Tražila sam u pretražniku, al nisam mogla naći: zna li netko recept za mesnu štrucu gdje se u sredini stave kuhana jaja? I najvažnije, treba li i čime je omotati?
Tražila sam u pretražniku, al nisam mogla naći: zna li netko recept za mesnu štrucu gdje se u sredini stave kuhana jaja? I najvažnije, treba li i čime je omotati?
Smjesa ti je ista kao i za kosani odrezak ( mljeveno meso /ja jedem samo perad, pa stavim puretinu/, na 1 kg mesa veću glavicu luka, dva režnja češnjaka, vodom natopljene sredine 3 kriše kruha, soli, papra, crvene paprike po ukusu, 2 jaja).
Dobro izmiješaš smjesu, polovicu staviš u pouljeni pleh, očistiš oko 5 tvrdo kuhanih jaja i odrežeš im vrh i dno, te ih poslažeš po dužini na sredinu mesne smjese. Drugom polovicom smjese pokriješ jaja i formiraš oblik štruce. Da ti se ne bi ljepilo za ruke, namaži ih uljem. Pokrij sve komadom alu-folije i polagano peci u pećnici 45-60 min na srednje jakoj temperaturi ( najbolje poznaješ svoju pećnicu). Nakon 45 min. ukloni foliju i probaj je li pečeno (zabosti nož do dna - ako je čist, pečeno je).
Napomena - mesnu smjesu možeš napraviti i tako da ne petljaš sama sa svim gore navedenim sastojcima koje dodaješ mesu, nego lijepo dodaš dva Fanta za kosani odrezak i to je to. Budući da ja osobno jako volim soju, jednu trećinu mesa zamijenim kuhanom i dobro iscijeđenom sojinom "šunkom"(sojine mrvice kuhaj u vodi sa žlicom Vegete ili sličnog začina dok ne omekšaju)!
Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?
Ja isto radim (većinom) kao Dream.
Ako ti se ona ne javi novim idejama, možeš staviti u sredinu npr. kuhanu mrkvu, cvjetaču, lijepo izgleda...
Ja još kad je napola pečeno premažem žumanjkom, tako da bude lijepo glatko i sjajno i ne režem vrhove niti dno jaja...
Ne kužim Dream kako to radi smjesu u "dva dijela".
Ja na foliju stavljam smjesu, ustvari tapkam dio po dio smjese jedno do drugog dok ne dobijem oblik jednake debljine, poslažem jaja jedno do drugog i jednostavno folijom si pomažem da zamotam. Malo je teže preseliti u tepsiju, ali još mi nije palo na pod, pa....![]()
Ja sam znala staviti pršut i sir, ili kada je vrijeme onih velikih paprika babura, onda stavim zelene i crvene paprike, i super izgleda kada se štruca reže ....
Ajde, baš mi je drago da ti se svjdjela štruca!suzyem prvotno napisa
A što još staviti u sredinu? - Ovisi što tvoji vole jesti. Ja preferiram povrće, ako već nisu jaja. Dakle, najčešće kuhanu mrkvicu u kombinaciji s još nekčim ( npr. cvjetačom, kako reče Pavlisdo, ili s prokuhanim šparogama, mahunama). Također, kao Nana, volim staviti i papriku, ali je prethodno prepečem na malo ulja (bude ukusnija).
Ma, pusti mašti na volju i kombiniraj ono što imaš pri ruci i ono što tvoji vole. Bit će sigurno dobro.
quote="suzyem"]Hvala Dream, štruca je bila prefina!!! :D
Znaš li možda što bi se još moglo staviti u sredinu osim jaja?[/quote]
Ajde, baš mi je drago da ti se svjdjela štruca!
A što još staviti u sredinu? - Ovisi što tvoji vole jesti. Ja preferiram povrće, ako već nisu jaja. Dakle, najčešće kuhanu mrkvicu u kombinaciji s još nekčim ( npr. cvjetačom, kako reče Pavlisdo, ili s prokuhanim šparogama, mahunama). Također, kao Nana, volim staviti i papriku, ali je prethodno prepečem na malo ulja (bude ukusnija).
Ma, pusti mašti na volju i kombiniraj ono što imaš pri ruci i ono što tvoji vole. Bit će sigurno dobro.
Ja inače jako volim improvizirati u kuhinji, pa i u samu smjesu za štrucu dodam sastojaka koji zapravo ne bi išli (da npr. naručuješ štrucu u restoranu). Budući da želim što manje sastojaka mesnog podrijetla unositi u organizam, osim gore spomenutih sojinih mrvica, određenu količinu mljev. mesa zamijenim istom količinom skuhane heljde. Volim dodati i nasuho poprženo, pa skuhano proso. To sve podiže nutritivnu vrijednost gotovog jela, a ne umanjuje kvalitetu okusa.
Uff, sorry na dupliću. Svakako hitno treba uvesti opciju editiranja već napisanog posta jer, evo, htjedoh dodati još dio teksta u prvi post, ali nisam mogla.
Ja isto pravim mesnu štrucu kao Dream, jedino kruh namočim u mlijeku i radim sa 0,5 kg mesa.
Jako je fina sa mljevenom puretinom.
ako meso samo začiniš sa dva fanta - trebaš li još dodavat soli?
Ja uz fant dodam samo prijesno jaje u masu.
možeš i ovak:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=32302
@ Andora: kad staviš Fant za kosani odrezak, NE treba dodavati ni sol ni išta drugo ( pa čak ni jaje, kao što kaže Kalimero).
Moraš samo paziti da to bude Fant za kosani odrezak ( ne za sarmu i punjenu papriku!) !
Meni super punjena špinatom i svježim sirom.
Podižem malo ovu temu
Budući da mi se danas jako žuri zgotoviti tu mesnu štrucu upotrijebila bih taj Fant za kosani, pa me zanima ide li u tom slučaju u smjesu kruh namočen u mlijeko?
I imate li kakve ideje za prilog? Pire krumpir? Riža?
.. pa ja ne stavljam kruh!![]()
Zobene pahuljice namocene u vodi(moce se dok ne spravim smjesu mesa i dok se jaja ne skuvaju) !!
Kolicina, odokativno, na 1kg mesa stavim cca 1 loncic (2dcl) zobenih (kolicina suhih) i namocim ih onako da ne bude ni prerijetko ni pregusto!
Mozes ih staviti i vise (moja mama stavlja puno vise jer nije neki ljubitelj mesa)!
I stavim one sitne (plavi paket u SuperKonzumu - haferflocken od HAHNE), cijena 3,99kn!
Ja obozavam zobene... i super se slazu sa mesom!![]()
Zobene, kažeš? Ja sam luda za zobenim pahuljicama, ali moji nisu, bojim se da ne osjete.
Ja još uvijek ne znam da li da stavim namočeni kruh u smjesu ili da ne stavim(ako radim s Fantom, kupila sam ga - 10 kn, nije uopće malo)
ja znam stavit champignone...ali ne u sredinu,vec ih umjesam u masu...puste fini saft i bude mljaci.......suzyem prvotno napisa
hihi... moja tata ne moze smisliti zobene i ostale pahuljice...to se kosi s njegovim pogledima na ishranu i rucak tipa: juha+krupir+meso+salata i gotovo!![]()
Pa iskreno nije nista skuzio...cak mu je bilo jakoooo finoooo... 8)
Probaj, za pocetak stavi manje pahuljica! Garantiram nece skuziti - ne mijenjaju okus i 'pahuljice se u potpunosti asimiliraju', da ne kazem - kamufliraju u mesu!
![]()
![]()
umjesto jaja ide super mrkva!!!
Onako cijela, naravno oguljena...i naravno moze i vise komada - ovisi kolike su te mrkve !!
![]()
Izgleda i okus je super!
poriluk
Da, dodatak namočenih zobenih ili pšeničnih pahuljica je odličan! Ja često i polovicu mesa zamijenim namočenim pahuljicama. Zaista se ne može primijetiti da su one dodane u meso, pogotovo ako radite s nekim "jačim mesom" (crvenim) !