-
krivulja
vidim da puno mama doli dobiju krive informacije da im beba slabo napreduje i slicno jer rastom ne prate krivulju.
za ovu u svedskoj krivulju pouzdano znam da je napravljena tamo negdi 50-ih godina ali...... stvar je u tome sta je napravljena nakon istrazivanja rasta i napretka beba koje su bile hranjene bocom i umjetnim mlikom ( tada je bilo to popularno ) a ne dojenjem.
tada su se dica dojila svaka 3 do 4 sata i ne po noci pa ta krivulja koja je tada napravljena ni ne odgovara bas za usporedivanje sa bebom koja je dojena.
e sad me zanima....... po kojem istrazivanju i na koji nacin je napravljena ta krivulja po kojoj se oni vode u hrvatskoj?
-
-
i meni je od nekud u glavi da vrlo skoro trebaju izaći nove krivulje rađene prema statistikama za dojenju djecu.
jedva čekam!
-
mislim da se kod nas koriste ove americke krivulje, koje litala spominje, radene su po mjerenjima vrsenima u drzavi Ohio izmedu 1929 i 1975 godine, manje od 25% te djece je uopce ikad bilo dojeno. nije problem tih krivulja samo to sto je vecina djece bila hranjena adaptiranim mlijekom, vec i vrlo rana dohrana (tada uobicajena s 2-3 mjeseca).
ne mogu naci jedan svoj post (a izgubila podatke sa HD
) gdje sam pisala o novim krivuljama koje je su u WHO trebali mislim 2002. izdati, znaci, krivulje rasta iskljucivo dojene djece, ali, uzimajuci u obzir odakle su i u kakvim uvjetima zive.
-
jedan link za preliminary growth charts for Breastfed babies: http://www.promom.org/bf_info/growth.html
Ono sto je meni tu zanimljivo je to sto ta krivulja racuna tezinu bebe od mjesec dana kao porodajnu tezinu, sto valjda znaci da beba do mjesec dana "ima vremena" vratiti se na porodajnu tezinu i drugo to sto je prosjecni prirast tezine u prvih par mjeseci oko 700g, a poslije oko 500 g mjesecno pa i manje. Dakle, kilogram mjesecno je izuzetak a ne pravilo (za iskljucivo dojene bebe).
I jos jedan link za usporedbu sa trenutno vazecim krvuljama:
http://www.kellymom.com/babyconcerns/growth/chart1.html
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma