Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: RH negativna krvna grupa a muž pozitivan

jela

Početno RH negativna krvna grupa a muž pozitivan

pozdrav svima nakon nekoliko dana čitnja vašeg foruma,oduševila sam se.toliko zanimljivih pitanja i pravih ogovora, svaka čast.ja sam pre 14 dana imala pobačaj,izveden uz kiretžu u bolnici.5.1. mi je ginekolog potvrdio trudnoću,da bi već 9. videla smeđkast iscedak a potom i sukrvicu.ponovni odlazak kod doktora potvrđuje da se ne vide otkucaji srca bebe.atrudnoća mi bila 4-5 nedelja.i tako da sam i ja doživela kiretžu. to je što se tiče strašnijeg dela.dobra stvar u svemu tome je da mi je to bila druga trudnoća,i da veeć imam sina od 5,5 godina. ja imam B negativnu krvnu grupu a muž B pozitivnu tako da sam posle prvog porođaja dobila Rogu,pa me interesuje dali ta inekcija ima neki rok trajanja u organizmu i da li je mogla biti uzrok pobačja. unapred hvala svima.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meni su rekli da muževa grupa nema veze sa trudnoćom....mi ni neznamo koja je grupa MM.

:? :? :?

jela

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    Meni su rekli da muževa grupa nema veze sa trudnoćom....mi ni neznamo koja je grupa MM.

:? :? :?
    pa da muževa grupa nema veze ako si ti pozitivna, ali ako je žena negativna to se već mora reći.meni je rečeno da sa prvom trudnoćom nema nikakvih problema ali da svaka naredna pa bio i pobačaj da moram primiti tu inekciju.ja sam je i sad dobila posle kiretaže. u svakom slučaju hvala ti,ali ako je neko u sličnoj situaciji,javite se

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    Nema veze grupa, ali ima Rh faktor jer ako si ti neg, a muz + onda je bitno jer beba moze biti pozitivna pa se moze zakomplicirati ukoliko ne dobijes injekciju naokn prve trudnoce. Ali zato radis Coombsov test ako si neg, da se vidi je li doslo do stvaranja antitijela na krv bebe. Zato njima "nije bitno" da znaju koja je muz krvna grupa, ali inace je bitno. Jer samo ako si i ti i muz - onda nema sanse da je beba +.

jela

Početno

pa da,u stvari nism dobro naglasila da je bitan smo RH faktor a ne krvna grupa

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jela, žao mi je zbog izgubljene trudnoće

koliko ja znam, anti-D nema "rok trajanja", bitno ju je samo primiti do 72 sata nakon poroda, ili kiretaže, ili bilo kojeg invazivnog zahvata u trudnoći, tako da se unište antitijela na rh antigen koja se mogu stvoriti zbog kontakta s krvi rh pozitivnog djeteta.

tako da kod tebe, s obzirom da si primila injekciju nakon poroda, vjerojatno nije moglo biti antitijela koja bi mogla ugroziti trudnoću, najbolje da pitaš svog liječnika, ali to vjerojatno nije mogao biti uzrok...

jela

Početno

sledeći ponedeljak idem u bolnicu na kontrolu,i onda ću dobiti PHD nalaz. pa ću onda videti zašto je sve tako ispalo.a posle prve menge trebam se javiti svom ginekologu da napravimo test na neke bakterije,koje su takođe mogle bit jel uzrok. sad stalno razmišljam zašto se sve tako brzo dogodilo.još uvek nisam svesna šta mi se dogodilo,kao da je bio ružan san.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jela, žao mi je
    Ja sam nakon svake trudnoće dobila Rogham. Doc mi objasnio da ovisno o trajanju trudnoće (konkretno bila riječ o 6 tjedana) se injekcija može ili ne mora dat. Uglavnom, kao da pitamo nekog od starijih liječnika da bi rekao da se ne treba dati, ali ipak prevencije radi on meni ipak dao.

jela

Početno

o.k. hvala puno samo da otklonim sumnje dok ne uradim ostale pretrage i ne dobijem PHD nalaz.javiću vam šta je bilo

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uglavnom, htjedoh reć da Rogham nije uzrok pobačaju.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sigurno nije to uzrok, da je pokazalo bi se tek u 2. tromjesječju. I kao što su cure rekle injekcija se mora dobiti nakon svakog poroda ili pobačaja unutar 72 sata. I onda nema problema u slj. trudnoći.Na žalost problem je bio u nečem drugom, nadam se da će ti PHD pokazati iako u večini slučajeva ne pokaže ništa.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam rh negativna....u 29 sam tjednu...prva trudnoća...mm pozitivan...gin mi nije nikada spominjao potencijalne probleme zbog toga a kamoli da trebam ić provjeravat antitijela

zanima me kada ste vi išle prvi puta na provjeru krvi na antitijela :?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bugaa, evo iz Rodinog teksta o RH inkompatibilnosti

Rh inkompatibilnost ne predstavlja veći problem u prvoj trudnoći (dovoljna je redovita kontrola krvi), ali postoji opasnost u drugoj i sljedećim trudnoćama.
    ja sam A-, a md i mali 0+.

na nalazu krvne grupe (iz prve T) mi je pisalo pod napomenu da nisu nadena antieritrocitna protutijela, i da se kontrola ponovi u 6. mjesecu trudnoce.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam A-, muž B+; u prvoj trudnoći vadila sam krv na početku i u 28 tjednu kad nisu nađena antitijela, nakon poroda nisam dobila inekciju jer je malena isto A-, sad sam već 2 puta vadila krva na antitijela i opet ću u 28 tjednu-sve na preporuku mog dr.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, mene doc u ovoj T nije dosad nikam poslao, napravila sam krvnu sliku i nis vise.

jos nisam bila na testu za antitijela. sad sam u 18. tjednu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mikka s obzirom da ti je prvo dijete + pretpostavljam da si dobila zaštitnu inekciju odmah iza poroda tako da sad dr vjerojatno ni ne vidi razloga da te šalje na to budući da si "zaštićena".

anitalu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Bugaa prvi test senzibilizacije radi se kod utvrđenja krvne grupei rh faktora na koji te doc. rutinski šalje na samom početku. Test se ponavlja u 28. tj.
    Rogham, mislim, ne može biti uzrok poteškoća. Do poteškoća može doći jedino ukoliko ti ju ne daju.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Nina_ri prvotno napisa
    Mikka s obzirom da ti je prvo dijete + pretpostavljam da si dobila zaštitnu inekciju odmah iza poroda tako da sad dr vjerojatno ni ne vidi razloga da te šalje na to budući da si "zaštićena".
    JA sam B neg a MM i malac A poz

Dobila sam nakon poroda inekciju.

I ipak me i u ovoj trudnoći doktor poslao na iste pretrage, na početku i klasično kontrola 6 mj t.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da je to u redu od tvog doktora, čisto predostrožnosti radi. Zanimljivo mi je kako kod istih slučajeva ne vrijedi isto, ako su kod različitog doktora. Na kraju krajeva, tko bi ih shvatio? Lijepo se ti raspitaj kod svog dr., tako je nasigurnije.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nazvala sam ordinaciju i sestra se kao čudi kak me dr nije poslal na antitijela...ja reko to vam piše i u onoj knjižici kaj u ordinaciji dijele na prvom pregledu...paketić za sreću...tak nekaj se zove...uostalom na prvom nalazu napravljenom u 1. mjesecu trudnoće piše kontrola u 6. mjesecu....tak da sam kod sestre sam pokupila uputnicu....
    kaže ona da ja doktora trebam na to podsječat...na to da mi piše uputnice za te i te pretrage....pa ko je tu studirao medicinu...ja bome ne....ljuti me to...ja do prije par dana nisam ni znala da je za rh - trudnice ipak malo drugačija stvar jer mi nije niko objasnil o čemu je riječ
    btw. o tom dr-u postoji poseban topic na forumu :/

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kopiram s drugog topica:

Citiraj micika1 prvotno napisa
    Ja sam takodjer nova ovdje. Trudna sam devet tjedana, saznala sam da sam rh negativna. Ne znam kako je otac mojeg djeteta jer nismo u dobrim odnosima, zanima me koji su podaci o ocu ginekologu potrebni i da li su potrebni zapravo???

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj bugaa prvotno napisa
    Nazvala sam ordinaciju i sestra se kao čudi kak me dr nije poslal na antitijela...ja reko to vam piše i u onoj knjižici kaj u ordinaciji dijele na prvom pregledu...paketić za sreću...tak nekaj se zove...uostalom na prvom nalazu napravljenom u 1. mjesecu trudnoće piše kontrola u 6. mjesecu....tak da sam kod sestre sam pokupila uputnicu....
    kaže ona da ja doktora trebam na to podsječat...na to da mi piše uputnice za te i te pretrage....pa ko je tu studirao medicinu...ja bome ne....ljuti me to...ja do prije par dana nisam ni znala da je za rh - trudnice ipak malo drugačija stvar jer mi nije niko objasnil o čemu je riječ
    btw. o tom dr-u postoji poseban topic na forumu :/
    ne brini, buduci da ti je prva trudnoca neces imat problema a na porodu ti uvijek izvade krv da utvrde krvnu grupu bez obzira na to sto ti znas da si - i vec imas izvadjene nalaze oni ti je opet izvade i daju ti rogam ako si -, da is imala spontane i da ti je to druga trudnoca tvoj dr. bi te vec poslao da vadis krv ali kako nisi onda nije bilo potrebe, ne brini.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Kad se beba rodi vade joj krv.Kad je mama negativna radi se rh faktor.Ako je beba dobila tatin pozitivni rh,mama dobiva rog inekciju.Ona spriječava rast antitijela koja bi u sljedećoj trudnoći napravila komplikaciju.Nakon pobačaja se daje rog negativnoj majci.On samo pozitivno utječe na sljedeču trudnoću.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam 0-
    MM je B+
    malena je isto B+ i nakon poroda sam dobila injekciju!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam čula da ako je žena rh+ ne treba primati injekciju poslije poroda, niti vaditi antitjela tjekom trudnoće, a nije bitno ni koji je rh kod MM-a. S druge strane žena koja je rh- treba primiti injekciju i kontrolirati antitjela.

Sada imam jedno pitanje: U kojem tjednu trudnoće treba otići na prvu kontrolu antitjela? (ja sam 0-, a MM B+)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    ....na porodu ti uvijek izvade krv da utvrde krvnu grupu bez obzira na to sto ti znas da si - i vec imas izvadjene nalaze oni ti je opet izvade i daju ti rogam ako si -....
    meni nisu vadili krv nakon poroda.
    ja sam 0-, mm A+ i mala je A+.
    dobila sam injekciju rog-a, ali mi nitko nije niti spomenio vađenje krvi nakon poroda.
    samo su konstatirali: aa, vi ste Rh-, okrenite guzu evo stiže jedna injekcija.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam u prvoj trudnoći kontrolirala antitijela svaka 3 mjeseca, nakon što je se na određivanju krvne grupe pokazalao da sam Rh-. D je isto A- kao i ja, pa injekciju nisam dobila. Sad još nisam bila na kontroli antitijela, ali mi je doktorica upravo dala uputnicu i rekla da odem oko 24. tjedna.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Sada imam jedno pitanje: U kojem tjednu trudnoće treba otići na prvu kontrolu antitjela? (ja sam 0-, a MM B+)[/quote]

Ako se dobro sječam,na 1.kontrolu sam išla sa 14 tjedana,2.kontrola je sa 6 mjeseci.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nisam sigurna da razumijem pitanje u potpunosti, ali evo - ja sad, kad budem još malo bliže 24. tjednu, idem na prvu kontrolu u ovoj trudnoći.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    meni nisu vadili krv nakon poroda.
    ja sam 0-, mm A+ i mala je A+.
    a ja sam im rekla da znam da sam 0- i da mi ne trebaju vadit krv za rogam jer imam i nalaz od par tjedana prije poroda u trudnickoj knjizici ali babica mi je rekla da je vade svima bez obzira na to sto ja znam. vadili su mi je i nakon kiretaze. pa sad ti budi pametan...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kontrola se radi u 6. i 8. mjesecu trudnoce, koliko ja znam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja evo rh-, MM rh+!
    U prvoj trudnoci radila sam kontrolu dva puta i nakon poroda dobila injekciju za zastitu slijedece trudnoce! Elena je rh+!!!

u ovoj trudnoci, na pocetku vadila krv da dr. potvrdi rh- (meni je to bilo blesavo jer sam oduvijek rh- i u prvoj trudnoci su mi isto provjeravali i pise mi u kartonu ..) i provjera na antitjela, pa onda opet provjera na antitjela u 26tj. i evo sada opet obavila tu provjeru prosli tjedan (34/35tj. trudnoce) i sve ok!

A, sad sam evo 35+3

Ma najcesce kad je mama rh- i otac rh+, onda djete skoro pa uvijek bude rh+ !!
    Ali moja mama je rh- a, tata mi je rh+ i ja ispala rh- i to sam jos i 0 (krasna kombinacija )

tako da bolje to pratiti i provjeravati

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam 0-, MM kaze da je A- (iako me do nitko nije pitao zato i ne znam sigurno), mali je dobio moju grupu i maloprije mi ginekologica govori da svim Rh neg. majkama daju rogham nakon poroda. A ja se ne sjecam da sam dobila injekciju nakon poroda, osim ako mi je nisu dali kroz infuziju :/ :?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam isto 0- ( jedina u obitelji ) i rekli su mi da su nule rijetke a negativke ( u svim grupama) da čine samo 15%. a ja nabrojala na ovom topicu Bucku, ŽanaPo, Loryblue, vendi, zhabicu, mel i mum2be... sve 0- !

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam 0- a MM 0+ sto kazu da je najgora kombinacija. Nakon prve trudnoce (kiretaze u 11 tj.) sam naravno dobila injekciju i rekli su mi da cu je opet morati dobiti.
    Bitno je da ti daju inekciju ili da je sam trazis (urlas) ako oni zaborave poslije SVAKE trudnoce, bez obzira dali je beba + ili -

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

baby_eve znači i ti si još jedna nula i negativka. izgleda da se rezultati statistike ne odnose na trudnice sa ovog topica.

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I ja sam 0 neg
    Dragi ovaj tjedan ide vadit krv pa bumo čuli koja smo kombinacija...

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Jela,
    oprosti ako bespotrebno kopam po temi koja je za vas već završena, ali ne razumijem zašto si morala na kiretažu? Koliko čitam po Rodi, trudnicama različito vide prve otkucaje bebinog srca, nekima u 6., 7., nekima u 8. tjednu. A ti si bila 4-5. tj? Ovaj smeđi iscjedak što spominješ i sukrvica su koliko čitam skoro pa redovna stvar (ne kažem normalna, ali puno žena je to imalo, a ipak nije bilo problema oko trudnoće, i ja zasad spadam u takve). Možda je nešto drugo bilo problem što nisi navela u postu, pa razumijem ako ne želiš o tome detaljnije govoriti.... :/

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Coombsov test se radi u 28 tjednu(ako je zena rh - , a muz rh+)
    Meni je jos rano...u 18 sam tjednu.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam coombsov test radila odmah na početku (2. mjesec), zatim u 7. mjesecu i sad opet u 8. mjesecu. Dr-ica je željela biti sigurna, iako je prva trudnoća. Inače sam B-, a muž je A+.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam A-, a mm 0+... bez obzira na mm poslije vanmater. t. sam primila inekciju jer su mi rekli da to trebaju primit sve negativne majke bez obzira na dijete i mm radi sljedeće trudnoće i sljedeće djece jer se ne zna kakav će oni Rh faktor imat...

takvu sam ja informaciju dobila i u ovoj trudnoći sam bila vadit rh faktor već sa 8 tj. i rekli su mi na kontrolu opet u 28.tj...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

puno odgovora si dobila, ali ja mislim da je uvijek dobro sam malo procitati
    opcenito o problematici:

http://kidshealth.org/parent/pregnan...gnancy/rh.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Rh_disease

http://en.wikipedia.org/wiki/Coombs_test

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a ja imam 0 negativnu, a dragi A pozitivnu....i kad sam imala spontani, a to je bilo jaaaako rano, već u 5-tom tjednu lani nisam dobila nikakvu injekciju...
    samo su me poslali vaditi betu i nisu mi ništa poslije dali, jer se na beti nije ništa vidilo, već je valjda sve bilo otišlo :? :?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerojatno će te u sljedećoj trudnoći slati odmah u početku na testiranje na prisutnost antitijela. Kod jako ranog pobačaja ne mora nužno doći do stvaranja antitijela, a moguće je i da je plod imao negativnu grupu kao ti, pa nije ni moglo doći do stvaranja antitijela.

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Vjerojatno će te u sljedećoj trudnoći slati odmah u početku na testiranje na prisutnost antitijela. Kod jako ranog pobačaja ne mora nužno doći do stvaranja antitijela, a moguće je i da je plod imao negativnu grupu kao ti, pa nije ni moglo doći do stvaranja antitijela.
    e a sad sam trudna, jer moram odmah ići na to...kako se to zove,da napomene svojoj ginekologici

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa, obzirom da injekciju nisi dobila, vjerojatno nije na odmet da se provjeri. Ima više naziva - infirektni coombs test, provjera na antitijela, antiglobulinski test, a dr. može koristiti i skraćenicu. Mene je moja slala na to odmah uz krvnu sliku - jedna uputnica za ks, druga za te testove koji se obavljaju u petrovoj u zavodu za transfuziologiju (uz antitijela, i test na hepatitis i dr.).

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Pa, obzirom da injekciju nisi dobila, vjerojatno nije na odmet da se provjeri. Ima više naziva - infirektni coombs test, provjera na antitijela, antiglobulinski test, a dr. može koristiti i skraćenicu. Mene je moja slala na to odmah uz krvnu sliku - jedna uputnica za ks, druga za te testove koji se obavljaju u petrovoj u zavodu za transfuziologiju (uz antitijela, i test na hepatitis i dr.).
    uf, uf sve je to vama drugačije tu u zagrebu, ali ja sam iz šibenika, ode je sve socijalno pa tako i to....ja sam joj čak i sama morala govoriti da mi briseve napravi nije se sama sjetila

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Muzevljeva/partnerova krvna grupa ih ne zanima jer on ne mora biti otac djeteta, unatoc tome sto rodilja tvrdi: ne oslanjaju se na 'casnu pionirsku' buduce majke, koliko se god mi nasle uvrijedjene time

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Laura - i ja sam sve radila preko soc, ginekologice. Samo joj reci da bi ti to napravila, da dobiješ uputnicu. Pa da budeš mirna.

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Laura, rijeci ohrabrenja, ako si zabrinuta. Ja sam isto tako prvo imala rani spontani, ali tad jos nisam ni znala da sam rh- i nikome nije ni palo na pamet da mi da injekciju. Godinu dana kasnije opet ostala trudna, isla redovito na testove senzibilizacije i sve je bilo ok. Rodila curicu koja je rh+ (kao i muz) i drugi dan poslije poroda dobila rogham.
    Sto se te prve trudnoce tice, ocito da nije doslo do imunizacije. Tako da stvarno ne mora znaciti da ces imati problema, ali u svakom slucaju provjeri sto prije.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •