Pokazuje rezultate 1 do 50 od 366

Tema: posvajanje romske djece

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj špelkica prvotno napisa Vidi poruku
    Mojca, govorim iz osobnog iskustva jer osim što odgajam jedno takvo dijete susrela sam se s nekolicinom djece tog podrijetla. Ali nemam kombinaciju u obitelji Rom- ne-Rom i naravno, ne mogu generalizirati,mogu reći samo iz svog iskustva. Npr u školi imamo poteškoće s gradivom i ne ide nam kao drugoj djeci. Moramo se puno potruditi. To naravno ne mora značiti da je sve stvar genetike, ima tu i drugih faktora (okolnosti odrastanja), upoznala sam i romsku djecu koja imaju odlični uspjeh u školi. No ostaje činjenica da ih ima dosta koji nisu školovani i ne žive od svog rada (u te rasprave neću sad ulaziti) pa nemaju ni priliku razvijati ta zvanja i vještine.
    Kad pišem da imaju onu "prirodnu" inteligenciju mislim pod tim da će se uvijek snaći u svakoj situaciji, da puno toga čita između redaka i kad se razgovara s odraslima zna kako ih "nadmudriti", što se tiče zdravlja ima određena oštećenja zdravlja koja se nisu odrazila na površinu, nemamo problema s uobičajenim virozama, alergijama, ... K

Prijateljica moje mame ima kćer koja je posvojila dvoje djece romskog porijekla (istih biloških roditelja). Kako moja mama tad još nije imala unuče, dosta se fokusirala na njih, meni su jako dragi, vidim ih par puta godišnje, pa znam dosta o njima.
    Curica sad ima 9 godina, posvojena je bila s dvije godine, stalno bolesna, svaka viroza i bakterija se lijepe na nju. Došla je s nizom dijagnoza. Talent za glazbu nikakav. Nivo samopouzdanja isto tako... tek s nekih 7-8 godina i puno truda od strane roditelja i svih koji sudjeluju u njenom odgajanju, polako jepočela vjerovati u sebe. U školi odlična. Roditelji rade s njom više nego što roditelji prosječno rade sa svojom djecom i to se nakon niza godina počelo pokazivati.
    Dečko, 6 godina, posvojen s par mjeseci, često bolestan, rjeđe od sestre, ali još uvijek često. Ima prosječan talent za glazbu. Još nije krenuo u školu, pa to ne mogu komentirati.
    Oboje pristojni, fini, ni jedan nije mudrijaš (bilo bi dobro da jesu), manjak asertivnosti u prvom kontaktu, kasnije kad se opuste budu kao i svi ostali klinci.

Citiraj špelkica prvotno napisa Vidi poruku
    Još sam htjela spomenut da je izrazito muzikalan, zabavljački tip i to vjerojatno ima prema nacionalnoj bazi s obzirom da su Romi dosta zabavljački narod i pokušavamo to usmjerit kroz npr folklor, učenje sviranja instrumenata, itd.
    Prema nacionalnoj bazi?
    Ne postoji nešto što se zove nacionalna baza. Evo ti primjer: ja sam Slovenka odrasla u Splitu... draža mi je fjaka nego rad.

A Romi zabavljački narod? Kako to misliš?
    Posljednje uređivanje od Mojca : 02.10.2016. at 07:27

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •