griz, žganci, kava, riža, krumpir...
ne kužim
koja je zapravo razlika
šta je to?
posebna obrada?
ajd još kužim kava i čaj, nešto su mljeli, pa radili one granule, pa dodavali eove i sl.
al riža?
help
griz, žganci, kava, riža, krumpir...
ne kužim
koja je zapravo razlika
šta je to?
posebna obrada?
ajd još kužim kava i čaj, nešto su mljeli, pa radili one granule, pa dodavali eove i sl.
al riža?
help
pa kak ne kuzisza krumpir? Na placu bas ne vidjas krumpir u prahu![]()
ali za griz i zgance se pridruzujem tvom pitanju.
da to je onaj valjda iz vrećice
pa smućkaš s vodom
dobro ajd jedan manje
e imamo još i rižine pahuljice i instant rižine pahuljice
ili je to isto?
možda je to već nekako termički obrađeno, proprženo, a?
mozda dodju davor ili kalimero, pa nas lijepo opamete.
ili ce doci netko i reci, da cime uopce razbijamo glavu, nek kupimo lijepo (pardon, uzgojimo i uberemo bolje) bio-kukuruz/rizu/psenicu, pa sameljemo pa...
To su namirnite sa posebnom tehnološkom obradom , najveći dio su praškaste, pahuljaste i pripremljene za brzu i laku pripremu za konzumiranje. Obično se samo dodaje voda, izmješa i jede.
Baš se nasmijah. Dok sam ja pisala , brža je bila a zakaj sa svojim komentarom![]()
živila
e a ona riža
ona iz vrećice slatka
uopće se ne kuha, a bude mekana
da li sve instant điđe spadaju poda "fast" tj. nezdravu hranu obzirom na dodatke (kemikalije ili što)?
Jedino me nemojte pitati da li sam ja potrošač instant proizvoda![]()
da se prikljucim mamitinom pitanju: jesu li kuk. zganci i psenicni griz nezdraviji (i zasti, i koliko) u instant varijanti? Ja sam lijena, pa njih kupujem.
Oni se ipak kuhaju, samo krace.
ma nema frke![]()
kad pita : mama jel ovo...?
a mi svi u glas: nijeeeee!
Namirnice iste vrste prolaze istu obradu . Nije ista obrada žitarica i npr. voća.
Sve se svodi na oduzimanje vode , termička obrada na razne načine , i dodavanje điđe minđi ( pojačivač okusa, arome bolje topivosti i t.d.....
Ja sam pristaša nutritivno vrijednije hrane kojoj nije duša ubijena.
čim sam vidjela naslov topika pomislila sam da ga je mamita otvorila![]()
ja isto koristim instant žgance i griz, ali te riže na mlijeku, instant juhe i slično, izbjegavam. to mi se čini previše umjetno.
Može i nemora biti dodano. Ako na deklaraciji piše da je sa nekim đinđama onda je to to.
Kukuruzna krupica i slično, može biti samo termički obrađeno ( skuhano ) oduzeta voda i spakovano , onda je to OK.
Kod tih jednostavnih namirnica mislim da nema bojazni. Proizvod zadržava prvotna svojstva i samo je brža priprema.
Može pitanjce??
Kaj je s "paraboiled" rižom? Znam da je to riža koja je termički obrađena prije ljuštenja, ali ne znam jesu li u njoj svi zdravi sastojci kao i u neljuštenoj. Ima netko da zna nekaj o tome?
mamita, ne znam zašto, jednostavno me odmah asociralo na tebe.![]()
mim :
Može pitanjce??
Zar vam nitko nije pričao priču kao su siromasi jeli neoljuštenu rižu, a bogataši lijepu bijelu oljuštenu i na kraju siromasi pucali od zdravlja a bogati obolili od beri-beri bolesti.Kaj je s "paraboiled" rižom? Znam da je to riža koja je termički obrađena prije ljuštenja, ali ne znam jesu li u njoj svi zdravi sastojci kao i u neljuštenoj. Ima netko da zna nekaj o tome?![]()
Pa meni se baš ne čini toliko smiješnim to što sam pitala. Vrlo dobro znam što je beri-beri i ne znam nikoga tko jede bijelu rižu, a ima tu bolest.kalimero prvotno napisa
Samo sam zamolila da mi netko kaže zna li TOČNO koliko toga dobrog ostane u toj riži kad se termički obradi i kolika je TOČNO razlika u nutritivnom i vitaminskom sastavu neljuštene i paraboiled. Naime, tata mi ima paradontozu i ne može jesti neljuštenu rižu, a trebao bi je jesti (ako već jede rižu) jer ima dijabetes tipa II. Mislim da mi pitanje nije imbecilno pa ne znam čime sam izazvala podsmijeh. :?
mim, kalimero se nikako nije smijala tebi već tim bogatašima koji su, ko fol, jeli "finiju" rižu i oboljeli.
ovo ti je skroz benigan podforum: nema svađa, podsmijeha ni prepucavanja...![]()
sve dok netko ne spomene burek!
sa sirom![]()
ili s jabukama![]()
![]()
Bravo apricot![]()
mim oprosti krivo si shvatila.
Evo, obrazujte se ....
http://www.coolinarika.com/clanak/ka...parboiled-riza