Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: A kako oprati pernati jastuk?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno A kako oprati pernati jastuk?

Prastari (bljak) od kojeg se MM ne može odvojiti?
    Inače nemam pernate jastuke pa ne znam. Oprala sam ga na programu za osjetljivo sa puuuno praška i omekšivača, na 30 i dalje smrdi.
    Šta da radim? Pomozite mom mužiću da ne ostane bez svog najdražeg jastučka jer ću ga baciti ako ne zamiriši.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kupiš novi pernati, starog rasporiš, izbaciš staro i ubacviš novo perje 8)

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kupiš novi pernati, starog rasporiš, izbaciš staro i ubacviš novo perje 8)
    Ima on i novi pernati, ali nije mu dobar kao stari. A mislila sam da su samo sa klincima takvi problemi.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam iz svog vadila perje i posebno ga prala.
    promenila sam i "jastucnicu", ali ako je vezan za nju samo je malo rasij i onda ponovo zasij.
    perje sam oprala u vodi sa jako malo deterdzenta i rasprostrla da se osusi (najbolje je na suncu).

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A dal onda to perje leti okolo? Da ga rasprostrem po peći ( kad nije prevruča)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih perem u mašini i to na 95C. Stavim ih u jastučnicu i otkuvam. Normalno kao i sav ostali beli veš.
    Možeš staviti sa jastukom i 1-2 teniske loptice da se perje ne bi slepilo. Ja nisam, samo ga dobro istresem.

Preporučujem ti da sačekaš toplije vreme, jer se perjani jastuci moraju (tj. trebalo bi) sušiti na suncu i to sigurno 2-3 dana, leti. Sada ti se perje ne bi dobro osušilo i mirisalo bi na vlagu.

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mislim da ti ga je najbolje dati na pranje kod onih ljudi koji stoje na novoj branimirovoj, imaju kamp kucicu u kojoj peru pernate jastuke. Na zalost nemam niti broj niti ime tih ljudi ali ako prolazis onuda sigurno ces ih vidjeti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da obavezno peri kad je toplo i suncano , mora se susiti vise dana, a da bi sprijecila smrad moras bar jos jednom vratiti masinu na ispiranje.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

hebi ga, već sam ga oprala. Sad je gotovo. suši se i smrdi. Kad se osuši nosim ga u kemijsku, potražiti ću prije te u Branimirovoj. Znate li koliko otprilike košta čišćenje jastuka u kemijskoj?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ima u branimirovoj baš perači perja mislim da ti je cca.80 kuna s tim da ti mogu napraviti i novu navlaku .

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam ljetos prala dva "prastara" pernata jastuka u mašini i isto su užasno smrdili i sjećam se da sam ih skoro 10 dana držala na suncu da se dobro osuše i ponovo "popune".
    Mislila sam da nikad neće prestati smrditi, ali kad su se do kraja osušili prestali su i smrditi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Brankica prvotno napisa
    Ja ih perem u mašini i to na 95C. Stavim ih u jastučnicu i otkuvam. Normalno kao i sav ostali beli veš.
    Možeš staviti sa jastukom i 1-2 teniske loptice da se perje ne bi slepilo. Ja nisam, samo ga dobro istresem.

Preporučujem ti da sačekaš toplije vreme, jer se perjani jastuci moraju (tj. trebalo bi) sušiti na suncu i to sigurno 2-3 dana, leti. Sada ti se perje ne bi dobro osušilo i mirisalo bi na vlagu.
    ovo sam ja napravila i dobro je ispalo. Dakle oprala sam na 95C ili 60C (ne sjećam se točno), centrifuga na 1000 okretaja, ispiranje duplo. Bez omekšivača, i drugih kemikalija. Pranje isključivo kad je vani najveća vrućina, mora se osušiti brzo inače bi se mogao usmrditi.
    Temperatura od 60C ubija većinu beštija, pogotovo ona od 95C, a mi imao i perilici Samsung silver nano koja ima program za "dezinfekciju" (neka fora sa ionima srebra, poslije čega se veš ne može usmrditi jer su kao potamanjene sve beštije). Da, još je i bubanj od 7,5kg, pa je stao i veliki jastuk.

Ako tko hoće može mi donijeti jastuke na pranje

Davali smo prati i onima kaj peru baš jastuke, košta cca 100kn, promijene i anginu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ako se jednom usmrdi veš, ne vrijedi ga sušiti do besvijesti, nego ponovo oprati (po mogućnosti na što većoj temperaturi) i onda osušiti kad je jako vruće ili u sušilici (ili na radijatoru).

Jer usmrdi se zbog životinjica koje unutra vode parti.

Artemis

Početno

Sjećam se da se to nekad pralo tako da se angina rasporila, oprala posebno, perje posebno i perje se obavezno sušilo na suncu, rasprostro na nekoj plahti ili slično.
    Ako puhne vjetar, bio je mali problem.

Ja već godinama nemam nikakvih pernatih stvari pa se sve fino pere u mašini i bez problema osuši. 8)

Inače, ak se usmrdi, čini mi se da je bolje pustit da se osuši koliko ide pa svakako ponovno oprat.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma neda mi se toliko petljati, kada se osušio (nakon 4 dana) prestao je smrditi (špricala sam ga sa parfemom svako malo) i sada je ok. Dok se da prati u mašini ok, poslije leti u smeće.
    I hvala na savjetima, drugi puta ću ga prati ljeti kada se može sušiti na suncu, mislim da bi bilo puno bolje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U vešmašinu i onda izvrtit u sušilici dva puta, tako sam bar ja!

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Palo mi na pamet u subotu da operem pernati jastuk, 60x80. Hoću, neću...kak će se osušiti. Mislim, imam sušilicu, ali jastuk popuni cijeli bubanj, hoće li se to prvo oprati a onda osušiti??? :?
    I naletim na ovu temu; zveknem jastuk na srednje pranje, nit pamuk, nit vuna, već sredina, na 60, dva puta to ponovim i još jednom ponovim centrifugu. Da, prala sam jastuk u dvije jastučnice iz straha da ne popuste konci na onom inletu...prije sušenja ipak maknula jastučnice.
    Sušila sam 3 puta po 60 minuta jer sam svaki put bila uvijerena da je dovoljno, ali trebalo je dobrih 3 sata sušenja.
    Trajalo je skoro cijelu subotu ali vrijedilo je.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam jednom zeznula jastuke i sad ih nosim na ciscenje i mjenjanje tkanine kod cibone je prikolica i super sam zadovoljna

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi se riješili svih pernatih smrdeža prije dvije godine. :D

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

PODIZEM.

moze li onda perje u susilicu....??

od svega toga najvise me strah velicine jastuka...ogroman je... pa da mi ne rasturi bubanj, kad se to namoci ( u perilici)... :/

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I mene ovo ceka samo ja ne znam kako svoje jastuke da operem, kad nisu ko normalni jastuci nego oni dugi a uski (ko glista - joj objasnjenja)

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

na mojoj mašini ima čak i program za perje, tako da u njoj perem i jastuke i poplune.
    sve sušim u sušilici, na nježnijem programu dok se ne osuši (ponekad je to i dva puta). ako se bojite da će se usmrditi ako se dugo suši može se u sušilicu dodati one mirisne lisiće za sušenje, pa onda sve miriše :D

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

puntica,

strpas cijeli poplun u perilicu??

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj we&baby prvotno napisa
    puntica,

strpas cijeli poplun u perilicu??
    da
    ali nemam onaj veliki za bračni krevet, nego mm i ja imo svako svoj, da se ne svađamo
    e da, ako perete poplune u perilici koja nema program za perje morate dodati vode, jer se inače pere na suho. najbolje u perilicu staviti mokri poplun, ili jednostavno dodati lavor vode u perilicu...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    da, ako perete poplune u perilici koja nema program za perje morate dodati vode, jer se inače pere na suho. najbolje u perilicu staviti mokri poplun, ili jednostavno dodati lavor vode u perilicu...
    A jel to onda pretesko za masinu, da ne odu amortizeri, kako ce to masina iscentrifugirati? Jer ako nema taj program, onda nije ni predviđena za pranje takvih stvari. :?

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

deaedi,

ma to da, i mene muci.

eno ga stoji na masini i jastuk i poplun...ali ja se jednostavno ne usudim.....!

:/

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ako možete smanjite centrifugu...
    ja godinama perem u mašini sve živo i nikad se nije pokvarila :/
    jednom sam doduše stvarno pretjerala (utrpala sam tepih, koji se doduše može prati u mašini, ali je bio ipak prevelik, jedva sam ga ugurala ) mašina se namučila ali se nije pokvarila 8)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja susim perjane jakne u susilici, sa smanjenom temperaturom.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u kemijskoj u mašićevoj (blizu kvatrića) za 30 kn operu jastuk i izgleda kao nov.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    ako možete smanjite centrifugu...
    ja godinama perem u mašini sve živo i nikad se nije pokvarila :/
    jednom sam doduše stvarno pretjerala (utrpala sam tepih, koji se doduše može prati u mašini, ali je bio ipak prevelik, jedva sam ga ugurala ) mašina se namučila ali se nije pokvarila 8)
    I ja perem svašta ali eto, tepih još nisam pokušavala. Najveća stvar dosad je štep deka za dupli krevet. I to ja tako radim već skoro 8 godina ali zato mi sad mašina zvuči ko da će svaki tren poletjeti dok centrifugira. Nešto je otiško očito, kažu da bi mogao biti ležaj.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam prala pernate jakne,i sušila ih normalno u sušilici.Jedino sam je povremeno protresla da se perje ne slijepi.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pernate stvari, skafandere, jastuke ... stavi u mašinu sa 3-5 teniskih loptica. To sam davno našla za skafander kao uputstvo na svom pernatom skijaškom skafanderu. Od tada sve pernato tako perem. I ako ide u sušilicu isto. Uvijek teniske loptice i bolje koja više nego manje. Ja sam si kupila 5 kom i samo za to služe.]

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Oprano perje najčešće smrdi jer se stavi (puno) omekšivača,naime kako omekšivač zadržava vlagu na sebi kad se pere perje ne smije se dodavati omekšivač

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj faith prvotno napisa
    Mislim da ti ga je najbolje dati na pranje kod onih ljudi koji stoje na novoj branimirovoj, imaju kamp kucicu u kojoj peru pernate jastuke. Na zalost nemam niti broj niti ime tih ljudi ali ako prolazis onuda sigurno ces ih vidjeti.
    Imam samo jedan pernati jastučić i tamo sam ga dala oprat. Ziher je ziher
    Btw, nemamo sušilicu.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

opran i osusen OGROMNI jastuk....

:D

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj we&baby prvotno napisa
    opran i osusen OGROMNI jastuk....

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podižem temu
    da se pohvalim
    inlet može puknuti
    i perje se razletiti po mašini
    i to je onda njesra na kvadrat

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

E pa mogu se i ja pohvaliti!
    Uspjela sam jutros napraviti to isto.
    Ali do sada je šteta sanirana, nitko od ukućana nije saznao.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi sigurna da si sanirala?
    ja sam zvala majstora, rekao mi je da je pitanje gdje je sve perje
    neka mašinu ne koristim
    sutra će doći očistiti filter (znam da to mogu i sama) ali pogledati i grijač, pumpu, ako je perje uletjelo unutra onda je njesra veliko

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    podižem temu
    da se pohvalim
    inlet može puknuti
    i perje se razletiti po mašini
    i to je onda njesra na kvadrat
    Vidiš o tome nikada nisam razmišljala kada sam prala te jastuke. Znači došlo te je skuplje nego da si ga nosila u kemijsku čistionicu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    jesi sigurna da si sanirala?j
    Mislim da jesam.
    Nije izašlo puno perja, možda 5-10% iz jastuka (zapravo je paperje u pitanju). Pokupila sam rukom iz bubnja koliko sam mogla, zatim fenom posušila i usisavačem usisala sve vidljivo. Otvorila sam i filter, ali bio je sasvim čist. Provrtila sam program ispiranja na prazno, to je prošlo sve u redu, i zatim jedan program pranja s nekoliko krpa unutra, i to je mašina sve uredno odradila. Nadam se da je to onda u redu.
    Kad si već zvala majstora, dobro je da ti sve provjeri.
    Eto, ja sam bila možda i previše poduzetna, ali izgleda da je dobro prošlo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •