Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: ALERGIJE i dojenje

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno ALERGIJE i dojenje

:D Hura !!! Ovo je prvi puta da sam se logirao i da šaljem post. Pozdrav svim forumašima od srca.

Za početak imam malo pitanje oko iskustava sa alergijama dojene djece. Naša beba je bila dojena cca 13 mjeseci ukupno. Od toga je cca pola godine dobivala samo cicala, a da nije dobivala čak niti vodu. Od onda smo davali lagano dohranu, s time da Dan danas, kad joj je gotovo tri godine nije ni na što alergična.
    E sad, mali od rođaka je dojen 17 mjeseci, ali je kao "dohranu" dobivao adaptirano mlijeko vać sa mjesec dva (nismo se baš slagali s takvom praksom) Dohrana drugim stvarima je krenula ranije, a vidjeh da su mu davali i smokije i bombone i lizaljke i druge ubibože kerefeke. Sada je alergičan na mlijeko, jaja i drugu hranu, nisma ziher koju.

Htio sam prije svega pitati ima li među Vama da je dijete alergično, a da je barem 6 mjeseci isključivo dojeno ???

Naime, vjerovao sam (a i sad želim vjerovati) da su puno manje šanse da će djeca koja su maksimalno vremena isključivo dojena razviti koju alergiju.

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam isključivo dojila skoro 6 mjeseci ( mislim da sam tjedan dana ranije dala prvu žličicu hrane ). Nažalost alergičan je i na mlijeko i na jaja. Kod nas u užoj obitelji ima alergija, pa je to očito ipak bilo presudno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mamaineven prvotno napisa
    Ja sam isključivo dojila skoro 6 mjeseci ( mislim da sam tjedan dana ranije dala prvu žličicu hrane ). Nažalost alergičan je i na mlijeko i na jaja. Kod nas u užoj obitelji ima alergija, pa je to očito ipak bilo presudno.
    Ajoj ! Znači ipak genetski faktor. Nije mi drago čuti, ali što ćeš, protiv istine se ne može. A je li cijepljen (možda i to ima utjecaja, tko zna)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

isključivo dojenje do 6 mjeseci (kod djece gentskim nasljeđem sklonim alergijama i duže), postepeno uvođenje namirnica kad krene dohrana, izbjegavanje "rizične" hrane (kikiriki, jaja, kravlje mlijeko i sl.) do godine dana, pridržavanje tablica dohrane i naravno, nastavak dojenja što duže, smanjuje vjerojatnost pojave alergija, ali nije i garancija da se alergija neće pojaviti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i zaboravih, dobro došao i dugo nam ostao

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

iskljuciv dojenje 8 mjeseci (ja na dijeti) - upravo zbog alergije. Poslije toga smo izbjegavali rizicne namirnice ca. 2 godine. Trenutno je stanje je stabilno. Smije jesto sve ali u ogranicenim kolicinama.

Alergije su isto u poridici.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Imam pitanje baš na temu alergija kod dojenih beba pa bi se ubacila sa svojom dilemom- pedijatrica mi je rekla da izbacim najčešće alergene iz prehrane (moja 2-mjesečna beba ima osip i izrazito suhu, preosjetljivu kožu)... Ja konzumiram kravlje mlijeko, jaja, ribu i pšenične proizvode.. Zar bih trebala prestati jesti sve to? :? (Zbog kolika sam izbacila sirovo voće i povrće pa ispada da gotovo ništa ne smijem jesti od moje uobičajene prehrane! :/ )
    Može li mi netko nabrojati koje su točno rizične namirnice?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj mamaja prvotno napisa
    i zaboravih, dobro došao i dugo nam ostao
    Hvala, hvala Roda je inače prava stvar. Inače, oko nas ima toliko emocionalne neinteligencije u odgoju djece da je to za plakat. Onda mi dođe drago da postoji udruga i web site i skupina ljudi koja njeguje pravo humano roditeljstvo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Baby prvotno napisa
    Imam pitanje baš na temu alergija kod dojenih beba pa bi se ubacila sa svojom dilemom- pedijatrica mi je rekla da izbacim najčešće alergene iz prehrane (moja 2-mjesečna beba ima osip i izrazito suhu, preosjetljivu kožu)... Ja konzumiram kravlje mlijeko, jaja, ribu i pšenične proizvode.. Zar bih trebala prestati jesti sve to? :? (Zbog kolika sam izbacila sirovo voće i povrće pa ispada da gotovo ništa ne smijem jesti od moje uobičajene prehrane! :/ )
    Moj rođak, kojeg sam spomenuo u uvodnom svom pitanju, bio je dugo godina alergičan na mnoštvo namirnica, među kojima je bio kukuruz, grožđice, jagode, paprike (čini mi se), i dr. E, sad, on se testirao, a pitanje je da li i kak možeš kod tako male bebe testirati na što je alergična. Naime on je primio u dva navrata pedesetak injekcija s alergenima pod kožu (ali u tinejdžerskoj dobi). Ja osobno sam se (isto kao teenager) testirao i na isti način primio, mislim, oko trideset injekcija.

