Citiraj fritulica1 prvotno napisa
Citiraj vanesax prvotno napisa
Frika je slovenačko jelo a pravi se tako što se krompir iseče na sitne kockice i stavi u plitku tavu, na vruć maslac da se prži dok ne omekša.
Kad je spolja postao blago hrskav, a unutra mek (a to bude brzo, jer je sitno rezan), preko njega obilno staviti isto na kockice izrezan sir, najbolje 2-3 vrste. Uglavnom se stavljaju sirevi koji se lako tope (trapist, gauda, i sl.) + neki pikantni, a moja prijateljica koju sam spominjala u receptu, stavlja malo rokfora, na primer.
I tako peći dok se odozdo ne uhvati korica od sira, zatim tu "palačinku" prevrnuti lopaticom i sačekati da se isto dogodi na drugoj strani. Dakle, hrskava korica sa obe strane.
Palačinku od sira i krompira iseći na trokutove i odmah staviti na tanjir.
Pored sipati prokulice i navaliti
Jest da ima kalorija da te ubije, ali vredi reskirati jedamput u 2-3 meseca
A ne, to ti je tradicionalno talijansko jelo, iz tzv. Visokog Friulija - alpskog podrucja gdje su ljudi zimu pobjedivali kalorijama, a frico je dusu dao za to. S obz. da u toj zoni ima dosta skijalista, ekipa ide na frico nakon napornog dana provedenog na snijegu. Oni to cesto serviraju s palentom, a vrlo zanimljivo zvuci uz taj tvoj recept s prokulicama. To cu spremiti jednom kad se vratimo gladni s planinarenja.

Evo vidi ovdje, ako kuzis talijanski: http://it.wikipedia.org/wiki/Frico
Vidiš, to nisam znala. A nisam, jer je meni to predstavljeno kao slovenačko jelo. Ako su Slovenci lagali mene i ja sam slagala vas
Ali, odavno je poznato da se često dešava "krađa" tako slasnih specijaliteta. Meni to nije toliko bitno, ako je papica ukusno. No, svakako je uživanje veće, ako znaš odakle nešto potiče i kakva priča stoji iza tog jela.
Zato, thnx na korisnoj info.