m. je nedavno krenula u vrtic na poludnevni program i sva je odusevljena. zato razmisljem da je dam i na cjelodnevni program ali nas problem je nespavanje po danu.
m. je ljetos izbacila dnevno spavanje, jednostavno nema nikakvu potrebu za tim, cijeli dan je aktivna bez ikakvih kriza. teoretski bi je se dalo (prisilno) uspavati negdje kasnije popodne ali to bi znacilo da ce ostati budna do ponoci.
problem je taj sto u vrticu djeca idu spavati u 12h, a to je za m. full prerano. naravno mogla bi ona nesto tiho raditi dok ostala djeca spavaju ali to je ipak punih dva i pol sata. kad sam je upisivala u vrtic rekli su mi da na spavanje djecu ne forsiraju, ali danas kad sam o tome pokusala razgovarati s tetom, cinilo mi se da me gleda ko najgoru nemajku i da im je potpuno neuobicajeno da djeca u toj dobi (2,5 godine) nespavaju.
to sam i inace vidjela da je tako po nasim vrticima i to me jako cudi jer sam na nekoliko mjesta nasla da je potpuno normalno da djeca u toj dobi izbacuju dnevno spavanje.
ima li jos mladjih nespavaca u vrticima, kako izlazite na kraj s tim, imate li kakav savjet?