Možda bi bilo dobro da izbaciš jaja, a da umjesto kravljeg mlijeka probaš sa rižinim i/ili zobenim i/ili sojinim. Riba - donedavno sam bio uvjeren da je super, barem bijela, ali kako su sad mediji počeli pisati o velikoj zagađenosti živom (za što sam već ranije čuo što se tiče plave ribe), došao sam u dilemu. Kod dvomjesečne bebe je pitanje i preparata s kojima ju mažeš. Možda da probaš promijeniti ulje za poslije kupanja.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Baby prvotno napisa
    ja sam iz svoje prehrane izbacila mlijeko i sve mliječne prerađevine, jaja, soju, ribe i morske plodove, kikiriki, orašasto voće i sve s glutenom... i tako od njegovih 4-9 mj, a onda sam postupno uvela gluten, ali i dalje ne jedem sve ostalo...
    i može se, teško je, zahtjevno, totalno sam promijenila kuhanje, ali za malog geparda sve...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nažalost ima. Moja Anja je isključivo dojena 7 mjeseci, a već s 2 mjeseca je počelo s neurodermitisom i alergijama. Imala je strašno puno alergija, sad je ostalo još riba, mlijeko i udisajni alergeni (prašina, pelud, grinje i sl)

ALeksandara sam počela nadohranjivati s 5 mjeseci i iako ima alergije one su puno manje izražene nego kod Anje.

Rahela je prva 3 tjedna svog života provela na aparatima i hranjena adaptiranim na sondu, a kasnije na bočicu. Zatim je (kad je došla doma) isklučivo dojena do nekih 5 mjeseci, a ukupno 12 mjeseci. Nema nikakve alergije.

Tako da to kod nas uopće nije onako kako bi trebalo biti

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Probaj prvo izbaciti kravlje mlijeko i jaja pa vidi hoće li stanje biti bolje. Znam da to obično preporuče izbaciti. Pšenicu nema smisla izbacivati ( a onda i ti nebi skoro ništa jela ). Meni je dr. preporučila i da izbacim agrume. Bit je u tome da nešto izbaciš pa gledaš kako se to odražava na dijete. Ako mu je stanje bolje onda si to trajno izbaciš s jelovnika, ako nije ukidaš si nešto drugo. Probaj postaviti pitanje na zdravlju djece, možda tamo dobiješ bolje odgovore!

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamaineven prvotno napisa
    Pšenicu nema smisla izbacivati ( a onda i ti nebi skoro ništa jela ).
    ima smisla izbacit, samo je vrlo zahtjevno...
    a za jesti ostaje jako puno - ima žitarica bez glutena, riža, kukuruz, proso... krumpir, povrće, meso, voće...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Nažalost ima. Moja Anja je isključivo dojena 7 mjeseci, a već s 2 mjeseca je počelo s neurodermitisom i alergijama. Imala je strašno puno alergija, sad je ostalo još riba, mlijeko i udisajni alergeni (prašina, pelud, grinje i sl)

ALeksandara sam počela nadohranjivati s 5 mjeseci i iako ima alergije one su puno manje izražene nego kod Anje.

Rahela je prva 3 tjedna svog života provela na aparatima i hranjena adaptiranim na sondu, a kasnije na bočicu. Zatim je (kad je došla doma) isklučivo dojena do nekih 5 mjeseci, a ukupno 12 mjeseci. Nema nikakve alergije.

Tako da to kod nas uopće nije onako kako bi trebalo biti
    KOd tebe se pokazala jedna druga teorija, a to je ona da izloženost infekcijama u ranoj dobi smanjuje rizik za alergiju. Prvo dijete u principu kasnije počne skupljati bakterije i viruse od onih koji dođu iza njega, oni (drugi, treći itd) već dođu u društvo djece koja idu u jaslice/vrtić i svako toliko donesu doma nešto.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prvo dijete sam isključivo dojila 6 mj,a kad smo počeli dohranu shvatili da je alergičan na jedno voće.Uz to imao je strašne probleme sa suhom kožom,sve do 2,5 3 god kad je prošlo.Drugo sam dojila vrlo kratko i nikad na ništa nije bila alergična(oboje su testirani na alergije).Treće dojim(5 mj) i toplo se nadam da nećemo imati iskustava sa alergijama iako me jako strah jer smo svi u obitelji alergičari.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Imam pitanje baš na temu alergija kod dojenih beba pa bi se ubacila sa svojom dilemom- pedijatrica mi je rekla da izbacim najčešće alergene iz prehrane (moja 2-mjesečna beba ima osip i izrazito suhu, preosjetljivu kožu)... Ja konzumiram kravlje mlijeko, jaja, ribu i pšenične proizvode.. Zar bih trebala prestati jesti sve to? (Zbog kolika sam izbacila sirovo voće i povrće pa ispada da gotovo ništa ne smijem jesti od moje uobičajene prehrane! )
    mama koja doji može jesti normalno, osim ako primjeti da nakon što nešto pojede beba ima nekakvu reakciju. voće, povrće, kiseli kupus.. nisu namirnice koje bi trebala izbjegavati. možda da ih pokušaš vratiti u svoju prehranu, pa ćeš vidjeti kako beba reagira.
    mlijeko i jaja jesu najčešći alergeni. pšenični proizvodi - gluten iz pšenice koju ti konzumiraš neće preći u mlijeko.

mišljenje koje je dosta često, da majka koja doji mora jesti točno određene namirnice, tj. da ne smije jesti brdo toga, na svu sreću nije točno.

rizične namirnice, tj. najčešći alergeni MOGU BITI (dakle većina ih ipak može jesti bez nekih posljedica) mlijeko, jaja, kikiriki..
    to što je neka namirnica najčešći alergen znači da kod ljudi koji imaju alegije na hranu, te namirnice češće izazivaju alergije nego neke druge.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Prvo dijete sam isključivo dojila 6 mj,a kad smo počeli dohranu shvatili da je alergičan na jedno voće.Uz to imao je strašne probleme sa suhom kožom,sve do 2,5 3 god kad je prošlo.Drugo sam dojila vrlo kratko i nikad na ništa nije bila alergična(oboje su testirani na alergije).Treće dojim(5 mj) i toplo se nadam da nećemo imati iskustava sa alergijama iako me jako strah jer smo svi u obitelji alergičari.
    Dugo nisam gledao postove s ovog topica, pa tek sad vidjeh da se spominje problem sa suhom kožom. Moje djetešce ima na licu problem te vrste (zovemo to lišaj, ali priznajem da nemamo pojma koji je razlog). Mažemo sa svime i svačime, pa malo prođe ali se i vrati tako reći preko noći.

Jeste li uspjeli riješiti problem sa mazaniem ili je naposlijetku prošlo "samo od sebe"

Unaprijed thx na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam Vanju iskljucivo dojila do sedam mjeseci starosti. Negdje s tri mjeseca je pocelo s neurodermitisima i alergijama.
    Tenutno ima dvije godine i jos uvijek ima problema s suhom kozom i alergijom na neke mlijecne proizvode no moram priznati da je to sad vec puno bolje.
    Sto se tice lisajeva, mi imamo isto lisajeve po rukicama, nogicama i ponekad po liceku, ali za sad uspjesno rijesavamo to s jednom kremicom koju smo kupili u NJemackoj. Vec smo isprobali svakakve kremice , no ova nam se za sad pokazala kao najbolja .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam preporuca se obiteljima di postoje alergije bebe iskljucivo dojiti bar 8 mjeseci i tek tad uvoditi hranu

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas nije pomoglo - nekima je jednostavno suđeno da dobiju alergiju. Moj mali bio je još isključivo dojen kad mu se pojavio neurodermitis. Nema pravila, genetika je jako važna. Da citiran dr. Richtera: "Kod već postojećeg atopijskog dermatitisa dojenje nema liječidbenu ulogu ali nije niti štetno" Znači - preventivno ipak dojiti, a ako se usprkos tome (a i to je moguće) pojavi alergija nastavak dojenja ne može škoditi. Naravno, mama treba promijeniti prehrambene navike.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja cura je iskljucivo dojena prvih 6,5 mjeseci, sad ima 17 i doji jos uvijek, a ima atopijski dermitis otkriven s 3 mjeseca.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dojena 6,2 mj isključivo. oko 4 mjeseca je dobila neki lišajek na licu, nije prošao 2 mjeseca. mazali svime i svačime, (kršitelj koda)ova magic cream, ali sve je eto nekak samo privremeno djelovalo, onda smo se nakako toga rješili, nemam pojam kako. krenulo je toplije vrijeme pa smo više bile na suncu, i tri dana na moru, možda to. nisam to mogla povezati s nikakvom hranom :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •