Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 68 od 68

Tema: Stambene stedionice - naknade

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

stambene su stadionice, na zalost, out. Mjesecni "visak" (hm) novaca ili neka poveca kap se moze i puno puuuno isplativije uloziti (investicijski fondovi, zivotna osiguranja, kupnja nekretnine (pa i kreditom) na pravoj lokaciji...).

Sto se tice kreditiranja za kupnju stana, malo sam van toka tih stambenih stedionica, ali koliko mi tu-i-tamo zapnu za oko, kamate na stambene kredite u st. stedionicama su VISE nego na stambene kredite u bankama :/ Jedino sto bi trebalo ozivjeti duhove u stambenim stedionicama bi bilo medjufinanciranje, s kojim ne treba vise stedjeti minimalno 2 (duge, tj. skupe) godine za podizanje njihovog stambenog kredita.
    Treba imati na umu da cijene nekretnina divljaju dok naivne (ah) stambene stedise marljivo stede i ciljaju na svoj ciljani iznos. Tu se i mi zeznusno

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja višak svog mukom stečene zarade ne bih baš olako stavila u neki fond. Možda dio, ali stambena je ipak neka sigurnost. Mi imamo dogovor pola ulažemo u stambene, a pola u fondove. Mislim da je tek životno osiguranje najveća glupost, ali i nužno zlo jer bez njega ne možeš dići skoro ni jedan kredit.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Treba imati na umu da cijene nekretnina divljaju dok naivne (ah) stambene stedise marljivo stede i ciljaju na svoj ciljani iznos.

upravo najvažnije :/

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    kako ne? naplacuju, naplacuju i to odmah, skoro pa cim udjes u banku. naknada za stambeni kredit je 1 ili 1,5 ... %
    Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Naravno da se odmah pri dizanju kredita plaćaju troškovi obrade kredita!
    Jasno da se naknada naplati čim se krene u realizaciju kredita.
    Ali ovdje naplate obradu kredita 5 godina prije nego će se isti uopće podići. Na to sam mislila.
    Svaka čast poticajnim sredstvima, ali ja jedva čekam da prođe još ovih par rata, da podignem ušteđeno i odgibam put... investicijskih fondova? :/

Ako ne potrošim usput.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, naplate prije, ali kad staviš na papir vidiš da u tom razdoblju od 5 godina više dobiješ nago što ti uzmu. Svatko razmišlja na neki drugi način. Netko riskira, netko igra na sigurno.
    Naša je odluka pola - pola. Dio na stambenu, dio u investicijske.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slabo se razumijem u investicijske. Može li itko ukratko za laike sročiti nekoliko rečenica, zašto ih odabire/koristi???

Inače smo već 2 god u sporoj štednji i priklanjam se ovom što kaže Andreja Ma, veća je korist nego šteta.
    A drugi oblici štednje, ma kupovina nekretnina-ali s čime, ovo je maximalno što možemo ulagat, ko bi moga kupit nekretninu kojoj će uskoro porast cijena, pa tako zaradit? Mi to ne možemo

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Iako imamo dvije stambene štednje (kuma nas navukla), imamo i račune u Pčelici - kamata 4,5% a vista, pa kad u stambenim štedionicama pozatvaramo sve, prebacujemo im na Pčelice i - čist račun duga ljubav. Nek onda rade s tim kaj hoće kad narastu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mom malcu uplaćujem već 3 godine u Raifaisen štedionicu neku sitnu lovu, uglavnom ugovor je na 5 godina. Nemam namjeru dizati kredit, to nam je više neki vid štednje. Zanima me, ako netko zna, kad bi mu nakon tih 5 godina htjela dalje nastaviti štediti na veći ugovoreni iznos da li bi mi opet oderali naknadu (da nam ne uzmu pola ovog što smo uštedjeli)? Da li je bolje da po isteku 5 godina dignem lovu i uplatim na dječju štednju na banci? :?
    Hvala

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ako nastavljaš štednju ili otvaraš odmah novu na isto ima, naknade nema. Bar u zagrebačkoj.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama zmaj prvotno napisa
    Mom malcu uplaćujem već 3 godine u Raifaisen štedionicu neku sitnu lovu, uglavnom ugovor je na 5 godina. Nemam namjeru dizati kredit, to nam je više neki vid štednje. Zanima me, ako netko zna, kad bi mu nakon tih 5 godina htjela dalje nastaviti štediti na veći ugovoreni iznos da li bi mi opet oderali naknadu (da nam ne uzmu pola ovog što smo uštedjeli)? Da li je bolje da po isteku 5 godina dignem lovu i uplatim na dječju štednju na banci? :?
    Hvala
    mama zmaj, upravo ovo se meni dogodilo.
    Dakle, naknada U reiffeisen stedionici se placa ponovo.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nakon svega pročitanog, mislim da se ipak neću odlučiti na stambenu.
    Juri smo otvorili kunsku i deviznu Hypo limač štednju, a ponukani nekim napisima sa ovog portala razmišljali smo o otvaranju stambene, ali ništa od toga.
    Možda se ipak odlučimo i za životno.
    Investicijske fondove, za sad, ne bih.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Eto izvještaj iz prve ruke. Jučer bili kod naše bankarke.

Naknada koju ste uplatili na početku štednje (onih 1% od ugovorenog iznosa) bit će vam vraćeni ako dižete novce. Ako dižete kredit, oni služe kao troškovi obrade kredita. Ako želite nastaviti štednju, tj. otvarate novu na isto ime naknada nije 1% već 0,25%, odnosno 0%, s pogodnošću od 0,75% za članove uže obitelji.

Po svim savjetima naše bankarke, za dugoročniji oblik štednje "po sitno", stambena se najviše isplati. Ako imaš puno novaca na hrpi, onda investicijski. Kunska i devizna štednja - slaba kamata. Životno osiguranje - OK, ali ne možeš do novaca prije isteka istog. Stambena je onako, rok od 5 godina, dobra kamata, nije potreban ne znam kakav iznos.

Mi smo digli novac sa tri štednje i opet otvaramo tri štednje, otvaramo treći stup mirovinskog za oboje, a kasnije ćemo vidjeti.
    Razmišljamo da novac koji ostane od ovih štednji nakon uređenja par stvari u stanu i vraćanja dugova (minusa na tekućem) ostatak uložimo u investicijski fond.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E to me je zanimalo... ja planiram otvoriti curkama neku limač štednju, a za nas još nisam odlučila... htjela bi nešto dugoročno al po sitno... vidim da za to preporučujete stambenu... al opet, šta nije osiguranje bolje, mislim, s tim dobivaš neke odštete u slučaju nesreće, za ležanje u bolnici... a i u slučaju smrti, bar da klince novčano osiguram?
    Što mislite o tome, stambena ili osiguranje, i možete li mi koje preporučiti?

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

AndrejaMa, slično razmišljamo!

Evo naše situacije:
    - upravo smo zatvorili tri stambene štednje, uzeli lovu (skupio se prilično konkretan iznos) i spremamo se uložiti u investicijske fondove
    - mm i ja plaćamo životno osiguranje - prijavljujem ga na poreznu prijavu, to mi dođe kao nekakav 'safety net' za Lovru
    - Lovre ima kunsku i deviznu štednju na koju se tijekom godine stavljaju manji iznosi - krajem godine sve (odnosno optimalan iznos) prebacujemo na njegovu stambenu štednju

Cijelu priču smo posložili na ovaj način jer je u skladu s našim financijskim mogućnostima i nekakvim okvirnim srednjeročnim planovima.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Životnim osiguranjem ne možeš raspolagati u svakom trenutku (mislim možeš ali guubbiišš). Što se tiče naknada za ležanje u bolnici - prava mizerija, o nesrećama - ovisi kakva je polica (moraš puno odvajati mjesečno da bi pokrila sve mogućže oblike nesreća), jedino u slučaju smrti - premija je OK.
    Još jedna prednost stambene je da u svakom trenutku ako ti baš zatreba lova možeš dignuti lombardni ili nenamjenski kredit, koji se onda na kraju otplačivanja štednje odbija od ušteđenog iznosa ili se produljuje kredit.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imam stambenu u PBZ-u i gledam obračun kamata i poreza krajem godine...evo što su nam novi zakoni donijeli:

porez na kamatu 90kn!!
    Prirez na porez na kamatu po štednji 9kn
    Prirez na porez na kamatu po DPS 1kn
    Porez na kamtu po DPS 8kn

Toga do sada nije bilo grrrh
    Posljednje uređivanje od mašnica : 05.01.2016. at 11:17

Datum pristupanja
    Sep 2015

Početno

Mašnice, od 01.01.15. plaća se porez od 12% na kamatu. Vrijedi za oročenja i za stambene štedionice.
    Znači, banka ti pripiše pripadajuću kamatu i onda "uzme" 12% i uplati ih državi

Datum pristupanja
    Sep 2015

Početno

Uh, tek sad pozorno čitam post i vidim da si upoznata s porezima...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •