Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: glupa je

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno glupa je

Tamara je u devetom mjesecu krenula u vrtić. Smjestili su je u mješovitu grupu, s tim da je ona jedina "mješovita". T ima dvije godine, svi ostali preko tri. Samim time nije na razini ostale djece i ne igra se još s njima, nego među njima, ali sama. Čula sam od neke djece u grupi da ju zovu mala beba. Pretpostavljam da ih je teta tako naučila da ju ne maltretiraju.

Jučer ujutro kad smo ju ostavili primijetili smo da se neka curica derala na nju (onako kad se okreneš pogledati što radi). Navečer nam je Tamara rekla da je "Tamara gupa" (Tamara glupa) i danas ujutro kad ju je MM vodio u isto vrijeme je dolazio jedan dečko i rekao mami "Evo glupe Tamare".
    I što da ja sad radim? Ovo je njoj važno razdoblje života za formiranje osobnosti. Ne želim da moje dijete odrasta u uvjerenju da je glupa osoba, a ne mogu ja objasniti da su djeca u krivu jer je premala i to ne shvaća.
    Dal da razgovaram s tetom, da tražim promjenu grupe ili nešto treće?
    Tete su inače stvarno u redu i jasno mi je da ne može jedna teta paziti istovremeno što radi 20ak djece, ali ipak... to je moje dijete i nije mi svejedno što se događa s njom.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nemam iskustva s tetama, ni s vrtićem, ali mi se onako laički čini da bi teta trebala spriječiti stvaranje takvog mišljenja i takvih komentara, a i upozoriti djecu da je ružno to govoriti.
    Ne znam , ja bih tražila promjenu grupe, primjerenu njenoj dobi

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu vjerovati, meni je zara sinoć rekla "ja sam glupa".
    pitala sam ju tko joj je to rekao, a odgovor je bio "ti i tata" (ne moram napominjati da joj to NIKAD nismo rekli).
    nisam uspjela saznati tko joj je to stvarno rekao, ali isto tako, čini mi se da niti ne zna što to zapravo znači (mi, ako i hoćemo reći nešto slično, koristimo nekakve benignije, nježnije riječi kao npr. bedast ili blesav).

uglavnom, ja sam joj rekla da je pametna, da i tata i ja mislimo da je ona mala pametnica, i podsjetila kako je baš sinoć po prvi put sama složila nekakve veće puzzle i kako može sve što hoće i slično.

mislim da je tamara još dovoljno mala da joj je bitnije ono što ti i TM kažete, nego ono što kažu djeca. i opet, dovoljno je velika da vas razumije kad joj kažete da mislite da je pametna i sposobna. možda ni ne zna što znači "glup" (mislim, vjerojatno razumije da je to nešto negativno, ali možda ne zna što znači).

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih na vašem mjestu djete premjestila u skupinu u kojoj po dobi ne bi toliko odskakala.

lovro je isto bio upisan u mješovitu skupinu. S tim da je on činio skupinu mješovitom. bio je najstariji. Ja nisam bila sa tim sretna, a niti tata.

SAda je u stvarno mješovitoj skupini. Igra se sa klincima koji su cca 2-4 mjeseca stariji od njega. Oni malo više stariji ili mlađi nisu mu posebno interesantni. Ali isto ima u grupi jednog malog koji šora druge i jednu maličku koja stalno vrišti na druge. I dobro je dok je samo dvoje takvih. Ali njemu to za sada previše ne smeta.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

samo da ti kažem da su mojoj Katji svi glupi, ona sama, ja i tako redom....
    što se tiče ove dobne razlike u grupi, ja sam svakako stajališta da bi svi morali biti podjednako (koliko je to moguće). Br.1 zbog razvoja, igre, sklapanja prijateljstava...ali kasnije i zbog odlaska u školu. Ako su svi stariji od nje i odu u školu kad za to dođe vrijeme, šta će ona sama ostati i prijeći u neku novu grupu? Možda ti je najbolje da ju odmah premjestiš, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga.
    I nemoj nasjedati na savjete teta, po kojima je za dijete bolje da je sa starijima-jer će se brže razvijati. To su govorili meni i što mi se nije činili prirodno. Ona bi se možda brže razvijala, ali bi uvijek zaostajala za škvadrom. A i ne žuri mi se.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne znam je li negdje nešto i propisano vezano za dob djece u grupi, ali sama logika nalaže da dijete od dvije i tri godine ne može isto "funkcionirati" gotovo pa ni u čemu (pelene?, hranjenje, pričanje, igranje....pa da sad ne nabrajam), tako da mi nije jasno kako su uopće tvoje dijete stavili u takvu grupu.
    Moje je mišljenje da bi trebala tražiti premještaj (argumenata imaš i više nego dovoljno) jer znam po grupi gdje je moj P. - sve starije koje su upisali, premjestili su čisto zbog toga što oni osjećaju "nadmoć" nad ovima manjima i lagano ih maltretiraju, a radi se o mlađoj grupi u kojoj još ne govore suvislo, nego se za sada ta nadmoć manifestira u naguravanju, otimanju igračaka...a nekako je i normalno da dijete bude okruženo svojim uzrastom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moje dijete će definitivno ići u mješovitu grupu i preporučila bih je svima. skeptični neka porazgovaraju s odgojiteljicama, čudim se da neznaju ništa o prednostima mješovitih, zar vas nisu o tome obavijestili kada se vaše dijete upisalo u vrtić- mješovitu grupu? nijedan roditeljski sastanak na tu temu??? :shock:

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas rijeci glup/glupa/glupo nisu bile dozvoljene uopce kad su klinci bili mali, a sada nisu dozvoljene kada se opisuju osobe (mi sami ili neke druge). To je jednostavno jedna ruzna, ponizavajuca a istovremeno jako snazna rijec i u nasoj obitelji se ne koristi za opisivanje ljudi (a i zivotinja i sl.) niti dopustamo drugima da se tom rjecju obracaju nama.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravih reci da, u skladu s nasim stavom, mi bismo razgovarali s tetom/uciteljicom, objasnili ga te trazili da se one tim pitanjem pozabave, kao minimalno da opominju i objasnjavaju kad naidu na izrazavanje takvim rijecima, a po mogucnosti da o tome kao grupa razgovaraju (i opcenito o rijecima koje sluze iskljucivo za povredivanje drugih ljudi).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovosi o grupnoj povezanosti, a to je dužnost odgajatelja da rade na tome. i mislim da odgajatelj mora imati 100 očiju i 100 ušiju i čuti ovakve stvari . ako je netko mali, ne znači da je glup. ako je netko stariji, nije samim time bog i batina. mislim da je jaaako teško raaditi u mješovitoj grupi i da bi trebali raditi odgajatelji koji imaju potrebne vještine za rad s takvom grupom djece.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj M. je išao u mješovitu grupu od samog početka, od treće godine. Do pete godine mi je to odgovaralo, ali od pete nikako. Iz toga proizlaze problemi sa spavanjem, jer mala hoće spavati, velika neće, igrati se ne mogu zajedno, jer nemaju istu motoriku, tete se više bave malima nego velikima koji ostaju zakinuti. I stalno su na udaru kritike, jer su oni kao veliki. Voljela bih da je u grupi djece podjednake dobi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i dalje mislim da je to na odgajateljima i stručnom timu da do tih problema ne dođe. moguće je imati idealnnu mješovitu grupu, sa spavačima i nespavačima, ali treba imati i ljudske resurse koji će htjeti i moći to realizirati. žao mi je zbog tvog negativnog kasnijeg iskustva... :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovo kaj ja pričam zapravo nema veze s problematikom. žao mi je što niste zadovolje, a tako malo treba...
    što se tiče onog GLUPA JE, možda je odgajateljica primjetila pa radi na tome, a možda ne :/ pokušaj joj eventualno SUPTILNO reći što se dogodilo, da se ne bi osjećala napadnuto ili zatraži individualni razgovor o ponašanju tvog djeteta u grupi i interakciji s drugom djecom. promjene grupe ne podržavam. to su radikalni potezi. na razgovoru slobodno reci sve svoje brige, strahove i nezadovoljstva, sigurno će pripaziti, poraditi na tome, ako već ne rade, i obavještavati te o promjenama koje ćeš, nadam se, i sama vidjeti.
    sretno!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: glupa je

Citiraj ivanche prvotno napisa
    T ima dvije godine, svi ostali preko tri. Samim time nije na razini ostale djece i ne igra se još s njima, nego među njima, ali sama. Čula sam od neke djece u grupi da ju zovu mala beba. Pretpostavljam da ih je teta tako naučila da ju ne maltretiraju.
    njena igra još nije suradnička, nego paralelna. to je normalno u razvoju.
    a predškolci čak i četverogodišnjake zovu malim bebama, to ti je taj osjećaj "velik sam" (ponestalo mi stručnih izraza), nema najčešće uopće veze s odgajateljicom.

obično se "velike" curice "ubijaju" da čuvaju, maze i paze manje od sebe, zbilja me čudi postupak one djevojčice...
    savjete sam ti dala, ovo je mala :/ digresija

preporučam svima da posjete forum udruge odgajatelja i tamo potraže savjete.
    http://www.udruga-odgajatelja.hr/

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    moje dijete će definitivno ići u mješovitu grupu i preporučila bih je svima. skeptični neka porazgovaraju s odgojiteljicama, čudim se da neznaju ništa o prednostima mješovitih, zar vas nisu o tome obavijestili kada se vaše dijete upisalo u vrtić- mješovitu grupu? nijedan roditeljski sastanak na tu temu??? :shock:
    ok, ali vrlo vjerojatno mješovita grupa ne podrazumijeva svu djecu dobi tri godine i JEDNO dijete od dvije, jer u principu ne znam što je onda tu mješovito.
    Isto, primjećujem da druge mame govore o mješovitim grupama djece od 4-5 godina što je nekako razvojem, motorikom, govorom itd...lakše povezati nego dvo i trogodišnjake...ali dobro, ono što pouzdano znam je primjer iz našeg vrtića, odnosno jaslica, da starije (radi se o razlici od pola godine do godinu dana) premještaju u veće grupe upravo iz razloga što se s malima ne mogu niti igrati niti funkcionirati isto kao oni....
    Ali istina, ne znam ništa drugo o tome, pa od mene dosta

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

trebaš je premjestit u mlađu skupinu i ne slušaj tetu koja kaže da je to normalno, da su to dječja posla!

ne dozvoli da se dijete povuče, da je uvijek na repu skupine. uvijek stariji nanjuše mlađeg i slabijeg i onda grade svoj autoritet na njoj.

odhebi to sve (ispričavam se!) i vadi dijete iz toga!

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MM mi je rekao da ne idem sama napadati tetu, nego da ćemo zajedno otići do nje tako da joj nisam ništa još rekla. Uglavnom kad je došao doma mi je ispričao kaj je točno bilo.
    V i njegova mama dolaze u isto vrijeme kad i MM i T.
    V: Evo glupe Tamare (mama se crveni)
    V:Tamara je mala beba
    Mama: V šuti! (mama se još više crveni)
    V: Tamara je mala beba jer još nosi pelene!
    Mama: V šuti jer ću svima reći da i ti nosiš pelene po noći
    V: Ja ne nosim pelene
    Mama: Nosiš i svima ću to reći ako ne zašutiš.
    ...

Eto, T i još jedna curica imaju pelene pa su one male bebe. Problem je što ona izgleda kao i svi, čak je i veća od nekih i normalno se s njom može razgovarati jedino ne može reći slovo r. U biti se i skuži jedino po pelenama da je manja.
    Uglavnom, popričat ćemo s tetom pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Inače, teta nam je već prije rekla da bi za dijete bilo najbolje da do treće godine niti ne ide u vrtić, i slažem se s njom, ali ...
    pitali smo i Tamaru što joj V. kaže i rekla je da joj V i G govore da je glupa, a kad smo pitali kaj ona napravi onda, rekla je da i ona njima onda kaže da su glupost
    Ali koliko smo skužili to nije sindrom cijele grupe nego par klinaca.
    Javit ću vam kad porazgovaramo s tetom.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam u takvim slučajevima uvijek prvo porazgovarala s dotičnim djetetom. Ja bih ga pitala - Zašto ti misliš da je T. glupa? itd. itd. Meni se to pokazalo kao dobrom metodom. Tek ako to ne pali, razgovarala bih s tetama i roditeljima.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

je, to je divno i krasno... a onda ta djeca porastu, uhvate nekog maltertirat i onda ti se, kako mami, baš i ne priča na lijepe sa nasilnikom.
    jer... ako samim razgovorom ne možeš zaštitit dijete, onda ga, brate, moraš maknut iz te sredine.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja mislim da je problem u tetama. I moje dijete je bilo u mješovitoj jasličkoj skupini (od 1,5 - 3,5 godine). Bio je najmlađi, ali nikad nije bilo problema. Tete su nastojale grupu držati homogenom i u tome su uspijevale. "Veliki" su jedva čekali da ove male pelenaše nečem nauče i da im pomognu. Bilo je smiješno nekad gledati kako jedan drugome pomažu obuti se ili zakopčati patent, ali palilo je. Kasnije se i on tako ponašao prema mlađima od sebe.

U vrtićku mješovitu grupu je došao s dvije i pol godine. To je bila grupa do 7 god, odnosno predškolaca. Bila sam luda, ali on je uživao. Naravno, odmah je naučio "rječnik" predškolaca, ali ta faza je brzo prošla. U roku od mjesec dana je naučio uz njih sva slova (sada s 5 čita bez problema), jeo kao veliki, potpuno sam se oblačio (ako može Vito, mogu i ja! - Vito je imao 6 i pol) i sl. Što je najvažnije, bio je baš sretan. Danas je on već veliki dečko, i vidim da se super slaže i sa starijima i s mlađima od sebe, jednostavno se zna prilagoditi svakoj dobi.

Što se tiče "glupe", djeca u toj dobi jako kopiraju, dovoljno je da jedan počne i svi ponavljaju bez veze. Mislim da bi ti u svakom slučaju trebala popričati s tetom, da stariju djecu na neki način poveže s Tamarom, da se osjećaju važna. Neka ona bude "mala", ali da oni osjete da je dio njihove grupe bez obzira na dob.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moje je mišljenje da je definitivno stvar u tetama. One su tu da potiču koheziju grupe i suradnju. jedino što je ovdje dodatni problem je to što to ustvari nije baš mješovita grupa već grupa trogodišnjaka s jednom dvogodišnjakinjom, što je stvarno čudno.
    Obavezno bih popričala s tetom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •