Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Mesna štruca?

  1. #1
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno Mesna štruca?

    Tražila sam u pretražniku, al nisam mogla naći: zna li netko recept za mesnu štrucu gdje se u sredini stave kuhana jaja? I najvažnije, treba li i čime je omotati?

  2. #2
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Smjesa ti je ista kao i za kosani odrezak ( mljeveno meso /ja jedem samo perad, pa stavim puretinu/, na 1 kg mesa veću glavicu luka, dva režnja češnjaka, vodom natopljene sredine 3 kriše kruha, soli, papra, crvene paprike po ukusu, 2 jaja).
    Dobro izmiješaš smjesu, polovicu staviš u pouljeni pleh, očistiš oko 5 tvrdo kuhanih jaja i odrežeš im vrh i dno, te ih poslažeš po dužini na sredinu mesne smjese. Drugom polovicom smjese pokriješ jaja i formiraš oblik štruce. Da ti se ne bi ljepilo za ruke, namaži ih uljem. Pokrij sve komadom alu-folije i polagano peci u pećnici 45-60 min na srednje jakoj temperaturi ( najbolje poznaješ svoju pećnicu). Nakon 45 min. ukloni foliju i probaj je li pečeno (zabosti nož do dna - ako je čist, pečeno je).

    Napomena - mesnu smjesu možeš napraviti i tako da ne petljaš sama sa svim gore navedenim sastojcima koje dodaješ mesu, nego lijepo dodaš dva Fanta za kosani odrezak i to je to. Budući da ja osobno jako volim soju, jednu trećinu mesa zamijenim kuhanom i dobro iscijeđenom sojinom "šunkom" (sojine mrvice kuhaj u vodi sa žlicom Vegete ili sličnog začina dok ne omekšaju)!

  3. #3
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
    Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?

  4. #4

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    podravina - lijepa naša
    Postovi
    92

    Početno

    Ja isto radim (većinom) kao Dream.

    Ako ti se ona ne javi novim idejama, možeš staviti u sredinu npr. kuhanu mrkvu, cvjetaču, lijepo izgleda...

    Ja još kad je napola pečeno premažem žumanjkom, tako da bude lijepo glatko i sjajno i ne režem vrhove niti dno jaja...
    Ne kužim Dream kako to radi smjesu u "dva dijela".
    Ja na foliju stavljam smjesu, ustvari tapkam dio po dio smjese jedno do drugog dok ne dobijem oblik jednake debljine, poslažem jaja jedno do drugog i jednostavno folijom si pomažem da zamotam. Malo je teže preseliti u tepsiju, ali još mi nije palo na pod, pa....

  5. #5
    nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    529

    Početno

    Ja sam znala staviti pršut i sir, ili kada je vrijeme onih velikih paprika babura, onda stavim zelene i crvene paprike, i super izgleda kada se štruca reže ....

  6. #6
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj suzyem prvotno napisa
    Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
    Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?
    Ajde, baš mi je drago da ti se svjdjela štruca!
    A što još staviti u sredinu? - Ovisi što tvoji vole jesti. Ja preferiram povrće, ako već nisu jaja. Dakle, najčešće kuhanu mrkvicu u kombinaciji s još nekčim ( npr. cvjetačom, kako reče Pavlisdo, ili s prokuhanim šparogama, mahunama). Također, kao Nana, volim staviti i papriku, ali je prethodno prepečem na malo ulja (bude ukusnija).

    Ma, pusti mašti na volju i kombiniraj ono što imaš pri ruci i ono što tvoji vole. Bit će sigurno dobro.

  7. #7
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    quote="suzyem"]Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
    Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?[/quote]

    Ajde, baš mi je drago da ti se svjdjela štruca!
    A što još staviti u sredinu? - Ovisi što tvoji vole jesti. Ja preferiram povrće, ako već nisu jaja. Dakle, najčešće kuhanu mrkvicu u kombinaciji s još nekčim ( npr. cvjetačom, kako reče Pavlisdo, ili s prokuhanim šparogama, mahunama). Također, kao Nana, volim staviti i papriku, ali je prethodno prepečem na malo ulja (bude ukusnija).

    Ma, pusti mašti na volju i kombiniraj ono što imaš pri ruci i ono što tvoji vole. Bit će sigurno dobro.

    Ja inače jako volim improvizirati u kuhinji, pa i u samu smjesu za štrucu dodam sastojaka koji zapravo ne bi išli (da npr. naručuješ štrucu u restoranu). Budući da želim što manje sastojaka mesnog podrijetla unositi u organizam, osim gore spomenutih sojinih mrvica, određenu količinu mljev. mesa zamijenim istom količinom skuhane heljde. Volim dodati i nasuho poprženo, pa skuhano proso. To sve podiže nutritivnu vrijednost gotovog jela, a ne umanjuje kvalitetu okusa.

  8. #8
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Uff, sorry na dupliću. Svakako hitno treba uvesti opciju editiranja već napisanog posta jer, evo, htjedoh dodati još dio teksta u prvi post, ali nisam mogla .

  9. #9
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja isto pravim mesnu štrucu kao Dream, jedino kruh namočim u mlijeku i radim sa 0,5 kg mesa.
    Jako je fina sa mljevenom puretinom.

  10. #10
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    ako meso samo začiniš sa dva fanta - trebaš li još dodavat soli?

  11. #11
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja uz fant dodam samo prijesno jaje u masu.

  12. #12
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

  13. #13
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    @ Andora: kad staviš Fant za kosani odrezak, NE treba dodavati ni sol ni išta drugo ( pa čak ni jaje, kao što kaže Kalimero).

  14. #14
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Moraš samo paziti da to bude Fant za kosani odrezak ( ne za sarmu i punjenu papriku!) !

  15. #15
    aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,467

    Početno

    Meni super punjena špinatom i svježim sirom.

  16. #16
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Podižem malo ovu temu
    Budući da mi se danas jako žuri zgotoviti tu mesnu štrucu upotrijebila bih taj Fant za kosani, pa me zanima ide li u tom slučaju u smjesu kruh namočen u mlijeko?
    I imate li kakve ideje za prilog? Pire krumpir? Riža?

  17. #17
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Ja stavim krušne mrvice u mlijeko i za prilog pire!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    .. pa ja ne stavljam kruh!

    Zobene pahuljice namocene u vodi (moce se dok ne spravim smjesu mesa i dok se jaja ne skuvaju) !!
    Kolicina, odokativno, na 1kg mesa stavim cca 1 loncic (2dcl) zobenih (kolicina suhih) i namocim ih onako da ne bude ni prerijetko ni pregusto!
    Mozes ih staviti i vise (moja mama stavlja puno vise jer nije neki ljubitelj mesa)!
    I stavim one sitne (plavi paket u SuperKonzumu - haferflocken od HAHNE), cijena 3,99kn!

    Ja obozavam zobene... i super se slazu sa mesom!

  19. #19
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Zobene, kažeš? Ja sam luda za zobenim pahuljicama, ali moji nisu, bojim se da ne osjete.
    Ja još uvijek ne znam da li da stavim namočeni kruh u smjesu ili da ne stavim (ako radim s Fantom, kupila sam ga - 10 kn, nije uopće malo)

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    266

    Početno

    Citiraj suzyem prvotno napisa
    Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
    Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?
    ja znam stavit champignone...ali ne u sredinu,vec ih umjesam u masu...puste fini saft i bude mljaci.......

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    hihi... moja tata ne moze smisliti zobene i ostale pahuljice...to se kosi s njegovim pogledima na ishranu i rucak tipa: juha+krupir+meso+salata i gotovo!

    Pa iskreno nije nista skuzio... cak mu je bilo jakoooo finoooo... 8)

    Probaj, za pocetak stavi manje pahuljica! Garantiram nece skuziti - ne mijenjaju okus i 'pahuljice se u potpunosti asimiliraju' , da ne kazem - kamufliraju u mesu!

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    umjesto jaja ide super mrkva!!!
    Onako cijela, naravno oguljena... i naravno moze i vise komada - ovisi kolike su te mrkve !!
    Izgleda i okus je super!

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    poriluk

  24. #24
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Da, dodatak namočenih zobenih ili pšeničnih pahuljica je odličan! Ja često i polovicu mesa zamijenim namočenim pahuljicama. Zaista se ne može primijetiti da su one dodane u meso , pogotovo ako radite s nekim "jačim mesom" (crvenim) !

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •