Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: pravno pitanje u svezi druge trudnoće?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno pravno pitanje u svezi druge trudnoće?

Imam djete od 13 mjeseci, znači porodiljni mi je istekao, nezaposlena sam, prijavljena na burzi jedan mjesec, primam naknadu od 1000 kuna.
    Mene zanima sljedeče:Kako bi bilo najbolje izvesti da dobijem veća primanja za sljedeće bolovanje i porodiljni?. Ako se prijavim kod prijatelja, i plačam si doprinose sama, koliko bih trebala mjeseci raditi, 3 ili 6 mjeseci?, ako 6 mjeseci, znači li to da bi mi u prosjek ušlo mjesec dana sa burze i dva mjeseca porodiljnog iz prve trudnoće?
    I ako netko zna koliki su doprinosi, odnosno kako se računaju, npr za minimalac-koliki doprinosi kolika plaća?
    Molim vas za stručni odgovor, hitno je. Hvala

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ana, ti zapravi pitaš kako izigrati zakon, a na ovom forumu su takve stvari zabranjene.
    no hard feelings

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Istina, ispričavam se!

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imaš na www.moj-posao.hr izračun brutto-neto plaće. kao zbrojiš doprinose na brutto + doprinose iz brutta + porez i prirez to su ti ukupni troškovi.znači postoje troškovi( na plaću) na koje mnogi zaboravljaju, a koje poslodavci moraju platiti. taj trošak poslodavca je 17,2 % i to ti on nigdje ne prikazuje na isplatnom listiću iako mora platiti državi.
    želim ti reći i da ukoloko te poslodavac zaposli tako kako si ti zamislila postoji mogučnost provjere od str. HZZO i ako se dokaže da ste to napravili smiljeno morat ćeš vratiti svu primljenu lovu, a obzirom da provjera traje 2,3 mj. izgubit ćeš i pravo prijave na biro, pa nećeš imati ni tu naknadu za nezaposlene majke niti zdravstveno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ana, dosta se pisalo na ovom forumu o pravima, načinima ostvarivanja prava itd. Imaš i na portalu na početnoj stranici dio Pravo, pa tamo isto ima tekstova o tome.
    Onda fino zbrojiš 2 i 2, i napraviš najbolje u interesu sebe i svoje bebe. I nisu na tim službama svi babaroge, osobno znam i neke koji daju savjete u korist svojih "štićenika", i pomognu koliko mogu.
    Dakle sretno!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Osim što se na forumu ne smije tražiti savjet koji nije u skladu sa zakonom, ne smiju se ni nuditi savjeti u tom smjeru:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=19864

Strogo je zabranjeno postavljanje pitanja i davanje savjeta kojim se izbjegavaju i/ili izigravaju pravni propisi.
    I dobro je pužić skrenula pažnju i svima ostalima koji razmišljaju o ovome: HZZO nadzire i poništava takve prijave, ne igrajte se s tim.

Ana17

Početno druga trudnoća

I ja imam pitanje vezano uz drugu trudnoću. Molim Vas za savjet. Imam bebicu od 16 mjeseci, trenutno sam na neplaćenom porodiljnom i ne primam nikakve naknade. U drugom sam stanju, treći mjesec trudnoće. Željela bih se vratiti na posao kako bih ostvarila prava porodiljne naknade, zdravstvenog, mirovinskog itd. Ipak, ne namjeravam ostati dugo, a i teško mi je s malim djetetom kod kuće – ne bih je davala u jaslice za tako kratki period, a čuvanje kod kuće je dosta skupo. Prije porodiljnog, prema savjetu moje liječnice, išla bih na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. Zato, moja pitanja su slijedeća: Koliko dugo moram biti na poslu da bih ostvarila svoja prava za drugu trudnoću (bolovanje i porodiljni dopust)?; Imam li pravo na korištenje godišnjeg odmora?; Na temelju čega će se izračunati porodiljna naknada – na temelju plaće koju sam primala prije nego sam otišla na prvi porodiljni?
    Zahvalna sam svakome tko odgovori.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Liječnica ne smije unaprijed savjetovati bolovanje, na bolovanje se ide kad za to postoji indikacija. Da li će trudnoća biti uredna do rodiljnog ili neće, to liječnica ne može unaprijed znati.

Koliko dugo moram biti na poslu da bih ostvarila svoja prava za drugu trudnoću (bolovanje i porodiljni dopust)?;
    Nema određenih rokova: kad liječnik preporuči bolovanje, ono se otvara bez obzira koliko dugo budeš radila. Druga je stvar visina naknade: promatraju se plaće primljene u zadnjih šest mjeseci prija otvaranja bolovanja ili rodiljnog dopusta. Kod bolovanja je jako važan prethodni radni staž: moraš imati ili godinu dana staža neprekidno prije otvaranja bolovanja ili 18 mjeseci staža (može i s prekidima) u zadnje dvije godine prije otvaranja bolovanja da bi se naknada na bolovanju uopće izračunavala, inače se dobiva minimalac od 831,50 kn. Stari staž kod rodiljnog dopust nije bitan.

Imam li pravo na korištenje godišnjeg odmora?
    Za vrijeme mirovanja radnog odnosa miruju sva prava iz radnog odnosa, tako i pravo na godišnji.

Na temelju čega će se izračunati porodiljna naknada – na temelju plaće koju sam primala prije nego sam otišla na prvi porodiljni?
    Promatrati će se isplaćene plaće u šestomjesečnom periodu prije novog bolovanja ili rodiljnog dopusta. Ako ih nemaš dovoljno (barem dvije - to znači tri mjeseca rada), i ako nemaš dovoljno starog staža u slučaju bolovanja, onda te sljeduje minimalac.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja bih molila odgovor na svoje pitanje plizzz. A ako sam na porodiljnom dopustu i ponovno ostanem trudna i ako bih morala na komplikacije isto bi mi slijedio minimalac jer sam bila na porodiljnom ili?

Ana17

Početno

Marko, hvala na iscrpnom odgovoru. Nije mi samo jasan potpuno odgovor vezan uz pravo na godišnji odmor. Jasno mi je da ga nemam dok mi miruje radni odnos, ali zar povratkom na posao ne stječem automatski pravo na korištenje godišnjeg? Ili moram raditi neprekidno 6 mjeseci da bih išla na godišnji.
    Ana

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •