dobila sam vreću prokulica![]()
znam ih spremiti samo kuhane ili zapeče s sirom i sezamom
jel ima koji još recept?
ima li kakvo varivo s njima?
tnx
dobila sam vreću prokulica![]()
znam ih spremiti samo kuhane ili zapeče s sirom i sezamom
jel ima koji još recept?
ima li kakvo varivo s njima?
tnx
ja radim s njima normalno varivo,kao i s bilo čim drugim (znači, isto kao da radim kelj ili poriluk ili ...)
Jel budu gorke?Lutonjica prvotno napisa
Nisam ih već dugo jela, a htjela bih ih skuhati, ali me odbija pomisao na njihovu gorčinu.
meni se upravo ta gorčina sviđa, zato su mi puno bolje od kelja.
ali isto tako, rijetko ih i radim kao varivo, to je baš za moj gušt - MM i zara to neće jesti(zato si češće samo skuham malo prokulica na lešo kao prilog)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=prokulice
i nije jedini![]()
Da bi izbjegla gorčinu, nareži ih na četvrtine i skuhaj ih prethodno u vodi iz koje ćeš ih iscijediti, pa nastavi kuhati u drugoj posudi, gdje si na malo brašna popržila češnjak i zalila svježom vodom.pepi prvotno napisa
U ovu prvu vodu možeš dodati i malo mlijeka, pa će gorčina sigurnije nestati.
Ja ih volim kuhane, pa jos tople zalijem s maslinovima uljem.
Kad se ohlčade prelijem ih dresingom jogurt, majoneza i kapari.
Ponekad i samo jogurt, kapari, ako ti je po volji moze i cesnjaka.
ja ih skuhala u slanoj vodi s malo octa, i nisu više tako jako gorke, :D
dakako da ih splahnem hladnom vodom kad ih ocjedim
Kuhane prokulice sigurno neće biti gorke ako ih prelijete rastopljenim maslacem. Sto puta provjereno!
:/
ja to radim (jer volim topljeni maslac na kuhanom povrcu), ali su i dalje gorke
mislim, ja se ne zalim, ja volim prokulice bas zato sto su gorke, da nisu takvog specificnog okusa, ne bih ih ni kupovala
Prokulica ne bi trebale biti gorke nakon smrzavanja. Ja ih skuham i pomjesam s indijskim orascicima ili ih pripremim 'a la mousaka' ...
ja ih skuham, procijedim i polijem maslinovim uljem i cesnjakom mmmmm
i jelena ih voli
kako?Maxime prvotno napisa
samo zamijeniš krumpir?
Lutonjice, meni stvarno nisu nimalo gorke od maslaca, čak ni djeci... ne kužim. Prije nitko od nas nije volio prokulice upravo zbog te gorčine, a onda nam je taj savjet dala jedna bakica i od tada ih obožavamo.
Evo da malo dignem temu, ja OBOŽAVAM prokulice (mm baš i ne) i prošle smo godien otkrili prokulice na čušpajz. Ajme finoće.
Meni ne budu gorke, ništa posebno ne radim da ne budu gorke a i fine su mi baš zato što jesu malo gorke.
Ako ih samo dinstam za prilog dodam malo šećera i bude super.
Ali što sam ja zapravo htjela.
Htjela sam još recepata od prokulica.
Pa ako netko zna nešto fino, a da nisu samo prodinstane prokulice ili one na čušpajz pucajte da omastim brk.
![]()
meni svu gorčinu izgube zalivene maslinovim uljem (i rikola isto, npr.)Linda prvotno napisa
ja ih uglavnom malo na pari lešam, stavim češnjaka i maslinova ulja i to je to. :/
i ja ovako, ali ponekad isto budu gorke, a ponekad uopće - ne znam o čemu to ovisi jer se po vanjskom izgledu ne može prepoznati da li su gorke ili ne.krumpiric prvotno napisa
meni ne smeta, svima ostalima smeta - pa kad potrefim gorke, obično ih sama pojedem.
Nigdje nisam vidjela ovaj "moj" recept i mogu vam reći da ne znate šta propuštate, jer su mmmmmmm....
Prokulice skuhati u vodi posoljenoj. U tavi prepržiti na sitno narezan špek (dosta špeka), pred kraj prepržiti bijeli luk sitno isjeckan, dodati procijeđene prokulice i povegetiti (ko ne vegeti ima sol, ali paziti radi špeka). One velike prokulice nisu baš tako fine, pa ih ja onda malo na pola ili na 4 dijela razrežem...
I pravo da vam kažem da su mi tako prokulice najbolje i nešto super!
(e da, po potrebi možete dodati malo ulja...)
A je li se mogu staviti prokulice u škrinju?
Treba li ih malo prokuhati prije ili kaj?
mogu se staviti u škrinju, možeš ih blanširati, a i ne moraš. kad se mrznu, manje su gorke jer se smrzavanje povećevaju količine šćera ... ili tako nekako, davno je to bilo...
Ja ih stavljam, ali ih ne blanširam... samo operem, pripremim, u vrećicu stavim i naguram u zamrzivač.
Isto tako i sa svim drugim povrćem...
ide li uz ovo još nešto ili je to cijeli obrok??Maslačkica prvotno napisa
još ćete me navući na prokulice...![]()
Ja ih jedem kuhane samo na pari a djeca vole da ih skuham zajedno s krompirom i onda napravim pire krompir s prokulicama(naravno ide vise krompira nego prokulica). Inace uopce vise nepravim tipicni pire krompir nego uvjek ubacim malo prokulica ili spinata.
Ja ih obožavam i obično ih skuham pa ispoham, tako su mi najfinije.
Nisam bila nikako na netu - a odgovor je... cijeli obrok. Ja ih često tako jedem sa kruhom i jogurtom... a može sa salatom.Val prvotno napisa
Probaj i javi!
Ja ih obožavam.
Jedem ih i lešo, i varivo, i onako u gustoj juhi (što je ko varivo), probalasam ih staviti u pećnicu, onako pored mesa i krumpira.
I pečene su mi jako fine.
Doma ih osim mene nitko ne jede.
Doduše, L je jela kad je bila nekih 14, 15 mjeseci. Poslije više ne.
Ovo sam danas pravila i preeedobro je. Imala sam baš sitne prokulice i fakat je mljac.Maslačkica prvotno napisa
Tnx draga![]()
vec ste natukli puno postova pa cu ostaviti ali molim vas da ubuduce svakako koristite pretraznik.
Kaj nije ovo tema iz 2007?Lu prvotno napisa
Jeste...kahna prvotno napisa
![]()
Traktorka![]()
(ja ih tako OBOŽAVAM!)
Pa jesam :/Lu prvotno napisa
Maslačak-jedino što sam ipak malo pretjerala pa je zrno bilo preslano jer je slanina bila baš jaka,ali inače je zaista zakon,uopće nisam mislila da se od toga može napraviti tako fino jelo!
Drago mi je da ti se sviđa...
I još jedan prijedlog, ako možeš napravi više, pa da ti za sutra ostane (makar tebi ili...) i da vidiš onda okusa.... mmmmmmm.... još bolji je...
A ja mislila da sam već odgovorila na ovu temu.
Predlažem da probate moje bele prokulice.
Savršeno pašu uz friku!
http://www.coolinarika.com/recept/bele-prokulice
Upravo smazala ostatk od jučer i totalno si u pravu,još je bolje nego jučer!!Drugi put pravim još višeMaslačkica prvotno napisa
![]()
![]()
Vanesax-ovo isto obavezno isprobam jer svi doma obožavamo bešamel....btw-što je frika?
meni su najbolje na salatu.. sol, papar, maslinovo ulje i jabučni ocat..
Frika je slovenačko jelotraktorka prvotno napisa
a pravi se tako što se krompir iseče na sitne kockice i stavi u plitku tavu, na vruć maslac da se prži dok ne omekša.
Kad je spolja postao blago hrskav, a unutra mek (a to bude brzo, jer je sitno rezan), preko njega obilno staviti isto na kockice izrezan sir, najbolje 2-3 vrste. Uglavnom se stavljaju sirevi koji se lako tope (trapist, gauda, i sl.) + neki pikantni, a moja prijateljica koju sam spominjala u receptu, stavlja malo rokfora, na primer.
I tako peći dok se odozdo ne uhvati korica od sira, zatim tu "palačinku" prevrnuti lopaticom i sačekati da se isto dogodi na drugoj strani. Dakle, hrskava korica sa obe strane.
Palačinku od sira i krompira iseći na trokutove i odmah staviti na tanjir.
Pored sipati prokulice i navaliti
Jest da ima kalorija da te ubije, ali vredi reskirati jedamput u 2-3 meseca
Ne bi ni jednom
Trebam poslije 5 dana otvorenih prozora da kuću izluftama drage su mi
Kada se kuvaju prokulice, kelj, karfiol (cvjetača) i slične namirnice koje imaju malo teži miris, treba u vodu u kojoj se kuvaju ubaciti koricu starog hleba, pa se neće osetiti tako.
Btw. ja sve od toga kuvam jako kratko, pa ni ne stignu dobiti taj neprijatan miris. Znači, to se uvek dešava onda kad je povrće odstajalo i kad se dugo kuva. Ako je sveže ili smrznuto i kuva se kratko, ništa ti neće smrdeti.
Inače sam luda za brokulama ,cvjetačom a i prokulicama s preljevom od gorgonzole i vrhnja...
Moram se javiti jer i ja obožavam prokulice. Do sada sam ih radila samo na jedan način - skuham ih u slanoj vodi, ocijedim i prelijem sa prezlima (onak poprženim na ulju.) Uz to idu samo jaja na oko. Mljac.
Odmah u pon ću isprobati ove sa špekom.
Onda moraš probati ove moje i to sa frikomKrampus prvotno napisa
![]()
raradim rižot s prokulicama i porilukom
poriluk se zastakli na ulju, na to se bace prepolovljene prokulice i svese poklopi da malo omekša nalaganoj vatri. nakon par minutase dodaju riža i voda. ko žili moževrhnjem zaliti. ja taj rižot volim s malo parmezana.
A ne, to ti je tradicionalno talijansko jelo, iz tzv. Visokog Friulija - alpskog podrucja gdje su ljudi zimu pobjedivali kalorijama, a frico je dusu dao za to. S obz. da u toj zoni ima dosta skijalista, ekipa ide na frico nakon napornog dana provedenog na snijegu. Oni to cesto serviraju s palentom, a vrlo zanimljivo zvuci uz taj tvoj recept s prokulicama. To cu spremiti jednom kad se vratimo gladni s planinarenja.vanesax prvotno napisa
![]()
Evo vidi ovdje, ako kuzis talijanski: http://it.wikipedia.org/wiki/Frico
Vidiš, to nisam znala. A nisam, jer je meni to predstavljeno kao slovenačko jelo. Ako su Slovenci lagali mene i ja sam slagala vasfritulica1 prvotno napisa
Ali, odavno je poznato da se često dešava "krađa" tako slasnih specijaliteta. Meni to nije toliko bitno, ako je papica ukusno. No, svakako je uživanje veće, ako znaš odakle nešto potiče i kakva priča stoji iza tog jela.
Zato, thnx na korisnoj info.![]()
Vi's ti Slovenaca, sad bi oni i frico, e ne moze.vanesax prvotno napisa
![]()
vanesax, na kraju je najbitnije od svega da je klopa dobra.![]()
Moja mama radi odlično varivo od prokulica. Nešto kao ričet s prokulicama. Znači stavi puno povrća (obavezna je žuta i crvena mrkva, luk, može i grašak, mahune,... i naravno prokulice), komad suhog mesa i naravno ječmena kaša. Zagusti ako treba ili s malo mlijeka s brašnom ili s zobenim pahuljicama.
vanesax bijele prokulice su mi baš
i to sam jela uz ribu, neki dan.
prokulice![]()
mm ih jednostavno obožava, spremamo ih često.
kako? hmmm Očistimo ih i stavimo u onu mrežu za kuhanje na pari, i skuhamo ih na pari. i tako jedemo ko prilog...svemu, ili na salatu...
Hranu koju najviše volim uglavnom spremam na najjednostavnije načine jer tako ostane najviše 'izvornog' okusa![]()