Citiraj Bornina prvotno napisa
...i da dodam - drago mi je što sam izgurala sve bez epiduralne. Može zvučati čudno - no, ima mi nešto u onoj boli - bila je jaka i iscrpljujuća, ali ima nešto u cijelom tom procesu i baš mi je drago da sam sve osjetila.
na predavanju o prirodnom porodu a. robertson je naglasila kako je bol ustvari naš saveznik jer potiče lučenje endorfina, a ako tu bol ne osjetimo (epiduralna) nema ni signala mozgu da luči endorfin

evo malo o endorfinu iz članka vaši hormoni su vaši pomagači

Beta endorfin je jedan od endorfinih hormona koji se oslobađaju u mozgu za vrijeme trajanja stresa ili boli i prirodni je ekvivalent lijekovima protiv bolova kao što je petidin.

Tijekom trudova beta endorfin pomaže pri ublažavanju boli i žene kao da zaboravljaju sebe i ono što se oko njih dešava kad rađaju bez lijekova. Razina beta endorfina smanjena je kad se za ublažavanje boli koriste lijekovi.

Vrlo visoka razina beta endorfina može usporiti trudove smanjenjem količine oksitocina što može pomoći usklađivanju intenziteta trudova sa sposobnošću nošenja s njima. Umjerene razine beta endorfina pomažu nam da se nosimo s bolom trudova jednako kao što nas ohrabruju da slušamo vlastite instinkte. Kao dio hormonskog koktela poslije poroda, beta endorfin igra ulogu u povezivanju majke i djeteta koja je također potaknuta endofinima iz procesa rađanja.

Beta endorfin uključuje i učenje i pamćenje te možda njime možemo objasniti zašto tako nevjerojatno detaljno pamtimo porod. Kao i oksitocin, endorfini hormoni mogu izazvati euforiju i također se luče tijekom vođenja ljubavi i dojenja. U stvari, endorfini su zaista prisutni u majčinom mlijeku što objašnjava prirodno visoku vrijednost koju bebe imaju nakon dojenja. Beta endorfin pomaže tijelu da luči prolaktin, uz naglasak na složenom međusobnom djelovanju tih hormona u trudovima, rađanju i dojenju.
ja sam rodila sa epiduralnom, većeg dijela tog perioda se ne sjećam, nisam osjetila euforiju nakon poroda, bila sam ja sretna, al to se ne može mjeriti s osjećajima koje neke majke opisuju pri prvom pogledu na dijete

pa sad ti vidi ima li veze :/