Results 1 to 27 of 27

Thread: kako početi stvarati zalihu mlijeka?

Default kako početi stvarati zalihu mlijeka?

imamo 18 dana i dojenje nam za sad funkcionira odlično, bez ikakvih problema! još nemamo nikakav ritam hranjenja, dojim na zahtjev, što je prilično često... no ja bi htjela polako počet sa stvaranjem zalihe izdojenog mlijeka, al strah me da ne narušim ponudu/potražnju, odn. nisam sigurna kako da počnem s izdajanjem a da ne izazovem neke probleme, npr. da mi fali mlijeka za idući podoj ili da ne dođe do veće proizvodnje i prepunjenosti, ili da si ne zeznem bradavice...? možda pitam glupost, al stvarno nisam sigurna... a htjela bi imat zalihu za svaki slučaj.
    posebno mi bude žao mlijeka koje iscuri u jastučiće (mogu ih cijediti ponekad!) čak ponekad mislim da mi tako iscuri svo ono prvo mlijeko (za žeđ) pa da mi je malac možda žedan... (to sam zabrijala jer mu je ponekad lagano udubljena fontanela, jel moguće?)
    dakle, kad da se izdajam - prije ili poslije dojenja i iz koje dojke, one iz koje je on već papao il iz one druge?

Ja bih se nadovezala na ovo:
    Naime, ja planiram početi raditi u 9. mjesecu, znači kada Zara bude imala 8,5 mjeseci, pa me zanima kada je konkretno vrijeme da se počne izdajati, i stvarati banka mlijeka.

Osoblje foruma apricot's Avatar

scardona, ja ne bih počinjala sa stvaranjem banke prije no što se skroz uspostavi ponuda i potražnja, a to je nekih cca 6 tjedana.

YoungMummy's Avatar

A kad prodje 6 tj.? mene zanima sve ovo isto ko i scardonu, tj. iz koje dojke izdajat, kad je najbolje vrijeme za to...

hvala apricot, i mislila sam si da je još prerano, al pitam unaprijed... brzo će proći još ta 3 tj. pa da budem spremna

pinocchio's Avatar

scardona, a zašto ti treba banka mlijeka?
    pretpostavljam da se ne mislite tako skoro odvajati jer je stvarno jako rano, a pohranjeno mlijeko ne može dugo stajati i nije nikada iste kvalitete kao ono koje mali miš povuče direktno.

Ja sam si stvarala zalihe mlijeka tako da sam izdajala kada sam imala viška, a to se znalo desiti kada je Dora/Pia spavala malo duže...

Quote Originally Posted by pinocchio
    a pohranjeno mlijeko ne može dugo stajati i nije nikada iste kvalitete kao ono koje mali miš povuče direktno.
    Koliko ranije se može izdajati da bi mlijeko bilo dobro? i Koliko kao takvo može stajati - u frižideru, u zamrzivaču?

scardona, a zašto ti treba banka mlijeka?
    pretpostavljam da se ne mislite tako skoro odvajati jer je stvarno jako rano, a pohranjeno mlijeko ne može dugo stajati i nije nikada iste kvalitete kao ono koje mali miš povuče direktno.
    Zena pita, ima svoje razloge. Ja Emu nisam nikad vukla sa sobom na mjesta za koja smatram da nisu primjerena maloj bebi i za to vrijeme ju je cuvala moja mama. Zbog toga sam uvijek imala mlijeko "na zalihi" da joj moze dati ako ja iz nekog razloga ne stignem doma na vrijeme, npr ako zapnem u prometu. A i za slucaj da bi morala uzeti neke lijekove uzkoje ne smijem dojiti (ja sam migrenicar). Dakle ne radi se samo o odvajanju. . .
    Ja sam izdajala od kad smo se vratile iz bolnice svaki dan skoro 5mj. Imala sam ooogromnu zalihu u skrinji. Izdajala sam "po feelingu", uglavnom iz punije i kad bi Ema spavala, slicno kao i spooky. Dosta dugo sam izdajala po noci kada je ona spavala, jer je u prvih mjeseci znala odvaliti spavanje od po 5-6h u komadu. Pazila sam (pez obzira na razne preporuke) da u obicnom frizideru ne stoji duze od 24h dok skupim za dozu i onda sam ga smrzavala. Nisam koristila smrznuto starije od 4mj (opet, bez obzira sto se negdje pise da moze biti u skrinji i do 6mj). Dobro mi je doslo to mlijeko kasnije i za slaganje kasica kad smo poceli uvoditi dohranu. . .

Inace u Mulleru ima za kupiti vrecica za pohranu majcinog mlijeka, nesto slicno sto je nekad imao (kršitelj koda). Mada sam ja spremala u obicne vrecice za zmrzavanje hrane kad mi je ponestalo (kršitelj koda)ovih, a nisam tada znala da ima u Mulleru. . .

pinocchio's Avatar

Quote Originally Posted by Winnie the Pooh
    Koliko ranije se može izdajati da bi mlijeko bilo dobro? i Koliko kao takvo može stajati - u frižideru, u zamrzivaču?
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2133

pina, ako postoje dobri razlozi onda je izdajanje svakako bolja opcija od recimo adaptiranog. ali ako za to nema razloga (ili nema dovoljno dobrog razloga) onda je u usporedbi s odmrznutim mlijekom, mlijeko iz "pipe" definitivno bolji izbor

pinocchio, hvala
    Nisam stigla na portal tražiti, a i mislim da mi je još rano, pto su ovi tekstovi i dokazali.

onda je u usporedbi s odmrznutim mlijekom, mlijeko iz "pipe" definitivno bolji izbor
    Slazem se.
    pina, ako postoje dobri razlozi onda je izdajanje svakako bolja opcija od recimo adaptiranog. ali ako za to nema razloga (ili nema dovoljno dobrog razloga)
    A sto su dovoljno dobri razlozi u to ne bih ulazila jer svatko ima svoje razloge. . . i nikad ne mozes znati sto te ceka, zato treba biti spreman na vrijeme. Kao sto rekoh Scardona je pitala kada i kako, a ne zasto. . .

Pina slazem se s tobom i hvala na odgovorima koji i mene zanimaju!
    Ja sam isto pocela stvarati zalihe, u biti ne zalihe ali recimo odrzavam zamrznute barem tri doze koje mi malac popije po obroku. Slazem se da je rano za odvajanje i da je "iz pipe" uvijek bolje ali ne mogu zapostaviti starije dijete ili ga drzati doma jer je ovaj malecki jos premali da ide bas svuda. Danas npr.Karla vodim na sportsku aktivnost gdje moram biti prisutna a malenoga ne mogu voditi sa sobom pa imam papicu za njega da mu da moja mama ako se slucajno ne vratimo kad se on probudi.....

Mene isto zanima kada je najbolje raditi te zalihe...obicno radim navecer kada on zaspi jer taj prvi san obicno traje cca.3,5h pa da se stigne opet napraviti, a strah me izdajati preko dana da ne poremetim ponudu-potraznju.....

Dina, ako zelis jos jednu "rundu2 izdajanja mozes odraditi na istom principu kao i nocnu sihtu. Ponudu i potraznju i ovako "remetis", ali ti to i hoces kako bi stvorila banku i to je sasvim u redu. Tako sam i ja radila . . . a prestala sam tako reci preko noci kad je Ema odlucila da nece vise spavati cijelu noc u komadu i "posrkala" sve viskove jos sam par noci sam izdojila ono "da popusti napetost" i to je to. . .

ma naravno da nikakavo odvajanje nije u planu, al kao što pina kaže, nikad neznaš kakva se situcija može složit...
    nemam neki poseban razlog za stvaranje banke, nego sam mislila kad već curi, da ne curi uzalud... a i voljela bi kad jednom dođe vrijeme za spremanje kašica da to bude s mojim mlijekom.
    al mi još zaista nemamo nikakav ritam i nemam pojma kad ce on malo duze spavati tak da neću još par tjedana ni pokušavati.
    dina iz koje cice se ti izdajaš? pune ili one iz koje je Vito već papao, pa da je skroz isprazniš? jesi imala kakvih problema?
    i thnx pinocchio na linkovima, pročitala sam to sve u trudnoći, al sad nisam stigla tražiti

Ivanna's Avatar

Ja obično cijelu noć dojim na jednu stranu pa mi se ova druga do jutra "napuni" i iz te se onda izdojim. Ili kad mi to nije dosta onda dojim pol dana na jednoj strani pa se ova druga puni. Al ne stvaram banku mlijeka, nego se izdajam kad znam da će mi trebat, a to nije baš često.

nevenera's Avatar

podižem temu.
    idem na posao 1.3. (navjerojatnije, tad će tin imati 8 mj). mislila sam početi stvarati banku mlijeka iza nove godine. no i mene je strah da ne poremetim nešto. moj plan bi bio da se izdajam na poslu i da se o mlijeko nudi sutradan djetetu dok me nema. no ako se ne stignem izdojtit ili ne znam što mislila sam da bi bilo dobro imati nešto svog mlijeka u frižideru.
    ima li netko savjet?

nevenera's Avatar

da pojasnim za savjet, kad sa se izdajam, danju ili noću?
    mislila sam se izdajati samo jednom ili dva put dnevno.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

nazovi sos na 01 61 77 520

KayaR's Avatar

Malo OT
    Moja malena puni godinu a ja u zamrzivacu imam mleka koje nikada nisam iskoristila.
    Nisam ga uspela utrositi u kasice dohrane,jer dohranu nije nikako prihvatala,s dodatkom mleka ili bez.
    Pitanje je-da li to mleko jos valja(znaci,izdajano je tokom godine,datume nisam pisala)moze li se iskoristiti za kasice sada kad je veca ili je za baciti

nevenera's Avatar

dobro pitanje.

nazvat ću SOS sutra

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

možeš zvati i danas od 9 do 21

nevenera's Avatar

nisam bila doma a baš volim sjest i sve na tanane. zovem sutra

tina55's Avatar

koliko dnevno mlijeka mogu stavit u banku koju tek namjeravam počet radit?
    moje mišljenje je da bi svatko trebao radit banku i bez razloga, ja se nisam odvajala od bebice 3mj nikad niti sam to planirala sve do 7mj, uspješno smo dojile, ali mi se dogodilo da sam iz zdravstvenih razloga morala prestat dojit s danas na sutra, a banku nemam
    sad čekam da se vratimo na siku i krečemo stvarat banku

chora's Avatar

Default sisanje

Imam pitanje...

netko mi je davno rekao da ako djetetu daš flašicu da će odbijati sisu, jer je bebač skužio da na flašicu mlijeko lakše i brže ide..nego na sisu....
    pa se bojim ako nekada budem u nuždi da mu da muž flašicu (mog izdojenog mlijeka) da bude počeo odbijati sisu....

molim mišljenje)

Osoblje foruma Mimah's Avatar

Ako bude frka, probaj da TM daje na casu ili zlicicom. Moja curka nece bocu- kad bi nekad i bilo zgodno (a bila je i situacija kad me nije bilo cijelo jutro), dao bi joj MM na bocu, ali nece. Stavi u usta, kad pocne mlijeko izlaziti vadi i portestira.

L&L0809's Avatar

Quote Originally Posted by Mimah
    Ako bude frka, probaj da TM daje na casu ili zlicicom. .
    ili spricom, ako je jako mala beba (i ako ti je zao prolivenog mlijeka kao sto je meni bilo).

meni je Lovro normalno par puta pio iz bocice (kad je bio vec malo veci, cca 3mj), al je i s gustom uzeo cicu kad sam se vratila doma. dok Lorena bocicu odbija (al i dudu odbija, cini mi se da je to povezano, dijete koje prihvati dudu ce prihvatiti i bocicu). i Lovru ni duda ni tih par puta bocica nije omela u dojenju