Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: ima li jos nespavaca?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno ima li jos nespavaca?

m. je nedavno krenula u vrtic na poludnevni program i sva je odusevljena. zato razmisljem da je dam i na cjelodnevni program ali nas problem je nespavanje po danu.
    m. je ljetos izbacila dnevno spavanje, jednostavno nema nikakvu potrebu za tim, cijeli dan je aktivna bez ikakvih kriza. teoretski bi je se dalo (prisilno) uspavati negdje kasnije popodne ali to bi znacilo da ce ostati budna do ponoci.
    problem je taj sto u vrticu djeca idu spavati u 12h, a to je za m. full prerano. naravno mogla bi ona nesto tiho raditi dok ostala djeca spavaju ali to je ipak punih dva i pol sata. kad sam je upisivala u vrtic rekli su mi da na spavanje djecu ne forsiraju, ali danas kad sam o tome pokusala razgovarati s tetom, cinilo mi se da me gleda ko najgoru nemajku i da im je potpuno neuobicajeno da djeca u toj dobi (2,5 godine) nespavaju.
    to sam i inace vidjela da je tako po nasim vrticima i to me jako cudi jer sam na nekoliko mjesta nasla da je potpuno normalno da djeca u toj dobi izbacuju dnevno spavanje.
    ima li jos mladjih nespavaca u vrticima, kako izlazite na kraj s tim, imate li kakav savjet?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

L. je isto jako rano izbacio spavanje, a k tome se i budio dosta kasno jer smo dolazili u vrtić u 9, tak da nije bilo šanse da zaspi u 12 :/ . kod njih u grupi je bio ovakav običaj: sva bi se djeca spremila za spavanje, legla u krevetiće, a onda bi teta za nekih 15tak min prošla po sobi i digla one koji ne spavaju. izvela ih je na hodnik gdje su onda nešto crtali ili se igrali ako ih je bilo više. masu puta se dogodilo da je L. bio jedini i onda mu je teta zadavala razne zadatke što je njemu bilo super, tak da je naučio čitati, pisati, računati...

meni je glupo da se djecu prisiljava na spavanje. neki jednostavno nemaju potrebu za popodnevnim snom. razumijem one jadne klince koji dolaze u vrtić u 7, znači da se dižu oko 6, normalno u 12 već padaju s nogu....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To spavanje je u našem vrtiću predmet natezanja između roditelja i teta već više od godinu dana, otkako su djeca većinom izbacila dnevno spavanje. Moj M. me stalno moli da razgovaram s tetama da on ne mora spavati i ja sam bezbroj puta razgovarala, ali vrtić i dalje tjera po svom. Skupina je miješana, dakle u njoj ima i trogodišnjaka kojima je spavanje potrebno, a nemaju dodatni prostor gdje bi se starija djeca mogla igrati i nešto raditi. Drugi razlog koji ne spominju, ali ja mislim da je itekako na djelu jest taj da bi teta mogla imati priličnu pauzu. I tako djeca moraju po sat, sat i pol buljiti u strop. Ja se sjećam koliko sam patila kad je mene mama silila na dnevno spavanje i htjela bih pomoći M. Govorila sam o tome i na roditeljskom sastanku i u četiri oka, ali nisu našli odgovarajuće rješenje. Sad smo postigli neki kompromis, a to je da svako dijete mora spavati samo dva dana u tjednu, pa se smjenjuju. Djeca koja taj dan ne spavaju, crtaju ili se igraju na računalo ili rade nešto drugo tiho.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: ima li jos nespavaca?

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    problem je taj sto u vrticu djeca idu spavati u 12h
    isto ovako, a tete se bune jer je ona kao još jako mala pa joj treba spavanje. treba, ali u 2 ili u 3.
    ona sad samo leži i čeka ustajanje. mirna je, ali tetama baš smeta nespavanje. no što je, tu je.
    preko noći odspava 10-11 sati, pa mislim da je ok, a tjerala ju nikad ne bih, premda je to nazovi za njezino dobro.

ne znam što bih ti rekla, osim da ako djetetu spavanje ne treba u 12 onda ne spava u 12. kakva je sa samo ležanjem?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moja Ena ne spava u vrtiću. Naime imala je 3.5 godine kad je prestala spavati u vrtiću, a doma ne spava već od 3. godine. No, tete su je nekako uspjele uspavati (ne znam na koju foru) i ponekad im je zaspala. A ako nije, kad je završila priča i ostala djeca su zaspala, ona se digla i otišla igrati, bez ikakvih problema. Neki puta se igrala sa tetom, neki puta sa djecom iz starije grupe, neki puta sama. No tete uopće ne vide problem u tome što moje dijete ne spava (čak mislim da je bila jedina u grupi).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: ima li jos nespavaca?

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    ne znam što bih ti rekla, osim da ako djetetu spavanje ne treba u 12 onda ne spava u 12. kakva je sa samo ležanjem?
    znaci situacija upce nije utjesna...s lezanjem je koma...pa gdje ces prisiliti aktivnu dvoipogodisnjakinju da dva i pol sata nepomicno lezi ako nije umorna? ona se ustaje u 7 h, a u podne je super aktivna, pa taman da je cijelo jutro trcala. eventualno negdje iza 4 popodne se umori...a nis, jos cu probat razgovarat s tetama, ali najvjerovatnije cu morat odustat od cjelodnevnog programa

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A mojem trogodišnjaku je spavanje potrebno poput hrane.
    Ako ne odspava 2-3 sata u toku dana, navečer je izbezumljen.
    Srećom u našoj grupi za sada sva djeca spavaju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kore pa mislim da je to u toj dobi i normalno. puno djece spava po danu i do skole. pitam se da li smo mi stvarno jedini koji smo u toj dobi izbacili spavanje? danas sam opet malo pricala s tetom, imala sam dojam da me gleda ko da nisam normalna

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tridesetri, i mi smo u ekipi nespavača. petra je možda malo starija (sad ima 3godine) ali izbacili smo spavanje s 2 godine i 9 mjeseci kad je krenula i vrtić - ovdje se u vrtiću ne spava, uopće takve opcije nema jer se smatra malom školom.
    Tako da smo prestali spavati po danu ali zato navečer legne najkasnije u 8.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Kore prvotno napisa
    A mojem trogodišnjaku je spavanje potrebno poput hrane.
    Ako ne odspava 2-3 sata u toku dana, navečer je izbezumljen.
    Srećom u našoj grupi za sada sva djeca spavaju.
    Moj spavalić je spavao kao top sve do četvrte godine, a do 2,5 i po dva puta dnevno i onda još od 9.00 do jutra. I sada navečer zaspi čim dotakne jastuk i može spavati po 12 sati u komadu. Ali, dnevno spavanje mu je postalo tlaka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moja m. isto inace ima jako uredan san. po noci spava oko 10 sati u jednom komadu, cak ni piskit ne treba.

petra, cula sam vec iz vise zapadnih zemalja da se ne spava u vrticima, i citala na raznim stranama da je to normalno nakon druge godine. zato me i cudi ta siroko rasirena praksa u nasim vrticima, i sto se na nespavace gleda kao na neko cudo...eto meni je to sad stvarno veliki problem. sto napraviti?

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ni mi ne spavamo.
    Kaže teta da se digne iz kreveta pa hoda po drugoj djeci.
    Ja bila malo neki dan da škicnem iza prozora al ne vidjeh ni tetu niti nikoga da hoda po sobi a navodno nije spavao??
    Nadam se samo da ga ne vodi sa sobom na kavu i cigar.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tridesettri - ako imas mogucnost da i dalje ostane na poludnevnom, neka tako i bude - popodnevni boravak je bitnodrugaciji od jutarnjeg, i vise je socijalnog karaktera nego pedagoskog. spavanje zna biti veliki kamen smutnje, pa se desi da dijete ne zeli dolaziti u vrtic samo zbog toga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da si u pravu flower, smrc...
    imam mogucnost da je i dalje drzim na poludnevnom, ali to znaci da je dio dana cuva baka. a u zadnje vrijeme mi se to cini sve manje dobro za nju. mislim da bi joj puno bolje bilo u vrticu.
    a nista, mogu se nadati da ce u grupu naletiti jos djece koja ne spavaju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo, izgleda da ce ipak biti sve ok. naime danas sam saznala da ima jos jedna djevojcica u grupi koja ne spava. tete nemaju pauzu za vrijeme spavanja nego je jedna s njima u sobi i zabavlja tu curicu pa ce im se moja m. pridruziti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tridesetri, baš lijepo da je to ostvarivo u vašem vrtiću. naša kćer ne spava od 2,3 godine popodne i kod nas doma nije bilo ubuđivanja oko toga al u vrtiću je uvijek stave da spava što ja načelno i podržavam, neka je stave i neka lista slikovnicu al pol vure. jedan dan sam došla i skužila da leži gotovo 2 SATA!!!!!!!!!
    P O L U D I L A sam!
    eto, lijepo je čuti da ima i teta koje mogu to hendlati jer mislim da se samo o tome radi.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I Toni ne spava od druge godine popodne. U rujnu je krenula u jaslice i tamo je redovito stavljaju spavati. Ostave je lezati dok drugi spavaju, a ona valjda od dosade ponekad i zaspe na pol sata - sto se kod kuce nikada ne dogodi. Onda to tete shvacaju kao veliku osobnu zaslugu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

strasno...ma ja se nadam da je nece ostaviti lezati, u biti ona nije niti dovoljno disciplinirana da moze lezati dva sata u krevetu, mislim da ce prije izluditi tete i sve ostale...ja se nadam da ce to stimati kao sto je teta rekla, a ako ne, cak razmisljam da baka ili ja dodjemo po nju u vrijeme spavanja pa da budem s njom u parku tih dva satam ionako po mome u vrticu ne borave dovoljno na zraku.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ma problem je u tome da vrtić na žalost nema kapacitete da udovolji svima.
    Postoje djeca koja u vrtić dolaze zato što im roditelji rade, pa se takva djeca najčešće moraju vrlo rano ustati da bi roditelji bili na vrijeme na poslu. Dijete koje ustaje prije 7 ujutro ne spava dovoljno noću i najvjerojatnije treba popodnevno spavanje.
    Postoje pak djeca čiji roditelji nemaju radno vrijeme 08-16 ili postoje bake i djedovi koji pomažu, te u vrtić dolaze na igru i socijalizaciju, koja vjerojatno spavaju duže noću, pa im je spavanje u vrtiću nepotrebno.
    Nije ni tetama tada lako da budu zadovoljene potrebe i jedih i drugih, ako prostorni kapaciteti vrtića nisu takvi da se djeca koja ne spavaju odvoje od djece koja spavaju.
    cak razmisljam da baka ili ja dodjemo po nju u vrijeme spavanja pa da budem s njom u parku tih dva satam ionako po mome u vrticu ne borave dovoljno na zraku.
    Mislim da ti je ovo dobra ideja kad već možeš tako.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ne kazem ja da su krive tete, nego sustav. ako je vec normalno da neka djeca nakon drugog rodjendana izbacuju dnevno spavanje onda bi im vrticki sustav morao omoguciti i spavanje i nespavanje.
    slazem se ako je dijete u vrticu od jutra do mraka da to nije isto kao da ide samo na socijalizaciju. ali moje se dijete isto recimo ustaje u 7 h, pa joj svejedno ne treba dnevno spavanje. a isto tako bas roditeljima koji rade tako dugo, sigurno im nije lako ako im dijete prisilno spava u vrticu pa onda doma uvecer ostaje budno do ponoci, a oni ujutro moraju rano ustati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja kćer se ponekad budi i u pol sedam pa opet ne čori u vrtiću!!!
    ne spava joj se i bog!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo i m. se jutros probudila u pol sedam
    i nije joj to prvi put, to nis ne mijenja na stvari

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

našla sam ovu staru temu koja je meni sad aktualna.
    M ima 5 godina. Doma ne spava već više od godinu dana tijekom dana, a u vrtiću uglavnom isto nije spavala, nego bi samo ležala i dosađivala se. ponekad bi zaspala, ali to nije bilo često. sada je prešla u najstariju grupu u kojoj dio djece ne spava (oni koji iduće godine kreću u školu). obzirom na to odlučila sam tete zamoliti da ne spava ni ona(u prošloj grupi spavaju svi pa to nisam potezala), tj da ju ne tjeraju da leži, ali naišla sam na ogroman otpor kod njih. kao, onda nitko ne bi spavao, kad ih puno ne spava rade rusvaj, ometaju one koji ne spavaju, pa tko bi na njih pazio i mogu li oni na našu odgovornost biti sami u drugom dijelu grupe i hodniku(???!!!).
    kažu da ćemo drugi tjedan na roditeljskom pričati o tome, ali ne vide nespavanje kao opciju. ja drugi tjedan idem na more i neću moći na roditeljski. sad se osjećam ljuto i nemoćno. kako da se izborim za svoje dijete. inače nisam zahtjevni roditelj (ne radim dramu ako nešto u vrtiću nestane, kad se ošišala samo sam se smijala, kad je pregrizla jezik rekla sam da sam svjesna da se to uvijek može dogoditi i da znam da nije ničija krivnja, kad je dolazila ugrižena isto tako) ali ovo im ne mislim pustiti. obožavam naš vrtić, a obožava ga i ona, ne bih htjela sada s tetama ući u sukob, ali bome one su se prilično agresivno postavile na mene. ako ne uspijem dogovoriti s njima, planiram se obratiti ravnateljici. ima li nešto stručno što mogu baciti kao argument (ja sam bliske struke pa se mogu postaviti kompetentno). još me nešto muči, ali za to ću otvoriti drugu temu

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

naravno, ometaju one koji spavaju.
    a kad sam pitala zašto teta ne bi bila s nespavačima, i treba li uistinu čuvati one koji spavaju, rečeno mi je da mora biti s onima koji spavaju jer kad se jedan probudi, probudi sve. moram priznati da mi je neobično da se 5 i6ogodišnjacima ne može objasniti da kad se probude dođu u drugu prostoriju koja je s ovom spojena, umjesto da bude one koji još spavaju

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon što tri mjeseca nije bio u vrtiću i nakon što ne spava doma (a nerijetko i u vrtiću) više od godinu dana, prvo što mi je prvi jutro prije vrtića vezano uz vrtić rekao bilo je da on ne bi tamo spavao. Pričala sam s tetom o toj tematici i rekla je da će one pratiti situaciju cijeli deveti mjesec, a onda će valjda vidjeti prema broju spavača i nespavača kako se organizirati.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I L. je najveći problem kod vrtića bio i ostao spavanje tj. odmaranje, jer ne spava već godinu dana popodne. I cijelo me ljeto ispitivao hoće li i ove godine morati odmarati. U šestom mjesecu me teta uvjeravala da će i ove godine to biti nezaobilazno zbog većeg broja spavača vs. nespavača.

ALI, već je danas rekla da su se samo kratko odmarali, više nitko ne može zaspati i da će najvjerojatnije tu praksu promijeniti u slijedećih mjesec dana. :D
    Oni su sada svi oko 5 godina, znači imaju još dvije godine vrtića.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

naravno da djeca ne moraju spavati ako više nemaju potrebu za tim i da je posao teta da zadovolje tu potrebu, ali pokušajte imati i razumijevanja za to da je jednom čovjeku jako teško zadovoljiti potrebe sve djece u prebrojnim grupama,...a posebice ako im takvo nešto otežava i sam prostor u kojem borave... stoga se nemojte odmah ljutiti ako uočite otpor nego zamolite za individualni razgovor i objasnite im sve, recite koliko je to važno vašem djetetu i vama....

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

naravno, to mi je prvi korak. razumijem tete, znam da su preopterećene i da im nije jednostavno, ali smatram da forsiranje spavanja za moje dijete nije dobro. inače sam, kako sam već i navela, sa svime zadovoljna, tete su mi krasne, dijete obožava vrtić, ali spavanje ju frustrira, osobito bi to mogao biti problem kad drugi imaju mogućnost ne spavati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •