Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
vidim da je ispalo kao da nam je isključivo zasmetao izraz "umjetna". kao što je ivanas rekla, svima nam je jasno da se taj termin uobičajeno koristi (što ga ne čini ispravnim jer ne biste vjerovali kod kolike količine ljudi on vodi do predrasuda i krivih percepcija djece - ima jedna priča kad je ženi u babinje došla jedna gospođa i za djecu (bliziće) rekla kako su lijepi, kao da su pravi!) i da ga većina ljudi uistinu koristi iz neznanja. ali meni osobno u satinom postu nije toliko zasmetao sam izraz, već čitava konstrukcija rečenice "Komentar nije bio na mjestu, naime ona je došla do djeteta umjetnom oplodnjom, Ljudi su ograničeni". mislim...što bi se iz toga trebalo zaključiti?!
Ovo je topic o posvajanju djece romskog porijekla, pa iako mislim da bi bilo bolje da ga ne udaljavamo od njegove teme, moram se i ja složiti s napisanim.
Naime, u kontekstu u kojem je napisano, nimalo ljepše mi ne bi djelovalo ni da je napisano "Komentar nije bio na mjestu, naime ona je došla do djeteta potpomognutom oplodnjom, Ljudi su ograničeni". Želim reći da mi se ovdje, nažalost, ne čini bitna uporaba termina "umjetna", nego vrednovanje načina začeća. Bi li komentar te žene bio na mjestu da je do djeteta "došla" začećem spolnim odnosom? Meni ne bi.
Brojanje krvnih zrnaca, procijenjivanje nijanse kože mi je grozno, od koga god došlo, pa ma kako "došao" ili "nedošao" do svoje djece. Podjednako kao i vrednovanje načina na koji se do djece "došlo", jesu li posvojena ili biološka, a ako su biološka, jesu li začeta na jedan, drugi ili na x-ti način.