom uzorku krvi.
    To nam je bilo jako važno radi putovanja na koja je M išao s vrtićem. Tamo djeci najčešće čim dobiju temperaturu, odmah preventivno uvale antibiotik, a penicilinski su navodno najjeftiniji.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ona se osula kad je pila 3 dana Sumamed, ne strašno, malo po nogicama. Sada sam ipak u dilemi za alergiju. Svakako ću pitati doktora za penicilin. Pile moje malo... Tako je dobra i strpljiva sa svim tim doktorima i bockanjima. Hrabrica !

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

može doći do anafilaktičkog šoka, ak te zanima točno kaj je googlaj...
    reakciju na penicilin možeš imati i nakon 5 ili 6 injekcije tak da...

a što se tiče onih "kvrga"... to je normalno za penicilin zato se preporučuje da se mjesto gdje je ubodeno masira oko 10tak minuta kako se one nebi napravile, jer kad se naprave abnormalno bole

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da svugdje je naglašeno da treba svi 10 injekcija primiti a nama naša pedijatrica prekinula nakon 5 i kad sam pitala kako kaže da je terapija pogrešna od početka jer nam nisu pomogli nimalo već nam je temperatura divljala 6 dana.Ja pitam jel se to smije al svi šute čak i u zaraznoj mi nisu htjeli na to odgovoriti.
    Kaže moja pedijatrica da je tako bolje nego filat dijete do kraja njime a sad ispada da još može na taj način i razviti alergiju.
    Ama stvarno više ta medicina

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ajme
    nije kriva medicina već doktori koji su studirali 6 godina, specijalizirali ne znam koliko i onda ne znaju odrediti najjednostavniju dijagnozu
    žalosno je da iše možeš saznati na forumu nego od njih

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Stvarno me čudi takva odluka pedijatrice. Meni su svi doktori s kojima sam dolazila u kontakt bilo radi sebe ili djeteta ili drugog člana obitelji, u vezi antibiotika, upozoravali da se terapija ne smije prekidati i kad se utvrdi da je nepotrebna. Osim u slučaju alergije ili neke druge kontraindikacije. Je li pedijatrica objasnila svoju odluku?

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Poslala sam M.M. jer bih je ja bila kroz prozor izbacila nakon što sam shvatila kad sam stigla doma što mi je rekla.
    Odma sam otišle kod moje dr. i ona kaže ni pod razno ispod 10 dana ne prekidati.
    Zvala zaraznu al nisu se htjeli izjasniti iako su rekli da je pravilo ne prekidati al nisu bili sigurni s kim pričaju pa valjda da ne bi bili odgovorni nisu htjeli niti reći.
    Ova pedijatrica koja je prekinula terapiju nije ni propisala antibiotik već se odlučila krenuti sa davanjem kad je skužila da antibiotik ne djeluje a nama temperatura divlja a sam antibiotik prepisala je pedijatrica iz druge smjene.
    Kod nas u D.Z. tako radi ujutro jedna a popodne druga.
    Ta prva očito baš i nije neka jer vidim da je čekaonica uvijek prazna a ona piše antibiotik i kad vidi pokakanu pelenu.
    E sad ova druga se jako ispričala ali nije htjela uvrijediti ovu svoju kolegicu pa je samo rekla da nalaz krvi i nije baš bio za antibiotik i da ona misli da je bolje prekinut terapiju nego filat i dalje dijete s pencilinom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

moj curica ima 2,5g i primila je 7 dana Amoksicilin. 8 dan se osula skroz po tijelu što se pretvorilo u velike fleke. Bili smo na Šalati i primila je neku injekciju čak 4mg.

E sad ju moram promatrati da li to nestaje ili se širi.

Recite ako neko ima iskustva, nakon koliko taj osip prestaje i da li je moguće da dođe do a.šoka, mada doktorica kaže da bi šok uslijedio ranije.

I da da li ukoliko joj se te mrlje ne povuku do sutra, idem opet po injekciju?

hvala

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

anafilaktčki šok se razvija unutar nekoliko minuta do sati nakond avanja ingkriminiranog lijeka.

ovo što opisuješ izgleda kao utrikarija (koprivnjača) bično traje 24-72 sata. osim injekcije da li su propisali kakav sirup? Običnos e daje cvlaritine ili nešto slično.

moram se osvrnuti i na gornje postove, mada su skoro 3 godine stari.

za početak, pedijatri u hrvatskoj su jako loše podučeni davanju i djelovanju antibiotika.
    Osim toga, boje se iz nekog raloga ko vrag tamjana davanja injekcija.
    nema boljeg lijeka od penicilina za streptokokne bolesti. Terapija injekcijama ne mora trajati 10 dana, ali terapija penicilinom mora. penicilin je i Silapen, odnosno ospen sirup. dakle, obično se započinje injekcijama kroz 3-5 dana a zatim do punih 10 dana nastavlja sirupom.

usporedbe radi, na Sumamed (azitromicin) koje se kod nas nekritički propisivalo otkad je na tržištu, čak sam čitao jednu mamamu kako 'havla bogu, sad imamo sumamed, ne mora se dijete više bosti', razvili su streptokoki rezistenciju, koja se kreće 10-30%, kako gdje. na penicilin, što uključuje sve peniciline, nema rezistencije streptokoka.

Semisintetski penicilini-derivati ponog prvog penicilina-kao što su ampicilin (penbritin), amoksicilin (amoxil) i drugi niosu ništa štetniji zato što su kemijski obrađeni. obrađeni su da bi im se proširio spektar djelovanja pa djeuju i na bakterije na koje penicilin G (onaj'obični') ne djeluje.

često se pogrešno dijagnosticira alergija na penicilin kada se nakon davanja, obično amoksila, pojavi osip. A osip se često javlja jer se lijek daje u virusnim bolestima. promijenje imunološki status zbog virusa izaziva osip, koji nije alergijski. ova je pojava vrlo česta kod mononukleoze, ali nije rijetka ni kod drugih viroza.

bude li tko to hio čitati ja sam voljan raspisati se o antibioticima, i odgovoriti svako pitanje o tome, jer to mi je struka.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

hvala

dobila je i Rinolan 1 žličicu dnevno.

Nadam se da će se osip povlačiti.

eto ako još neko ima bilo kakva iskustva molim napišite

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke