Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: neće ciku

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno neće ciku

zadnjih nekoliko dana mi je cura imala jaku prehladu (jedan dan i temperatutu). sad je prehlada skoro pa minula, ali su počeli problemi sa papanjem. ima 5 mjeseci i isključivo je dojim. poslijednjih nekoliko dana je jako jako nemirna na prsima, ispušta bradavicu i plače, vrišti, da budem preciznija, a noću čujem kako joj rade crijeva dok papa i na taj rad crijeva uvijek počne plakati. dok je bila prehlađena, eksperimentirala sam dva-tri dana sa čajem, pa sam prestala (vikali me na forumu.. ). inače je lijepo dobivala na težini (rođena sa 3500, sad ima 6000)...sad sam počela razmišljati o dohrani, iako znam da do 6.mj. ne bi smjela - ali ona ne spava noću, imam osjećaj da jako malo pojede - pojma nema što više raditi.

by the way, soor nije (kaže pedijatrica), pazim što jedem...

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je slucajno ne boli uho? zacepljen nosic?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uf, upravo je "odvalila" pola sata vrištanja i zaspala mi na ramenu - još mi odzvanja u glavi..nosić joj nije začepljen, a ne znam kako prepoznati upalu uha? može li izbijanje zubića imati neke veze sa ovakvim ponašanjem?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa po ovome nešto je muči u želudčiću ili crijevim, kao grčevi?

da li si joj davala kakve vitamine, željezo..?
    da li ti piješ nešto novo?
    kakva je tvoja prehrana? sad je zima pa se jede više namirnica koje napuhuju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    pa po ovome nešto je muči u želudčiću ili crijevim, kao grčevi?

da li si joj davala kakve vitamine, željezo..?
    da li ti piješ nešto novo?
    kakva je tvoja prehrana? sad je zima pa se jede više namirnica koje napuhuju
    ma i meni se čini da je nešto sa crijevima. što se tiče moje prehrane, nije se ništa bitnije promijenilo - stvarno pazim, nikakve sarmice, začini, kiseli kupusi i slično ne dolazi u obzir.

i ne pijem ništa novog - ma ama baš ništa nije drugačije u mojoj prehrani osim možda malo više kolača sad preko božića - iako sad zadnja tri dana nisam ništa sa šećerom stavila u usta...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nitko mi ne odgovara, a meni ovo predstavlja sve veći problem jer nam je svako dojenje muka Božja...da nije možda jaki let down? jeli moguće da se to dogodi tek sada, kada ima 5 mjeseci? kako ga uopće prepoznati? njeni gutljaji se jako jako čuju, glasni su i full brzi, pa mi se zato čini da nije možda to...a najveći problem su noćna dojenja....

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

je li nemirna kad je stavljaš na dojku?
    naguta li se pritom zraka?

ako čuješ gutljaje, pretpostravljam da neko vrijeme mirno jede...
    plače li baš pri svakom podoju?
    dojite li noću u polusnu ili je uvijek budna?

moguće je da je prejaki let down (pokušaj promatrati jednu dojku dok dojiš na drugoj)...

koliko često dojite?
    daješ li joj čim zatraži?
    koliko puta dojite noću?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh, koliko pitanja

amo redom:

je li nemirna kad je stavljaš na dojku?
    da, uglavnom
    naguta li se pritom zraka?
    mislim da ne
    ako čuješ gutljaje, pretpostravljam da neko vrijeme mirno jede...
    da, baš tako
    plače li baš pri svakom podoju?
    pa ne baš pri svakom, kad pošteno ogladni, onda se buni, buni, buni, ja izmjenjujem cike kao ping pong, dok se na jednomj ne smiri i ne pojede mirno do kraja

dojite li noću u polusnu ili je uvijek budna?
    uvijek je budna, ali nerjetko zaspe na ciki

koliko često dojite?
    daješ li joj čim zatraži?
    koliko puta dojite noću?

dojim je na zahtijeh, ali izdrži maksimalno dva sata bez papanja i dajem joj čim zatraži. a noću je dojim, a isto, maksimalno spava dva sata u komadu, možda se tri puta u njenom malom životu dogodilo da je odspavala više od dva sata u komadu...

inače, nikad mi mlijeko nije curilo samo, nemam pojma što to znači imatri tvrde i nabrekle prsi, nikad nismo imale nikakvih početnih problema sa dojenjem, čim sam dobila mlijeko (sedmi dan nakon poroda) počela je papati i do sada nismo imale problema...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apri će ti o dojenju...

Ja ću ti samo mali savjet što se tiče crijeva...probaj joj svaku večer kod presvlačenja za spavanac, lagano izmasirati trbuščić...o toj masaži imaš koliko hoćeš (koristi pretražnik i upiši "kolike")...

Možda se tvoja curica jednostavno naguta zraka i zrak joj ode u crijeva...pa joj stvara male grčeva. Lagana, nježna masaža će joj definitivno pomoći kod pražnjenja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prema svemu ovome što si nabrojala, meni se čini kao da nema nekih problema...

umjesto što ping-pong metodom izmjenjuješ dojke, možda ne bi bilo loše da promijeniš položaj: ako dojiš ležeći, probaj hodajući, sjedeći... ili obrnuto.

ako sumnjaš na prejaki let-down, pokušaj izdojiti malo mlijeka prije podoja, ili pri podoju namjesti glavicu djeteta tako da bude iznad dojke: npr, da je staviš na svoj trbuh.

to što nikada nisi imala tvrde i napete dojke samo znači da ste odlično startale i da se odmah uspostavio režim ponude i potražnje.

moguće je da je ovo i neka vrsta štrajka, kažeš da se događa u posljednjih nekoliko dana.

pokušaj smiriti atmosferu tijekom dana, a noću dojiti u polusnu: djeca instinktivno prihvaćaju dojku čak i kad je sama ne traže.

vidi hoće li ti pomoći išta od ovoga, pa da vidimo kako ćemo sutra.

i, uvijek ti ostaje SOS, puno je lakše razgovarati dinamičnp, pitanje - odgovor, nego ovim putem...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo večeras nije bilo problema, odmah je prihvatila i lijepo papala...iako je cijelo poslijepodne njurgala i odbijala...meni to isto miriše na štrajk, mojoj sestri se dogodilo isto u ovoj dobi, samo što je ona posustala u počela sa adaptiranim...a u meni se sve lomi, čas bi otišla u ljekarnu i kupila mlijeko, pa drugi momenat vičem sama na sebe što uopće pomišljam na tako nešto, pa..ma sto gluposti mi se mota po glavi...u svakom slučaju, ako noćas i sutra opet bude "štrajkala" zovem SOS!!!

hvala...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam se nedavno javila sa sličnom temom (kako izdržati) i sad kad čitam sve ovo kao da gledam mog sina. Meni su već svi živi savjetovali da je krajnje vrijeme da nešta poduzmem jer ne da se nastavlja nego mi je sve gore. Sad se još više budi,stvarno sam počela sumnjat da je gladan,a tek 12.01. sam naručena kod doktora. Počela mi je jako kosa otpadat pa sam na jednom djelu primjetila da čak ni nemam kose,sad pijem neke vitamine a u ljekarni su mi rekli da je to stres i da je to vjerovatno od nespavanja,zadnjih mjesec dana je nemoguće. Preporučio mi taj u ljekarni da polako uvodim hranu jer je već 4 mjeseca al ja naravno nisam,strah me da će to bit kraj dojenju. Večeras je kriza za poludit, sad konačno spava,al dokle.... Malo me utješi kad sve ovo čitam,al ne dugo,jer već ni za ovo nemam vremena. Koliko sam redovno čitala sad ni to nestignem. Šta se dešava,molim vas za savjet.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko je beba stara, je ste li u 3mj, onda je najgori skok u razvoju

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

4 mjeseca je, neznam da bi to bilo tako dugo. Prvo sam mislila da ima mlijeka,sad već sumnjam da nema,ja sam totalno zbunjena. A preko dana je predivna beba,da poželiš tako djete. Al noći su sve gore. Isto mi se čini kao da ima grčeve,al 4 je mjeseca,jel moguće? :?
    I isto primjetim da mu stomačić krulji dok po noći papa. Ma sve bi to bilo ok da ja mogu po danu malo snjim odmarat al on ima i seku koja traži svoje,pa malo i ljubomora, sve se nakupi kad netreba.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nela78, izgleda da stvarno imamo isti problem. Moja je cura noćas bila ok, budila se svako dva sata, ali je papala bez vrištanja i deranja. jutros opet sve po starom - pobuna! a pritisat sa strane da počnem davati adaptirano je ajme - čak sam jučer sebe uhvatila kako se raspitujem koje je adaptirano najbolje...mm mi je rekao da ću ja na psihijatriju, ko da sam opsjednuta sa dojenjem!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Srećom da ga nemam kući jer bi vjerovatno već poludila i dala,ubi me to kad mi kažu,ma ti njega samo patiš,jel ti nije žao ako je gladan,a ja bi vrištala. Jutros se nasisao pa se tako izbljucko a onda opet mislim kako je moguće ako je gladan. A naveće opet muke,trganje na ciki,pa dam jednu,pa opet drugu. I nikako da uspostavim ono jedna cika u toku dva sata,to je njemu malo. Ustvari mislim da je više nestrpljiv,ljen je vući. Ma ja sam i položaje mjenjala,al to kod njega nepali,nemogu ga prevarit.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni je 4mj bio najgori, kad je ušla u 4mj spavala je prvo4sata, pa 2... i onda odjednom, katastrofa, spavala bi 2, 1,5, 1sat pa čak i30min, užas,
    budila se plačući, kadkad sam je mogla jedino uspavati nosajući, pa bi znala sa probuditi npr. oko 4 ujutro i bila budna sve do 5 i onda na spavanje nosanjem,
    bilo je jutra kad nisam mogla ustati iz kreveta od umora ,
    i onda sam izbacila sat iz sobe i prebacila malu u svoj krevet, od tad se naspavam , i nemam pojma koliko se sinoč puta budila, više od 3 put, sigurno

mlijeka imate dovoljno jer u skokovima kad je potražnja veća od trenutne ponude najgora su bila popodneva , noći nisu bile strašne (bar meni) :/
    osim skokova u fizičkom rastu, postoje i skokovi u psihičkom sazrijevanju, a onda krenu i zubići....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mgrubi - a jeli to nespavanje prođe???

mislim, ima li nade da ovo moje dijete u skoro vrijeme počne spavati barem 4-5 sati u komadu?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ko da sebe čujem

nevjerojatno je kako se organizam privikne na manju dozu sna
    to ti ja ka kondicija
    ja sam malu morala prebaciti u svoj krevet jer njezin krevetič je takav da se stranica ne da skinuti :/ , možeš skinuti stranicu krevetiča i privući k sebi , pa kad se probudiš, "prebaciš" sisu maloj , kad zaspe se odmakneš

eto ja sam sinoč legla oko 1, probudili smo se jutros oko 8 s tim što je puni misec pa mene muči nesanica pa nisam spavala od 5-6:30 i eto bez kofeina sam naspavana , dakako da se budila 3-4 puta

e koji čaj si joj davala? Na bočicu , zar ne?
    nikakve tekućine osim mlijeka se ne preporuča davati mlađim od 6mj jer mogu negativno utjecati na crijevnu floru

ako nikako ne budeš mogla funkcionirati s ovakvim spavanjem postoji način da se beba oduči od noćnog hranjenja (bila rasprava na forumu, neko no-cry metoda) ali ti ne preporučujem prije nego li kreneš s pravo dohranom, jer bi se mogla količina mlijeka smanjiti zbog ne dojenja noću (8sati spavanja će prepuniti sise pa će mozak smanjiti količinu mlijeka)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kakva "no cry" metoda? prvi put čujem za to...

inače, i meni je fascinantno kako to da nisam umorna ili pospana preko dana, s obzirom na ritam(ne)spavanja - ali zato noću, kad me probudi, tih 10minuta dojenja mi je ubitačno - a još ne znam dojiti ležeći - tu i tamo mi uspije, ali ne baš često, obično počne plakati jer imam jako male bradavice, pa ih ležeći ne uspije "usisati"- by the way, krevetić nam služi od 20 do 24 sata, kada ja idem spavati, onda kod prvog plakanja prelazi k nama u krevet...propala investicija - krevetić!

sad mi je bila prijateljica koja me odgovorila od adaptiranog. uvjerila me da mi to nije nikakva garancija da će duže spavati...a što se čaja tiče, popila je moda 2 dcl u životu, nadam se da joj to nije naškodilo...

no dobro, lakše je kad vidim da ima još nespavalica...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sinoć se samo 4-5 puta budio (to meni super) i ja se naspavala ko nikad,a i danas je nešta miran,samo me strah da sam se prerano ponadala. Još je daleko jutro. Anik drži se,možda se naše nespavalice ipak umore,pa i ti dobiješ ovaku priliku ko ja sinoć.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dođu i meni krize kad mi se mota po glavi šta napravit,da li da ipak kupim koju kutiju za svaki slučaj,al ne, ipak nakraju odustanem. A znaš zbog čega? Zato što znam da ovdje imam podršku svih vas i da će uvijek neko bit ovdje za mene. Tako prevladam krizu,pa eto dođe i novi dan,a moj bebač još uvijek siki. Pozdrav svima.......

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Apri će ti o dojenju...

Ja ću ti samo mali savjet što se tiče crijeva...probaj joj svaku večer kod presvlačenja za spavanac, lagano izmasirati trbuščić...o toj masaži imaš koliko hoćeš (koristi pretražnik i upiši "kolike")...

Možda se tvoja curica jednostavno naguta zraka i zrak joj ode u crijeva...pa joj stvara male grčeva. Lagana, nježna masaža će joj definitivno pomoći kod pražnjenja.
    meni ta masaza izgleda tako brutalna, ali nema mi druge

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pliva ima jedan članak,neznam jesi taj gledala? Meni to isto nije jasno,sve kužim,i masažu i termofor,jer toplina pomaže,mada ga ja nisam koristila,al ovo izazivanje stolice to nemogu razumit,neka me ispravi neko ako griješim,al meni to nije normalno. Moj je imao tako često grčeve,pa šta bi ja napravila od njega do sad da sam to radila.
    Evo članak:
    Kako pomoći sebi i dojenčetu?

Za kolike nema lijeka koji riješi problem u svakog djeteta, ali postoje mjere, pa i farmakološki pripravci, koji kod neke djece djeluju umirujuće.
    Prvo je važno osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenče, te dovoljno odmora majci da je u stanju nositi se s izazovom brige i odgovornosti za dijete.

Kod hranjenja valja djetešce nježno prekinuti u sisanju i dozvoliti mu da podrigne i izbaci suvišan zrak 2-3 puta tijekom podoja ili hranjenja na bočicu. Nadalje, nakon hranjenja podići ga nekoliko minuta u uspravan položaj, nakon toga ga položiti na bok.

U tijeku napada kolika valja primijeniti lagani stalni pritisak na trbuh (npr. omotati čvršće pelenu oko trbuščića), grijanje trbuščića termoforom, položaj djeteta preko koljena ili preko ruke s pritiskom na trbuh, masiranje laganim kružnim kretnjama u smjeru kazaljke na satu. Može pomoći i izazivanje stolice glicerinskim čepićem ili podražajem debelog crijeva termometrom, kao kod mjerenja temperature.

Od komercijalnih kapi pokazale su se učinkovite u neke djece SAB simplex kapi, odnosno čajevi s komoračem koji djeluju protiv nadutosti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam pokušala sa tim masažicama, ali kod moje cure to ništa nije pomagalo, samo bi se derala još jače...a za stolicu je bilo upalilo par kapi sab simplex kapi, iako sam toj tehnici pribjegla samo kad ne bi imala stolicu duže od 7 dana. uglavnom bi se bacila na šinat, to bi je uvijek otvorilo...
    a što se tiče adaptiranog mlijeka, sad sam se oper skulirala, neću i gotovo! ako sam izdržala 5 mjeseci, mogu još koji mjesec 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

probajte drzati djecu uz sebe, u marami ili necemu. kazu da nosena djeca nemaju grceve. ja kad god nosim svojeg (imam onu maramu od 5 metara o koju ga zavezem za sebe) uvijek spava ko top. ako hodam 5 sati, on spava 5 sati. moze se koristiti i po doma, naravno, i imas uvijek slobodne obe ruke. u nekim metodama vezanja moze i dojiti u marami dok hodas. tu je i toplina majcinog tijela, i otkucaji srca, znaci sve ono poznato i na sto su navikli. mozda im to kretanje dok jedu pomogne.
    tako rade u tradicionalnim kulturama (afrika, juzna amerika) i kazu da te majke ne znaju za grceve.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja imam maramu, i koristim je tu i tamo, ali ne često jer sam smotana, treba mi dugo dok je namjestim (imam onu sa prstenovima)pa se ona uglavnom snerva, pa odmah odustanem...sad je već malo lakše, jer nije više onako mala, ali je još ne znam namjestiti za dojenje a za tu mi je funkciju najvažnija jer sam skitnica, pa je često dojim u javnosti, a isto mi nije svaki put ugodno vaditi ciku...

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni se u zadnje vrijeme događalo nešto slično, premda bez vrištanja, ali puno buđenja po noći, ovo grčenje itd, čini mi se da su možda ipak u pitanju slatkiši, naročito čokolada u mom slučaju, onda premalo svježeg zraka, jer je bilo prehladno... to je moj dojam. ne brinem se previše, mislim da je to samo faza. beba ima šest ipol mj i isključivo je dojena. probaj se kvalitetnije hraniti, više voća i povrća, izbaci slatko, pa vidi kako reagira... može biti x objašnjenja za ovakvo ponašanje... :/

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

anik, kakva je situacija? je l' se smirila bebačica, ili još uvijek imate probleme?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bolje je u svakom slučaju - još ima svojim trenutaka, kao noćas kad se počela derati iz petnih žila, ali problem je bio u mom položaju, pokušala sam ležeči, ali to joj se ne sviđa i odmah krene junačka pobuna. još i uvijek se događa da joj jako glasno čujem rad crijeva dok dojim i onda brizne u plač, ali nije tako često. jedino što me sad počelo zabrinjavati je da joj je stolica jako sluzava i zelena - to se isto ponavlja u zadnje vrijeme, ali sam bila uvjerena da je to zbog prehlade...međutim, prehlada prošla a stolica ista. :? ..mislim da sam ugledala bila neki posto o tome pa ga idem baš pronaći...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam mogu li se i ja pridruzit jer od jutros kopam po forumu i imam slican problem i tuzna sam do bola. Moja Mia ima godinu dana i od jutros okrece glavu od cike, prvo sam mislila da nece jer misli da ce spavat (u zadnje vrijeme imamo i probleme sa uspavljivanjem) pa sam pokusala u sjedecem polozaju, a inace dojimo stalno u lezecem. Medjutim odbija svakako, cak i kad se tek probudila nije htjela. Izdajanje mi nikad nije islo, al ipak sam malo izdojila i dala joj na casu s kljunom, al ni to nije htjela. Inace jede sve ostalo bez problema, nije bolesna, jedino joj mozda zubici rastu (ima samo 2 zubica). Eto ocajna sam, na rubu placa, samo se nadam da je to privremeno, jer bi jaaaako htjela dojit.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moram se javit jer vidim da imam isti problem. Inače Nika danas ima točno 3mj. To traje već nekih tjedan dana s time da je sad već malo lakše. Ali do sada je spavala od 22-5h a sada se počinje buditi već u 1 i budi se svaka dva sata za papanje. Netko je spomenuo da je u ovom periodu najveći skok u razvoju. Koliko traje???? Primjetila sam i da je ona predvečer sve više razdražljiva. Inače preko dana se i smije i guguće tako da ne bih baš rekla da je stalno gladna. Ali kad dođe na ciku onda nastaju drame - dok se toliko ne izmori od plača da se smiri, pojede malo i zaspi. :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nama je kriza prošla, opet super papa, s tim da je po noći uvijek ista pjesma - svako dva sata (nekad i češće) traži ciku. ono što sam skužila je da se te njene krize redovito ponavljaju, skoro pa svaki mjesec ima par dana kad odbija: je li to štrajk, skok u razvoju, ili neki treći razlog, ne znam. Znam samo da je najbitnije ostati uporan i smiren, jer kad ponovo počne papati i pogleda me onim velikim zahvalnim i nasmijanim okicama - nitko sretniji od mene!

zato cure, savjetnice će vam dati konkretnije savjete, ali što se mene tiče: samo uporno dojite i ne odustajte...

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Miina mama, tvoja curica po svemu sudeći štrajka iz nekog razloga. Vjerujem da ti je to frustrirajuće do bola .

Koliko često dojite? Kako je to izgledalo do sada, a kako sada?
    Da li te možda ugrizla u zadnje vrijeme?
    Je si li možda i nesvjesno prejako viknula na nju?
    Osjećaš li refleks otpuštanja mlijeka?

Ako joj rastu zubići, to bi mogao biti jedan od uzroka. Bebama kojima rastu zubići znaju desni biti jako bolne i nadražene, a dodir s dojkom taj osjećaj može i pojačavati. Beba zato može odbijati dodir s dojkom.

Ima li beba možda bijele naslage u ustima?

S druge strane, da li se štogod promijenilo u tvom životu u posljednje vrijeme:
    - neka stresna situacija? - bebe intenzivno osjećaju majčine promjene raspoloženja
    - krenula si na posao, izbivaš iz kuće?
    - počela si koristiti neki novi dezodoran, sapun, šampon? - vjerovala ili ne, nekim bebama ovo smeta
    - pojela si nešto što inače ne jedeš (bijeli luk, nešto jako začinjeno i sl), popila kakv lijek, vitamine, minerale?

Da bi se prebrodio štrajk i beba ponovno privela dojci, potrebno je biti strpljiv i ustrajan. Možeš joj pomoći sa puno kontakta, maženja, možeš pokušati i neke nove položaje - probajte dojiti u hodu, dok se njišete.

Ajd, pliz odgovori nam i na ova pitanja pa ćemo vidjeti što dalje

Koalica, ovo buđenje po noći nakon perioda prespavljivanja cijele noći zatekne mnoge mame.
    Kod većine beba se dogodi to isto: počnu se odjednom buditi noću i tražiti dojku. No, bebe to ne rade samo i isključivo zbog gladi. One noću ponekad traže potvrdu da je mama tu, žele se tek malo pomaziti, ili su žedne , ili im je vruće, ili... Za sve to je tu mamina dojka

Koliko sada imate podoja u 24 sata?
    Koliko su često? Koliko traju?
    Koliko popišanih i pokakanih pelena ima beba?

Da li beba ima začepljen nosić?
    Plače li češće nego inače, ponaša li se drugačije nego inače? Da li je nedavno bila na cijepljenju?
    Da li gura ručice u usta, slini, izlaze li mu zubići, ima li otečene desni?

Da li si ti pojela nešto što inače ne jedeš (bijeli luk, nešto jako začinjeno i sl), popila kakv lijek, vitamine, minerale?
    Da li si dobila menstruaciju?
    Da li si vježbala, bavila se kakvom fizičkom aktivnošću prije konkretnog podoja kad je dijete počelo odbijati dojku?
    Da li si nedavno promijenila dezodoran, sapun, šampon, detergent kojim pere rublje?

Da li bebi daješ dudu varalicu? Ako da, koliko često?
    Ima li u obitelji kakvih promjena u uobičajenom načinu života: selidba, putovanja, dolasci gostiju, glasne svađe i sl.? )

Osim zbog ovih razloga, dijete može započeti štrajk dojenja u periodu kad prolazi kroz neku od razvojnih faza u svom životu: počinje razgledavati svije oko sebe...
    Štrajk se može pojaviti i bez nekog očitog razloga jer dijete jednostavno polako postaje svjesno da postoje razni načini kojima može iskazati svoju trenutnu volju i zahtjeve.

Ajmo vidit što se kod vas događa !

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Anik, baš mi je drago :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj koalica prvotno napisa
    Moram se javit jer vidim da imam isti problem. Inače Nika danas ima točno 3mj. To traje već nekih tjedan dana s time da je sad već malo lakše. Ali do sada je spavala od 22-5h a sada se počinje buditi već u 1 i budi se svaka dva sata za papanje. Netko je spomenuo da je u ovom periodu najveći skok u razvoju. Koliko traje???? Primjetila sam i da je ona predvečer sve više razdražljiva. Inače preko dana se i smije i guguće tako da ne bih baš rekla da je stalno gladna. Ali kad dođe na ciku onda nastaju drame - dok se toliko ne izmori od plača da se smiri, pojede malo i zaspi. :/
    pozdrav
    mojoj je taj skok trajao više od tjedan dana
    da li po danu uredno sisa?
    moja je par puta spavala 4 sata u komadu, a ostalo se budi od 1,5-3 sata, nema pravila
    što su veća to više uočavaju stvari preko dana, i onda noću sanjaju (mozak im probavlja informacije), a kadkad i ružno pa se bude. i traže sisu
    koliko ima pokakanih pelena?
    popišanih?
    poslijepodne količina skupljenih informacija (zvukova, slika, mirisa..) preoptereti njihov mali mozak i onda postanu razdražljivi i sve ih nervira, korisno bi bilo uvesti nekakav ritual za umirivanje pred spavanje npr. kupka s mirisom lavande, tišina u sobi ili možda s upaljenim fenom (tzv. bijela buka-slično šumu krvotoka dok je još bila u trbuhu), malo nosanja, sisanje...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ups greskom sam otvorila new topic. pa evo kopiram ovdje:
    Morwen, puno hvala. Upravo sam je podojila iako podoj nije trajao dugo i drugu nije htjela ni da pomirise opet sam malo smirenija.
    Dojimo 4-5 puta dnevno + noc 1-2 puta, al danas sam je prvi put podojila u 5 popodne i to kad je bila u polusnu. (i sad ).
    Nema bijele naslage u ustima, nije me ugrizla, nisam promijenila parfem. Ne pada mi na pamet da se ista desilo osim da sam jedan, tacnije pola dana isla na posao, jer planiram pocet radit 1 dan sedmicno, a taj jedan dan je ostala s tatom i to je sve bilo prije 7 dana, tako da mi je to malo vjerovatno da je to u pitanju iako sam ja nervozna zbog tog posla i svega toga.
    Probacu po noci da je cesce dojim jer mi je izdajanje stvarno problem, to nikad nisam znala.
    Nadam se da je to sve privremeno i da cemo ponovo uzivat u dojenju, hvala na podrsci.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mozda su i zubi, moja anita je gorko plakala...ono, povuce par puta,ispusti ciku, place...ja nudim, ona primi, povuce par puta, placeeeeeeee...a vidis da zeli cicati a ne moze..ja joj krenula popipat desni a onooooo natecenooooo...nas su jedinice ubijale...nekad je znala nateknut toliko da nije mogla pravilno primiti ciku, i puno je plakala i cvilila zbog toga

drz te se cure, sve to prode

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Eto i mene opet pa da vam se malo pridružim,prvo da kažem anik da mi je drago što je sad već bolje i nadajmo se da će potrajat ovo mirnije razdoblje. E pa sad da vam ispričam šta sam ja ovih noći pokušavala. Skužila sam da moj mali mrgud voli spavat na stomaku i tako duže i mirnije spava,a toga sam se uvijek bojala,nekako mi to nije sigurno a i isplašili me u bolnici kad sam rodila da to neradim,da im je sigurnije kad spavaju okrenuti na jednu il drugu stranu. Pa možda da to probate. Možda nije uvijek glad u pitanju. A što se posla tiče ja sam isto tako počela povremeno radit,a on je tek 4 mjeseca. To je jako naporno,bez obzira što nije puno radno vrijeme. Znam da me to iscrpilo,al samo od brige kako će on to podnjet. Stvarno mi je bilo jako teško,pa sam i tu nervozu prenjela na njega. I mislim da stvarno kod ovakvih faza trbamo preispitat prvo same sebe šta smo možda nesvjesno pridonjele takvom stanju. Sad opet neidem radit i sve se smirilo. I još jedna dobra vijest, dobio je 900 grama i naraso 3 cm. Sad je sa 4 mjeseca udvostručio težinu. Rođen sa 3550,a sad je 7100. Ja sam prezadovoljna.... :D
    Držite se mame

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam ocajna, preko noci sam je uspjela samo 1 podojit, a onda opet nece. Ona nece ni da pokusa, okrece glavu, ko da joj se gadi. I inace se jutros ponasala drugacije, probudila se u 6 i plakala a tojoj se nikad ne desava, budi se u pola 8 i vesela je ujutro. tako da smo je jutros nosali i mazili dok se nije smirila i opet zaspala al ciku nije htjela nikako. Prije kad je bila tako uznemirena cika je garantovano pomagala. Ako je to strajk koliko traje? Sta da radim u medjuvremenu?

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Miina mama, samo polako
    Gle, par postova više napisala si:

Citiraj miina mama prvotno napisa
    Dojimo 4-5 puta dnevno + noc 1-2 puta, al danas sam je prvi put podojila u 5 popodne i to kad je bila u polusnu. (i sad ).
    Pretpostavljam da ona ima i nekoliko obroka krute (ostale) hrane dnevno i da dojenje nije vaš jedini oblik hranjenja.
    Koliko često i što sve papate od ostale hrane?

Kako se ponaša preko dana? Nervozna? Plačljiva? Nezadovoljna?
    Zubići koji se probijaju mogu jako izluditi dijete! To boliii! Pregledaj joj desni.

Sad kad gledam ovaj tvoj gornji citat mislim si: 5-7 je prilično lijep broj podoja za jednu jednogodišnjakinju. No i da doji 1-2 puta dnevno, ako dijete tako hoće, onda je to - to.
    Jednogodišnjaci nisu više male bebe, oni su iskusni "sisavci" koji znaju i dobro i stručno povući iz dojke i nahraniti se u 5 minuta.

Moguće je da se radi o fazi "štrajka dojenja", ali možda tvoja malena određuje nove dnevne rasporede.
    Ono što ti možeš napraviti je: nuditi joj dojku ( ali možda jedino da izabireš mjesto i vrijeme kad je mirnije, tiše, manje podražaja sa strane, možda u polumračnoj sobi). Pokušaj se smiriti (znam, lakše je reći nego ostvariti ). Djeca intenzivno osjećaju nervozu ukućana i manifestiraju je na razne načine (jedan od njih može biti i ovaj koji tvoja malena pokazuje)

Ako je sve ovo faza, odbijanje može potrajati i nekoliko dana, pa da se cura opet vrati dojenju.

Ako ti smanjenje dojenja bude uzrokovalo natečene, prepune i bolne grudi, nemoj se izdajati u pravom smislu riječi. Lagano ručno izdoji onoliko koliko je dovoljno da neugodan osjećaj popusti.
    Kroz nekoliko dana proizvodnja mlijeka prilagodit će se novonastaloj situaciji.

Evo i dijela teksta s portala o dojenju starijih od godine dana:
    Koliko treba trajati podoj?

Ponajprije, što je beba starija ona i kraće doji. To još uvijek ne znači da pokušava prestati dojiti. Kako raste, siše sve spretnije (dosad je postalo pravi iskusni sisavac!) pa ne treba više puno vremena da se zasiti. Osim toga mala djeca su toliko zainteresirana za sve što se događa oko njih da ne žele previše vremena potrošiti na dojenje. Tipični podoj jednogodišnjaka traje svega par minuta - malo povuče i pomazi se s mamom, a zatim otrči dalje. Podoji prije dnevnog i noćnog spavanja te nakon buđenja obično traju dulje jer je dijete pospano i nema volje žuriti ili trčati za ostalim zanimljivostima.

Koliko često starija djeca doje?

Razmak između podoja kod starije djece je prilično nepravilan i ovisi o karakteru i temperamentu djeteta. Normalno je da ponekad, zbog interesa za sve oko sebe, jednogodišnjaci nisu previše zainteresirani za dojenje. Ponekad će dijete htjeti provoditi puno vremena na dojci. Povezujući se s mamom, dijete lakše prihvaća svoje nove vještine. Neka djeca doje često (prema komentarima majki "kao novorođenčad"), neka jednom ili dvaput dnevno, a neka nekoliko puta dnevno par dana pa zatim nešto češće narednih dana. Neovisno o pojedinačnoj praksi dojenja, učestalost podoja se prosječno postupno smanjuje što je dijete starije. Dojenje jednom ili dvaput dnevno može potrajati mjesecima, čak i godinama, ovisno o djetetu i mami.

Malo sam kopala po forumu pa pronašla i ovakve topice:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=4724
    a mislim da cure dugodojilje mogu posvjedočiti i još kojim primjerom štrajka kod beba starijih od godinu dana.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joooj ja placem citavo jutro. U zadnje vrijeme, tacnije od Nove godine, joj oslabio apetit, pa sam ja forsirala dojenje pa smo tako cesto dojili. Inace je to uvijek prije spavanja, a spava 2 puta dnevno i ponekad pri razbudjivanju, znaci jutarnje dojenje, 2 puta prije spavanja, nekad pri razbudjivanju i na vece pred spavanje. Al sad nikako ni pred spavanje, nece ni da pokusa. Ja sad ne znam dal da insistiram, da joj stalno nudim, jer mislim da sam joj pravo dosadna, i da li da joj dajem neke druge tekucine, pila je inace vocne sokice.? Jos sam zaboravila reci da joj se sad apetet vratio, krutu hranu jede mozda 4x dnevno (manji obroci). Al danas nije ni jednom pila mlijeko niti bilo sta drugo.
    Desni su joj po mojoj procjeni natacene, pocela je ponovo da bali i nervoznija je danas nego inace (to jutros npr), al zar je moguce da od zubica odbija samo ciku a sve ostalo hoce?

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moguće je, jer beba svojim natečenim desnima dotiče tkivo dojke, a kad radi pokrete ustima moguće je da dolazi do trenja koje ju boli .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D uspjesno dojenje u polusnu.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Baš se veselim :D
    Ajd, javljaj nam i sutra

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Imaš veliku volju da nastaviš i dalje dojit,a to puno znači. Moja je prva curica dojila svega tri mjeseca i to uz nadohranu,boca je pobjedila. A nažalost tada nisam mogla dobit ovakvu pomoć preko udruge roda. Za mene je ova 4 mjeseca koliko dojim svoga sina već velika radost. A vidi sebe,godinu dana. Ma uspjet ćeš ti,samo puno strpljenja,nemoj da ti stres prevlada.
    Velika podrška od mene

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas vec dojimo po svom starom rezimu, presretna sam i puuuuno hvala na podrsci, puno, puno mi to znaci.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

:D Jako mi je drago.

nela78, bravo i za vas!

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bravoooo, tako se veselim :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje