SINGULAIR - MONTELUKAST

Prije nekoliko dana službeno sam prijavio nuspojave lijeka singulair. Nisam liječnik, ne tvrdim kako ovaj lijek izaziva svoj djeci nuspojave, čak znam ljude koji tvrde da ih je singulair spasio. Ali ipak, naše iskustvo je zastrašujuće! Inače, jedna od službenih nuspojava na uputi o lijeklu je depresija (samoubistvo)!

Našem 3-godišnjem sinu, nakon dva uzastopna bronhitisa, propisala je pedijatrica na preporuku alergologinje lijek SINGULAR u granulama.
Alergo test je bio granična alergija na kućnu prašinu. Bronhitisi su prethodno sanirani jednom inekcijom kortikosteorida i inhalacijama ventolina u par dana po potrebi.

SINGULAIR granule je naš sin uzimao oko mjesec i pol dana. Nismo primijetili početne nuspojave, a teško ih je primijetiti kod trogodišnjeg djeteta u razvoju koji prirodno mijenja svoje ponašanje.

Inicijalne nuspojave
  1. Došlo je do problema sa snom, bilo mu je jako teško zaspati i probudio bi se ranije nego inače.
  2. Popodnevno spavanje je postalo kraće od uobičajenog
  3. Nije mogao kontrolirati mokrenje, pelene koje smo skoro potpuno napustili bili smo prisiljeni vratiti
  4. Pelene su ponovno bile ujutro mokre
  5. tvrda stolica
  6. promjena ponašanja (razdražljivost, anksioznost, neposlušnost, agresivnost ...)
  7. povećana razina strahova (od mraka, kuća će pasti, ...)
  8. Povećano konzumiranje tekućina
  9. Natečenost lica
  10. Osjetljivost na dodir - dignem dijete u zrak uhvativši ga ispod pazuha i počme vikati kako sam ga uštipnuo
  11. Trnci i bolovi u rukama i nogama

Sve do sada, ako nije izričito izraženo, teško je odmah povezati s nuspojavama SINGULAIR-a. Lako se može se
smatrati prolaznom fazom, jer ipak se radi o trogodišnjem dijetetu u razvoju.

Nakon toga dolazi do emocionalnog raspada i fizičkog propadanja
  1. Strahovi postaju teror
  2. noćna buđenja u krikovima i strahu
  3. ne želi spavati - on se boji zaspati
  4. teroriziran i dnevnim strahovima
  5. prilično sam siguran sam da je imao raznih halucinacija
  6. punac se je izvikao na suprugu da što to radimo djetetu da se prestao smijati
  7. postaje agresivan prema svojoj mlađoj sestri i mami
  8. vrišti i baca se po podu na uobičajeno roditeljsko postavljanje granica
  9. supruga je bila kod psihologa tražeći savjete, misleći da negdje griješimo kod odgoja
  10. Potpuno odsustvo koncentriracije, frenetičan, autizam i ADHD u isto vrijeme
  11. Dosad se je uglavnom koristio lijevom rukom, iznenada je njegova "glavna" ruka postala desna
  12. Pojavilo se je početno ponavljanje slogana u govoru
  13. Peckanje na jeziku pri uzimanju lijeka - granula
  14. Postaje je blijed
  15. Nespretnost, počeo se je spoticati po stanu, stvari su počele padati iz ruku
  16. Ruke su mu se počele tresti kod finih motoričkih radnji
  17. Žali se da ga glava peče
  18. mucanje - potpuna blokada, zapravo nesposobnost govora, ličilo je na grčeve većeg dijela mišića uključenih u govor

Nažalost, tek u ovoj smo fazi povezali sva ova događanja sa nuspojavama lijeka SINGULAIR.
Prekinuli smo davanje SINGULAIR-a i opće stanje je postupno postajalo bolje.
  1. Prvo se je nakon nekoliko dana uspostavilo normalno spavanje,
  2. Nakon 4,5 dana se je anksioznost smanjila, dijete se je ponovno počelo smijati.
  3. Nakon 7,8 dana, na njegovo inzistiranje, u potpunosti smo uklonili pelene - uspješno!
  4. Nakon 10-15 dana motorički pokreti, uključujući fine motorike, su se bitno popravili
  5. Ponovno je počeo koristiti pretežno lijevu ruku.
  6. Govor se također oporavlja, nakon 15 dana gotovo da i nema mucanja.

15 dana od prekida terapije SINGULAIR-om bili smo u Dječijoj bolnici "Srebrnjak" i imamo pisani nalaz koji potvrđuje
da su gore opisani učinci lijeka mogući, navodno se ne pojavljuju često, ali su mogući!

Prije tjedan dana bio sam s mlađom kćerkom (20 mjeseci) kod druge algerologice, koja joj je nakon negativnog alergotesta propisala isto tako SINGULAIR - preventivno, zbog virusnih bronhitisa.

SINGULAIR je čini se postao sveti gral liječenja ne samo asme nego bronhitisa, alergija i tko zna čega još? Više je upozorenja za prekomjerno uzimanje vitamina C nego na nuspojave singulaira!

Naletio sam na suport grupu roditelja, čija djeca su uzimala ili uzimaju singulair, svjedočenja pojedinih roditelja su stravična!

(nadam se da su linkovi dozvoljeni na forumu, ako ne skinuti ću ga)
https://www.facebook.com/groups/40378158644/

Asma je ozbiljna bolest opasna po život, namjera ovoga posta nije nagovaranje ikoga da na svoju ruku prekida terapiju singulairom.
Namjera je upozoriti roditelje na MOGUĆE nuspojave lijeka te ih potaknuti, u situaciji kada se dijete počme čudno ponašati, razmotriti mogućnost nuspojava ovoga lijeka!