kada najbolje početi? mi se igramo s četkicom ali ne voli kada joj po ustima s njom! ima puno zubića i jel sada krajnje vrijeme za krenuti? hvala
kada najbolje početi? mi se igramo s četkicom ali ne voli kada joj po ustima s njom! ima puno zubića i jel sada krajnje vrijeme za krenuti? hvala
marin ima 17 zubića, od prvog dana peremo desni, a kasnije i zubiće. Prvo vodom i gazicom, kad je imao već nekih 10-tak pa ih je bilo teško obuhvatiti gazicom počeli smo četkicom. Ja mu ih još uvijek operem detaljno, a on se igra i oponaša nas kako peremo. Trenutno sam u dilemi kad započeti sa zubnom pastom :?
On pokazuje želju da mu je stavim pa sam kupila dječju bez šećera. Stavim mu malo jer traži (ima 1g i 9 mj)
![]()
s pranjem treba krenuti čim nikne prvi zub, dakle, jest, krajnje vam je vrijeme
ma to što kasnije, stvarno nije potrebno, četkanje je ono što je bitno, a ne ta kemija u pasti.
a i kad krenete, koristite onu bez fluora ako ju nađete.
mi smo počeli s pastom oko 2,5 godine, kad je inzistirala na njoj jer nas je htjela oponašati. ali sad se izdovoljila pa vrlo često opet peremo bez paste.
ima 12 zubića i imamo one 3 četkice paketić iz DM-a pa jel najbolje s onom gumenom po zubićima ili s onom "normalnom"? i koliko puta dnevno? ne voli baš dirati se po zubićima....
kod nas je preporuka poceti sa prvim zubom i koristiti djecije paste koje nisam vidila u hr
mi smo sa 2 godine uveli i elekrticnu sa malim brojem okretaja
mi smo najprije krenuli samo s četkicom kad je imao par zubića i dao da mu mi četkamo, onda oko godinu dana (sa 8 zubića) smo iz Njemačke nabavili Dentinox pastu bez fluora samo sa ksilitolom koja se ne ispire, pa smo malo s njom, ali ne svaki dan (kako je ovisnik o flašici bojali smo se karijesa bočice).
sad sa 20 mjeseci uveli smo četkicu na baterije jer mu je obična dosadila pa je trebalo izmisliti nešto novo. Nama više ne da da mu četkamo, hoće sam, a onda samo "mulja" četkicom, a ovako kad se ona sama okreće, dovoljno je da je samo stavi u usta, ona već nešto sama napravi, a još je i zanimljivo sve na mehaniku (ručni usisavač, citruseta, mixer....), tako da svakako preporučujem, ali tek iza godine dana...., a da ne govorim da se i vidi kako su zubići čišći
Doduše to pranje ne uspijemo svaki dan, a pogotovo ne u isto vrijeme jer ovisi kad se ujutro probudi za vrtić, pa možda ne stignemo, navečer opet ovisi kakve je volje jer ako je preumoran onda je i precendrav i za kupanje, a kamoli što drugo....pa onda kad stignemo, ponekad onda i dva puta dnevno, iako mislim da bi možda jednom za sad bilo dovoljno.
Gdje ima za kupiti el. cetkica za bebe, H je kronici "neperac"Stijena prvotno napisa
, nikao ne uspijevamo uvesti reda
![]()
naša nije za djecu nego obična Braun na baterije s OralB četkicama koje su lijepo male (ma mislim da su i druge isto dosta male), tako da nema potrebe kupovati baš dječju jer ovoj samo mijenjaš četkice i može je i netko drugi koristiti, iako vidjela sam i po hipermarketima i u dm-u da ima nekakvih dječjih koje se od ovih "odraslih", ako se ne varam, razlikuju jedino u boji
Mi smo počeli kad je Nia imala oko 14 mjeseci na način da kad ja perem zube njoj dam njezinu četkicu i onda ona sebi po ustima. Pa onda ona mami pere a ja njoj i onda joj uspijem malo isčetkati tih osam zubića. Kad je napunila godinu dana vodila sam ju zubaru i rekao nam je da se ne treba niti prati niti mazati do otprilike godinu i pol :? Pa sad ti vidi. Nii su zasad zubići krasni :D
MM i ja koristimo ovu i bas sam mislila i Niki (25 mj) uvesti ovu jer ona ima problem kromogenih bakterija (crne naslage na zubima koje se ne mogu samo ovako iscetkati, a nemaju veze s karijesom, jednostavno estetski ruzno izgleda) pa mi je i zubar preporucio, iako je rekao da ne prije 3 godine. Mozda cu probati, kak nas vidi svaki dan, vidim da i ona kad se igra s bebama stavlja kao cetkicu za zube bebi i onda zuji, a i rekla mi je da bi i ona kao tata i mama. S tom cetkicom fakat zubi zgledaju cisce, mozda bi i te crne naslage bolje otisle dolje. Znaci ti koristis braunovu? nis, kupit cu samo novi nastavak i nek dijete probaStijena prvotno napisa
stvarno ne vidim razloga zašto je koristiti tek poslije tri godine jer stvarno su mekane i nema uopće mogućnosti da neprave ikakvu štetu, a opet dijete kad samo "pere zube" ne može zapravo ništa očistiti, ovako i kad samo stavi u usta, četkica se okreće i bar nešto očisti
piše ti sve na poleđini pakiranja.donna prvotno napisa
jedna je za desni dok zubi još nisu niknuli, jedna je za par zubića, a ona obična kad ih je već nekoliko vani.
svima smo poceli zube prati cim se prvi zub pojavio. od onda pa na dalje redovito (ne bas militantno) obicnom djecjom cetkicom za zube. prvo bez paste, kad nauce pljunuti a ne progutati - mrvica paste (za pocetak bi samo "umocila" cetkicu u otvor tube, kasnije bi stavljala 3-4mm iz tube).
idini su mlijecni zubi svi bili savrseni (i ovi trajni su isto za sada b.o.), noa ima gresku u mineralizaciji dviju gornjih jedinica i jedne dvojke (to izgleda tuzno...) ostali su super, leovi su isto bez greske...
u periodima kad nisu dali da im se cacka po ustima, koristili smo po dvije cetke - jednom cetka on, drugom ja, palilo je i brzinsko izmjenjivanje cetkica kad bi bili u fazi da je uvijek zanimljivije ono sto drzi onaj drugi... i tako, jednostavnim trikovima, nikad puno galame i cirkusa - da se oprati...
Mislim da nije mislio da cetkica moze napraviti stetu, vec da sto su stariji neke stvari lakse usvajaju i mozes im bolje objasniti, a da oni shvate. Mozda treba iskoristiti ovu znatizelju i dat joj jer joj je fora vidjet nas kak "zujimo". bas me zanima kak ce reagirat, jer ona kad mulja svoju cetkicu u ustima, to je vise grickanje i usisavanje cetkice,a od cetkanja ni "c", dok ja ne uzmem drugu i ne iscetkamStijena prvotno napisa
mislim da nema boljeg tajminga za usvajanje nego onda kad oni sami za to pokažu interes, što prije mu se usade neke navike, to će mu ih lakše biti usvojiti, a di ćeš većeg interesa nego u jednoipolgodišnjaka![]()
Mi smo počeli prati, intenzivnije sa 10 mjeseci. Sad ima 7 zubića i to je postao ritual prije spavanja. Sama se sjeti i pokaže na četkicu.
Malo trlja ona, odnoso pojede mrvicu paste i cucla vodu, pa joj ja par puta prijeđem i tako. Uglavnom uživamo. Koristimo Vademecum pastu od jagode za djecu, tražila sam sa xilitolom i za sebe, ali je još nisam našla.
Znate li vi koja?
Koliko sam ja uspjela shvatit, dok djeca ne nauče dobro pljunut ne smije se prat zubiće s pastama koje sadrže fluor jer je dugotrajno
konzumiranje čak i malih količina fluora vrlo otrovno.
Pretpostavljam da je onda fluor u tableticama u nekom drugom, neotrovnom spoju ili obliku (kao što ni živa iz termometra nije otrovna).
Inače, i D, (2 god., 2 mj.) pere zubiće braunovom četkicom zujalicom i to super funkcionira.
:shock:dunjap prvotno napisa
E sad ništ ne znam
obje pretpostavke su krive - i za fluor i za živu...dunjap prvotno napisa
fluor, dugotrajno uziman, je štetan, pogotovo u tableticama... u pasti za zube ga ima daleko daleko manje nego u tbl, a u količini paste koja se proguta ima ga zanemarivo malo
živa iz termometra, ako se proguta nije nužno otrovna jer će ista takva izaći iz probavnog sustava, ali je otrovna ako ostane kuglica žive na podu pa počne hlapiti (zbog visoke temp. okoline), pa se takve pare udahnu...![]()
Hvala na ispravci, nadala sam se da netko o ovome zna više od mene!
Ali šta je onda s tim tableticama, njih zubari prepisuju šakom i kapom?
Govorim o fluonatrilu.
Ne znam na kojoj temperaturi živa počinje ozbiljnije isparavati, s obzirom da joj je vrelište na negdje na 360 stupnjeva? Hoću reć, ima li opasnosti pri uobičajenim ljetnim temoeraturama?
ako je u termometru nema nikakve opasnosti, ali ako se isti razbije, dobro ju je sakupiti - male kuglice u jednu veću, pa tako baciti...dunjap prvotno napisa
Mi sad imamo 25 mjeseci i obožavamo prati zube. Odn, obožavamo jesti pastu za zube. Obično mu MM i ja na početku istrljamo zubiće malo gore malo dole, ali on najviše voli kad sam uzme četkicu i posiše ostatak pjene. Tad se samo iskesi od zadovoljstva. Koristimo obične paste za djecu, mada ne znamo još pljuvati. Učimo mi i to, ali kad treba ispljunuti vodu, on daje pusu. To mu je zabavnije. Tako je dragi...![]()
...da ne čitam sve,brzinsko pitanje-koju pastu koristite a da je " jestiva"?Karlu kupujemo dječje ali nijedna nije jestiva(Plodine)-ima šta u apotekama?Koja je najbolja? :/
Mi koristimo Dentinox bez fluora, samo sa xilitolom, ali ne znam ima li je već kod nas (što mi je nelogično jer Dentinox kapi možeš kupiti u svakoj ljekarni), mi smo je nabavili iz Njemačke.
To je pasta koja se ne ispire za 0-3 godine dok djeca još ne znaju ispljunuti
Stijena, otkud vam? Mi imamo samo Dentinox kapi za nicanje zubića. Ima li je u ljekarnama?
ko što napisah mi smo je naručili od prijatelja iz Berlina jer je MM to našao na Dentinoxovom site-u (čak mislim i zvao zastupnika u Hrvatskoj pa su mu rekli da paste ne uvoze, tako nešto, ali to je bilo prije više od pola godine), a kako je P. ovisnik o flašici bojali smo se karijesa bočice
Evo, ja sam malo pogledala šta kažu o fluoru i pasti za zube u "What to expect the toddler years": dakle, preporučuje se uzimanje preparata fluora (odnosno to preporučuje American Academy of Pediatrics), odnosno u Americi se negdje dodaje flour i u vodovod i ta se voda pije.
S druge strane, kažu da se zubna pasta s fluorom nikako ne smije gutat i da ju je važno i dobro isprat sa zubića. Ne govore baš o trovanju zubnom pastom koje bi bilo opasno po život, već da mogu nastat trajna oštećenja i promjene na zubima.
Koliko vidim, na pastama ne piše kolika je koncentracija fluora pa ne mogu ovo tek tako zanemariti, iako me zbunjuje.
Ima li netko kakve provjerene informacije?
mi peremo zubice od kada joj je s 10. mjeseci narastao prvi. prvo s onim gumenim cetkicama iz dm-a, a kad je narastao drugi i treci i cetvrti (u roku kracem od dva tjedna) poceli smo prati s cetkicom oral-b od 0-24 i weledinom kinderzahne pastom bez flora.
...ja se opet vratila na Chiccovu pastu za zube,pise u uputstvima da se moze i progutati.imala ju vec jednom i bila je Ok..ali bar piše da se smije gutati...
U našim ljekarnama nema još Dentinox zubne paste. Moramo se zadovoljiti onime što se nudi na hrvatskom tržištu. U svakom slučaju zubiće je nužno prati, a koju ćete pastu odabrati, na vama je izbor. Mi smo u fazi da učimo pljuvati pa se nadam da uskoro nećemo gutati sapunicu. Za sad djetetu dajem obilno vode za popiti nakon pranja zubića, mada znam da to ne pomaže te da i dalje dijete proguta pastu.Stijena prvotno napisa
![]()
Ja sam pronašla u Mercatoru, njihovu Lumpi zubnu pastu za djecu sa ksilitolom. Kad završimo s ovom koju imamo, kupujem je.
Evo, nađoh konačno zubnu pastu koja mislim da je za klince najbolja. To je od Welede. Nema floura, ugodnog je okusa, sadrži ekstrakt nevena koji je blag za kožu i sluznicu. Može se nabaviti u bolje opskrbljenim ljekarnama i drogerijama. Inače, deklaracija na njoj je kratka pa sam prevađala s njemačkog. Sigurno ću je kupit čim potrošimo staru.![]()
Mi koristimo dječju pastu iz Bio&Bio dućana. Nisam sasvim sigurna kako se zove proizvođač.
MM ima neku od Welede (vjerujem da je za odrasle) i super mu je, Weleda općenito je dobra firma jer ima prirodne sastojke - ljetos smo imali i kremicu za sunčanje od Welede i koristili je za lice.Lukina mamma prvotno napisa
Mi smo ponovno iz Berlina nabavili Nenedent od Dentinoxa, ali kao za malo starije (iznad 2 godine) isto nema fluora i ne mora se ispirati, a P. u zadnje vrijeme ima foru da četkanje ne dolazi u obzir, ali zato hoće da mu preko nekoliko puta stavim na četkicu pastu pa si onda to mljacka...super :/ , ajd bar nešto