Evo 2 uspjesna recepta za rodjendanske probleme roditelja alergicne djece!!

Sladoled od banana:
- 250 ml mlijecnog suplementa (sojino, rizino, kokosovo mlijeko ili sl.)
- 125 gr. secera
- 1 cajna kasicica cimeta
- 3 dobro zrele banane
- kapljica l vanille-extract (ili napravi sama)

Priprema: mlijecni suplement zajedno sa secerom staviti da kuha 10-tak minuta na tihoj vatri (dok se ne pocne zgusnjavati). Dodaj ispasirane banane i ostale sastojke. Saspi smjesu u sladoled masinu i miksaj dok ne postigne zeljenu gustinu. Umjesto extrakta vanilije je ukusnije rasjeci komad i ostrugati sjemenke u mlijecni suplement, pa onda kuhati.

Priprema kokosovog mlijeka: Ako nemas kokosovog oraha pri ruci (ili ti se ne radi od svjezeg) ... Kokosovo brasno se potopi u mlaku vodu (ca. 37 stepeni) i ostavi da odstoji pola sata. Vode se doda tek toliko da se svo brasno potopi. Iscijedjena tecnost je kokosovo mlijeko.
Ako nemas sladoled-masine, stavi smjesu u zamrzivac. Za nekoliko sati je sladoled gotov. Ne zaboravi mijesati svakih 30-tak minuta da se ne stvore grudvice.

Rodjendanska torta:
- 800 ml mlijecnog suplementa
- 400 gr. brasna
- 320 gr. secera u prahu
- prasak za pecivo (neke vrste sadrze jaja, provjeri!!!)
- 6 kapljica vanilije (extrakt)
- 200 gr. margarina
- Dzem (ja koristim od jagoda)

Priprema:
Pomijesati brasnom, prasak za pecivo i secer. Dodaj margarin (koji je na sobnoj temperaturi) i dodaj extrakt vanilije. Smijesu podijeli u dvija kalupa za pecenje (ca. 24 cm) i peci 15-tak minuta na 200 stepeni.
Ohladjene kore premazi demom, sastavi i cijelu tortu premazi dzemom. Preko torte ide razvaljani marcipan